В европарламента Орбан бе критикуван, че това, което прави с Унгария, е позор

Виктор Орбан

© Reuters

Виктор ОрбанОстри критики, но и защита се чуха по време на дебат в Европейския парламент за правовия ред в Унгария и по-конкретно за задействаната процедура по чл. 7 срещу страната, която може да я лиши от правото ѝ на глас в ЕС.


Еврокомисарят по ценностите и прозрачността Вера Йоурова изтъкна думите на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен от ноември, че никога не може да се направи компромис с върховенството на закона като основа на всичките дейности на ЕС. Тогава Фон дер Лайен освен това напомни за равнопоставеността на държавите членки и обърна внимание на необходимостта от диалог и непоколебими мерки. За Унгария комисията многократно е споделяла безпокойството си, подчерта Йоурова.


Припомни, че в областта на върховенството на закона имаше съществени изменения в закона за съдебната власт и без никакви обществени консултации или консултации с Венецианската комисия те бяха приети. През септември 2019 г. Върховният съд обяви за неправомерно действието на унгарски съдия, който отправи молба с преюдициално запитване към Съда на ЕС.
Дебалансирано е съотношението на правомощията във Висшия съдебен съвет. През декември шест международни организации съвместно с няколко медии публикуваха доклад, според който от 2010 г. унгарското правителство системно руши медийния плурализъм най-вече защото собствеността е силно концентрирана в ръцете на държавата или в частни медии, зависещи от рекламодатели, които са държавни институции.


В доклад на Центъра за медиен плурализъм и медийна свобода се казва, че сливането на отделни медии излага на риск плурализма в тях и че към това сливане не са приложени изискванията за оценка по отношение на концентрацията на пазара и нелоялната конкуренция. Наложи се и университет да напусне Будапеща и да отиде във Виена поради новите правила за финансирането от чужбина, каза още Йоурова, имайки предвид Централноевропейския университет.


Тя отбеляза, че независими научни организации към Академията на науките също са пострадали от промените.


Изтъкна, че ЕК вече е показала решителност да използва целия инструментариум на разположение по отношение на някои мерки на унгарските власти и е започнала поредица от процедури за нарушения. "Търсим и други инструменти, например европейския семестър (...) Ще продължим да следим въпросите и ще настояваме за решаване на проблемите с върховенството на закона, защото това е въпрос от интереса на Европейския съюз и на европейските граждани", допълни еврокомисарят.


От Европейската народна партия коментираха, че е притеснително, че темата за върховенството на на закона отново излиза на преден план. Ако няма върховенство на закона, институциите няма да могат да защитават гражданите, няма да има доверие от страна на гражданите, допълниха от групата, част от която е партията на унгарския премиер Виктор Орбан "Фидес". В момента нейното членство е замразено (повече четете тук и тук). Според ЕНП е необходим механизъм, който да се прилага във всички държави членки, мерките трябва да са еднозначни и винаги да има надзор.


Никога не е приемливо само някои държави да спазват върховенството на закона. Използваните (срещу Унгария) методи не получават доверието на гражданите, към всички страни трябва да има еднакъв подход, посочи тази политическа сила.


От групата на социалисти и демократи изтъкнаха, че вече са изминали 17 месеца, откакто започна процедурата по чл. 7, а ЕП продължава да говори за нарушаване на правата на малцинствата, за корупция. Няма напредък по чл. 7, това не е само проблем на Унгария. По същия начин се поставят нещата и в Полша. ЕС няма възможност да възстанови върховенството на закона в собствените си държави членки. Време е за нов механизъм, допълниха от групата.


Евродепутат от "Обнови Европа" заяви: "Тревожим се, че ЕП остава встрани и пасивен. Позорно е това, което правите със собствената си родина, господин Орбан. Позорно е това, което правите за мястото на Унгария в Европа. Срамно е това, което правите с академичната среда, с плурализма в медиите. Никой насила не вкарва една държава в ЕС. Присъединяването е цивилизационен избор и вие го потъпкахте. Унгария се развиваше толкова успешно с европейските фондове, а вие, господин Орбан, строите империя на омразата отново с европейски пари. Това е срамно. Ако нямаме подходяща процедура, трябва да я приемем."


От групата на Зелените също изтъкнаха проблема с окрупняването на медиите. Те призоваха процедурата срещу Будапеща да продължи и предложиха унгарските власти да бъдат изслушани отново в Съвета на ЕС, например по въпроса с използването на европейския бюджет.


Според "Идентичност и демокрация" ЕП бърза да се въведе и започне процедура срещу правителства, демократично избрани в държавите членки. Нека погледнем какви са резултатите от евроизборите, този кръстоносен поход срещу смелия Виктор Орбан трябва да се преустанови. Той е обект на атаки, защото не допуска множество имигранти в държавата си, смята евродепутат от крайнодясната група.


От групата Европейски консерватори и реформисти заявиха: "Имаше едно правителство, което беше легитимирано в демократични избори с право на самоопределение, с право на защита на границите си и премахване на религиозни и културни корени на крайните прояви. (Зам.-председателят на Европейската комисия Франс - бел.ред.) Тимерманс, въоръжен със социализма арогантността и бюрокрацията, реши към него да приложи процедурата по чл. 7. С политическите цели, с които се използва процедурата по чл. 7, страда народът на тази държава."


От Европейска обединена левица/Северна зелена левица коментираха, че се ограничава свободата, припомниха, че за първи път университет трябваше да напусне страната. Виждаме как правителството се отнася към правата на мигрантите, посяга се на културните институции и свободата на съдебната система, смятат от групата, като припомниха анализ на "Ню Йорк Таймс", в който се говори за корупция, свързана с европейското подпомагане. Опитът да се задуши гражданското общество и опозицията не може да бъдат приети. Това не е демокрация, нито правова държава. В Унгария има много граждани, които искат друго развитие. Нужен е ефективен механизъм за мониторинг на правовата държава. Нито евро за тава режими, завърши изказването си евродепутат от групата.


Българският евродепутат Ангел Джамбазки (ВМРО/Европейски консерватори и реформисти) също се включи в дебата, като каза, че процедурите по чл. 7 срещу Полша и Унгария са лов на вещици, защото народите им са избрали суверенно своите суверенни правителства. Според него истинската причина да не бъдат харесвани е политиката им за "нелегалната миграция, еднополовите бракове, джендър пропагандата" и това се прави "под формата на тоталитарна и болшевишка диктатура".


По време на дебата се чуха коментари, че е срамно да се обсъждат Полша и Унгария на фона на събитията в Малта, където беше убита журналистката Дафне Каруана Галиция, както и че има други държави - членки в ЕС, където еврофондовете също се усвояват с корупция.


Дидие Рейндерс, еврокомисар по правосъдието, каза, че положителното е, че унгарското правителство е решило да не продължава със спорната реформа на административните съдилища, но през декември е прието ново законодателство за назначаване на съдии във Върховния съд, нови възможности държавната администрация да обжалва съдебни решения и промени в административното правораздаване. Изрази съжаление, че тази реформа се извършва много бързо, без консултации с Венецианската комисия и без обществено обсъждане. Нулева е нашата толерантност към злоупотреба с европейски средства, подчерта още той. Припомни за предложението да се ограничи или спре достъпът до еврофондове при нарушаване на върховенството на закона.


Увери, че се работи по нов механизъм за върховенството на закона за всички държави членки, синтез от различни компоненти, например липса на ефективна закрила от независим и безпристрастен съд, въпроси, свързани със собствеността и свободата на медиите.


Не мога да кажа, че положението на Унгария се подобрява от времето, когато ЕП поде инициативата си. Призовавам унгарското правителство да преосмисли позицията си, допълни еврокомисарят.


Как се стигна дотук?


През септември 2018 г. парламентът призова за действие от страна на Съвета на ЕС за предотвратяване на извършването на нарушение на основополагащите ценности на ЕС в Унгария. Основните опасения на евродепутатите бяха свързани с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица.


В случая с Полша Европейската комисията поиска действие от страна на ЕС през декември 2017 г. предвид констатираните заплахи за независимостта на съдебната система. В резолюция, приета през март 2018 г., Европейският парламент се съгласи с комисията относно риска, който съществува за правовата държава в Полша.


Министрите на ЕС са организирали две изслушвания с унгарското правителство, през септември 2019 г. и декември 2019 г. Евродепутатите нееднократно са изразявали недоволство от това, че не са формално включени в тези дискусии. Полските власти са се защитавали пред Съвета на ЕС три пъти между юни и декември 2018 г.


На по-късен етап Европейският съвет може да реши, с единодушие и с одобрението на парламента, че има сериозно и системно нарушение на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. Това може в бъдеще да доведе до санкции като суспендирането на правото на глас в съвета. Полша и Унгария обаче си обещаха взаимно да се защитават, за да не се стигне до единодушие.

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7366 Неутрално

  А това, което прави Борисов с България е прекрасно.

 2. 2 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И какво пък толкова е позорно? Сравнително чист национал-патриотизъм...

 3. 3 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 997 Неутрално

  Роси , научи се да проверяваш документи и след това да се опитваш да "остроумничиш "! Не ти се получава !

 4. 4 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  А това, което прави Борисов с България е прекрасно.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  За пример сме. Нас никой не ни закача.
  Борисов пръв европеец и атлантик.
  Да се смееш ли , да плачеш ли.
  Европо ?????????????

 5. 5 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 997 Неутрално

  А това, което прави Борисов с България е прекрасно.
  —цитат от коментар 1 на Роси


  И какво точно прави Борисов , скъпа Роси ???? може би е дал убежище на Никола Груевски ,
  Дясното националистическо правителство на Унгария внесе в понеделник в парламента предизвикалия остри критики законопроект, който предвижда по-строг и централизиран контрол над театрите и сценичната дейност в страната, предадоха ДПА и Ройтерс.

  Той предвижда създаване на Национален културен съвет за "централизирано стратегическо управление на културните сектори" от правителството.
  На това му се вика - ЦЕНЗУРА ! Роси , Роси , бедна ми Роси !

 6. 6 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 584 Неутрално
 7. 7 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Еврокоминтерна по-точно.

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 8. 8 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Ми какво да прави един екс-комунист, превърнал в неоконсерва.

 9. 9 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ako критиците на Орбан се изправят в преки избори срещу Орбан, но в мажоритарен дуел, без да се крият в партийните листи,
  ще имат възможност лично да видят какво е позор.

 10. 10 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Орбан е българския Сидеров!

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3019 Неутрално

  Законът беше "врата у поле" и продължава да е. Не му е проблем на Брюксел, по-скоро Орбан явно не слушка и трябва да бъде порицан. Какво точно нелецеприятно им прави Орбан обаче не знаем и няма как да разберем, щото сигурно не е политкоректно. Обаче е ясно, че общественото мнение в Унгария, пък и в Полша яко се конфронтира с Брюксел. Което си е лоша прокоба за единния и нерушим.

 12. 12 Профил на ekip
  ekip
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ако и другите консерватори в ЕП са като Джамбазки, ТО ПЪРВО ТРЯБВА ДА СЕ ВЪВЕДАТ МЕРКИ, ТАКИВА ДА НЯМАТ МЯСТО В ЕП.

 13. 13 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 639 Неутрално

  До коментар [#3] от "doroteus":

  "Роси , научи се да проверяваш документи и след това да се опитваш да "остроумничиш "! Не ти се получава !"

  Роси Констатацията само констатира в своите едноредови коментари. Много рядко се увлича да напише 1 1/2 или 2 реда. Лейка, но празна, пернишка, без вода...Даже прилича на демократичен компютърен трол, който само изплюва автоматични заготовки. Минали са тънко и не са сложили голяма база с коментари.

 14. 14 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 599 Неутрално

  Ходя по 5 - 6 пъти годишно в Унгария по работа /извън Будапеща/. Много добре изглеждат нещата; сравними са с това, което е в Чехия /макар, че унгарците се сравняват с Австрия/, включително и заплащането в няколкото завода на международни компании, с които работим.

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3139 Неутрално

  А това че Орбан печели изборите няма значение.

 16. 16 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Ходя по 5 - 6 пъти годишно в Унгария по работа /извън Будапеща/. Много добре изглеждат нещата; сравними са с това, което е в Чехия /макар, че унгарците се сравняват с Австрия/, включително и заплащането в няколкото завода на международни компании, с които работим.
  —цитат от коментар 14 на ivangabrovo


  Затова и младите унгарци се изнасят от Унгария - най-лесно е в Австрия.

 17. 17 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Как е Корнелия на унгарски?

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 18. 18 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Унгрария има най-високия растеж на БВП, Орбан си е печелил две трети мнозинство и правото да променя конституцията......Кой е глаусвал за тия две каруци та казват кой какво да прави??? За Вера Йоурова и дер Лайен са гласували 0, нула, зеро хора......та ние по-добре да си строихме Комунизма.ЕС е някаква пародия на ДЕМОКРАЦИЯ

 19. 19 Профил на Тороман
  Тороман
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#18] от "oeg vokar":

  Чао, таварищ.

 20. 20 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Законът беше "врата у поле" и продължава да е. Не му е проблем на Брюксел, по-скоро Орбан явно не слушка и трябва да бъде порицан. Какво точно нелецеприятно им прави Орбан обаче не знаем и няма как да разберем, щото сигурно не е политкоректно. ...
  —цитат от коментар 11 на Judjuk


  Е как , какво - настъпи Патрона им публично, изгони университета му .
  Още не могат да го преживеят, падуаните на Лизарда :)))

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1423 Неутрално

  Бокича, ако напъди Хелзинските активни борци + НБУ - и той ще стане позор за България :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1376 Неутрално

  За Вера Йоурова и дер Лайен са гласували 0, нула, зеро хора......
  —цитат от коментар 18 на oeg vokar


  Нее важно кой е гласувал за теб, а кой те е назначил
  https://pbs.twimg.com/media/EMPcexrWkAIjQh4.jpg

 23. 23 Профил на De Michelis
  De Michelis
  Рейтинг: 300 Неутрално

  До коментар [#17] от "Един вампир броди из Европа":

  Kornélia

  :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK