Ток, вода, парно: колко плащат в България и в Германия

Ток, вода, парно: колко плащат в България и в Германия

© Юлия ЛазароваЦели 30% от българските домакинства са изпитвали затруднения да плащат режийните си разходи през 2018 година. В Германия техният дял е бил само три на сто. В статия за "Дойче веле" Александър Детев представя още интересни данни за цените на тока, водата и отоплението.


През 2018 година 30.1% от българските домакинства са срещали затруднения да плащат режийните си разходи, които включват електричество, вода, отопление и други. Това показват данните на Евростат за 2018 година. За целия Европейския съюз 7% от домакинствата имат подобни затруднения. Техният дял сериозно е спаднал от 2013 г. насам, когато 10% не са били в състояние да покрият разходите си.


В най-тежко състояние са гърците, най-добре – нидерландците


Статистиките сочат, че 35.6% от гръцките домакинства са изправени пред финансови затруднения. Гърция се нарежда на първо място сред 28-те страни членки, следвана от северната ѝ съседка България. С най-малко проблеми в това отношение са нидерландците, чехите, шведите и австрийците. Чехия е единствената държава в Източна Европа, в която процентът на домакинства, които не са успявали да покрият сметките си, е под 5 на сто. В Германия, която има население от близо 83 милиона души, едва 3% от домакинствата са изпитвали затруднения да се разплатят.


Колко струва токът за битови потребители?
По данни на Федералната статистическа служба към 2019 година електричеството в Германия е било най-скъпо в рамките на ЕС. През първото полугодие на 2019 г. един киловатчас е струвал близо 31 евроцента на битовия потребител. Тази цена е била с 1 цент по-висока спрямо същия период на 2018.


Данните се потвърждават и от Евростат. Веднага след Германия се нарежда Дания с малко под 30 цента на киловат. Най-евтино (по абсолютни стойности) е електричеството за битовите потребители в България и Унгария, съответно около 10 и 11 цента на киловатчас. По данни на германската Асоциация за енергийна и водна промишленост средната цена, която германско домакинство, състоящо се от трима души, плаща за електричество месечно, е 88.10 евро.


Цените на водата


Както и в България, цената на водата в отделните части на Германия е различна. През 2018 година тя е била най-евтина в провинция Долна Саксония (средно 1.23 евро на кубик), а най-скъпа в Берлин - 2.17 евро за кубичен метър. След като българският регулатор КЕВР прие новите цени на водата за 2020 година, най-скъпа тя ще е в Разград - 3.67 лева на кубичен метър, или 1.87 евро. Най-малко ще плащат пловдивчани - 2.22 лева (1.13 евро) за кубик.


Колко отиват за отопление?


Цената за отопление зависи не само от кубатурата и изолацията на жилищата, но и от вида на отоплителната инсталация. По-малко от три процента от сградите в Германия са оборудвани с котли, в които се горят пелети и дървесни стърготини. Това се счита за най-изгодно, особено за големи жилища. Половината от германските жилища се отопляват на газ, за което едно домакинство отделя средно около 1200 евро (приблизително 2350 лева) годишно за целия отоплителен сезон.

Ключови думи към статията:

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  Така е защото доходите в Германия са в пъти по големи.Цени и доходи и се вижда реалната картинка..Така е и с данъците.Мит е,че данъците в България са ниски за българите,поради ниските доходи...

  shlshlshlshl
 2. 2 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 849 Весело

  И как тези германски българи си мисли зам-министърката че може да ги върне в България. Освен наема и детегледачката, ще трябва да им плаща тока, отоплението и водата.

 3. 3 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  Тази година зимата е топла, така че климатичните промени водят до пряк benefit за хората с трудности да заплащат за отопление.

 4. 4 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 849 Неутрално

  Тази година зимата е топла, така че климатичните промени водят до пряк benefit за хората с трудности да заплащат за отопление.
  —цитат от коментар 3 на zxp53317185


  А понеже някои нямат и вода (в Перник например), това си е бенефит на квадрат. Кой знае колко пари ще спестят!

 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2126 Весело

  До коментар [#4] от "john_3volta":

  Тоест нямат вода заради климатичните промени, така ли 😀?

 6. 6 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Любопитно

  Значи при 30 евро цента в Германия е скъпо а 10 евроцента в БГ ...еФтино!!!При разлика в заплащането средно 4 пъти!!??
  А за Дания не ми се коментира....там средните доходи са 6-7 пъти по-високи от нашенските...При все че Дания си няма АЕЦ!!!А дрОгари що така????
  Учудващо е как така едни видни "саВецки "форумни "специалисти" искат нова АЕЦ с цена от близо 22 евро цента/киловат без ДДС и пренос............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 7. 7 Профил на juk
  juk
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Некоректно сравнение. Трябва да се сравняване с държави от нашата черга, а не с най-развитите. Но Дойчо Велев така ми е паднал в очите, че вече изобщо не ги чета.

 8. 8 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Да дадем друг пример - цена на кубичен метър вода в Копенхаген (Дания) - 16.55 лв. (една от най-скъпите цени в света като абсолютна стойност в света), средна заплата в копенхаген - 5470 лв. - цена на кубик вода съотнесена към средния доход - 0.30%

  Цена на кубик вода в Разград - 3.67 лв, средна заплата 1109 лв. - цена на кубик съотнесена към средна заплата - 0.33% - следователно В Разград водата е по-скъпа от тази в Копенхаген не като абсолютна стойност, но като съотнесена към средния доход.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 9. 9 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2126 Неутрално

  До коментар [#7] от "juk35625824":

  Точно така. В случая най - впечатляваща е не Германия, а Чехия. Понеже успява да постигне забележителни резултати, дори по - добри от редица западноевропейски държави. Има много какво да научим от тези чехи. За съжаление нищо не се прави на практика.

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2576 Неутрално

  Нашите разходи са около 100 лв на месец средно за ток и вода, като се отопляваме на ток. Та не са кой знае какво сметките, стига човек да има доходи разбира се.

 11. 11 Профил на jazzi
  jazzi
  Рейтинг: 442 Неутрално

  0.о 31 цента квт?!? Може и да има такава цена, но само някой умопомрачен или заради някаква схема плаща тока на такива цени. Абонаментът и прекратяването на договора се правят с няколко клика онлайн и цените са около 25 цента, но като се пресметнат разните бонуси може да се стигне и до под 23 цента. Тази година действително цените се вдигнаха, а изтичащия ми договор беше за 20 цента квтч. с бонусите.

 12. 12 Профил на dedo_goshko
  dedo_goshko
  Рейтинг: 279 Весело

  Некоректно сравнение. Трябва да се сравняване с държави от нашата черга, а не с най-развитите. Но Дойчо Велев така ми е паднал в очите, че вече изобщо не ги чета.
  —цитат от коментар 7 на juk35625824


  Ами разрови се в Евростат и ще намериш отговора на заключението си. С две думи - всички държави от нашата черга са ЗНАЧИТЕЛНО по-добре от нас в съотношението "битови разходи - заплащане", като изключение на документи правят гърците, просто защото не декларират изцяло полученото заплащане :):):) Да живей, живей труда, БСП, ГЕРБ, ДПС и Патриотите! С тях заедно към още по-светлото бъдеще! :):):)

 13. 13 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  "Цели 30% от българските домакинства са изпитвали затруднения да плащат режийните си разходи през 2018 година."

  Пък разправяха, че при демокрацията нямаш да имаш такива грижи. Явно бананите в магазина не разрешиха тия "проблеми"!

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 14. 14 Профил на Arcopix
  Arcopix
  Рейтинг: 388 Весело

  [quote#12:"dedo_goshko"][/quote]

  То понеже българите си декларираме всичките доходи...

  ...
 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  За сметка на това, дрогаре Вили, датската ти заплата почти цялата отива за огромните данъци, от които пък трябва да си подхранват "безплатното" здравеопазване, с което се самохвалят много.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Понеже имам прясна информация от Германия, хайде някой да каже колко е свинското в магазина, сирена, и разни други ежедневни храни(без зеленуци), щото излиза, че тук серизно ни крадат с необосновано високи цени на храни, които са много далече от нужното качество.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 17. 17 Профил на bati vi
  bati vi
  Рейтинг: 1400 Неутрално

  погрешно и манипулативно е да се сравняват цените на киловат час. Къде остават няколкото вида преноси високо / ниско напрежение, достъп и прочие такси, удвояващи сметката, която се плаща за ползваното електричество?
  От години не съм плащал сметка по-малко от 90,00 лв. на месец, а всичко у дома е категория А+ и нагоре.

  Меня постоянно преследуют умные мысли! .. Но я быстрее ....
 18. 18 Профил на 堅不可摧
  堅不可摧
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Пък разправяха, че при демокрацията нямаш да имаш такива грижи. Явно бананите в магазина не разрешиха тия "проблеми"!
  —цитат от коментар 13 на Taiga

  Важното е, че Бояришника ги решава! След него нямаш нужда от отопление.....

 19. 19 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#15] от "Taiga":

  Нямам навика да отговарям на демагози...ама...Значи най-високата ствака в Дания е за доходи над 100000 евро(обръщам датските крони в евра) и достига 59%..За ниските доходи е м/у 12и 22%...За средните 5-8000 евро е около 44%....
  Да високи са но-здравеопазването е безплатно,безплатно е за децата и пенсоинерите.Образованието е безплатно..дори в университетите(както и за членове на ЕС).Дървата там,щайгаров..дава 3000 крони(около 700 лева ) на ВСЯКО дете до 14 годишна възраст.Плащайки и задължителните спортни занимания!
  Синът ми учи там 2.5 години и с заплатата си на помощен персонал си плащаше наема,храната и режиините..Като се премести б Берлин живя 4 месеца със спестените от Дания пари!!!!!!!!.Само за сведение "надницата " му беще грубо 250 лв на ден.....А Вие си демагогствайте,лъжете и чакайте светлото комунистическо бъдеще!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 20. 20 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Цените - като в Германия; заплатите - дъното. Браво, Бойко, евала ГЕРБ

 21. 21 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5112 Неутрално

  До коментар [#20] от "Slick":

  Ти, разбира се, пак не си чел статията.

  Няма да отговарям на всяка идиотщина на подполковник Грънчаров
 22. 22 Профил на unbiased
  unbiased
  Рейтинг: 403 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":

  Какво общо има цената на тока с доходите. Основното от което зависи са цените на енергоизточниците и инвестиционните разходи, а те да почти едни и същи, без значение в коя европейска държава. Ако искаме да имаме същата покупателна способност, трябва някой да субсидира цената. Например държавата чрез по-високи данъци, което не мисля че е решение. Тезата ми е че няма пазарно основание да искаме по-ниска цена на тока, само защото сме бедни. Но въпреки това имаме по-ниска цена, заради АЕЦ Козлодуй, няколко замърсяващи ТЕЦа и изкуствено натискани цени за дистрибуция

 23. 23 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1183 Неутрално

  До коментар [#19] от "Willy Messerschmitt":

  Майтап бе Уили, едно нещо за да е безплатно, то парите винаги трябва да взети от някъде (някого по-точно), нали знаеш. Безплатен обяд няма.
  Синът ви защо си е тръгнал от Дания не става ясно все пак. Споделете още в какво жилище е живял, сам ли е бил или със съквартиранти, месечни разходи и прочее.
  Нека да си кажем нещата цялостно, не само хубавата част.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 24. 24 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#23] от "Taiga":

  Наистина няма безплатен обяд особено в скандинавието!Три пъти съм ходил там,пазарувал съм и имам преки впечатления!В Олборг където учеше синът ми пазарувахме в големите вериги(95% са си датски)..Цените на месото бяха повече от прирични-свинското с 40 % мазнини беше 50крони(12 лева),това с 60% мазнини беше 10 лева....телешкото 14-15 лева..Черният ръжен хлян 700 грама започваше от 1.80 -3.50 лева!Питате за наем-има разлика м/у студенските и свободните наеми!Синът ми плащаше за стандарна (55кв) квартира почти 500 евро....Консумативите(ток,вода,интернет и топло са фиксирани(еднаква цена целогодишно).....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 25. 25 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 259 Любопитно

  Що за стравнения са това?

 26. 26 Профил на tda14634178
  tda14634178
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "Willy Messerschmitt":

  …здравеопазването е безплатно…
  …Образованието е безплатно..дори в университетите…
  …Дър(ЖА)вата..дава 3000 крони(около 700 лева ) на ВСЯКО дете до 14 годишна възраст…
  …(Държавата) Плаща и … спортни занимания…

  Като прибавиш и 59% данъци…А ми че датчаните са направили каквото беше в България до 1990г.

  До коментар [#23] от "Taiga":

 27. 27 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3769 Неутрално

  До коментар [#26] от "tda14634178":

  Ще Ви посъветвам да научите да четете...не боли!!И ми прочетете подписът!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 28. 28 Профил на hanseatic
  hanseatic
  Рейтинг: 580 Неутрално

  Случайности няма!
  Борисов каза " аз съм прост и вие сте прости...", само че умишлено пропусна да каже истината, че той е прост и богат, а мат'ряла прост и беден.
  Беден остана, защото с голяма радост и настървеност прекъсна успешното управление на ОДС и си довлече крадлив Симо, който за осемстотин дни върна на власт всички ченгета и деца на номенклатурата. Та до днес! Плана на ДС успя именно с помоща на тези, които днес не могат да плащат сметките си за ток и вода.

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1013 Неутрално

  Спокойно! Само 30% с проблеми да си плащат за ток, вода, парно. Това е почти добра за момента новина. Скоро цените и на тока, и на водата, и на парното ще се увеличат. Драстично, прогнозират анализатори. Това вече е сериозно - процентите на "щастливата" проблемна група се катерят към 50%. Ама, вие сте умни и няма да се плашите - скоро няма да има и парно, и вода, и ток. Така пък прогнозирали други анализатори. И ще настане чуден живот - почти ще се изравним на 80%. Напълно заслужено, добавям, без да анализирам.

 30. 30 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 507 Неутрално

  Не мога да проумея вече два дни Дневник бъзикат ли се с нас. Първо, като ни сравняват с Германия. И друг път по повод на такива публикации съм споделял, че нашият аршин е Албания, Румъния и изобщо соцевропа. Бившата. Второ, да припомня едно изпълнение на Ст. Данаилов –светла му памет–и Вероник Жано "ти на Шанел ухаеш, аз на Ален мак", текст на Живко Колев. Живко си правеше т. шак със соца, в случая парфюмерията. Сега, за ток, вода и парно няма кво да говорим за запада. Там хората отдавна са постигнали правопорционалност с потребление-цени-доходи. При нас не е така поради плановата икономика. Затуй недейте се хаби на тия теми, все едно да търсите нещо общо между футбола в Германие и Българие.

 31. 31 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 369 Неутрално

  До коментар [#6] от "Willy Messerschmitt":

  Да, бе, така е, 6-7 пъти по-високи доходи и близо 50% данък.
  Това, че комуналните ни услуги са сравнително скъпи у нас, не означава автоматично, че живота е по-скъп. За да се направи такава сметка, са необходими редица други сравнения - наеми, данъци, услуги, цена за обществен транспорт, цена на медицинските услуги, на образованието, на разходите за „релакс“ и т.н., и т.н.
  Само вижте колоко плащаме за здраве на месец, под формата на здравни осигуровки, и сравенет отново с една Германия - ще ви се стъжни.
  Съвсем не идеализирам живота в България, но да се генерализират изводите на база сметки за ток и вода е доста некоректно.

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 32. 32 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  До коментар [#1] от "dfjftriktrcdt":Какво общо има цената на тока с доходите. Основното от което зависи са цените на енергоизточниците и инвестиционните разходи, а те да почти едни и същи, без значение в коя европейска държава. Ако искаме да имаме същата покупателна способност, трябва някой да субсидира цената. Например държавата чрез по-високи данъци, което не мисля че е решение. Тезата ми е че няма пазарно основание да искаме по-ниска цена на тока, само защото сме бедни. Но въпреки това имаме по-ниска цена, заради АЕЦ Козлодуй, няколко замърсяващи ТЕЦа и изкуствено натискани цени за дистрибуция
  —цитат от коментар 22 на unbiased


  Има,има...Не да се намали цената на тока,а доходите.Но в България няма политика по доходите....Явно,че нямаш икономически познания и пишеш наизуст...

  shlshlshlshl
 33. 33 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2332 Неутрално

  [quote#32:"dfjftriktrcdt"][/quote]

  Да се увеличат доходите ми е мисълта...

  shlshlshlshl
 34. 34 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1646 Неутрално

  И как тези германски българи си мисли зам-министърката че може да ги върне в България. Освен наема и детегледачката, ще трябва да им плаща тока, отоплението и водата.
  —цитат от коментар 2 на john_3volta


  Детегледачка не знам да се плаща от държавата никъде.

  Ама една проста сметка - в Англия детската ясла или градина е от 1000 паунда на месец на горе. Ако закъснееш да си прибереш детето плащаш по 1 паунд на всеки 5 минути. При средна нетна заплата от 2 хилки, яслата ти струва половин заплата за 1 дете.

  В Благоевград знам, че таксата за държавна ясла или градина е 45 лева. В София май е 60. Както и да ги смяташ това са под 10% или дори под 5% от нетната заплата. В Благоевград, доколкото знам, няма проблем да намериш място в ОДЗ. В София е по-трудно. Но пак ги има. В Лондон ОДЗ-та няма. Плащаш си 1000-та паунда (и това е най-ниската такса). Това е.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7572 Неутрално

  Ами то ние вече настигаме Германия по цени. Само по доходи сме далече, далече.

 36. 36 Профил на Боб
  Боб
  Рейтинг: 503 Неутрално

  До коментар [#17] от "bati vi":

  Дневната енергия за бита на ЧЕЗ по последната ми фактура е по 22,28 стотинки за kWh (с ДДС), с включени пренос и достъп до разпределителна и преносна мрежа.

  Средно за месеца е 19,50 стотинки на kWh с ДДС. Което си е 10 цента.

 37. 37 Профил на mausmiki
  mausmiki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#13] от "Taiga":

  Да можеше и да нямаме тия грижи при нормално общество и преход.Но.... не нямахме такива тук и в момента важи формулата
  БСП + ГЕРБ + ДПС + ПАТРИОТИ,Воля, Атака и не знам си коя формация = БКП

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK