Еврокомисията обяви какво ще прави през тази година

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия прие днес своята работна програма за 2020 г. В нея се определят действията, които Комисията ще предприеме през 2020 г., за да превърне политическите насоки на председателя Урсула фон дер Лайен в реални ползи за европейските граждани, предприятия и общество, се посочва в съобщение на сайта на институцията.


През 2020 г. Европейската комисия планира да започне да превръща шестте основни цели на председателя Фон дер Лайен в конкретни инициативи, които след това ще бъдат договорени и изпълнени в сътрудничество с Европейския парламент, държавите членки и други партньори.


Европейски зелен пакт


След представянето на първите ключови инициативи през декември 2019 г. (вижте тук) и януари 2020 г. (вижте тук) комисията ще предложи европейски законодателен акт в областта на климата, с който да закрепи целта за въглеродна неутралност до 2050 г. в законодателството.
Всички тези усилия ще бъдат обединени в Европейски пакт за климата с участието на регионите, местните общности, гражданското общество, училищата, промишлеността и хората.


Комисията ще представи инициативи за борба със загубата на биологично разнообразие и чрез стратегията "От фермата до трапезата" ще подкрепя земеделските стопани да осигуряват висококачествени, достъпни и безопасни храни по по-устойчив начин, се посочва в съобщението.


Европа, подготвена за цифровата ера


Нова европейска стратегия за данните цели да позволи на ЕС да извлече максимална полза от огромната стойност на неличните данни като постоянно растящ и многократно използваем актив в цифровата икономика. Това ще включва възможно най-доброто използване на потенциала на цифровите данни и разработването и използването на изкуствен интелект, който зачита европейските ценности и основните права.


Нова стратегия за промишлеността за Европа ще има за цел да засили капацитета в областта на промишлеността и иновациите, а законодателният акт за цифровите услуги - да укрепи единния пазар за цифрови услуги и да помогне да се осигурят правната сигурност и равните условия, от които се нуждаят по-малките предприятия.


Икономика в интерес на хората


След като през януари 2020 г. представи първите си идеи за силна социална Европа, комисията ще предприеме действия, за да включи цифровия и климатичния преход в социалната пазарна икономика, като гарантира, че европейската икономика ще съчетава социална справедливост, устойчивост и икономически растеж.


Като зачита националните традиции, комисията ще представи предложения за гарантиране на справедливи минимални заплати за работниците в ЕС, за европейска схема за презастраховане срещу безработица, както и инициативи за гарантиране на ефективно и справедливо данъчно облагане.


Комисията ще предложи също така Европейска гаранция за децата, за да гарантира, че децата имат достъп до основни услуги, и ще подсили схемата "Гаранция за младежта", за да подпомогне образованието на младите хора, както и възможностите за обучение и работа, от които те се нуждаят.


По-силна Европа на световната сцена


Комисията ще разработи нови стратегии за работа със съседите в Африка и Западните Балкани. Тя ще продължи да работи енергично за започването на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания. Успоредно с това тя ще се стреми да запази набраната скорост, като предложи начини за подобряване на процеса на присъединяване, в това число във връзка с методиката за разширяване и укрепването на инвестиционната рамка.


Утвърждаване на европейския начин на живот


Комисията ще представи нов пакт за миграцията и убежището - централен елемент на реформата на политиката за убежището.


Тя ще подкрепя също защитата на здравето на европейците и ще поеме водеща роля в борбата срещу рака.


Ще бъдат предприети инициативи, които ще помогнат за увеличаване на инвестициите в уменията на хората и ще им помогнат да се справят с предизвикателствата на цифровия и екологичния преход.


Комисията ще представи също и нова стратегия на ЕС за Съюза за сигурност, определяща областите, в които съюзът може да има добавена стойност в подкрепа на държавите членки при гарантирането на сигурността - от борбата с тероризма и организираната престъпност, предотвратяването и откриването на хибридни заплахи до повишаване на киберсигурността и устойчивостта на нашата критична инфраструктура.


Нов тласък за европейската демокрация


Заедно с другите институции и партньори на ЕС комисията ще постави началото на Конференцията за бъдещето на Европа, благодарение на която гражданите ще могат да насочват действията на ЕС.


Комисията ще продължи да гарантира силна култура на зачитане на върховенството на закона в ЕС.


Освен това ще разгледа начина, по който новите демографски реалности влияят върху всички сфери - от заетостта, социалната закрила, общественото здраве, публичните финанси и регионалната политика, цифровата свързаност до уменията и интеграцията, и ще даде отговор на тези реалности, например чрез инициативи във връзка със застаряването на населението, се казва още в съобщението.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (6)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2346 Неутрално

  Всички верваме, че г-жа фон дер Лайен ще направи каквото трябва, за да затвърди европейския начин на живот. Не случайно е спряла да се усмихва и е сложила очила като строга учителка.

  Хубави са и заглавията в Ди Велт. В Берлин налагат таван на наемите -- глоба за нарушителите до половин милион евро. Един особено умен другар е на мнение, че коронавирусът е шанс за човечеството. А г-ца Тунберг ще регистрира "Петъци за бъдещето" като защитена търговска марка.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "нов пакт за миграцията и убежището - централен елемент на реформата на политиката за убежището."

  Е тука какви могат да ги забъркат ойрокомисарите не е истина.

  Panta rhei....
 3. 3 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  "например чрез инициативи във връзка със застаряването на населението"

  Е ясно.
  Ще решат проблема със застаряването чрез внос на мургави и откровено черни младежи и деца от Африка и Близкия Изток.
  А след некое и друго десетилетие туземното население ще бъде заличено.

  Panta rhei....
 4. 4 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 686 Неутрално

  Ще продължат ударно да харчат пари и да ни създават колкото се може повече проблеми. Те в европейските структури друго не са вършили през последните 10 години!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4135 Весело

  Ясно е , прегръщаме и.....никакъв мониторинг за нищо ! Ами , ако в Щатите спечели жена , направо да ни отпишат от картата !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK