ЕС може да пропилее 29 млрд. евро за ненужни газови проекти

ЕС може да пропилее 29 млрд. евро за ненужни газови проекти

© ReutersИма риск 29 млрд. евро да бъдат пропилени за 32 предимно "ненужни" газови проекта. Европа не се нуждае от нова газова инфраструктура, за да гарантира сигурността на доставките. Това се твърди в ново проучване на консултантската компания Artelys, цитирано от EurActiv.


Комисията за промишленост на Европейския парламент ще реши в сряда (22 януари) да отхвърли или одобри списък от енергийни проекти, които отговарят на условията за получаване на финансиране от ЕС.


Т. нар. четвърти списък на ЕС с проекти от общ интерес (PCI) беше представен от Европейската комисия на 31 октомври. Той съдържа 151 проекта за енергийна инфраструктура, 70% от които са свързани с електричество и интелигентни мрежи.
Но проучването на Artelys за Европейската климатична фондация казва, че "повечето" от 32-та газови проекта в списъка на PCI може да са "ненужни". "Съществуващата газова инфраструктура на ЕС е способна да отговори на различни бъдещи сценарии за търсене на газ в съюза, дори при екстремни случаи на прекъсване на доставките", твърди проучването. И прави извод, че от гледна точка на сигурността на доставките проектите са ненужни и са потенциално свръхинвестиране на десетки милиарди евро, подкрепени от европейски публични средства.


Проектите с общи интереси имат право да получават пари на данъкоплатците от ЕС чрез Механизма за свързване на Европа (МСЕ), който може да покрие до 50% от разходите за проект.


Artelys са направили редица проучвания за газовата индустрия и имат привилегирован достъп до данни от бизнеса. Консултантската компания оценява разходите за 32-те газови проекта на 29 милиарда евро.


Клод Турме, министър на енергетиката на Люксембург, каза, че това не би било разумно използване на парите на данъкоплатците в ЕС. "Рискуваме да изхарчим 29 милиарда евро за бъдещи многократни активи, като в същото време заключваме енергийната ни система в зависимост от изкопаемите газове за следващите 40 години", заяви той и призова Европа да даде приоритет на инвестициите за възобновяема енергия.


Паскал Канфин, френски депутат, председател на комисията по околна среда в парламента, призова ЕК да преразгледа списъка. "Ако следваме цифрите, посочени в доклада на Artelys, това би означавало, че за всяко евро, дадено на Фонда за справедлив преход, комисията ще е готова да даде 4 евро за финансиране на газови проекти", отбеляза той.


Комисията "Юнкер" защити списъка с аргумента, че той отразява "нарастващата роля на възобновяемата електроенергия в енергийната система и необходимостта от подсилване на мрежите, които дават възможност за интеграция на ВЕИ и повече трансгранична търговия".


Вече обаче има нова ЕК, чийто председател обеща да превърне Европа в "първия в света неутрален за климата континент до 2050 г." До края на март се очаква Урсула фон дер Лайен да представи Закон за климата, чиято цел е да постигне това. И това може да има последици за енергийните проекти, отговарящи на изискванията за финансиране от ЕС.


"Списъкът на проектите от общ интерес, предложен от комисията "Юнкер", не е съгласуван с нашите климатични цели, нито с резолюцията на парламента за "Зелената сделка", каза Мартин Хойск, член на Европейския парламент от групата "Обнови Европа". "Това е един от първите тестове за комисията на Фон дер Лайен, който ще покаже, че тя приема сериозно Европейската зелена сделка и Парижкото споразумение", допълни той и призова ЕК спешно да преразгледа както критериите за PCI, така и самия списък.


Защитниците на газови проекти казват, че те са необходими от съображения за сигурност на доставките. Четвъртият списък на PCI е съставен въз основа на прогнозите за предлагането от оператори на газови и електрически мрежи, обясни Джеймс Уотсън, генерален секретар на индустриалната асоциация Eurogas. "Въпросните проекти имат достойнства и трябва да се смятат за необходима част от енергийната инфраструктура на ЕС", каза той за EURACTIV. По думите му списъкът "отразява нуждите на държавите членки да завършат и интегрират енергийните си пазари".


Очаква се само зелените и левите да гласуват против четвъртия списък на PCI при гласуването му в парламентарната комисия, прогнозира източник от Брюксел. Той посочи, че депутатите ще гласуват само целия списък, а не отделни проекти. А те, изглежда, не желаят да отхвърлят изцяло списъка, защото това също би мотивирало раздробяването на проектите за взаимно свързване на електричество. Те се смятат за необходими за развитието на възобновяеми енергийни източници, допълни източникът.


Прогнозата е, че членовете на ЕП ще приемат резолюция с искане комисията да преразгледа списъка в светлината на Европейската зелена сделка.


Списъкът ще бъде гласуван от Европейския парламент в средата на февруари.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Характерно за левите (каквито са всички либерални демокрации, независимо с какви думи се определят) е да крадат и пилеят парите на данъкоплатцита на вятъра.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  Обикновено така се получава когато решенията се вземат от хора, които хал хабер си нямат от материята. :)

 3. 3 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕС ще пропилее 1 трилион евро за "зелени" прокти, които ще имат НУЛЕВ ефект върху състоянието на климата, те за 29 милиарда се загрижили левите.

 4. 4 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  Промяната в климата не се бори само с пелети и фотоволтаици.
  Ако София беше масово газифицирана, нямаше да има такава пушилка през зимата.
  Пък и сибирският метан трябва да се унищожава, а не да се изпуска в атмосферата. :))

  Апокалипсисът апокалиптичен
 5. 5 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Зелените левундери са новите комунисти. Доста поразии ще направят ако не ги спрем.

 6. 6 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2377 Неутрално

  В България нивото на дискусия е дали е редно да искаме европейски пари, за да горим италиански боклук в центъра на София

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 7. 7 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално


  Е, значи ние сме облекчили европейските данъкоплатци с 1,5 млрд. евро.

  "Турски поток" през България се строи изцяло с български пари.

 8. 8 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Неутрално

  ЕК сега ли проумява че проекти като СП2 и ТП са неужни ...чисто икомически?И са просто геостратегическа хранилка за приятелите на един дребен самовлюбен чекист.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 9. 9 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#7] от "Един препатил":

  И това е повече от добре за суверенитета ни!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 10. 10 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":

  Гений, ти в немската техническа мисъл ли се съмняваш?! Не ги грижи германците - те действат с план и в перспектива, и много добре знаят преимуществата на природния газ като гориво - чисто, евтино - перфектното гориво, докато се мине на следващото технологично ниво.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 11. 11 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  ЕК сега ли проумява че проекти като СП2 и ТП са неужни
  —цитат от коментар 8 на Willy Messerschmitt


  Напълно нужни са когато не знаеш кой и кога ще ти спре кранчето...

 12. 12 Профил на dax49623910
  dax49623910
  Рейтинг: 0 Любопитно

  До коментар [#8] от "Willy Messerschmitt":

  "ЕК сега ли проумява че проекти като СП2 и ТП са неужни"

  Ти тва що не го каза още в началото на Меркел, ами ги остави германците да се мъчат с този поток?

 13. 13 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 264 Весело

  Що ненужни- Хуйло I Великий Кримскотатарский ще се зарадва и нема да ни подрива толкоз и да трови тоя/оня дет не му е симпатичен. (ツ)

 14. 14 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  До коментар [#9] от "trial_jezz":

  До коментар [#7] от "Един препатил":И това е повече от добре за суверенитета ни!
  —цитат от коментар 9 на trial_jezz


  Разбира се. Ако "Газпром" не ни пусне газ за транзит ще си имаме тръби за водопроводи. А не като сега да се чудим откъде да намерим тръби да вържем Перник със София.

 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3594 Весело

  Не ги грижи германците
  До коментар [#10] от "trial_jezz":

  Не зная до кой клас точно сте учили...ама аз лично "не ги грижа германците"!!!!Работещият на 74% СП1(едно) показва че количествата са достатъчни.....Хубавото в случая е че парите ги харчи Путев!!!!А Германия потрива доволно ръце ...защото ще плаща само това което се консумира...Едно изследване от миналият четвъртък показва че СП2 ще се "изплати" при днешните цени и обеми след 38 години...Евентуално!!А патокът оюе не е тръгнал.....ЕВЕНТУАЛНО до края на тази година!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на vovka
  vovka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Така си е, когато не си изкарал нито лев, но даваш акъл как да се харчат чуждите пари. Всички политици са царе на това действие. А нашата Тиква може да им е само чирак.

 17. 17 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1340 Неутрално

  Обикновено така се получава когато решенията се вземат от хора, които хал хабер си нямат от материята. :)
  —цитат от коментар 2 на realguru


  Ако беше просто невежество можеше да очакваш, че от време на време поне по случайност ще направят нещо правилно. Случая обаче не е такъв.

 18. 18 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  Ами щото от ЕС са прости не са се сетили да се допитат до форума на "Дневник".
  Тук са събрани баш-експертите в световен мащаб.

 19. 19 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално

  "32-те газови проекта на 29 милиарда евро."

  32 газови проекта и нито един не е български. Не дават и един цент за гозови тръби в България. На всичко отгори и унищожиха ЮП и направиха щети за 2-3 млд. Не личи и тези проекти да имат връзка с Русия, т. е. да са вражески. Само дето били "ИЗЛИШНИ"! В Брюксел явно са перкулясали. Газът е най-ценният и най-полезен природен продукт. Не само енергиен.

 20. 20 Профил на qtl36551020
  qtl36551020
  Рейтинг: 307 Неутрално
 21. 21 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5755 Любопитно

  Фактът, че във всеки един момент, даден човек може да се намира само и единствено в една стая, трябва ли да спира този човек от стремеж към жилище с повече стаи, понеже това може да се сметне за ненужно разхищение?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  Ако наистина ЕС ще постигне въглеродна неутралност до 2050 г, то всеки тръбопровод за газ, построен днес, няма да доживее да се изплати.
  Не ми изглежда реалистичо да постигнем за 30 години въглеродна неутралност, но със сигурност тези намерения на ЕК са на база някакви експертизи.
  При изгаряне на газ се отделят 40% от емисиите ако за същата енергия са изгорени въглища. Следователно газифицирането не решава проблема с СО2.
  Газификацията подобрява средата в градовете, но ако ЕС продължава да гори газ и след 2050 то други държави ще откажат да намаляват техните емисии.

  подпис
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#19] от "Judjuk":
  "В Брюксел явно са перкулясали. Газът е най-ценният и най-полезен природен продукт."

  Пресилено твърдение. Недостатъкът на газа е, че върши работа само в много големи количества. Тогава дори и не много вредни последици се натрупват като количества и се превръщат в проблем.

  подпис
 24. 24 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  И наши 3 милиарда лева изгоряха, за да може другаря путин да продава газ на сръбските другари! И ако се наложи да удари Украйна в гръб!
  Пръв помощник за реализацията на тези цели, руснаците видяха в лицето на другаря борисов!
  Другаря борисов ще помогне на другаря путин и за АЕЦ БелЯне, както помогна и за Скрипал...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 25. 25 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2223 Неутрално

  До коментар [#21] от "Незнайко в Слънчевия град":
  "Фактът, че във всеки един момент, даден човек може да се намира само и единствено в една стая, трябва ли да спира този човек от стремеж към жилище с повече стаи"

  Човек трябва да се ограничава да прави всичко, което вреди на цялата планета.
  Вече сме 9 млрд. За всеки по една стая или са всеки по едно бунище или за всеки по един запален огън ..... Била е пиемливо преди 1000 години, днес не.
  Днес хората имат възможност да си харчат парите по безопасни за планетата начини.
  Например имаме виртуална реалност, която може да замести потоците от туристи пъплещи по света и рушащи наред.

  подпис
 26. 26 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Фактът, че във всеки един момент, даден човек може да се намира само и единствено в една стая, трябва ли да спира този човек от стремеж към жилище с повече стаи, понеже това може да се сметне за ненужно разхищение?
  —цитат от коментар 21 на Незнайко в Слънчевия град


  Човекът нека си има повече стаи!
  Но повече тръби към империята на злото, не трябват на човека след като и тези не може да бъдат запълнени!
  Плюс това, Човека вече гледа към възобновяеми енергийни източници, за да не заприлича един ден планетата му на Марс или Венера...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 27. 27 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Характерно за левите (каквито са всички либерални демокрации, независимо с какви думи се определят) е да крадат и пилеят парите на данъкоплатцита на вятъра.
  —цитат от коментар 1 на 1908  Либерален значи свободен! За това няма леви или десни либерални демокрации!
  Всички демокрации са либерални щом има плурализъм и върховенство на закона!
  Дори тези, които се управляват от консервативни партии!

  На последните европейски избори, гражданите на ЕС шамаросаха здраво както така наречените консерви, така и националистите ксенофоби!
  И така трябва да бъде!

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 28. 28 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  Предлагам лозунг: Да закопаем отново в земята, парите от изкопаемите горива :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 29. 29 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#27] от "Рим":

  “Всички демокрации са либерални...”

  Какво си губиш времето...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 30. 30 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3469 Неутрално

  До коментар [#2] от "realguru":

  “Обикновено така се получава когато решенията се вземат от хора, които хал хабер си нямат от материята. :)”

  Ти си самороден икономически гений, за когото статистиките и анализите на Блумбърг, Форбс и Бизнес Инсайдър нямат никаква стойност.

  И ти не знаеш как е, но ... не е така, както го казват Блумбърг, Форбс и Бизнес Инсайдър.

  Сигурно си нобелист по икономика, но от скромност си мълчиш...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 31. 31 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  "...Вече обаче има нова ЕК, чийто председател обеща да превърне Европа в "първия в света неутрален за климата континент до 2050 г...."

  Дали това е само проява за нестарческо слабоумие или зад добрите намерения си остава чистата човешка лакомия за крадене, не знам. Но кога ще помислят и за "неутрална за климата Земя и Слънце"? Процесите на Слънцето са определящи за цикличните промени на климата на Земята. Промяната на орбитата на планетата ни също. Тези естествени фактори имат хиляди пъти по-силно влияние върху климата, но поради невежество или нещо друго, по-лошо, не се взимат под внимание.
  Въобще, в последните години екологията все по-често се използва за несъвсем чисти цели, най-безобидната от които е "усвояването" на едни милЯрди...

 32. 32 Профил на alexsilver
  alexsilver
  Рейтинг: 1098 Неутрално

  До коментар [#22] от "Иван K":


  Другаря борисов ще помогне на другаря путин и за АЕЦ БелЯне, както помогна и за Скрипал...
  —цитат от коментар 24 на Рим


  Скрипалите, кайш? Дето с количество, достатъчно да осмърти целия град Солсбъри, Скрипалите се понатровиха, а котките и хомяците им не проявяваха признаци на отравяне. Всъщност животинките насилствено ги усмъртиха, след като не искаха да признават "новичока" за отрова. А котаракът успя да избяга.
  Същото се случи и при гюбрето...

 33. 33 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Вместо да харчат един трилион евра за борба с вятърните мелници, което ще рече борба срещу климатичните промени , ЕС може да изразходва тези пари за енергийно обезпечаване на Европа така , че континентът да бъде енергийно независим чрез осъществяване на диверсификация на газовите доставки. Няма единна енергийна политика в ЕС, което позволява на геополитически реваншист като Путин да прави двустранни договаряния с отделни страни от ЕС с което да печели облаги на принципа разделяй и владей. Това е крайно недалновидна и късогледа политика на ЕС, която ще продължи и при новото ръководство на Европейската комисия.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK