След Брекзит: Преговорите за търговията ще са новото главоболие за ЕС

След Брекзит: Преговорите за търговията ще са новото главоболие за ЕС

© ReutersС наближаването на Брекзит Европейският съюз измести вниманието си към предстоящите преговори за бъдещите отношения с Великобритания.


Дипломати и евродепутати от оставащите 27 държави членки заедно със служители на Европейската комисия прекараха последните няколко седмици в подготовка на позицията на Брюксел за разговорите, определяйки приоритетите и тактиката, която ЕС възнамерява да следва.


Очаква се Обединеното кралство да определи позицията си през февруари.
"Политико" обобщава няколко ключови момента от подхода на ЕС към предстоящия маратон от разговори.


Каква сделка за свободна търговия е постижима за 11 месеца?


Председателят на еврокомисията Урсула фон дер Лайен искаше амбициозно търговско споразумение от "безпрецедентен мащаб", "без мита, без квоти и без дъмпинг". Широкият обхват на подобна сделка ще бъде очертан в насоки за преговори в началото на февруари.


Но и Фон дер Лайен, и главният преговарящ на ЕС за Брекзит Мишел Барние дадоха ясно да се разбере, че 11-те месеца, които остават до края на преходния период, са прекалено малко за постигането на подобна сделка, така че Брюксел ще трябва да "приоритизира" определени сектори. Британският премиер Борис Джонсън заяви, че не иска удължаване на преговорите след декември 2020 г.


По-рано през януари Барние каза, че единственото нещо, което двете страни могат да договорят за това време, е "базово споразумение", покриващо само "търговията със стоки, равните условия (което значи ангажираност с европейските социални правила и правилата за околната среда и конкуренцията), рибарството, вътрешната и външната сигурност".


След това той потвърди пред евродепутати, че транспортът и авиацията ще бъдат изключени от подобна ограничена сделка, но не разясни дали търговията с услуги, която е особено важна за британската икономика, също ще стане жертва на краткия срок.


Мишел Барние

© Reuters

Мишел Барние


Според дипломати от ЕС блокът възнамерява да завърши преговорната си позиция през февруари и след това да започне разговорите. Те ще се водят в различни групи с технически експерти от различни области, но фокусът по отношение на разпределението на ресурсите ще е върху приоритетните сектори.


Евентуално удължаване на преходния период трябва да се договори до края на юни, а Брюксел планира да каже на Джонсън, че ако той иска нещо отвъд базовата сделка, ще трябва да се съгласи за повече време.


Може ли "тактиката на салама" да ускори преговорите?


Лондон намекна, че преговорите може да бъдат разделени, за да се постигнат отделни сделки в различни сектори, вместо да има една включваща всичко сделка, в която трудни въпроси се оставят отворени до самия край и след това да се решават с компромиси. Въпреки че подобна стратегия може действително да помогне за ускоряване на разговорите, ЕС вижда явен риск.


Опасенията са, че различните държави - членки на ЕС, имат различни национални приоритети, що се отнася до отношенията с Великобритания след Брекзит, и страните в крайна сметка ще поставят тези приоритети пред постигането на добри договорености за ЕС като цяло.


Според информация, споделена с дипломати от ЕС, която описва идеалното решение на еврокомисията, двете страни ще договорят "отделно всеобхватно споразумение за партньорство" с обща компонента, икономическа компонента и компонента за сигурност. След това идва възможността за "допълващи споразумения".


Борис Джонсън

© Reuters

Борис Джонсън


През януари Барние каза, че ЕС "ще бъде прагматичен", ако това е необходимо, и може да раздели преговорите за вътрешната и външната сигурност от останалата част от разговорите.


Тези за равните условия и рибарството "ще останат свързани" с дискусиите за търговията, подчерта той. Целта е Брюксел да има достатъчно влияние, за да получи отстъпки за правата на работниците или достъпа до британските води за риболов.


Ще приеме ли ЕС дерегулиране?


По-рано британският финансов министър Саджид Джавид каза, че след Брекзит няма да има никакво привеждане на Обединеното кралство в съответствие с европейските правила. Подобен подход ще бъде проблемен, ако Великобритания планира да понижи работните или екологичните стандарти, предоставяйки на британски компании нещо, което ЕС би сметнал за нечестно предимство спрямо европейските конкуренти. Същото важи и за разхлабването на правилата за конкуренцията и държавната помощ.


За да се избегне подобен риск, ЕС ще настоява за силни клаузи за равнопоставеност в сделката, които да не допускат никакъв дъмпинг. Брюксел предложи и създаването на арбитражен механизъм, който да позволи на ЕС да налага глоби или дори да прекратява търговски предимства, ако Обединеното кралство не спазва ангажиментите си.


Великобритания обаче може да осъществи дерегулация в други области, която да не води автоматично до нечестни конкурентни предимства, например приемайки различни стандарти за безопасност на продуктите.


Макар ЕС да има малко възможности да спре Великобритания да го направи, подобен ход рискува да доведе до нарушения по веригите за доставки и да затрудни получаването на одобрение за пазара на ЕС на редица продукти. Например, ако Великобритания промени правилата за безопасност на храните и разреши третирано с хормони говеждо месо, Брюксел ще отговори, като забрани целия внос на британско говеждо.


Какви проблеми с ратификацията може да има в ЕС?


Според това колко амбициозна ще бъде търговската сделка тя може да засегне определени сектори като транспорт и околна среда и така ЕС да трябва да включи около 40 национални парламента в процеса по ратифициране. Одобрението на подобно "смесено споразумение" ще отнеме повече време и дори може да бъде отхвърлено от някои регионални парламенти. Белгийският валонски парламент например беше напът почти да провали търговската сделка на ЕС с Канада през 2016 г.


В брифинг за дипломати от ЕС и евродепутати Европейската комисия каза, че все още не е сигурна дали сделката за Брекзит ще бъде такова "смесено" споразумение, или ще бъде сделка "само за ЕС", която ще се нуждае единствено от одобрението на правителствата в държавите членки и Европейския парламент.


Каквото и да е крайното споразумение, ратифицирането му ще отнеме няколко месеца, защото текстът ще трябва да бъде прегледан от юристи, преведен на всички езици в ЕС и одобрен от Европейския парламент, където различните комисии може да искат първо да изразят мнения.


Това значи, че ЕС и Великобритания ще имат време до лятото, за да приключат преговорите, преди сделката да може да бъде предадена за ратификация.


Нулеви мита, нулеви квоти


"Гардиън" обобщава, че началното предложение на ЕС е: Великобритания да получи сделка за свободна търговия с нулеви мита и нулеви квоти в замяна на съгласието на Лондон с ключови стандарти на ЕС за защита на околната среда, правата на работниците и потребителите и избягване на "нечестни" държавни субсидии. Ако британското правителство наруши някои от условията, ще бъде наказано с глоби.


Според някои британски коментатори ЕС опитва да избере най-доброто от търговските си отношения с Великобритания, без да приема последиците от Брекзит.


След Брекзит: Преговорите за търговията ще са новото главоболие за ЕС

© Reuters


ЕС обаче твърди, че е направил на Великобритания изключително щедро предложение. Блокът няма традиционно споразумение за свободна търговия с нулеви мита и нулеви квоти с никоя страна по света и затова иска в замяна съответните гаранции.


Правителствата в съюза се опасяват, че ако британски фирми получат свободен достъп до пазара на ЕС, без да следват правилата, например за промишленото замърсяване или безопасността на работниците, британските фирми ще имат нечестно предимство.


Търговията е само един от аспектите на предстоящите разговори. ЕС предвижда едно отделно споразумение с Великобритания с две ключови части - една за икономическите отношения, включваща търговията, енергетиката, рибарството и транспорта, и втора за сигурността, включваща полицейското сътрудничество, споделянето на данни и външната сигурност, отбелязва "Гардиън".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално  Поискаха си го, направиха си го. Сега ще е интересно, ще издържи ли Кралството, доколкото Шотландия иска нов референдум, Гибралтар иска в Шенген..

  Прав им път. Жалко само, че разединението на Европа е в полза на ушанките и британците активно допринасят за това.

  Британците са доказателство, че не само България, САЩ и Русия имат тъпа избирателна маса..:(

  Ако си мислите, че всичко свършва на 31 януари, се лъжете.
  Към 31 януари ще има някаква рамкова сделка и след това още поне една година ще продължават преговори, уточняване на детайли, договори и споразумения на ниско ниво, приспособяване на законодателството и какво ли още не. Сагата се очертава да е безкрайна. Великобритания изгуби до момента 4 години от своята история за да се занимава с тази глупост и краят не се вижда. Междувременно интернационалните концерни (включително автомобилните) са замразили всякакви инвестиционни планове поради несигурността и прехвърлят инвестиции в други страни..

 2. 2 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Преговорите за търговията ще бъдат по правилата на ЕС, а че брекзитките ще си занижат стандарта при храните е повече от сигурно. Там къдете ще продават и откъдето ще купуват приемат всичко. Досега Барние защити интересите на ЕС, ще го направи отново независимо от фанфарите, които надува в момента Джонсън и в частост пакито Джавид.

 3. 3 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  "... По-рано британският финансов министър Саджид Джавид каза, че след Брекзит няма да има никакво привеждане на Обединеното кралство в съответствие с европейските правила. Подобен подход ще бъде проблемен, ако Великобритания планира да понижи работните или екологичните стандарти, предоставяйки на британски компании нещо, което ЕС би сметнал за нечестно предимство спрямо европейските конкуренти. Същото важи и за разхлабването на правилата за конкуренцията и държавната помощ..."!

  Няма лошо...! Щом гордите британци са решили, че ще развиват замърсяващи производства какъв е проблема? Островът си е техен.
  Колкото до държавните помощи... Защо Великобритания ще отпуска държавни помощи за техните фирми? Нали ги чака невероятен възход и процъфтяваща търговия с Британската общност? ;)

  Бивш tww09306483.
 4. 4 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Важното е, че на територията има стабилност.
  Ние не водим преговори за каквото и да е било. Имаме най-важната субстанция - кокаин. Другото няма значение за нашия "елит".

 5. 5 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Важното е, че на територията има стабилност.Ние не водим преговори за каквото и да е било. Имаме най-важната субстанция - кокаин. Другото няма значение за нашия "елит".
  —цитат от коментар 4 на Александър


  "...а не забравим, че ще сме и офшорка" :)

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  Голямото надлъгване (в добрия смисъл) започва :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 222 Неутрално

  Преговорите за търговията ще са новото главоболие за ЕС
  --------------------------------------
  Що пък за ЕС?
  Да, главоболие за Барние и екипа му, ама това си е по job description.
  Кой има по-голям интерес от търговска сделка?
  УК или ЕС?

 8. 8 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 1373 Весело

  мда, аре да стават 51-я щат на USA, че бай Дони да и го набримчи на сухо !

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 9. 9 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Делът в търговията на Еврозоната намалява. В момента имат 14% от световната търговия,а до 10 години ще падне на 7%. Затова не си мислете,че ЕС е толкова голям фактор.

 10. 10 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3937 Весело

  До коментар [#6] от "penetrating":

  Коментарът Ви ми напомни един одески виц:

  Разговарят двамам прииятели, Моня и Изя.
  - Изя, знаеш ли, Беня е голям педер@с.
  - Защо бе Моня, не ти връща пари ли?
  - Не бе, аз в добрия смисъл на думата. :-)

 11. 11 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Весело

  До коментар [#10] от "daskal1":

  И аз него имах предвид :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  До коментар [#2] от "btc18521004":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK