Вече 75 години оцелели от холокоста се мъчат да възстановят собствеността си в Полша

Вече 75 години оцелели от холокоста се мъчат да възстановят собствеността си в Полша

© ReutersОсемдесет и пет годишната Леа Еврон има само откъслечни спомени за кожарската фабрика и триетажната жилищна сграда, притежавана преди Втората световна война от нейното семейство в Живец, малък град в Южна Полша.


Нещото, което помни ясно, е завръщането й там след войната, когато повечето от роднините й са били убити в холокоста. Една местна жена казала на нея и на майка й: "Хитлер обеща да премахне всички евреи, а ето че те се връщат у дома", разказва Еврон в нюйоркския си апартамент.


На нея и майка й било казано, че могат да се настанят в сградата, но в слугинските помещения. Скоро след това те заминали за Израел.
Еврон е само една от хилядите евреи, чиито семейни имоти са били конфискувани от нацистките окупатори на Полша и после задържани от следвоенните комунистически управници. Дом на една от най-големите еврейски общности преди войната, Полша е единствената страна от ЕС, която не е узаконила реституция на собствеността.


Леа Еврон и съпругът ѝ

© Reuters

Леа Еврон и съпругът ѝ


За да бъдат нещата още по-сложни, казват евреи, в много случаи документите, доказващи собствеността на имотите, са били унищожени през холокоста. Сега, когато наближава 27 януари - 75-годишнината от освобождаването на нацисткия лагер на смъртта "Аушвиц" - те казват, че е време Полша да облекчи процедурата. "Оцелелите от Холокоста не трябва да страдат сега. Те умират без правосъдие в Полша", казва 88-годишният Йехуда Евро, съпругът на Леа.


Управляващата в Полша партия "Право и справедливост", подкрепяна от крайнодесни групи, отхвърля исканията за по-ясни правила за реституцията въпреки натиска от Съединените щати.


"Нещо, което поначало трябва да бъде нравствен въпрос - имах кон, нацистите го откраднаха, съветите го откраднаха, трябва да си го получа обратно - сега бе превърнато в политически въпрос", казва главният равин на Полша Майкъл Шудрих по повод коментарите на крайнодесните групи.


Изгубена собственост


Полша се бори с този въпрос от падането на комунизма през 1989 г., като мнозина твърдят, че държавата просто не може да си позволи да обезщети всички, загубили имоти. Не бе прието ново законодателство и евреите се оплакват, че съдилищата и администрациите вземат решения, които често произтичат от комунистически закони.


Семейство Еврон завеждат първото си съдебно дело през 1992 г., насърчено от обещанията на политици като бившия президент Лех Валенса, че реституцията ще бъде приета бързо. Двамата искат да си върнат имотите от правителството, което е поело собствеността през комунизма.


През 90-те години властите продават на частно лице притежаваната някога от тях жилищна сграда въпреки предложенията на семейство Еврон да я купят. Новият собственик я превръща в търговски център, което усложнява допълнително нещата. Обжалванията на новия собственик удължават процеса още повече. И въпреки че много съдилища са отсъдили в полза на Еврон преди близо три десетилетия, те не са получили нищо. И вероятно са похарчили за дела повече пари, отколкото струват самите активи.


"Мога да ви покажа пълен шкаф с кореспонденция и документи, свързани с този въпрос, и за съжаление всичко е наникъде", казва Еврон.


Обществено мнение


Юристи казват, че за оцелелите от холокоста става все по-трудно да получат реституция, защото властите отказват да опростят правилата, а съдилищата стават все по-скептични.


Общественото мнение също се е променило.


Скоро след падането на комунизма мнозина поляци бяха съгласни, че имотите, взети от нацистите и после от комунистите, трябва да бъдат върнати на законните им собственици. Сега обаче мнозина смятат, че не е справедливо да се очаква правителството да възмезди всички.


Историята също играе роля.


Комунистическите власти възхваляваха поведението на поляците през войната, но проучвания след 1989 г. показаха, че докато хиляди са рискували живота си, за да помогнат на евреи, хиляди са участвали в холокоста. Мнозина поляци отказват да приемат това, а правителството отхвърля всички твърдения за лошо поведение през войната, като казва, че Западът не оценява храбростта на Полша срещу нацистите.


През юни полският президент Анджей Дуда каза пред "Ройтерс", че антисемитските и антиполските чувства са сравними. Според него нацистите "унищожиха евреите като народност, но те унищожиха и нас като народност".


Проучване на общественото мнение от миналата година показа, че повече поляци се обявяват против реституцията, отколкото за нея. Това кара някои съдилища и администратори да са по-сдържани за реституцията, казват юристи.


Роберт Виницки, лидер на крайнодясната полска коалиция "Конфедерация", казва, че законите на САЩ, предназначени да се упражни натиск за реституция, са дело на еврейски групи, целящи "да извлекат големи суми пари, които не им се полагат".


Междувременно юристи призовават за приемането на закон, който да ускори реституцията за застаряващите оцелели от холокоста. Леа Еврон има своите съмнения. "Не искам да се надявам, защото не вярвам, че те ще върнат нещо." /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Неутрално

  "Дом на една от най-големите еврейски общности преди войната, Полша е единствената страна от ЕС, която не е узаконила реституция на собствеността."
  ==============
  Вай, вай..... сега да не излезе, че Путин, е прав когато ги обвинава в антисимитизъм?
  Щото поляците са в странно положение. Приемаме, че има за какво да мразят руснаците и немците. На немците простиха /уж/ за да работят в Германия. Докато се правят на жертва на руснаци и немци, окрали евреи.
  Що така бе, Миме?

  Еретик
 2. 2 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 688 Неутрално

  Преди години един международен шофьор го бях питал къде ходи с най-голямо нежелание.
  - В Полша.
  - Защо?
  -Това племе е някакъв мелез между евреин и руснак (говореше с почти омраза ) , има чувството за богоизбраност на едните и арогантността и пиянството на другите.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6747 Неутрално

  Какво казват международните съдилища?

 4. 4 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 23 Неутрално

  Дуда официално отказа да иде в Израел на 27 януари 2020, когато ще празнуват 75 години от освобождаването на Аушвиц.
  Какви игри играе Полша - не е ясно... Цицат от САЩ и Англия, но не възприемат техната политика към евреите...при това евреите в Полша са в изобилие...ввички руски евреи са пришълци от Полша. Има и идиши ит немските земи, но сигурно се броят на пръсти.

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4550 Неутрално

  Предупреждавам от доста време ама тук умниците разлайват кучетата като след лоботомия !!!
  Казах ви - щом евреите мълчат най-добре не се бъркайте !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#2] от "kasko":

  Не са лоши поляците. Особено полякините са ми много симпатични) Но ако трябва да сме сериозни, това е факт, че поляците имено заради тяхното капсулиране на обособен народ, не са успели да се превърнат в империя.

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  Мани я Полша, нали казаа къде са много по-надзад от нас.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 694 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":


  "Дом на една от най-големите еврейски общности преди войната, Полша е единствената страна от ЕС, която не е узаконила реституция на собствеността."============== Вай, вай..... сега да не излезе, че Путин, е прав когато ги обвинава в антисимитизъм?Щото поляците са в странно положение. Приемаме, че има за какво да мразят руснаците и немците. На немците простиха /уж/ за да работят в Германия. Докато се правят на жертва на руснаци и немци, окрали евреи. Що така бе, Миме?
  —цитат от коментар 1 на Костадин Иванов


  В статията послъгват като дърти английски цигани. Закон за реституцията има , злоупотреби с него -също. Проблемът е друг. Еврейските организации искат да се изплатят обезщетения за еврейски имоти които са останали без наследници. Според полското право (и не само според него) когато за един имот няма наследници той става собственост на държавата. А еврейските организации искат тези обещетения да се изплащат на държавата Израел понеже са били собственост на евреи. Само, че по времето на Холокоуста не е имало държава Израел. Собствениците са били полски граждани от еврейски произход. Ама това е тема за поне четири по сто със салата.

 9. 9 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  По комунистическо време ходих в командировки в Полша много пъти и общувах с домакините. От вицовете на домакините прозираше някаква омраза и пренебрегване на евреите. Тогава един поляк ме разказа как евреи освободени от лагера се връщат в собственото си село и местните ги убиват за да не им върнат нивите. Разказвачът беше много разочарован от сънародниците си. Тогава е имало дори масово преследване на оцелели евреи от концлагерите. Тогава проумях, че местните селяни са сътрудничели на немците.

  подпис
 10. 10 Профил на pilis
  pilis
  Рейтинг: 436 Весело

  Това да не е някоя авторска статия на Путин?Горе пише Ройтерс ама знае ли човек!

 11. 11 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":
  "Вай, вай..... сега да не излезе, че Путин, е прав когато ги обвинава в антисимитизъм?"

  Да, Путин е прав като обвинява поляците в антисемитизъм, защото е вярно. Вярно е също и за унгарците и украинците. Но също така е вярно за руснаците.
  Ето ви доказателствата:
  Влезте в руски и украински форуми. Изобилства от антисемитски вицове и сравнения. Разликата с българските форуми е очевидна. При нас мразещите Израел го правят от комунистическа солидарност с палестинците. Това не е антисемитизъм а обикновен комунизъм.

  подпис
 12. 12 Профил на Гарван
  Гарван
  Рейтинг: 659 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван K": Поляците са най-големите религиозни фанатици в Европа. От там идва и омразата им към евреите.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#8] от "koko65bg":

  "Ама това е тема за поне четири по сто със салата."
  ============
  Ако е рекъл "Началника" да се видим, и до седем ще ги докараме.
  Живи и здрави да сме.

  Еретик
 14. 14 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван K":

  от българските вицове прозира пък една любов...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2612 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иван K":

  от българските вицове прозира пък една любов...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3048 Весело

  До коментар [#11] от "Иван K":

  А аз само разказвам вицове. За българи, руснаци, арменци, грузинци, араби, немци......
  Да не започнат да ми гризат ушите?
  Забавно е.

  Еретик
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":


  До коментар [#8] от "koko65bg":"Ама това е тема за поне четири по сто със салата."============ Ако е рекъл "Началника" да се видим, и до седем ще ги докараме.Живи и здрави да сме.
  —цитат от коментар 13 на Костадин Иванов


  Е, аз вече не нося по толкова. След петата без салата ми се върти в главата. Ама - живи и здрави да сме. Е и - Наздраве!

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#19] от "zegi":

  Бре, 85 годишна. Е, това променя всичко.бб

 21. 21 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Тези трябва да се минимум на сто години...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 22. 22 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Тези пък само за пари и имоти драпат. Не им стигнаха компенсациите, които им се изплащат вече 75 години.

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1637 Неутрално

  В Полша, както и в Унгария, реституциите са много объркани - държавните граници от 1918 година насам са се променили няколко пъти и не е ясно на кого и какво би трябвало да се реституира или компенсира Подобно в бившето ГДР, където пък изобщо няма реституции.
  Като прибавим и отявления, с дълбоки корени, антисемитизъм и наистина става много невероятно да им върнат нещо.
  Дори в Чехия, която има много постоянни граници от 1918 насам (корекциите са козметични, около 1-2 % от територията), имаше куриозен случай. През 1920 минава поземлена реформа и много богати аристократи са принудени да продадат до определено време земите си, които са над определената от закона граница. Много имения са купени от богати буржоа, някои от които - евреи. До 1938 година чешките евреи говорят предимно на немски и мнозинството от тях се смятат за немци и се пишат немци в документите.
  И така, едно богато немско семейство в Чехия си купува замък с имение около 1920. През 1939 ги пращат на концлагер, а имотите им са "аризирани"- т.е. предадени на арийски семейства. През 1945 се завръща само една от дъщерите - всички останали са загинали в концлагерите и установява, че тяхното имение със замъка е конфискувано по декретите на президента Бенеш от май-юни 1945 за национализацията на немската собственост. Тогава тя започва дела за реституция, но идва февруари 1948 и комунистите правят държавен преврат, с което е конфискувана цялата собственост. Жената преживява до 1989 и доживява реституционните закони от 1992. Отново подава документи и й казват, че не може нищо да получи, защото декретите на Бенеш са валидни, а тя по документи от 1938 е германка.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4303 Неутрално

  До коментар [#11] от "Иван K":

  Ако от вицовете във форумите си правите извади за един народ, то ... мани, мани!

 25. 25 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Неутрално

  при това евреите в Полша са в изобилие...ввички руски евреи са пришълци от Полша. Има и идиши ит немските земи, но сигурно се броят на пръсти.
  —цитат от коментар 4 на 👀


  Не само. Не забравяй Хазарския Каганат, който е бил поеврейчен: "В 730 г. вождът им Булан приема юдаизма и с това започва установяването на еврейската религия от държавата им." https://t.ly/Jv3ly

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 26. 26 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Това да не е някоя авторска статия на Путин?Горе пише Ройтерс ама знае ли човек!
  —цитат от коментар 10 на pilis


  Изчакай още малко де, Путин обеща, и не мисля че ще излъже...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Гневно

  Глупавите немци платиха не знам колко си милиарда на разни мошеници! В това число и на Полша, която "гушна" 150 000 кв. км. немска земя! СССР открадна 200 000 но е платила нищо и няма да плати! Е тук са и българските комуняги подарили 50 000 кв.км. българска земя на гърците, че им плащат рапарации! Ами на бувша Югославия - 75 000 кв.км. и т.н.т.
  —цитат от коментар 17 на himler


  Нормален ли си?! Точно заради комунистите не загубихме територия. Също и с цената къде 40 000 жертви в Ю-я, Унгария и Австрия, след като се присъединихме, към Червената Армия...

  Явно бъркаш с двете Национални Катастрофи(БВ и ПСВ), преди това, където загубихме сума територии! "Умник"...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 29. 29 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1746 Весело

  До коментар [#11] от "Иван K":


  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":"Вай, вай..... сега да не излезе, че Путин, е прав когато ги обвинава в антисимитизъм?"Да, Путин е прав като обвинява поляците в антисемитизъм, защото е вярно. Вярно е също и за унгарците и украинците. Но също така е вярно за руснаците.Ето ви доказателствата:Влезте в руски и украински форуми. Изобилства от антисемитски вицове и сравнения. Разликата с българските форуми е очевидна. При нас мразещите Израел го правят от комунистическа солидарност с палестинците. Това не е антисемитизъм а обикновен комунизъм.
  —цитат от коментар 11 на Иван K  Каква "комунистическа солидарност" ви гони вас бе?!?
  КОМУНИЗМА е измислен от "ииудеи (юдеи, евреи)"!
  Начело на "комунитическия интернационал" са все с такъв произход!
  85 % от ръководния състав ВКП ( Всесоюзную Коммунистическую партию (большевиков)) в Русия, са от "еврейски" произход!!!
  Те са тези, които извършват "голодомора" в измислената пак от тях,
  по-късно държава "Украйна"!
  Сега изведнъж тия били "хубави",
  а пък "комунистите", които са "солидарни" с тях,
  били "лоши"!
  Побъркана работа!!!
  Вземете да се разровите в нета, а има и много добри книги на тази тематика.
  И накрая разберете, кой и къде е измислил "комунизма",
  кой, кога и как го е финансирал, и кой е ръководил "комунистическата революция" в Русия, превърнала се в СССР???
  Пак тогава пишете, как "комунистите" уж били срещу "евреите", а пък "ръководителите им" все са си "евреи"!

 30. 30 Профил на dane
  dane
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Антисемитизъм в целия източен блок има достатъчно. Но България е изключение...Приятно ми е, че обидната дума за евреин - "ЧИФУТ", не е българска, и че звучи зле за този, който я използва.

 31. 31 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2165 Неутрално

  До коментар [#1] от "Костадин Иванов":"..."Ето ви доказателствата:Влезте в руски и украински форуми. Изобилства от антисемитски вицове и сравнения. Разликата с българските форуми е очевидна...
  —цитат от коментар 11 на Иван K


  Недей да си съчиняваш, без да си влизал в подобни места. По въпросните форуми е пълно с еврейски вицове. Има даже цели сайтове, посветени изключително на темата, които са по-пълни даже от англоезичните аналози. Само че те нямат нищо общо с антисемитизма. А, бидейки разказвани и поддържани от етнически евреи, са част от националния фолклор и колорит. Именно самоиронията на тази нация, я прави много по-предпочитана от другите им семитски "роднини", които са някоя грешна дума към пророка веднага скачат да режат глави.
  Просто за проба, сравни чисто еврейските вицове от някой израелски сайт с тези от рускоезичните форуми. :))))

 32. 32 Профил на 👀
  👀
  Рейтинг: 23 Неутрално

  До коментар [#25] от "irrational exuberance":

  Не съм го забравил и евреите доста умуват, дали хазарите не са се влели в ешкеназитата ( саксонци, щото когато в първи век римляните качват евреите като роби и ги закарват в иберия и саксония се образуват така наречените два рода- ешкенази, тези дето са оставени в саксния и сефарди, теси, които ги оставят в иберия)
  И затова ти пращам линк, че това е един голем мит, че кхазаите са се влели кръвта си в еврейскта кръв https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25079123 , а и във уикипедия тоя проблем е описан https://en.wikipedia.org/wiki/Khazar_hypothesis_of_Ashkenazi_ancestry

 33. 33 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1580 Неутрално

  В много случаи документите, доказващи собствеността на имотите, са били унищожени през холокоста. Искането от много години беше Полша да облекчи процедурата, както стана впрочем в България със по "2 свидетели" ..... а вече и с косвени доказателства и данни заради липсата на живи такива ......до колко е правилно, не искам да коментирам......в България огромни нарушения и престъпления се случиха с кошаревските свидетели но всичко се затапи с давност....... Само в к-с Люлин София и гр. Царево знам за хиляди декари и имоти фалшиво върнати със свидетели и крепостни актове и дивотии рисувани в ателиета в Пловдив........ Данчо Ментата и роднини .....и......т.н.... Надежда Михайлова леля и....... и .......стотици други.....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK