Споменът за холокоста е градивен елемент на европейските ценности

Споменът за холокоста е градивен елемент на европейските ценности

© Reuters"Да забравим мъртвите означава да ги убием отново."


Ели Визел, "Нощта"


Преди седемдесет и пет години съюзническите сили освободиха нацисткия концентрационен лагер "Аушвиц-Биркенау". С това бе прекратено най-ужасяващото престъпление в европейската история - планираното унищожение на евреите в Европа.
Бяха убити шест милиона еврейски деца, жени и мъже, както и милиони невинни хора, сред които стотици хиляди роми, преследвани заради етническата си принадлежност. Цената беше неописуемо висока, но едва ли би могло да има по-символичен и по-голям триумф над нацистите от отбелязването на тази победа в Израел.


Ревизионизмът и липсата на образование застрашават общото разбиране за уникалността на холокоста, което е необходимо за предприемането на конкретни действия той да не се повтаря никога повече.


Присъединявайки се към днешната среща на държавните и правителствените ръководители в Йерусалим, ние заставаме редом с онези, които са решени да не оставят екстремистите и популистите безпрепятствено да се опитват да преминават предела и да поставят отново под въпрос човешкото достойнство и равенството на всички човешки същества.


Холокостът е европейска трагедия, повратна точка в историята ни и споменът за него е закодиран в гените на Европейския съюз. Съхраняването на спомена за холокоста не е самоцел. То е един от градивните елементи на европейските ценности. Европа, в центъра на която е човечеството, защитено с принципите на правовата държава, демокрацията и основните права.


Намираме се на кръстопът. Броят на оцелелите от холокоста намалява, поради което ще трябва да намерим нови начини да пазим спомена жив, използвайки свидетелствата на потомците на тези оцелели.


Те ни напомнят да сме бдителни спрямо надигащата се вълна от антисемитизъм, заплашваща ценностите, които са ни толкова скъпи — плурализмът, многообразието, свободата на религията и свободата на словото. Ценности, с които се отстояват малцинствата: всички малцинства, винаги.


Еврейските общности допринесоха за оформянето на европейската идентичност и винаги ще бъдат част от нея. Всички части на обществото, нови и стари, трябва да приемат тези поуки от холокоста.


Наш дълг е да застанем рамо до рамо с еврейските общности сега, когато отново се чувстват застрашени в цяла Европа - последно в Хале (Германия).


Всички държави - членки на ЕС, са единодушно обединени около идеята, че в Европа няма място за каквито и да било форми на расизъм, антисемитизъм и омраза и ще направим всичко необходимо, за да им противодействаме. Държавните органи, както и всички сектори на гражданското общество следва да се обединят, за да утвърждават непоколебимата бдителност на Европа винаги когато и където са застрашени демократичните ценности.


Не можем да променим историята, но уроците на историята могат да променят нас.


Послание на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и председателя на Европейския парламент Давид Сасоли по повод 75-ата годишнина от освобождаването на лагера "Аушвиц-Биркенау".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK