Брюксел предупреди за заплаха от унищожаване на полската съдебна система

Вера Йоурова

© Reuters

Вера ЙоуроваСлед като остро разкритикуваха унгарското правителство за нарушаване на върховенството на закона, евродепутатите отправиха критики и към полските управляващи. Не липсваше обаче и защита, главно от крайната десница в Европарламента.


Еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова припомни някои от спорните решения на полското правителство и реакцията на евроинституциите. Съдът на ЕС през ноември 2019 г. постанови, че занижаването на възрастта за пенсиониране на съдиите преди те да достигнат изискуемата възраст и прослужено време е дискриминация на основата на пол и на правилото за несменяемост на съдиите.


Според ЕК новият режим за дисциплинарни наказания на съдиите не съдържа гаранции за защита на лицата от политическа намеса при вземане на решения, което вреди на независимостта на съда. Работата на този дисциплинарен състав увеличава заплахата от унищожаване на полската съдебна система, предупреди Йоурова. Разчитаме на градивен диалог с полските власти, за да намерим конструктивно решение, завърши изказването си еврокомисарят, която отбеляза, че полските власти са се съобразили с настояването да съгласуват най-новите промени със становището на Венецианската комисия към Съвета на Европа.
От Европейската народна партия заявиха, че мястото на Полша е в сърцето на ЕС. Полша е туптящото сърце на Европа, присъединяването ѝ значеше, че сме загърбили пет десетилетия потисничество. Членството в ЕС значи и права и отговорности. Не можем да мълчим, когато е заплашено върховенството на закона в Полша или където и да е другаде и когато спечеленото мнозинство се ползва за оправдаване на неоправданото. Върховенството на закона значи свобода, равенство, права, Европа. Нашата позиция за независимостта на съдиите не е нападение срещу полската държава или полския народ, просто отстояваме европейския начин на живот Няма да ви предадем, няма да предадем Полша, няма да предадем Европа, заяви евродепутат от ЕНП, обръщайки се към полски съдии, присъстващи в Европейския парламент.


От групата на социалистите и демократите коментираха, че са били изслушани "драматичните свидетелства на полски съдии, които разкриха сплашването и несправедливостта заради това, че са поискали независимост на съда". Дори да имате избирателно мнозинство, не можете да нарушавате законите и конституцията. От групата изтъкнаха още, че Европарламентът иска от Европейската комисия достъпът до еврофондове да се обвърже с върховенството на закона.


От групата "Обнови Европа" заявиха: "Нещо много сериозно става, щом съдиите излизат на протест по улиците. Правителствата в някои от най-големите държави членки провеждат настървена кампания срещу съдиите. Този вид репресивни мерки срещу съдии е без прецедент в историята на ЕС". ЕК предприе мерки, но националните правителства не могат да се крият от отговорността си защита на ценностите в ЕС, допълни евродепутат от "Обнови Европа".


Представител на Зелените разказа, че полски съдии, прокурори и адвокати са били в ЕП и един от тях е казал, че е положил съм клетва пред полската конституция, винаги се е старал да остане верен на нея и на полските граждани, което според евродепутата синтезира най-ясно какви хора днес се защитават – които се борят всекидневно за демокрацията. В Полша виждаме организирана кампания срещу същината на демокрацията, допълни евродепутатът, като настоя новият механизъм за върховенството на закона да се съчетае с бюджетни мерки и възможности гражданското общество да работи активно в този процес.


От крайнодясната "Идентичност и демокрация" пожелаха сили на полските си колеги. "Вие цитирахте клетвата на полския съдия. Аз мисля, че тя е била положена по време на съветското
влияние (...) 43% от полските избиратели преди три месеца подкрепиха полската консервативна партия, те имат силен мандат за реформи", каза евродепутат от тази група.


От името на Европейски консерватори и реформисти (част от която е управляващата в Полша "Право и справедливост") говори бившият премиер Беата Шидло. Според нея съдилищата в Полша са свободни и независими, Полша защитава върховенството на закона и съдиите могат да протестират без никой да ги спира, а всеки който твърди обратното, лъже. Изтъкна реформите в социалната и в други области, както и че полските граждани са гласували доверие за продължаване с реформата. Те очакват от нас да осъществим всички обещани реформи, включително и на съдебната власт, която трябва да служи на хората, а не само да се възползва от привилегиите, дължими на ограничен брой хора, подчерта Шидло.


Според нея тази власт не се е реформирала в преходните години и е остатък от комунистическата държава. "Затова решихме да реформираме съда в съответствие с полската конституция и съобразно европейското право и в съответствие с волята на европейските граждани. Винаги сме готови да проведем диалог, но за да има диалог трябва да има двама души, готови за това", допълни Шидло.


Според Европейска обединена левица/Северна зелена левица, която изтъкна, че по принцип е доста сдържана по отношение вмешателството на ЕС в държавите членки, в Полша се наблюдава подценяване и поставяне под заплаха на съдебната власт и затова съдиите тръгват на улицата.


Процедурата по чл. 7


Повод за дебата е процедурата по чл. 7 срещу Полша. Такава има започната и срещу Унгария.


През септември 2018 г. парламентът призова за действие от страна на Съвета на ЕС за предотвратяване на извършването на нарушение на основополагащите ценности на ЕС в Унгария. Основните опасения на евродепутатите бяха свързани с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица.


В случая с Полша Европейската комисията поиска действие от страна на ЕС през декември 2017 г. предвид констатираните заплахи за независимостта на съдебната система. В резолюция, приета през март 2018 г., Европейският парламент се съгласи с комисията относно риска, който съществува за правовата държава в Полша.


Министрите на ЕС са организирали две изслушвания с унгарското правителство, през септември 2019 г. и декември 2019 г. Евродепутатите нееднократно са изразявали недоволство от това, че не са формално включени в тези дискусии. Полските власти са се защитавали пред Съвета на ЕС три пъти между юни и декември 2018 г.


На по-късен етап Европейският съвет може да реши, с единодушие и с одобрението на парламента, че има сериозно и системно нарушение на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. Това може в бъдеще да доведе до санкции като суспендирането на правото на глас в съвета. Полша и Унгария обаче си обещаха взаимно да се защитават, за да не се стигне до единодушие.

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1861 Разстроено

  На Територията е дори още по-страшно.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7068 Неутрално

  Незабавно да се включи в защитата г-н Лозан Панов и да им оправи съдебната система.

 3. 3 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 529 Неутрално

  Когато на власт са необразовани екс-комунист от селски произход, превърнали се в консерви (червени)!

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4591 Неутрално

  В голяма част от страните от бившия Източен блок, след 30 години демокрация съдиите не оправдаха очакванията на обществото, и поне половината от тях са за затвора, и то за дълъг период!
  Наближава това време...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#1] от "BG Territory":

  Айде бе.
  Нали Лозан Панов е ваш човек.
  Какво пък му е на българският съд.
  Срещу съда още никой българин от никоя партия не съм виждал да негодува.

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4591 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  "Какво пък му е на българският съд."?!

  Какво му било на бг съда?! А какво ли му е наред?! Живеят си в собствен свят, заобиколени и свързани, с политици, следователи, адвокати и прокурори, интриги и сметки от сутрин довечер. Ще дойде момента, със шутове ще ги гонят от кабинетите....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 7. 7 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2269 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Ами това е нормално. Има стремеж към кариера.
  Съдът, прокуратурата и висшите училища винаги са били така и ще бъдат така.

 8. 8 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3275 Неутрално

  Да разбираме ли че не сме ние най-зле.

 9. 9 Профил на Varban
  Varban
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Свобода и независимост за Полша от диктатурата на крайно-левите либерал-комунисти от ЕСССР и Сорос !

 10. 10 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Основните опасения на евродепутатите бяха свързани с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица."


  Уж съдии, върховенство на закона, ала-бала, но като се дочете изречението и си идваме на думата - малцинства и навлеци. Либерастия, както обикновено.
  Обаче, ситуацията въобще не е такава каквато я представя Дневник и леваците. Нито Полша е нарушила конституцията със закона, нито някой освен обичайните мрънкачи е против. А полските съдии са толкова зле, че нашите са направо китки сравнени с тях.
  Полша да си продължава по план. Това, че доста либерасти са се намърдали на службички в ЕС и пишат докладчета не значи, че това е позицията на всички...

 11. 11 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2611 Неутрално

  ....Наща отдавна е унищожена........ И няма смисъл вече... и да ни предупреждават...........юруш бали с боклук там......и.....тва е......и малко теникии F16.....за буфер....и един клоун "уйдурми" да мята на "матриала" кът се върне с точните размери на Пирамидите в Гиза....утре.... И тъй.....

 12. 12 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1861 Неутрално

  До коментар [#5] от "Да вярваме на истината":

  Имаш проблем с четенето, старшинка.
  Аман от недоучили милиционери.

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 13. 13 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1861 Любопитно

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  Девети септември 1944 година още гърми в главата ти, нали?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 795 Неутрално

  "Еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова припомни някои от спорните решения на полското правителство и реакцията на евроинституциите. "


  Ба мааму, такъв щат ли има в ЕС? И тая папка заплата...Вместо да се плаща на някакви исттински експерти, които да помагат и съдействат на фирмите изкарващи парите, те сложили дървен философ по "ценностите". Силно се надявам превода на български на тази длъжност да е сбъркан и да значи нещо друго...Заслужават си подигравките за такава бюрокрация. Сега погледнах, че е джавкала и по Унгария.

 15. 15 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2559 Неутрално

  За съжаление ,навсякъде в източна Европа трябва тотална чистка и лустрация ,защото всички съдии и прокурори ,милиционери и журналисти са креатури на комунистическата партия и за да почнат работа като такива , са проверявани и пускани от съответните ДС служби само при вярност към партията и соц държавата , тези хора няма как да са демократи и да изповядват евро ценности.

 16. 16 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3485 Неутрално

  Не е унищожаване а почистване от плесен, мърша и вредители. С тях се води борба даже и в земеделието, а по домовете му казват пролетно почистване.

 17. 17 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Аман от подвеждащи тролщини.
  Работата на съдиите не е да отговаря на очакванията на обществото, ада отсъжда дали е нарушен Закона.
  Целесъобразността е в полето на тези, които пишат законите, демек парламента.
  Стига сте подвеждали.
  Проблемите са влипса на ефективно разследване, поради взаимните обвързаности, най- често изразяващи се в недосегаемост и прокорорски чадър, в изпълнителната и законодателната власт.
  останалото е прах в очите и евтина маниполация за все по невежия и безотговорен народ/електорат

  shemet
 18. 18 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4591 Весело

  До коментар [#17] от "shemet":

  "Работата" на доста от съдиите е някаква друга през годините, и винаги е замитана под "килима"...
  Заблудена история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 19. 19 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Физиономията, на тази пре-драматична леля, започва да втръсва. Отделно , че търсеното внушение, се разминава с смисъла на правосъдието.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 20. 20 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#18] от "hamiltonf":

  Хайде сега бъди така добър да ни светнеш нас по - простите каква е тази работа дето е замитана под килима, ама с доказани факти, а не само с голи твърдения, защото така като си тръгнал, ако вземеш и да персонализираш вече става престъпление

  shemet
 21. 21 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4591 Весело

  До коментар [#20] от "shemet":

  За съжаление, нямам необходимото време, да напиша материал, материал, който дори ще надскочи страниците на "Тезисите, развити от другарю Тодор Живков"...
  Наивна история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 22. 22 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4591 Весело

  Всички съдии на детектор на лъжата, отговарящи на само три въпроса. След тях, прокурори и следователи, както и висши полицаи. Чак тогава, като се отсее "плявата", може и да имаме нормално правосъдие (естествено, ако останат хора за работа)...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 23. 23 Профил на shemet
  shemet
  Рейтинг: 458 Неутрално

  До коментар [#20] от "shemet":

  Защо не си намериш друг форум да си пробутваш платените глупости!?
  Дневник все пак се чете от доста мислещи хора и е трудно да ги омотаеш така некадърно.
  Не че не подават, но се иска повече финес.

  shemet
 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8107 Неутрално

  Брюксел не само да предупреждава, защото отдавна го прави, а полза няма. Трябва някакви по-твърди мерки.

 25. 25 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  За каква дискриминация по пол при пенсиониране дрънкат тия брюкселски комунета?! Тия съвсем се ошашавения...

 26. 26 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 674 Неутрално

  Поляците май искат да се върнат в прегръдката на смърдящата на самогон мечка.

 27. 27 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 398 Неутрално

  м-р ДЯНКОВ разпореди глоба на нефтохима ,глобата е заради това че те не монтират измервателни прибори и не се знае какво влиза и какво излиза от рафинерията-по този начин рафинерията ощетява всички нас с милиони ,милионите са кражба от държавата

  АДМИНИСТРАТИВНИЯТ СЪД ОТМЕНИ ПРАВИТЕЛСТВЕНОТО НАРЕЖДАНЕ

  ЕТО ТОВА ИСКАТ ДА ПРОМЕНЯТ ПОЛЯЦИТЕ, И НИЕ И ПОЛЯЦИТЕ ИЗБИРАМЕ ЧРЕЗ ИЗБОРИ ПРАВИТЕЛСТВО ,НИЕ НЕ ИЗБИРАМЕ СЪДИИТЕ ДА НИ УПРАВЛЯВАТ
  РЕВЪТ НА КРАДЛИВИТЕ КОМУНО СЪДИИ Е ОГРОМЕН

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK