От "Не работи в България" до приоритет е: български евродепутати за минималната заплата в ЕС

От "Не работи в България" до приоритет е: български евродепутати за минималната заплата в ЕС

© ReutersМоделът за европейска минимална заплата такъв, какъвто е предложен, не работи в България. Това коментира пред "Дневник" евродепутатът Радан Кънев (ДСБ/Европейска народна партия) по повод плановете на Европейската комисия за въвеждане на минимална заплата в ЕС.


Вчера Брюксел представи "първите елементи на размисъл за изграждането на силна социална Европа за справедливи промени". В съобщението се казва, че "няма да има една-единствена минимална заплата, приложима за всички. Всяко евентуално предложение ще отразява националните традиции, независимо дали става въпрос за използването на колективни споразумения или правни разпоредби. Някои държави вече разполагат с отлични системи".


По-рано скандинавски държави от ЕС, в които има силни профсъюзи и високи доходи, се изказаха против плановете. Причините са, че те се опасяват да не бъде застрашена традицията им на колективно договаряне на заплащането и условията на труд (повече четете тук и тук).


Ще работи ли в България?
Кънев отбеляза, че в самия документ на еврокомисията пише, че България е една от държавите, които отговарят на новите предложени критерии, "тоест при нас съотношението между минимална и т.нар. медианна или осреднена заплата е високо, над 60%".


Комисията борави именно с понятието медианна, а не средна заплата, защото средната много силно се влияе от най-високите доходи, които се получават от сравнително малко хора, обясни Кънев и добави, че ако в България средната заплата надвишава 1200 лв., медианната със сигурност е значително под 1000. Това е доходът, който най-голямата група от населението получава, най-масовият доход.


"Ако моделът върви към съотношение минимална – медианна заплата, той няма да се отрази на България и няма да доведе до по-високи минимални доходи", коментира евродепутатът.


Отбеляза, че "трябва да се има предвид именно в контекста на съпротивата на северните държави, че най-висока реална минимална заплата имат държави, които нямат законно установена минимална заплата. Скандинавските страни са най-типичният пример. При тях този ефект се постига с колективно договаряне основно между синдикати и работодатели в различни региони и различни сектори".


Радан Кънев

© Велко Ангелов

Радан Кънев


Кънев би препоръчал на българското правителство да не чака европейска директива в тази посока, а да мисли дали и в България не може да се договарят секторни и регионални минимални доходи, "защото ние сме държава с огромни регионални различия. Заплата, с която в София със сигурност не може да се преживее, е желан доход във Видин или в Смолян".


"Колкото и на пръв поглед да звучи левичарско това, в ЕС не може да има 300 евро доход. Трябва да водим разговора в посока на минимален гарантиран доход за 40 часа седмичен труд. Ясно е, че той не може да е еднакъв в Дания и България, но е ясно и че със сегашните нива на минимално, дори на осреднено възнаграждение в България процесът на трудова миграция никога няма да спре. Ние може да се оплакваме вечно, че от България изтича работна ръка, а французите или холандците могат да се оплакват вечно от трудовата миграция и подбиването на техните пазари, но това е процес, който пряко зависи от качеството на живот и от съотношението на доходи и цени", допълни Кънев.


Първи плахи стъпки


Евродепутатът Петър Витанов (БСП/Прогресивен алианс на социалисти и демократи) отбеляза пред "Дневник", че идеята за установяването на единен стандарт за минимална работна заплата е била заложена в предизборната платформа на неговата група в България.


"Тук не говорим за еднаква минимална работна заплата за всичките държави, а за формиране на стандарт, по който тази заплата да бъде формулирана", обясни Витанов.


Петър Витанов

© Юлия Лазарова

Петър Витанов


"Ние работим активно и голямото политическо семейство на социалистите и демократите е поставяло този въпрос като един от своите приоритети. Дали ще се случи? Виждаме едва предприемането на първи плахи стъпки. Тепърва предстоят разговори между основните партньори, тоест между работодателите и предприятията от една страна и профсъюзите, дали има необходимост от въвеждането на минимална работна заплата и ако има такава необходимост, къде е ролята на ЕС в нормирането ѝ", добави Витанов.


По думите му ЕС е доказал като съюз, че се грижи за хората: "Хората тук може би имат един от най-високите стандарти в света." Подчерта обаче, че не трябва да се забравя, че има "хора, които са под чертата" и те стават все повече. "Има хора, които имат затруднен достъп до образование. На тях трябва да се обърне внимание. Има деца, които страдат от бедност, от недохранване. Така че това са все политики, които са абсолютно приоритетни за голямото европейско семейство. Минималната работна заплата, минималната пенсия, ако искате, са също такъв тип политики", каза още евродепутатът.


Илхан Кючюк (ДПС/"Обнови Европа") коментира пред "Дневник", че идеята на ЕК е да намали разликите между отделните страни и вътре в самите тях. "Дали това е възможно да се постигне чрез въвеждането на един такъв инструмент, аз по-скоро съм скептичен, защото има необходимост от конкурентоспособни икономики", посочи той.


Илхан Кючюк

© ]

Илхан Кючюк


Отбеляза, че има огромна диспропорция между минималната работна заплата в България и тази в Люксембург, която е най-високата в ЕС. "Ако се погледне по-конкретно идеята на комисията по начина, по който е поставена, е да се провеждат отделни индексации. Може би по-справедлив ще е механизмът, ако има един минимум за всички държави - членки на ЕС, а да няма максимум, където да има възможност вече всяка отделна държава да договаря своята минимална работна заплата. Това беше и основната обструкция на скандинавските държави", допълни Кючюк.


Припомни, че идеята датира от 1992 г. и е била сложена отново на масата по време на изборите за Европейски парламент миналата година от кандидата за председател на Европейската комисия Франс Тимерманс.


Посочи, че в първите 100 дни еврокомисията няма да излезе с генерализирано предложение по този въпрос, ще поиска повече време за консултации със социалните актьори и с отделните правителства на държавите членки.


От 28-те страни членки само Дания, Италия, Кипър, Австрия, Финландия и Швеция нямат задължителна минимална заплата.

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Това е ЕМАНАЦИЯ НА НОВИЯТ КОМУНИЗЪМ!!!!
  Моля не хранете популистите с такива ... идеи!!!

 2. 2 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  ......"Уйдурми"........ Минимална евродепутатка заплата....минимум за всеки.....

 3. 3 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално
 4. 4 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4942 Неутрално

  "най-висока реална минимална заплата имат държави, които нямат законно установена минимална заплата. Скандинавските страни са най-типичният пример. При тях този ефект се постига с колективно договаряне основно между синдикати и работодатели в различни региони и различни сектори"

  Тук е разковничето!

 5. 5 Профил на Ивайло Вълчев
  Ивайло Вълчев
  Рейтинг: 350 Гневно

  До коментар [#4] от "vassilun":

  То за да работи това, трябва комплексарщината, която се е породила у българите за 50 години градене на светло бъдеще, да не е фактор...

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Раданъ Кънев.......вика е десен ..... ама го удря на лево.....

 7. 7 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Хахаха. Радан разбрал, че определянето на минимална заплата трябвало да вдигне размера и, а не разбрал, че в България отдавна минималната е около 60% от медианата и че се договарят достатъчно заплати по сектори на промишлеността та ще прави такова предложение.

 8. 8 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 319 Гневно

  Европарламент - сборище от хора, които никога не са били работодтели дори на средно голяма фирма!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 9. 9 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Ми .... няма активност по темата..... Докато "десните", не разберат, че всеки с доходи, по малко от 42/43000 евро годишно .... "ще не ще" е "ляв"......тъй....не БСП, а ляв !!!!......щот "лява партия" в България, още няма...... Тез "пишман десни" може и да се пробват да направят...у Раданъ виждам "наченки".... Но трябва да се осъзнаят .... "къде са"..... и зомбирани дименци, кът Ата...сов.....аут........

 10. 10 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Това е ЕМАНАЦИЯ НА НОВИЯТ КОМУНИЗЪМ!!!!Моля не хранете популистите с такива ... идеи!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Кое бе, главун, че това с минималната си го има открай време, просто искат да го въведат и в малкото страни, където го нема. Четете ги тия статии.

 11. 11 Профил на xfh59608894
  xfh59608894
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Минимална, да, ама на час, а не на месец.

 12. 12 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  И "минимална почасова ставка" трябва да има "европейска"............ Кой не може да я плаща, аре бегай..... Като в Корея .......фирмата се закрива административно......може година две безработица....но това е пътя......иначе още 100 г. ще ручаме жабета и "борисовци" ще гледате......

 13. 13 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 847 Неутрално

  Никога няма да се оправим, ще си останем гето на Европа.

 14. 14 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 713 Неутрално

  До коментар [#11] от "xfh59608894":

  На час, ама 10 лева на час.

 15. 15 Профил на Whoops
  Whoops
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Административно могат да се вдигнат социалните помощи, което е съвсем нормално. Административно управление на заплатите е не работи.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Ми ако и вярно, че половината БВП се произвежда в София на 1000 кв. км, то какво се прави на 110000кв км в милата Родина-зимен рай? Управляващите тръбят, че имало работа за всички, ма какво работят? И политическата ни и икономическата система се основават върху лъжа и измама, и докато не станат честни, не може да има прогрес. Валутният борд е инструмент на колониална зависимост и трябва да се премахне. И в никакъв случай да не се въвежда еврото, докато Еврозоната не си изчисти дълговете. Иначе ставаме още по-бедни плюс задълженията на западняците, щото те никога няма да ги изплатят.

 17. 17 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 182 Неутрално

  "най-висока реална минимална заплата имат държави, които нямат законно установена минимална заплата. Скандинавските страни са най-типичният пример. При тях този ефект се постига с колективно договаряне основно между синдикати и работодатели в различни региони и различни сектори"Тук е разковничето!
  —цитат от коментар 4 на vassilun


  Глупости. Как туй разковниче ще прорабити в БГ.

 18. 18 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Сигурен съм, че против минимална заплата по европейски критерии най-много ще рипат назначените пишман капиталисти-комуняги у нас. От друга страна обаче високата минимална заплата е нож с две остриета - намалява желанието у работника да се усъвършенства и бори за по-високи доходи чрез повишаване на квалификацията. Социална Европа на ЕС катастрофално изостава от световната надпревара за пазари и иновации. И нейният социален балон ще се спука рано или късно.

 19. 19 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  Минималната заплата е нула като останеш без работа.

 20. 20 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2820 Неутрално

  До коментар [#8] от "PisnaMi":


  По лошо е. Сборище от хора които никога не са имали опит в реалния сектор. За тях ние сме теоретична постановка която могат да дъвчат от тибуната.

 21. 21 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1516 Неутрално

  А производителността на труда кога ще бъде изравнена ?

 22. 22 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#19] от "realguru": ..... точно тва е мотива на пишман работодателите у нас......

 23. 23 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  До коментар [#21] от "half truth": ....ъхъ дооообре....... Лидъл ...Кауфланд... Метро ..и т.н...там вика у "Западъ" те са "мноооого" по производителни затуй по 3-3,4 ...... А малко с "кафичката" помисли ва......

 24. 24 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  трудно може да се спори с казаното от радан кънев, но то е и очевидно. интересно как толкова важен въпрос предизвиква толкова малко коментари. инчае устите ни големи против миграцията за българщината и другит такива. четох наскоро че трудовото министерство предлага внос на работна ръка от централна азия - щото само те вече могат да се съгласят на ниското заплащане. не видях никаква реакция.

 25. 25 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#18] от "Oggie Petkov":

  в българия повишаването на доходи никога не минава през увеличаването на квалфикацията, всеки който има един ден рабтен в страната е наясно с това.

 26. 26 Профил на ham
  ham
  Рейтинг: 438 Весело

  До коментар [#21] от "half truth":

  Когато се сменят средствата за производство1

 27. 27 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#18] от "Oggie Petkov"
  По принцип си прав ,но нещата в БГ са малко по различни.Първо назначените капиталисти -другарите държат над 70% от бизнеса и то големият.А те са се сдушили и са решили -високи заплати няма да даваме.Оттам и малкото читави работодатели не могат да дадат осезаемо повече/стават некункорентни/.Това е завладяна държава,другарите държат бизнеса и капиталите, съответно пазаруват политици и партии които приемат лобистки закони.Купени са и много съдии което в комбинация с лошо законодателство почти ликвидира правосъдието.Институциите не си вършат работата и никой не им търси отговорност.От време на време гръмне някой бушон
  за освобождаване на напрежението и толкова.И това все повеце става с нашите пари от бюджета.На средният и висш ешалон се дават добри постове и заплати и негласното одобрение да си въртят и те техните по-дребни далавери.
  Говориш за повишаване на квалификацията.Я погледни структората на БГ икономиката ами то нуждата от висококвалифицирани специалисти е минимална.
  Погледни обявите за работа - търсят се пчелички основно за по 1000лв заплата.
  Ако по-висока позиция достигне до обява то заплащането е смешно 2000-2500 лв.
  Ами ако съм наистина квалифициран и съм около 27-30 г чии ще го диря тука ами няма да емигрирам?

 28. 28 Профил на стефан иванов
  стефан иванов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#18] от "Oggie Petkov":

  В Европа мин заплатите не са толкова високи ,социалните им доплащания и други права са разточителни .Не е редно цял живот на социални помощи да живееш.Година ,година и половина мах ,после ако не работиш няма да ядеш.Просто махалото отиде прекалено в ляво в Европа затова и инвестициите в наука и развойна дейност са малки.
  Трябва баланс и внимателната му поддръжка.Мисля ,че щатите са намерили по правилният баланс в дългосрочен план и затова дърпат напред.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK