Те са млади и образовани. И се връщат в България

Те са млади и образовани. И се връщат в България

© Анелия НиколоваТе са завършили в Германия, но са решили да живеят в България. Защо са се върнали? Съжаляват ли за избора си? И има ли нещо германско, което биха искали да "пренесат" в България? В статия за "Дойче веле" Емилия Милчева обобщава разказите на трима млади българи.


Защо някои млади българи, получили образование в добри европейски университети, се завръщат в България? Какво ги привлича - и какво ги дразни след завръщането им? Кирил Крумов, Диляна Симеонова и Димитър Дренски, възпитаници на германски ВУЗ-ове, са намерили своето място в България. И не съжаляват за избора си да се завърнат.


"Чувствах се третиран като "втора класа" човек"


29-годишният Кирил, бакалавър, не съжалява, че се е върнал. Поне засега. Казва, че в Германия е третиран като "втора класа" човек. "Имам случай, в който се обаждам на обява за апартамент под наем само час след като е пусната, и ми отказват, само заради акцента. А няма как някой да го е огледал и взел за един час", разказва той.
Днес Кирил се чувства добре в България. Една от причините за това е, че не е успял да се отдалечи прекалено много. "Не бях прекарал много дълго време в Германия и се връщах достатъчно често, за да не преживея много голям културен шок", отбелязва той. Смята, че когато в България кажеш, че си завършил в Германия, "хората те приемат по-насериозно".


Възпитаникът на Манхаймския университет не съжалява за избора си: "Нямам намерение да се връщам в чужбина. А и винаги съм искал да отгледам българчета, а не чужденци." Много от неговите приятели също са се върнали и планират да останат. Въпреки че в България условията на живот са "далеч от идеални", смята, че стандартът му на живот не е по-лош от стандарта, който е имал в Германия. А и след първите една-две години от завръщането си вече се е отказал да прави сравнения. Смята, че най-големите проблеми на България са "мизерията и селският манталитет на повечето хора".


И все пак: има ли нещо германско, което Кирил би искал да "внесе" в България? Категоричен е: образованието. "В България по мое време се преписваше дори и в елитни гимназии. Затова, когато заминах за Германия, освен че трябваше да уча, трябваше да се науча да уча. А уж трябваше да го мога от училище."


"Понякога се чудя защо се прибрах"


В навечерието на своите 30 Диляна Симеонова изгражда живота си в София. Взела си е куче, ремонтирала е собствен апартамент, има "страхотна приятелска среда и страхотна работа". "За момента не виждам защо да се местя където и да било другаде", казва тя.


Диляна Симеонова е завършва културология и стопанско управление в Манхайм, бакалавър. След това получава пълна стипендия, за да участва в магистърската програма "Европейски бизнес и финанси", финансирана по европейска линия - една година обучение в УНСС в София и една година в бизнес училището към университета "Нотингам Трент" във Великобритания. Но, както сама казва, понякога животът ни изненадва.


"След като взех бакалавърска степен, се завърнах уж за малко в София, за да прекарам повече време с родителите си и да уча за TOEFL и GMAT на спокойствие." Това "за малко" продължава вече две години - една година стажува в "Луфтханза техник" и една година учи в УНСС. Време, в което е научила много - и не съжалява за решението си да остане. Чувства се добре, макар и да има моменти, в които се чуди защо се е прибрала. "Това са просто моменти", казва тя. Благодарна е на родителите си, които всяка ваканция я изпращали в Хайделберг или в Манхайм, при сестра ѝ, за да свиква със странстването и да разширява кръгозора си.


И Диляна като Кирил отдавна е спряла да прави сравнения между България и Германия. "Както не сравнявам себе си с другите хора, така и не сравнявам дома си с чужди домове. За мен България е избраният мой дом и съм фокусирана върху това да го направя по-добър за себе си и за околните. Сравнявам сегашното състояние на България с това, което може да се случи, ако развиваме себе си, бизнеса, с който сме се захванали, ако продължаваме да се интересуваме за състоянието на околната среда."


Какво от Германия би искала да "внесе" в България? "Бих искала да мога да разграничавам работния от личния живот по-ярко - така, както германците умеят най-добре. Освен това за мен е изключително важно човек да е работлив и да не се скатава. Работиш ли - работи. Почиваш ли - почивай", казва Диляна.


"Изборът ми е окончателен"


Димитър Дренски се дипломира като бакалавър от университета "Хайнрих Хайне" в Дюселдорф. Придобива степен магистър в Задочния университет в Хаген. "Идеята на образованието ми в чужбина беше да натрупам опит в една от най-добрите икономики в света и да прилагам наученото в България. А за самото завръщане просто се отвори добра възможност", разказва той.


Димитър не съжалява за избора си, тъй като винаги е искал да се завърне в България. "Смятам го за окончателен." Лаконичен е относно сравненията между България и Германия. "И двете страни и среди си имат плюсове и минуси. Сравнявам инфраструктурата, мисленето и поведението на хората, отношението между тях, комуникацията, работната етика и т.н."


Има няколко качества, които цени в германците и би искал да види и на българска почва: дисциплината, изпипването на детайлите и отговорното отношение към това, което вършиш на работното място. "Позитивното е, че в България има все повече хора, които подхождат изключително професионално към задълженията си и така дават добър пример на останалите", отбелязва Димитър Дренски.


Тези трима млади българи избраха да се завърнат. България се нуждае от още много като тях.


Тази статия е част от проекта "Let´s face it: should I stay or should I go?". В продължение на няколко месеца "Дойче веле" публикува репортажи и видеа, посветени на миграцията от България към Германия. Информира за живота в Германия, за предизвикателствата и трудностите в началото. Показва истории на българи, решили да заминат. Или такива, решили да се върнат.

Ключови думи към статията:

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1566 Неутрално

  Ами хайде към Пазарджик. 900 лв. дават там, не е шега работа.

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  А добро утро, на българомразците... От една година е така, и процеса ще става все по-необратим...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 3. 3 Профил на Карма
  Карма
  Рейтинг: 78 Весело

  А добро утро, на българомразците... От една година е така, и процеса ще става все по-необратим...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  Разсмя ме искрено. 3 некадърника се върнали, 300 заминали, но процесът бил необратим...

 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  Има две възможни обяснения защо са се върнали. Или просто са лениви и неспособни да работят както трябва,или не са могли да се впишат в немската култура. Едното не изключва другото.

 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 2077 Неутрално

  Надушили са, че тук дипломираните тройкаджии лесно си намират място на топло корупционно местенце. Ако не като чиновник, тогава като НПО.

  мурзилка
 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8445 Неутрално

  И колко са се върнали ,и колко са заминали?

 7. 7 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  "Чувствах се третиран като "втора класа" човек"

  Радвай се, че са те третирали като втора класа. Някои нямат и този късмет.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 8. 8 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 2232 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  А дано, но засега са само единици и българия намалява с по 20-30000 годишно. Положението е катастрофално.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  ако, имат стабилен гръб . родители, роднини, жилище, се връщат.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4231 Весело

  До коментар [#8] от "boevbisser":

  Като се върнат, ще правят и деца, почти неизбежно е...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 11. 11 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  След няколкото отвратителни коментара преди моя, пожелавам на тези млади хора здраве и успешна реализация в България.

 12. 12 Профил на 3аНиЗа
  3аНиЗа
  Рейтинг: 2328 Любопитно

  Спорно е не само защо са се върнали, а и като са го направили какви са причините. Ако са щастливи в средата, в която са, ако са радостни от заплатата и я харчат без да смятат за какво, ако се кефят на стабилното БГ развитие, то добре дошли у дома. Но, подобни статии са типични за една пропаганда, когато и 100 машиннички е имало, и 100 крави на кравар, и ударници заради петилетки за три години. Младост - радост!

  Коментиране на анализираното, вече...
 13. 13 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#4] от "deaf":

  "немската култура"

  Кое точно е мега уникалното в 'немската култура'?

  Некви хора гледат да изкарат некви пари и некси да си живеят живота по възможност забавно. Чудо невиждано.

  Най-смешни са мишките дето в България по форумите делят мегдан с Боко и са велики разбирачи но в Дойча са тихи офчички и са само от бачкане вкъщи и веднъж седмично на кръчма и не се бъркат ни в политика ни в нищо и разказват - аууу, колко спокойно се живее така! Ми здрасти айнщайн, като не се впрегаш за глупости и си цъкаш нещата и отвреме навреме се развличаш се живее спокойно, нема нужда да ходиш до Алфа Кентавър за да го разбереш

  Use your Illusion
 14. 14 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  Свободата е да си свободен да избираш.

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#13] от "Saint of Me":

  Тоест,искаш да кажеш,че културата в Мюнхен и Бургас например,е една съща и са еднакви условията на живот?! Глобализацията те е заблудила яко...

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 741 Неутрално

  Едва ли. Няма много образовани булгарчета. Не вярвам.

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3631 Неутрално

  И като са млади и образовани, що са се върнали? Кво праят тук? Само питам.

 19. 19 Профил на Nathan Cohen
  Nathan Cohen
  Рейтинг: 404 Неутрално

  Смятам, че и българите вече съзнават, че завършването на университет извън България не е абсолютна предпоставка за успешна професионална кариера. Университетът предоставя само 1/10 от необходимото - теоретична подготовка. Всичко останало зависи от индивида; от неговата фантазия, степента на склонност за поемане на риск; връзката с реалния свят и способността за неговия анализ и.т.н. За да придобиеш собственост, дори собствено жилище, и то при високо заплащане в чужбина са необходимо поне 20 години труд. Друго е в Бълхария , където все някъде някой е оставил наследствена панелка или друго имотче, което с ,,малка помощ” от близките успееш да си го обзаведеш с мебели ИКЕ-, битова техника втора уоитреба , рекрутирана из боклука на Запада и да се облечеш с дрехи Армани за по 20 лв килограма. Но всичко гореописани е само ,,лъскавата страна” на живота в България. Негативното е свързано с живота и управлението на държавата от престъпна банда, с корупцията както в държавния, така и в частния сектор, а също така при съжителството с една неграмотна и освирепяла маса, която в преобладаващата си част не чете и по една книга годишно!

 20. 20 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Има и друго, в България е много по-лесно и бързо за един интелигентен и работлив човек да успее, отколкото на Запад. Предпоставките за това са много.

 21. 21 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":

  Кое е различното?

  Освен това че нацепените бургаски батки не биха оставили клетите да им барат жените пред църквата на площада :)

  Use your Illusion
 22. 22 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#7] от "Taiga":

  Бягай в тайгата-там ти е късметаѝ1

 23. 23 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":Кое е различното?Освен това че нацепените бургаски батки не биха оставили клетите да им барат жените пред църквата на площада :)
  —цитат от коментар 21 на Saint of Me


  Кифли и църква??

 24. 24 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#19] от "Nathan Cohen":

  "степента на склонност за поемане на риск"

  Това го можеме качествено само сенсеите, нормалите по-добре да цъкат по полосата щото настрани като мръднеш е кал, мани после като пишеме книги как звучи, лъжеме и украсяваме та се късаме, грозно е да си рискаджия, не е за секи

  Use your Illusion
 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":Кое е различното?Освен това че нацепените бургаски батки не биха оставили клетите да им барат жените пред църквата на площада :)
  —цитат от коментар 21 на Saint of Me  До коментар [#21] от "Saint of Me":

  Българите кимат с глава за "Не",а немците - за "Да".

 26. 26 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Като нема проксия ,плюл съм в тая орисия

  гошо
 27. 27 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3599 Неутрално

  Абе хора,з ащо са тези деления и щуротии, “некадърниците се върнали, кадърните останали“. Не всеки е скроен да остане и живее в чужбина, особено сам. Осжен това някои, например които са едно дете, имат и отговорност пред родителите и се налага да се върнат. И т.н.... Казвам го отговорно като човек излязъл на 18 години и живял по-голямата част от живота си навън, плюс опита ми с хилляди чуждестранни студенти като даскал.

 28. 28 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 321 Неутрално

  Абе хора,з ащо са тези деления и щуротии, “некадърниците се върнали, кадърните останали“. Не всеки е скроен да остане и живее в чужбина, особено сам. Осжен това някои, например които са едно дете, имат и отговорност пред родителите и се налага да се върнат. И т.н.... Казвам го отговорно като човек излязъл на 18 години и живял по-голямата част от живота си навън, плюс опита ми с хилляди чуждестранни студенти като даскал.
  —цитат от коментар 27 на daskal1


  Ами питай оня с "българомразците". Що не питаш него!?

 29. 29 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Всъщност младите и образовани хора могат да си намерят чудесна работа в България, защото тук има не само български „работодатели“ – разни назначени и пишман-бизнесмени. Познавам такива, които се върнаха, които са си направили добре сметката и взимат пари, които им позволяват да имат сравнително по-добър стандарт на живот от този в чужбина. Един пример: млади хора, които са взимали по 4000 евро, виждат, че един апартамент от стотина кв. м е около 400 000 евро. В същото време у нас взимат по 4000 лв., но подобен по квадратура нов апартамент ще им струва 250-280 хил. лв. Разделете 400 000 евро на 2000 евро (щото те трябва да изкарат месеца, нали?), а после разделете 280 000 лв. на 2000 лв. В първия случай ще изплащат минимум 200 месеца или 16 години и кусур, като се имат предвид и лихвите. Във втория случай ще изплащат 140 месеца или 12 години и кусур при същите условия. Така че млади хора ще се завръщат, макар и не с такива темпове, с които би ни се искало като родители и общество. А и на някой може да му стори пресилено, но общата криминогенна обстановка в България е доста по-спокойна от много държави в Западна Европа! Който не вярва, да се разходи до Париж и да си пие кафето на големите булеварди със стоящи до заведението жандармеристи с картечници! Нещо неясно? За Лондон даже не ми се и говори!

 30. 30 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#23] от "lvz36596297":

  Че църквата да не е измислена за нагли безбожници като мене?

  Use your Illusion
 31. 31 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#29] от "Santos":

  Обаче тука го няма фактора 'прати ме мамо надалеко та да мога да се фаля леко', тоест умнокрасивците които ако не се закачат за некое непео нема ги земат да бършат табли у закусвалня са гравитационно обречени да бучат като черни дупки колко лошо е в клета Майка България под терора на тирана Бокаса, тва природните закони са голема работа

  Use your Illusion
 32. 32 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 604 Неутрално

  След няколкото отвратителни коментара преди моя, пожелавам на тези млади хора здраве и успешна реализация в България.
  —цитат от коментар 11 на stedim


  Дори и само заради младежкия им ентусиазъм да привнесат поне малко от преживяното в Германия заслужават пожелания за успех. Като начало ...

 33. 33 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3179 Неутрално

  Хубаво е, че се връщат. Но, ще повярвам, когато се връщат по 30000 на година, а напускат 500-600 човека. Както е казал народа : "една лястовица пролет не прави".

 34. 34 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Има две възможни обяснения защо са се върнали. Или просто са лениви и неспособни да работят както трябва,или не са могли да се впишат в немската култура. Едното не изключва другото.
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Що за тъпи разсъждения? А семейни причини не съществуват ли във вашето уравнение? Аз пък ще Ви кажа нещо друго, праскайте колкото искате минуси, но въпреки многото недостатъци България си е супер. Човек който е нещастен и неудовлетворен в България, почти със сигурност ще си остане такъв и в Германия и на Марс.

 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#29] от "Santos":

  В САЩ и в заможните квартали,и в гетата къщите нямат огради,в България къщите са оградени с високи дувари и сложени тежки порти. Това за престъпността...

 36. 36 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Връщат се решителните, другите не смеят. Но Запад човек получава един стандарт като на крава в модерен краварник и хем му се иска хем му не стиска да предприеме нещо решително. И колкото повече време минава, емигранта си остава така разкрачен. Докато децата не пораснат, а тогава вече е късно.

 37. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#15] от "deaf":

  Ами Габрово имаме двама световноизвестни художници - Кристо и Недко Солаков:)
  Миналата година имаше изложба на Кристо.В момента има на Недко Солаков. Едновременно с Габрово открива и в Помпадур - Париж. И водещата го пита що избрал в Габрово да присъства и цитирам
  "Аз съм габровец до мозъка на костите си. Това, че баща ми е бил в Червен бряг и по случайност съм се родил там нищо не значи. Можело е да се родя и в Лом."
  Та слушам колко Мюнхенски художника ще ми цитираш

 38. 38 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Рaждaeмocттa в Бългaрия в рaмкитe нa пocлeднoтo дeceтилeтиe уcилeнo нaмaлявa. Пo пocлeдни дaнни нa Нaциoнaлния cтaтиcтичecки инcтитут coчaт, чe прeз 2018 г. у нac ca прoплaкaли 62 000 бeбeтa. Мoмчeтaтa ca c нaд 2000 пoвeчe oт мoмичeтaтa. Нaй-мнoгo ca нoвoрoдeнитe в Coфия - 13 000.


  Прeз пocлeднитe гoдини тeндeнциятa e твърдo нaдoлу. Cпaдът зa пocлeдниe oceм гoдини e c нaд 10 000 бeбeтa гoдишнo.


  Зa cрaвнeниe, прeз 2010 г. нa бял cвят ca ce пoявили нaд 75 000 бeбeтa.

  Любовта ще спаси света!!!
 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Членството в ЕС много добре ни се отразява....

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#34] от "zxp53317185":

  "Човек който е нещастен и неудовлетворен в България, почти със сигурност ще си остане такъв и в Германия и на Марс"

  Ужас, умнокрасивците толкова вярваха че ТЕРМИНАЛА е магия и като минат през него от лузърски мрънкащи мишки се трансформират в бизнес тайкуни или поне обикновени мелеонери :)

  Use your Illusion
 41. 41 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#36] от ".":

  Непрекъснато се връщат. Само, че като опиша хора, които ежедневно идват започват хули. Връщат се и бачкатори и от Кембридж. Директорката на Дома на Хумора и Сатирата завършила в Лондон единствена в някакъв кралски колеж за изкуства не е от Габрово, ама пета година си е директор.
  Ама тука прави изложби на Кристо, на Недко Солаков и на творци от цял свят в областта на хумора.
  Така, че да си плещят. Виж, че от месец не им обръщам внимание.
  Особено като знаят повече от собствениците какво произвеждат.

 42. 42 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Поздравявам тези млади хора за избора им. Но нещо не харесвам биографиите им. Не миждам да са работили 5-6 години на мениджърски позиции в големи компании, не виждам да имат някаква постоянна риализация в Германия. Учили са . Манхайм, Дюселдорф, тук-там. Но явно нищо не са постигнали след университета. Най-вероятно липсата на тази реализация е причината да се откажат от кариера в Германия и да се приберат у дома. Защото животът в Германия е скъп. Без добра заплата щи живееш като клошар на социални.

  Аз поднавам хора, които действително са се реализирали на Запад и са се върнали, за да правят бизнес у нас. Но те са единици. От началото на човечеството важи едно правило - човекът отива там, където има ресурси и хубав живот. На този принцип са се създали големите градове и държави. Всеки способен отива да ръботи там, където ще има по-високи доходи.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 43. 43 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#31] от "Saint of Me":

  Ами така е, като се смята наум! Моя грешка - 140 месеца са 11 години и кусур, а не 12+, така че още по-добре за младите, да са живи и здрави! Разликата е 5 години без кредити, което си е живо щастие!

 44. 44 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#34] от "zxp53317185":"Човек който е нещастен и неудовлетворен в България, почти със сигурност ще си остане такъв и в Германия и на Марс"Ужас, умнокрасивците толкова вярваха че ТЕРМИНАЛА е магия и като минат през него от лузърски мрънкащи мишки се трансформират в бизнес тайкуни или поне обикновени мелеонери :)
  —цитат от коментар 40 на Saint of Me


  Българина е човек, когато има пърцуца и бахур.

 45. 45 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Казва, че в Германия е третиран като "втора класа" човек.
  Дойчланд юбер алес!

  Поредният лузър ,който си мисли,че пътя на емигранта е само цветя и рози...

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 46. 46 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3161 Неутрално

  До коментар [#37] от "Да вярваме на истината":

  Браво на габровци,че са отгледали такива художници! И разбира се,на първо място семействата им.
  Не съм се интересувал кой художник къде е роден. Но определено има огромно значение къде е израсъл човек.

 47. 47 Профил на Котаранц
  Котаранц
  Рейтинг: 422 Неутрално

  До коментар [#41] от "Да вярваме на истината":


  Колко точно са се върнали от стотиците хиляди български емигранти?

  Черен хайвер за черна лъскава козина!
 48. 48 Профил на lvz36596297
  lvz36596297
  Рейтинг: 321 Неутрално

  До коментар [#41] от "Да вярваме на истината":Колко точно са се върнали от стотиците хиляди български емигранти?
  —цитат от коментар 47 на Котаранц


  Трима. Пише го в статията.

 49. 49 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#33] от "Vlado Nikolov":

  Че то има ли толкова млади и образовани българи навън? От 1 млн емигранти половината са от малцинствата, а в другата половина преобладават нископлатени и недообразовани бачкатори. Важното е грамотните и кадърните да се върнат за да задвижат икономиката.

 50. 50 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#44] от "lvz36596297":

  Всеки си има среда, щом в твоята цените това, хубаво

  Use your Illusion
 51. 51 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#47] от "Котаранц":

  Аз продължавам да твърдя, че основно емигрират нискоквалифицирани хора. Особено в момента.
  И ти давам пример. Тука произвеждаме основно продукти измислени и наложени по света.
  Кой според тебе ги е измислил. Тъпанар някой или какъв?!
  Ами ако е тъпанар много добре. Щом продава навред:)

 52. 52 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#4] от "deaf":

  има и трето - ако имат тук наследство.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 53. 53 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Избор!!! Уважавайте изборът на всеки. Уважавайте другите, и те да ви уважават. Познавам много деца решили да останат в чужбина и с чудесна реализация. Познавам и такива които са решили да се върнат в България, и те се чувствиват добре. И едните и другите да са живи и здрави и да живеят мечтите си!

 54. 54 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#46] от "deaf":

  Ами Кристо е възпитаник на Априловската гимназия, Недко Солаков на Математическата. Той и сега 8 месеца си живее и твори тука:)

 55. 55 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#29] от "Santos":

  +++
  Да е говорим, че винаги си оставаш чужденец, дори и добре интегриран. Да не споменавам ксенофобията.

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 56. 56 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  А добро утро, на българомразците... От една година е така, и процеса ще става все по-необратим...
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf
  От повече е. Двама приятели се върнаха още преди 4-5 години.

  От няколко месеца и аз прекарвам част от времето си в БГ.

  В София е пълно с абсолвенти на западни университети. И някак си личи различния манталитет и култура. Която, за щастие, като, че ли лека-полека се прихваща и от тези дето не са следвали на Запад.

  Изумявам се, но за 6 месеца само един път ми се случи кола да не спре веднага докато пресичах на зебра. Беше жена и свали стъклото да се извини. Явно не беше преценила своята скорост. А иначе колите чинно спират още метри преди зебрата. Ако преди години го бях видял на видео щях да реша, че това става някъде във Виена или най-малкото на запад от Белград.

  С което, разбира се, не се изчерпват всички проблеми, но едно е ясно - промяната е видима.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 57. 57 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  До коментар [#49] от "mkl13629719":

  Не ти го пожелавам ,но да не опреш до доктор тройкаджия......тогава ще питаш къде са онези кадърните

 58. 58 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  "Смята, че най-големите проблеми на България са "мизерията и селският манталитет на повечето хора."

  Интересно ми е как ще мисли за Германия след 5 години в България. Убедена съм, че това, което сега намира за голяб проблем, ще се превърне в непреодолим.

  Селският манталитет пречи на всички, които го нямат, да се развиват и да живеят добре. Въпрос на време е да разбере, че за такива като него вече няма място на територията.

 59. 59 Профил на ivpetr
  ivpetr
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Mnogo zloba ot nekachesteni hora. Uspeh na tezi mladi hora v Bulgaria!!!

 60. 60 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5354 Неутрално

  До коментар [#41] от "Да вярваме на истината":

  Питай я тази директорка кой ѝ е платил следването в Лондон и дали му е върнала парите?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 61. 61 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#57] от "KRAFTWERK":

  И защо реши че слагам кадърните доктори-емигранти в групата на нископлатените бачкатори или на малцинствата, неадекватен бръльо?

 62. 62 Профил на riazor_bg
  riazor_bg
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Боже колко много коментари изпълнени с гняв и ненавист. Абе хора, като не си харесвате живота, скачайте от панелния ви балкон и си решавайте психичните отклонения.

  Колко заминавали и колко се връщали. Понеже очевидно повечето тук нямат и представа от реалността. В Германия 1/3 с бълг паспорт са на социални помощи. Тези може само да се радвате, че са заминали. Тези в много случаи дори не могат да вържат 1 изречение на български.

  Върнали се щото не са успели бла бла. Много знаете вие какви са им причините да се върнат. И какво ви засяга? Хората искат да се развиват в България. Сигурно имали апартаменти, и какво като имат? Нормално, всеки си прави сметката дали ще живее цял живот под наем или ще има собственост. Това, да не можеш да си позволиш апартамент съвсем не те прави неуспешен. Квадрат в Мюнхен стига над 10к евро, при 7к бруто заплата ти остава половината нето, и колко време ще изплащаш 100 квадрата? Да не искаш да изплащаш цял живот жилище като имаш такова е България прави ли те неуспешен бе? Хаха

  Радвайте се, че ще има кой да ви плаща пенсиите, форумни паразити.

  Аман, баси отвратителният народ от завистливци. бах

 63. 63 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  Има две възможни обяснения защо са се върнали. Или просто са лениви и неспособни да работят както трябва,или не са могли да се впишат в немската култура. Едното не изключва другото.
  —цитат от коментар 4 на deaf


  Напротив, едното изключва другото, но няма как да знаете, защото очевидно не сте работили никъде извън България.

 64. 64 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 392 Неутрално

  До коментар [#63] от "Victoria":

  Пълни глупости. "Културата" не се изчерпва само с отношението към работата.

 65. 65 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  До коментар [#29] от "Santos":В САЩ и в заможните квартали,и в гетата къщите нямат огради,в България къщите са оградени с високи дувари и сложени тежки порти. Това за престъпността...
  —цитат от коментар 35 на deaf


  Трябва ли да ти обяснявам, че в САЩ имаш свободен достъп до огнестрелно оръжие или сам ще можеш да се сетиш? А и що не минеш през гетата ей така, на разходка, или да влезеш в някое заведение там? Или си мислиш, че ние не сме виждали банди афроамериканци? М?

 66. 66 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2353 Неутрално

  Щеше разбира се да е много хубаво ако децата решили да се приберат в България можеха и да си намерят подходящи, платени и интересни работи. Тези които познават работят в кол центрове. Печелят между 1500 и 2500 на месец и нямат възможност за развитие. Парите сигурно не са малко за България, но приятелите им останали в чужбина печелят по токова за два-три дни. И са само в началото на кариерата си. Хич не е хубаво да слагаме етикети добри-лоши само защото някой предпочита да живее и работи на различно място. Много важна причина за връщането на младежи в България са и родителите. Щото нали някой трябва да ги “гледа”? И “гледането” е такъв приоритет че разпалват у децата си фалшив патриотизъм.

 67. 67 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3949 Любопитно

  До коментар [#1] от "Doge":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Пък може и някой ваучер за храна към заплатата да дадат................!

 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 3277 Неутрално

  Рaждaeмocттa в Бългaрия в рaмкитe нa пocлeднoтo дeceтилeтиe уcилeнo нaмaлявa. Пo пocлeдни дaнни нa Нaциoнaлния cтaтиcтичecки инcтитут coчaт, чe прeз 2018 г. у нac ca прoплaкaли 62 000 бeбeтa. Мoмчeтaтa ca c нaд 2000 пoвeчe oт мoмичeтaтa. Нaй-мнoгo ca нoвoрoдeнитe в Coфия - 13 000. Прeз пocлeднитe гoдини тeндeнциятa e твърдo нaдoлу. Cпaдът зa пocлeдниe oceм гoдини e c нaд 10 000 бeбeтa гoдишнo. Зa cрaвнeниe, прeз 2010 г. нa бял cвят ca ce пoявили нaд 75 000 бeбeтa.
  —цитат от коментар 38 на hope


  На половината новородени бебета майчиният им език не е български. Това го пропускаш,картината е трагична.

 69. 69 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1147 Неутрално

  До коментар [#63] от "Victoria":Пълни глупости. "Културата" не се изчерпва само с отношението към работата.
  —цитат от коментар 64 на mkl13629719


  Няма да се занимавам да ви опровергавам. Далеч съм от мисълта, че мога да въздействам на всеки идиот. И, да, идиот сте, след като смятате, че именно културата не предопределя всеки един аспект от работата, включително самите сфери на дейност. Затова и в Сингупур всички работят по минимум 12 часа и никой не смее да си тръгне преди 9 вечерта. Затова и Сингапур не е известен с операта си, да речем. Пък вие си дрънкайте, че културата няма значение. Именно такива като вас обаче са част от проблема, който е вече глобален.

 70. 70 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  Вчера имаше статия:
  Един от тях е българинът Мартин. Той работи от три години в Германия като куриер. Денят му започва в 4.00 сутринта. Мартин живее заедно с 11 свои колеги, всички от Източна Европа. За стаята, която дели с още двама, плаща 350 евро на месец.

  В 5.00 Мартин отива на работа в депото, откъдето започва да обикаля с буса си по адреси. Той още не знае колко ще продължи работният му ден - може би 10, а може би 12 часа. Това зависи от броя на пакетите, които трябва да достави. Първата му задача е да ги натовари на буса. Това му отнема доста време, което обаче не му се заплаща. Едва когато пакетите са натоварени и подредени, работният ден може официално да започне.


  В деня, в който екипът на телевизията го съпровожда, той имал да разнесе 227 пакета на 169 адреса. "Ако на адреса няма никой, си длъжен да намериш съсед. Това отнема много време. Трябва да говориш със съседите и да оставиш бележка на вратата. Това отнема поне 10 минути. При 100 клиенти - ето ти 1000 минути", разказва Мартин. 1000 минути, които се равняват на 16 часа.

  Черен труд за минимално заплащане

  Мартин е принуден да се храни в превозното средство, защото няма време за обедна почивка. Работата му изисква и големи физически усилия. Някои пакети тежат по 30 килограма. За всичко това в края на месеца Мартин получава малко под 1500 евро брутна заплата. Чистият му месечен доход е малко над 1000 евро."
  "

  Любовта ще спаси света!!!
 71. 71 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  Опитали са, не им е харесало, върнали са се. Всеки има различно ниво на търпимост на промени.

  Поне не са останали да живеят там и да мрънкат колко са тъпи германците.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 72. 72 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#68] от "gozambo":

  Зачетох се, защото във Фейсбук се върти едно видео, в което се казва, че НСИ не дава умишлено данни за раждаемостта през 2019 година. Според автора родените бебета са 41 000, което е не срив, а апокалипсис.
  В сайта на НСИ няма данни.

  Любовта ще спаси света!!!
 73. 73 Профил на d10001
  d10001
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Браво на хората. Сега за избора - нека се реализират както решат...а дали географски работят в една част на ЕС, все тая... Да се грижат за родителите си с внимание и да си възпитават децата... Относно колко ще се завърнат - вероятно почти всички ама не сега, а като се пенсионират...в което също няма лошо.

 74. 74 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#66] от "Таралеж":

  "Печелят между 1500 и 2500 на месец и нямат възможност за развитие. Парите сигурно не са малко за България, но приятелите им останали в чужбина печелят по токова за два-три дни."


  И какво работят тези младежи, дето да печелят по 15000-20000 евро на месец?

  Любовта ще спаси света!!!
 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#60] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Имаме различия в мисленето, Кмете. Още Пенчо Семов 1894 година го е забелязал, че тука имаме разлики.
  Първо никой няма комплекси. Сиреч, мисли, измисля произвежда продава. Радва се на живота щото Пенчо Семов е от арован, че делничен ден градът започва да работи в 3 часа, но в събота и неделя всички с най-новите дрехи се веселят. Всички.
  А ти мислиш кой и е платил образованието.
  Ами да каже ще й съберем всички пари за един ден:)

 76. 76 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Няма как млади и талантливи хора излезнали като деца от БГ преди 15 години да се върнат в територията

 77. 77 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Връщат се въпреки некадърното управление на ГЕРБ, защото на Запад се чувстват несвободни в среда на либерален фашизъм, безброй регулации, тежка криминогенна обстановка заради мигрантите, а и не искат да създават семейства там - децата на имигранти от Източна Европа са идеална мишена за отвличане от социалните служби за отчитане на норматив.
  —цитат от коментар 16 на mkl13629719


  Баце либерален фашизъм нема. Това е нещо като дървено желязо.

 78. 78 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2552 Неутрално

  До коментар [#70] от "hope":

  За Айше която проси в подлеза имаше ли статия

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 79. 79 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 8955 Неутрално

  Не разбирам посланието. Искат да покажат тенденция(не е вярно) или бяла лястовица(също не е вярно)? Животът в чужбина не е за всеки, той няма нищо общо с възможности, а и не е самоцел. Има общо с търсенето на себе си. Сега има свообода на движението на хора и всеки е свободен да избира.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 2990 Неутрално

  До коментар [#74] от "hope":

  Не всичко е пари:)
  Нали ако в Дания изкара 5000 евро, колкото и спартански да живее ще му останат 500.
  А в САЩ всичките ми приятели и приятелки дето заминаха бачкат на по две места и знаеш ли кога живеят. Никога.

 81. 81 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3949 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  Грешна визия!Това , че има доста млади хора , които имат желание да се върнат в България не оправя нещата!България намалява с повече от 50 хил. души годишно от т.н. "отрицателен естествен прираст"!!!!!Това може да се оправи само , ако се върнем поне 60-70% от емигрантите , но с тези заплати/и отношение на "бизнеса"/ няма как да стане!

 82. 82 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Членството в ЕС много добре ни се отразява....
  —цитат от коментар 39 на hope


  Няма никаква връзка с членството в ЕС и раждаемостта. Но иначе добре звучи като пропаганден лозунг. Може да прескочиш до Молдова да видиш до какво води не членуването в ЕС. Хем е близко.

 83. 83 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Много долни коментари от хора/профили/, които уважавах.
  В София, в момента, с конвертируемо западно образование и един език, можеш да взимаш над 2 500лева.
  Един негодник е писал , че в Пазарджик ще се взимали 700 лева.
  А реално от Пазарджик транспортират хора до Пловдив и София.......... , а и в тоя град с чужд език ще се взимат със сигурност над 1 500 лева
  При смешни наеми- 200- 300 евро, които често фирмата поема за висшистите....
  При цена на чаша кафе- 30 евроцента, при обяд навън 5- 7 евро/ супа, основно и безалкохолно или малко бира/
  При положение, че хората които се връщат нямат проблем със закупуване или наемане на собствено жилище, а доста имат и собствено жилище...
  Наистина , се чудя,............част от напусналите ни сънародници............. какви българи са/ и изобщо какви хора са, / Скапани хора явно са............
  Не знам, мисля, че не е зле, да не обръщаме НИКАКВО внимание на българите българомразци. Не е необходимо да се спори с тия хора. Те са си те, ние нямаме вече нищо общо с подобни хора. Ние на една страна, тия на друга.
  Всички останали в чужбина, нека знаят , че са си добре дошли у дома и ще живеят съвсем нормално .

 84. 84 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 9302 Неутрално

  Днес работодателите искаха държавата да внесе работници поради липса на работна ръка. Хубаво е да се завърнат децата ни, но не всички тук можат да получават това, което получават зад граница.

 85. 85 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#83] от "grayeagle":

  "Всички останали в чужбина, нека знаят , че са си добре дошли у дома и ще живеят съвсем нормално ."

  Не, благодаря. И тук си живея нормално.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 86. 86 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 392 Весело

  До коментар [#69] от "Victoria":

  Ама ти освен умна си била и психически уравновесена. Според теб под "културна интегрируемост" следва да се разбира единствено склонността към работохолизъм? Следователно, щом некой не е могъл да се впише в немската или сингапурската култура, то той задължително не може или не иска да работи. Такива неща като социални взаимоотношения, начин на живот, религия, музика, храна и пр. не са част от културата на един народ и не влияят на вписването?

 87. 87 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#85] от "⎮":

  Твоя си воля. Имаш си право на това. Нищо против. Просто ти си решил в една посока, ние в друга посока. Постепенно ще се раздалечим напълно. Нищо особено. Ти по своя път, други по другия.

 88. 88 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  [quote#82:"Nick F"][/quote]

  Напротив, има.
  Разгледай цифрите. В този период затваряме и най-много работни места и малки фирми.

  Любовта ще спаси света!!!
 89. 89 Профил на Saint of Me
  Saint of Me
  Рейтинг: 2350 Весело

  До коментар [#83] от "grayeagle":

  "Много долни коментари от хора/профили/, които уважавах"

  Ей, гербаджия путинист такъв, как смееш да оспорваш умнокрасивата ИСТИНА?!?

  Use your Illusion
 90. 90 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#89] от "Saint of Me":

  "Ей, гербаджия путинист такъв, как смееш да оспорваш умнокрасивата ИСТИНА?!?"

  Ламбю, алуминиевата ти MAGA шапка се е изкривила и ще ти повлияят кемтрейлсите.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 91. 91 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  До коментар [#83] от "grayeagle":


  По БТВ вчера, в централната емисия, искайки да ни кажат колко деца учат в ЕС, казаха “ в престижни европейски университети учат ......” все едно там университетите до един са престижни.
  Като реклама.
  И да, в България все още се живее добре, но като гледам как вървят цени и доходи, няма да е за дълго.

  Любовта ще спаси света!!!
 92. 92 Профил на Curb Your Enthusiasm
  Curb Your Enthusiasm
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Много българи не разбират, че не е важно дали си завършил на запад, а какво точно си завършил. Много български младежи просто пропиляват няколко години от живота си за да разберат, че не могат да си намерят работа по специалността, и съответно се завръщат при мама и тате и със собствен апартамент в София.
  Естествено, че с културология или менаджмент няма да си намериш работа, но ако си завършил инженерна специалност, ИТ, медицина нямаш проблеми и едва ли ще тръгнеш да се връщаш в червения кенеф. Познавам младежи и двете категории. Едните отдавна се устроиха, другите все нещо доучват или поработват временно.
  Е, има изключения, едни много успели в Лондонското сити юпита се завърнаха и станаха милионери в България.

 93. 93 Профил на mkl13629719
  mkl13629719
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Баце либерален фашизъм нема. Това е нещо като дървено желязо.
  —цитат от коментар 77 на Nick F


  Напротив, то и морско свинче нема, ама има. Режимът е либерален само на лозунги и следва да се чете винаги в кавички, но на методи е фашизъм, затова и го наричам така.

 94. 94 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3984 Неутрално

  [quote#82:"Nick F"][/quote]


  Впрочем, да потърсим данни от съседна Македония? Или Сърбия?
  През 2018 бебетата са били 61 000, ако 2019 са 41 000, трябва да има Референдом за този ЕС!!!!!!!

  Любовта ще спаси света!!!
 95. 95 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1523 Весело

  "Чувствах се третиран като "втора класа" човек"Радвай се, че са те третирали като втора класа. Някои нямат и този късмет.
  —цитат от коментар 7 на Taiga


  Особено в самая магучая. Там имаш честта да си крепостен... преди на помешчика сега на гасударството... нема значка.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 96. 96 Профил на Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Содом и Гомор кРаят на джендъризма
  Рейтинг: 1523 Весело

  До коментар [#8] от "boevbisser":Като се върнат, ще правят и деца, почти неизбежно е...
  —цитат от коментар 10 на hamiltonf


  Братята римляни правят най-много деца не бой се.

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 97. 97 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1557 Весело

  Хубаво е, че се връщат. Но, ще повярвам, когато се връщат по 30000 на година, а напускат 500-600 човека. Както е казал народа : "една лястовица пролет не прави".
  —цитат от коментар 33 на Vlado Nikolov


  Пролетта няма нужда от лястовици, нито от една... но пък лястовиците имат нужда от пролет, от първата, та до последната от последното ято.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 98. 98 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#87] от "grayeagle":


  "Ти по своя път, други по другия."

  Точно така. Чесно, изобщо не разбирам хора, които планират да се върнат в БГ като се пенсионират.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 99. 99 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  До коментар [#98] от "⎮":

  Те ще си правят каквото си искат. Ти си прави каквото си искаш. Нямаш власт над другите. Живей по собствените си правила. Само да не си мислиш,че си ни необходим........... Стоици хиляди са напускали България и пак ще я напускат. При Османското Робство или Владичество сме падали и под 1 милион. Няма проблем. Пак може да паднем, може и да приемем хора от други държави. Важно е да сме си тук, в нашето място. За нас е важно де. Ние държим на това.

 100. 100 Профил на ⎮
  Рейтинг: 1419 Неутрално

  До коментар [#99] от "grayeagle":

  "Само да не си мислиш,че си ни необходим........... "

  Определено изобщо не ме вълнува дали съм ви необходим или не.

  "Важно е да сме си тук, в нашето място. За нас е важно де. Ние държим на това."

  Хайде по-леко с това "ние", а? :)

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK