Евродепутатите искат по-голям контрол върху процедурите срещу Полша и Унгария

Евродепутатите искат по-голям контрол върху процедурите срещу Полша и Унгария

© Vincent Kessler, REUTERSСъстоянието на правовата държава в Полша и Унгария се е влошило и това налага по-чести изслушвания на националните власти пред европейските и конкретни препоръки към двете държави - това заявиха евродепутатите в резолюция, гласувана днес.


Евродепутатите посочват, че изслушванията, организирани от съвета, не са редовни, нито структурирани. Те призовават съвета да оправи конкретни предложения към въпросните държави членки, както и да посочи срокове, за да се гарантира зачитането на правото на ЕС. "Неефективното използване от страна на съвета на член 7 продължава да подкопава целостта на общите европейски ценности, взаимното доверие и доверието в самия Европейски съюз като цяло", посочва ЕП. Член 7 от Договорите за ЕС дава право на европейските институции да започнат наказателни процедури спрямо държави с тежки нарушения на върховенството на закона. Като последна мярка те могат да им костват правото на глас в Съвета на ЕС.


Евродепутатите изразяват недоволство, че не им е било позволено да участват в изслушванията, дори след задействането на процедурата по член 7 от страна на парламента относно Унгария. Те настояват да им се даде възможност да представят официално мотивираното си предложение пред съвета.През септември 2018 г. парламентът призова за действие от страна на Съвета на ЕС за предотвратяване на извършването на нарушение на основополагащите ценности на ЕС в Унгария. Основните опасения на евродепутатите бяха свързани с независимостта на съдебната система, свободата на изразяване, корупцията, правата на малцинствата, както и ситуацията с мигрантите и търсещите убежище лица.
В случая с Полша Европейската комисия поиска действие от страна на ЕС през декември 2017 г. предвид констатираните заплахи за независимостта на съдебната система. В резолюция, приета през март 2018 г., Европейският парламент се съгласи с комисията относно риска, който съществува за правовата държава в Полша.


На по-късен етап Европейският съвет може да реши с единодушие и с одобрението на парламента, че има сериозно и системно нарушение на принципите на правовата държава, демокрацията и основните права. Това може в бъдеще да доведе до санкции като суспендирането на правото на глас в съвета.


Министрите на ЕС са организирали две изслушвания с унгарското правителство, през септември 2019 г. и декември 2019 г. Полските власти са се защитавали пред Съвета на ЕС три пъти между юни и декември 2018 г.

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на lzk53314446
  lzk53314446
  Рейтинг: 59 Неутрално

  Нямат спирка зелките-неокомундета.

 2. 2 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3450 Неутрално

  Основополагащите ценности на ЕС са гей ценности, джендър ценности, Identity politics ценности, неомарксистки ценности, които в Полша и Унгария не могат да ги приемат. И от ЕС ще им ги налагат със сила. ЕС нищо не е научил от Брекзит и затова върви към по-нататъшно разпадане.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK