С 66 млн. души по-малко и още промени за ЕС след Брекзит

С 66 млн. души по-малко и още промени за ЕС след Брекзит

© ReutersБрекзит ще стане факт в полунощ в петък - 1317 дни след решението на британците да напуснат Европейския съюз. Какво ще се промени на 1 февруари?


Ежедневните връзки между Великобритания и ЕС ще се запазят както досега до края на 2020 година. През този 11-месечен преходен период Лондон и Брюксел ще договорят бъдещите си отношения. Някои практически промени обаче ще се случат още преди това.


66 милиона граждани по-малко


В полунощ в петък (централноевропейско време и 23 ч. в четвъртък британско) ЕС ще загуби за първи път държава членка, при това една от най-големите и най-богатите в блока.
С напускането на 66 милиона граждани населението на ЕС ще се понижи до около 446 милиона.


Територията му ще намалее с 5.5 на сто.


Ако някога Великобритания реши да се върне, ще трябва да премине през обичайната процедура за присъединяване.


Институциите


В Брюксел свалянето на британското знаме пред Европейския парламент ще символизира една реална промяна: Великобритания напуска ЕС и се превръща в една от "третите страни".


В заседанията вече няма да участва нито един от 73-те британски евродепутати, които бяха избрани през май. 46 от местата ще бъдат запазени за бъдещи държави членки, а 27 ще бъдат преразпределени.


Лондон вече няма да може да предлага кандидат за еврокомисар. В Европейската комисия вече няма британски представител, след като Борис Джонсън отказа да номинира такъв.


Британският премиер няма да бъде канен на европейските срещи на високо равнище и членовете на правителството няма да участват в министерските срещи.


Като граждани на страна извън блока британците няма да могат да се кандидатират за чиновнически постове в Брюксел. Много от тях обаче са придобили второ гражданство, за да могат да останат.


В замяна на това Великобритания, която е вторият най-голям нетен вносител в бюджета на ЕС след Германия, ще продължи да плаща до края на преходния период.


Права на гражданите


Около 1.2 милиона британски граждани живеят в страни от ЕС, предимно в Испания, Ирландия, Франция, Германия и Италия, по данни на ООН.


Според британската статистическа служба във Великобритания живеят 2.9 милиона граждани на 27-те държави от ЕС, които се равняват на около 4.6 на сто от населението на страната.


По силата на споразумението за напускане емигрантите, живеещи от двете страни на Ламанша, ще запазят всички права за пребиваване и работа в приемните държави до края на преходния период.


Живеещите във Великобритания европейски граждани трябва да се регистрират, за да се възползват от тези права. За британците, живеещи в ЕС, процедурите варират в различните страни.


Правото на свободно движение ще се прилага до края на декември тази година. Подробностите за реципрочните права ще бъдат договорени след Брекзит.


Преговорите


Великобритания преговаря вече няколко години за условията на своето излизане от ЕС с преговорния екип на Европейската комисия, оглавяван от Мишел Барние.


Преговорите обаче ще навлязат в нова фаза след петък.


До края на преходния период за Великобритания ще важат разпоредбите на европейското право и решенията на Съда на Европейския съюз.


Мишел Барние обсъжда със страните членки мандата си за преговорите за бъдещите отношения, особено в търговската сфера.


За разлика от споразумението между Великобритания и Европейската комисия, ратифицирано от страните членки и Европейския парламент, може да се наложи търговското споразумение да бъде ратифицирано от над 30 национални и регионални парламента. /БТА


Още за промените след Брекзит четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Ще е един приятен икономически експеримент, те и без това хем бяха в ЕС, хем се правеха, че не са. Искаха да имат водещата дума, но все не им се получаваше, заради Германия.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  И Европа и островитяните ще изгубим от това напускане.
  Ние сме наясно с това, на тях им предстои да го осъзнаят и да разберат как група шмекери ги подхлъзнаха...

 3. 3 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5749 Неутрално

  На хартия е така. А как ли ще е в действителност?

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 4. 4 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 716 Неутрално

  ... група шмекери ги подхлъзнаха...
  —цитат от коментар 2 на selqnin


  Много мощна група, включително Елизабета Сакскобурготска...

  Eddie lives... somewhere in time!
 5. 5 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Весело

  англичаните ги плашат вече няколко години с апокалипсис, а те продължават да виждат само загуби от ЕС.
  Предполагам някаква масова зараза ги е сполетяла или са много глупави..............

  Любовта ще спаси света!!!
 6. 6 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Във Великобритания една голяма част от гласувалите както "за", така и "против" нямаха никаква идея какво точно ще стане. Кампанията на "излизащите" беше много по-мощна, добре организирана и очевидно дирижирана от кръгове, които преследват определени политически и икономически (най-вече) интереси. "Оставането" беше пропагандирано изключително вяло и сякаш се подразбираше, че разумът ще надделее. Уви, случи се обратното. Преди 2-3 дни четох за една баберка, която е гласувала за излизане, защото, виждате ли, ѝ липсвали панирата риба с картофи във вестник. Вестниците били забранени от Брюксел. Всъщност е чисто английски акт от 1990 година. Същата баберка посочваше веригата кръчми "Уетърспунс" като друга причина да гласува за излизане, а всъщност собственикът на веригата е един от най-отявлените брекзитъри. Майката на мой познат, която от години живее на остров Крит, също е гласувала за излизане (каква ирония). Чак пост-фактум разбрала, че ще си изгуби безплатната здравна осигуровка, че лирата може да се дестабилизира и т.н. - все неща, които пряко я засягат. Прав е бил Чърчил, че "демокрацията е най-лошата форма на управление."

  Тролингер 42-ра категория
 7. 7 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1435 Весело

  До коментар [#2] от "selqnin":

  М-р Селинджър, нарича се "демокрация". Сиреч, народа гласува, правителството изпълнява. Няма хънта-мънта.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 8. 8 Профил на Petio Petkov
  Petio Petkov
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Продължаваме по нанадолнището, най-меко казано... Вековна империя като Великобритания ако не друго, има силно чувство за самосъхранение и почти не греши в преценките си. За разлика от нас - с когото сме другарували през последния век, не е прокопсвал и ние покрай него - Германия - в двете световни войни, СССР, СИВ, Варшавския договор... Дано да греша, но като гледам с каква скорост се евакуира населението от територията, едва ли.

 9. 9 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  ЕС е организация от която много хора печелят и много хора губят.

  Тези, които губят стават все повече. Вчера по ТВ ггледах едно изследване, че 54% от българите искат референдум за приемане на еврото.
  Огромните социални неравенства и ширещата се беднотия ще накарат и други страни д а напуснат.

  Любовта ще спаси света!!!
 10. 11 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Наближава времето, в което дори и брюкселските бюрократи и другарите им в европейските правителства ще осъзнаят, че с този завой наляво ЕС сбърка фатално. Достатъчно е да се види икономическия ръст и развитието на технологиите в някои страни извън ЕС, за да се разбере, че Великобритания направи правилния избор. САЩ, Китай, Япония, Швейцария, Норвегия, Канада, Австралия, Сингапур и т.н. имат или по-добри икономики, или са по-напред технологично.

 11. 12 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Крайно време беше този социално-икоонмически експеримент най-сетне да започне.
  Ако след 3 години УК е по-добре - значи ЕС просто не е нужен и тр да се саморазпусне.
  Аз лично смятам, УК не само няма да е по-добре, но няма и да е УК.
  Но да видим, в крайна сметка за това са експериментите- да потвърдят или да отхвърлят дадена хипотеза.
  Независимо от резултата на експеримента има един голям печеливш от цялата ситуация, и то без да инвестира (почти) никакви ресурси- Цар Путя.

 12. 13 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#9] от "hope":

  Огромните социални неравенства и ширещата се беднотия ще накарат и други страни д а напуснат.
  -----------------------------
  Ма да, доказано страните от ЕС ( ВКЛЮЧИТЕЛНО България) в световен мащаб са водещи по критерии за бедност и неравенство.
  Много зад Русия, Китай, Венецуела и останалата част на прогресивното човечество.
  Европейский Союз - тюрма народов.
  Так ?

 13. 14 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#9] от "hope":

  Ти, като човек живеещ в най-бедната държава на ЕС, от какво те е страх? Че ще станеш още по-беден? И въобще мислил ли си, какво щеше да представлява България, ако не бяха ни пуснали в ЕС?
  Колкото до всякакви изследвания, които се въртят по телевизията защо мислиш, че ти ги сервират? Значи българите могат да имат лев, който е с фиксиран курс спрямо еврото, но искали референдум за въвеждане на еврото? Това е повече от смешно...!
  Социалното неравенство винаги ще го има. Въпросът е в какви граници да бъде. И ако някоя държава напусне ЕС, какво ще се случи? На другия ден ще постигне социално равенство и бедността там ще изчезне? Въобще, как вярвате в такива глупости и какво точно имате в главите...?!

  Бивш tww09306483.
 14. 15 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Любопитно

  Чак пост-фактум разбрала, че ще си изгуби безплатната здравна осигуровка
  —цитат от коментар 6 на Johnny.B.Goode


  Къде в ЕС дават безплатни здравни осигуровки? Искам и аз да са запиша.

 15. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2499 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petleshev":

  Фиксираният курс (валутният борд) струва на България стотици милиони евро на година суха пара! При плаващ курс България може да нулира тези загуби и даже да излиза на печалба.

 16. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petleshev":

  Ти, като човек живеещ в най-бедната държава на ЕС, от какво те е страх? Че ще станеш още по-беден?
  -----------------
  именно, разходите се увеличават, а доходите остават същите. 80% от хората живеят в крайна бедност.

  Любовта ще спаси света!!!
 17. 18 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 538 Неутрално

  ЕС е коренът за който трябва да се държи всеки българин , просто защото няма друга алтернатива !
  Добрите неща се усещат много по яко след промяната към която някои агитират у нас .
  Трябва да се насочим обаче решително към укрепване на демокрацията и националната независимост , които са реално заплашени от попълзновения от изток ! ! !

 18. 19 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#16] от "deaf":

  Такива разкошни глупости скоро не бях чел...!
  Я да ни разкажеш, как се нулират загуби и се излиза не печалба?! :)))

  Бивш tww09306483.
 19. 20 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 233 Весело

  Фиксираният курс (валутният борд) струва на България стотици милиони евро на година суха пара! При плаващ курс България може да нулира тези загуби и даже да излиза на печалба.
  ----------------------------------------------------------
  Първо май приравняваш валутния резерв на загуби.
  Второ май не знаеш, че от 90 до 97 г. България е имала плаващ курс и това е довело до стабилно и трайно обедняване. 90 година курс на Магурата 3 лева за долар, 97 г 3000 лева за долар.
  Не се доверявам на Баце @Ко да издържат на изкушението без юздата на валутния борд.
  За Курнела @Ко обаче (министър Хиперинфлация заема видно място) съм СИГУРЕН, че ще ни нахлузят такава хиперинфлация, че 97 година ще ни се струва приятен спомен за доброто старо минало.

 20. 21 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#17] от "hope":

  "... разходите се увеличават, а доходите остават същите. 80% от хората живеят в крайна бедност..."!

  Щом хората искат да живеят в крайна бедност, тяхна работа. Няма да дойде никой отвън, за да им налее нещо в главите. Щом 80 процента от хората не могат да направят връзка между начина по който гласуват и избират и начина им на живот, значи заслужават да живеят бедно. Елементарно...

  Бивш tww09306483.
 21. 22 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#17] от "hope":

  именно, разходите се увеличават, а доходите остават същите. 80% от хората живеят в крайна бедност.
  ----------------------------------------
  Ъхъм.
  2007 година лятото на границата с Гърция се виждахме едни и същи хора и се минаваше за секунди.
  2019 чакаш по половин час , ако си станал в 3 че да си на границата в 5.
  И това при положение, че Гърция вече се води като море за бедняци.............

 22. 23 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#21] от "Petleshev":

  не става въпрос за политически партии, а за икономическа система. глобализма прави богатите, по-богати и бедните, по-бедни. Най-големия проблем на ЕС е унищожаването на средната класа, след нежеланието на жените да раждат, де. Смятах, че Германия и Франция са по-добре, че ЕС работи за тях. Те наистина печелят много, най-много всъщност, но парите не стигат до хората. Някакъв мизерен процент живее добре, останалите са потънали в мизерия. В ЕС текат много сериозни процеси и трябва да сте слепи, за да не ги виждате. Всички те са продиктувани от огромната бедност, липсата на качествено здравеопазване. Колкото и да е затегнат контрола над масите, каруцата ще се обърне. В САЩ и Великобритания стана по мирен път, дано и в ЕС да е така.

  Любовта ще спаси света!!!
 23. 24 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Фиксираният курс (валутният борд) струва на България стотици милиони евро на година суха пара! При плаващ курс България може да нулира тези загуби и даже да излиза на печалба.----------------------------------------------------------Първо май приравняваш валутния резерв на загуби.Второ май не знаеш, че от 90 до 97 г. България е имала плаващ курс и това е довело до стабилно и трайно обедняване. 90 година курс на Магурата 3 лева за долар, 97 г 3000 лева за долар.Не се доверявам на Баце @Ко да издържат на изкушението без юздата на валутния борд.За Курнела @Ко обаче (министър Хиперинфлация заема видно място) съм СИГУРЕН, че ще ни нахлузят такава хиперинфлация, че 97 година ще ни се струва приятен спомен за доброто старо минало.
  —цитат от коментар 20 на NoBrainNoPain


  Точно така е! И едните и другите си мечтаят да могат безконтролно да харчат и да увеличават държавния дълг, без да ги е грижа за бъдещето. Освен всичко друго това ще доведе и до понижаване на кредитния рейтинг, а за слаба икономика това не е никак здравословно.

  без подпис!
 24. 25 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#15:"dosetliv"][/quote]

  Нима в България пенсионерите плащат нещо? Вадиш си ( като пенсионер) европейска здравна карта и навсякъде са длъжни да те прегледат.

  Тролингер 42-ра категория
 25. 26 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#15] от "dosetliv":

  Ако в Обединеното кралство работиш - плащаш осигуровки. Ако не работиш - получаваш здравно осигуряване безплатно. Кое не ти е ясно или не си чак толкова "досетлив"?

  Тролингер 42-ра категория
 26. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  До коментар [#14] от "Petleshev":

  един текст, който много ми хареса, особено в частта, в която обяснява как си затваряме очите, зад някакво привидно благополучие.

  "Немалко хора на години също не провиждат в Настоящето.
  Не могат да проумеят дори простичкия факт, че те не са сами в него, че то е и на милиони хора, оскотели от недоимък и унижение.
  Но, всъщност, Истинските Скотове, са ония, които не ги забелязват, понеже са опаковани/скрити на завет в собственото си битие – долу-горе прилично. И колко са те?
  Слепци/скопени апологети на Настоящето се мяркат понякога и в тази страница – колкото да стане ясно, колко фалшиви са.
  Моята цел никога не е била да поучавам, а още по-малко да карам някой да „мечтае“.
  Отдавна вече изчезнаха думи като „хоризонт“, примерно – никой Властник не ги използва, защото обикновено хоризонтът му стига до собствената му храносмилателна система.
  И думата „мечта“ вече е в черния списък – невъзможно е да мечтаеш в Недоимъка, в Безводието, в Глупостта, която извира отвсякъде, в Мъглата, която застила всичко.
  Гледаш да оцелееш някак – това е магистралната цел на Прехода.
  Гледаш да се забаламосаш някак.
  Понеже си наясно, че Властниците дори не използват думата „Народ“ – какво остава да мислят за него.
  И трябва да стане Чудо, за да се сетят за него – толкова са заети да си прегризват гърлата, един на друг.
  И, какво сега – трябвало да „предложа“ нещо?
  Че аз какво правя?
  Превод за недосетливите: „предлагам“ на читателите си да се самопровидят.
  Да останат непреклонни свидетели на собствения си Живот.
  Да го виждат не като един провал – какъвто изглежда външно, а като израз на един Кураж.
  Да са горди, че не успяха да прекършат Паметта им, няма и да успеят.
  Да не позволят да превърнат децата и внуците им в Еничари на Незнанието/Лъжите.
  Впрочем, тъкмо това правят читателите на тази страница – оставят Свидетелства за Истината/Историята.
  Заради това се гордея с тях.
  Другото е просто като боб.
  Всеки го може.
  Важното е – докато разкарвате едно или друго – да не успеят да ви разкарат от самите себе си.
  Кеворк Кеворкян, Фейсбук

  Любовта ще спаси света!!!
 27. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 755 Весело

  Е как така - вали Брекзит няма да има!

  А споразумението между САЩ и Великобритания от колко страни-членки трябва да бъде ратифицирано и ще трябва ли някой да плаща вноски, или да се задължава да приема граждани от другата страна? ;)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK