Скок в неизвестното: Великобритания слага край на 47 години членство в ЕС

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънТри години и половина след референдума за Брекзит днес в 23 часа по Гринуич Великобритания ще сложи край на своето продължило 47 години членство в Европейския съюз. След като на референдума през юни 2016 г. избирателите подкрепиха Брекзит с 52 срещу 48 процента "разводът" най-после е подписан. Единственият път назад е молба за повторно присъединяване.


Много хора обаче може да не забележат разликата, тъй като Обединеното кралство ще навлезе в 11-месечен преходен период (повече четете тук и тук), за да има време да договори новите си връзки с ЕС. Това значи, че страната ще остане в единния пазар на Евросъюза и в неговия митнически съюз, и освен това ще продължи да плаща в бюджета му. Британските граждани ще продължат да живеят, работят, учат и да се пенсионират в ЕС, а гражданите на останалите 27 страни членки ще имат реципрочни права във Великобритания, пише "Гардиън".


По-значителният момент ще настъпи 1 януари 2021 г., първият ден на Великобритания изцяло извън правилата на ЕС. Според споразумението за оттеглянето този ден може да бъде отложен до 2022 или 2023 г., но премиерът Борис Джонсън изключи каквото и да е удължаване на преходния период.


Какво всъщност се променя днес?
Животът ще продължи да бъде същият за обикновените хора, с изключение на една ключова промяна - британските граждани от 23 часа по Гринуич вече няма да са граждани на ЕС.


Притежателите на британски паспорти ще могат да пътуват и работят в ЕС, защото страната ще продължи да бъде част от единния пазар до 31 декември 2020 г. До тогава ще продължи да се прилага свободата на движение на стоки, хора, услуги и капитал през границите.


Основната промяна е правна и институционална.


Великобритания ще следва правилата на ЕС, но няма да има думата при изработката им. Британските министри няма да участват в процеса на законотворчество в ЕС. Премиерът няма да участва в срещи на върха на европейските държавни и правителствени ръководители. Всички 73-ма британски евродепутати ще си отидат удома, а британското знаме пред Европейския парламент отива в Музея на Европейската история. Последният британски еврокомисар, Джулиан Кинг, вече каза "довиждане" на Брюксел.


Как ще бъде отпразнуван Брекзит?


След почти половин век еврочленство излизането от ЕС е историческо събитие. Премиерът обаче трябва да внимава да не задълбочи разделенията в страната с прекалени празненства. Вместо това той предпочете серия от по-сдържани събития.


Въпреки опитите на най-енергичните евроскептици, прочутият лондонски часовник Биг Бен, който е в ремонт, няма да отбележи Брекзит. Затова пък прожектиран на стените на "Даунинг стрийт" светещ часовник ще отчете обратното броене преди скока в неизвестното.


През нощта на излизането от ЕС премиерът Джонсън възнамерява да произнесе обръщение към нацията след заседание на правителството в Северна Англия.


Целият правителствен квартал "Уайтхол" ще бъде озарен от светлинно шоу, а национални флагове ще се веят на всички пилони на площада на парламента.


Скок в неизвестното: Великобритания слага край на 47 години членство в ЕС

© Reuters


Кабинетът е разпоредил да се изсече възпоменателна монета, която ще бъде пусната в обращение същия ден. На нея ще пише "Мир, просперитет и приятелство с всички нации".


Найджъл Фараж и активисти от кампанията за излизане от ЕС ще организират празненство на площада пред парламента, а поддръжниците на Брекзит са призовани да се облекат с причудливи костюми.


Не е предвидено официално събиране на привържениците на оставането в ЕС, но читатели на "Гардиън" са споделили личните си планове да отбележат момента.


Какво следва?


Преговорите с ЕС се очаква да започнат в началото на март.


До 1 юли трябва да има сделка за рибарството и Великобритания трябва да реши дали да поиска удължаване на преходния период.


Тези разговори ще са безпрецедентни и може да включват многобройни области, сред които търговия, сигурност, външни отношения, данни, рибарство, културно-образователни връзки и още много.


С едва 11 месеца за преговори обаче шансовете са да има само основна сделка, вероятно включваща търговията, рибарството и сигурността. В такъв случай в края на 2020 г. ще има още много несвършена работа.


Заради различните стремежи в търговските разговори не е изключена перспективата за нов сценарий "без сделка" в края на тази година.


Скок в неизвестното: Великобритания слага край на 47 години членство в ЕС

© Reuters


Приключването на преходния период без търговско споразумение няма да доведе до голямата дипломатическа караница, която щеше да предизвика "твърд" Брекзит. Вътрешните последици обаче ще са значими.


При липсата на сделка, по-ранното споразумение за гражданските права, парите и ирландската граница ще остане непокътнато. Специалните разпоредби за Северна Ирландия ще бъдат задействани, със или без сделка.


И двете страни ще трябва да се подготвят за икономическия шок от това да търгуват при условията на Световната търговска организация, резултат, който ще е по-вреден за Великобритания.


Кои ще са големите проблеми?


Стремежът е да се постигне търговска сделка, която да гарантира свободен от мита и квоти поток на стоки между ЕС и Великобритания. ЕС обаче ще се съгласи с нулеви квоти и нулеви мита само ако Великобритания обещае нулев дъмпинг, тоест да не понижава социалните и екологични стандарти, за да надделее над ЕС.


Между преговарящите почти със сигурност ще има сблъсъци заради отказа на ЕС да включи услугите в търговската сделка, оставяйки лондонското Сити зависимо от смесица от споразумения за пазарен достъп, които може да бъдат оттеглени във всеки един момент.


Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние

© Reuters

Главният преговарящ на ЕС Мишел Барние


Друга битка още в самото начало ще бъде тази за рибарството, тъй като ЕС иска да свърже търговията със стоки с поддържането на статуквото за достъпа до британски води - безобразно според Лондон искане.


Несвързаните с търговията теми звучат по-лесно, но и те са пълни с капани. Например договарянето на заместител за европейската заповед за арест ще изисква Германия да промени конституцията си.


Какво мисли Европа за големия момент?


ЕС винаги е изразявал съжаление от решението на Великобритания да напусне и е повтарял, че вратата е отворена, ако страната промени мнението си.


Блокът обаче силно защитаваше интересите си, особено що се отнася до цялостта на единния пазар, настоявайки, с неочаквано единодушие, че Великобритания не може да запази ползите от еврочленството, отклонявайки се от правилата му.


Някои страни (Франция) заеха по-твърда позиция от останалите; други (Холандия и Дания) ще пострадат много повече от липса на сделка за търговията след Брекзит.


Какво каза посланикът на Великобритания в София Ема Хопкинс за правата на българите след Брекзит четете тук.


Как европейци се сбогуват с Великобритания четете тук.


За "евромитовете", за които са писали британски медии още от началото на 90-те години на миналия век, четете тук.


Още за предстоящите преговори за търговията четете тук.


Какви ще са приоритетите на Джонсън след Брекзит вижте тук.


Как се стигна до Брекзит четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2031 Неутрално

  Нямам търпение вече да се приключва, че по 5-10 новини и анализи за брекзит на ден ми идват малко в повече.

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Нямам търпение вече да се приключва, че по 5-10 новини и анализи за брекзит на ден ми идват малко в повече.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Тепърва ще почват новините за тях.

 3. 3 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Великобритания имат една година гратисен период да се спасят от голямата рецесия ,която ги очаква при твърд брексит

 4. 4 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  ЕУ е изграден на четири свободи . Свободата на свободно движение на стоки капитали услуги и хора . Нарушаваш една от свободите и получаваш митници .

 5. 5 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Норвегия и швейцария не са в ЕУ , но запазиха свободното движение на хора . В замяна ползват и останалите три свободи

 6. 6 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До месец юни Великобритания трябва да реши увеличава ли се гратисния период след 01.01.2021 с още една година .

 7. 7 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  По време на гратисния период Великобритания изпълнява европейското законодателство и свободата на движение на хора е в сила . Можете да се заселите в Ук

 8. 8 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1296 Неутрално

  Ми сега кой ще прави заплатите на онбашиите на Баце?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 9. 9 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 996 Неутрално

  ЕС може да загуби Британия, ама си запази България ... Да жувей още по-мощен ЕС... с България — главен стълб

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 10. 10 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  Браво на ингилизите....успяха...!

  Bukalemun
 11. 11 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Ми сега кой ще прави заплатите на онбашиите на Баце?
  —цитат от коментар 8 на Полковник за европейско развитие на България


  След като платим данък Расия, за заплати не остава нищо.

 12. 12 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Да ингилизите имат още шанс да спасят икономиката си . Да подпишат с ЕУ договори подобни на тези на швейцария

 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2887 Неутрално

  Някой да се сеща за сбъднал се драматичен "анализ" ? Не само за разпада на Великобритания...

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Точно баце ви разказва играта на всички комуняги русофили . Спиш ли добре . Храниш ли се

 15. 15 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":

  Да пожелаем успех и на кюрдите.

 16. 16 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Развод ми дай, развод ми дай...

  Спри, не си отивай...

  Бай бай лав, бай бай хяпинес...

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#15] от "Калник":

  А по темата нещо?

  Bukalemun
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Да поздравим новата си колония.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2257 Неутрално

  47 години стигат ! Последен валс :-) ха дано, ама на дали - много номера има GB

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 20. 20 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  ЕУ е изграден на четири свободи . Свободата на свободно движение на стоки капитали услуги и хора . Нарушаваш една от свободите и получаваш митници .
  —цитат от коментар 4 на fjp58603113


  "Свободата, Санчо, е едно от най ценните блага, с които Бог дарява хората.
  С нея не могат да се сравнят нито съкровищата, които крие земята, нито тези, които таи морето.
  За свободата, както и за честта, може и трябва да се жертва животът и обратно, лишаването от свобода е най-голямото зло, което може да сполети човека."

  Великобритания от утре губи свободата си и става наша колония. Акъл море - глава шамандура.

  The best way to predict the future is to invent it.
 21. 21 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#10] от "eti mehter":Да ингилизите имат още шанс да спасят икономиката си . Да подпишат с ЕУ договори подобни на тези на швейцария
  —цитат от коментар 12 на fjp58603113


  Не, те си мислят че са нещо повече от Швейцария. Ще има "преговори". "Преговори" ще има и със САЩ и Китай, които вече са им приготвили балтията. В какво се замеси, Борка.

  The best way to predict the future is to invent it.
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":

  Да поздравим новата си колония.
  ======
  ?
  Нов член на ЕС?

  Bukalemun
 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Това е фейк.... дифендъра каза, че Брекзит няма да има... той е голям анализатор...

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#23] от "Велков":

  дифендъра каза, че Брекзит няма да има
  ========
  Да обаче......на снимката се появи Борис Джонсън.....и му маха с ръка.....

  Bukalemun
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  В резултат на масовото и доброволно напускане на Разума на британците тепърва им предстои да страдат
  Първо ще пострада Егото им след референдумите в Шотландия и Ирландия които ще доведат до окончателен разпад на остатъците от империята
  После ще започнат да усещат по джоба си какво е да си извън общият пазар
  На недобор път им желая!!!

 27. 27 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#18] от "EU defender":Да поздравим новата си колония.======? Нов член на ЕС?
  —цитат от коментар 22 на eti mehter


  Вие сте вечния кандидат.
  Миналата седмица бях в Истанбул, не бях ходил от 5 години. Хубави неща сте направили за метрото и влака Мармара. Но защо на Мармара апаратите за билети приемат само и единствено банкноти по 20 лири и понеже билета е 11, ти връща 9 монети по 1? Хубава работа, ама турска. А за простотията с HGS стикерите, дето няма откъде да ги купиш, да не говорим. Почвате нещо и не можете да го довършите. Отбий номер. Всичката ви работа е такава.

  The best way to predict the future is to invent it.
 28. 28 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Брексит може и да има , но Великобритания е част от европейското икономическо пространство като Swiss

 29. 29 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#25] от "EU defender":


  До коментар [#23] от "Велков":Перков, по-добре е да нямаше. Не можеш да вдянеш за какво става въпрос. Много ти е ниско нивото. Фатмак си, това е.
  —цитат от коментар 25 на EU defender


  Не съм казвал, че е хубаво за ЕС излизането им... Години ти казвах, че ще излязат, ти упорстваше като магаре на мост. Не можеш да анализираш ситуации и да правиш дългосрочни прогнози... а тук беше много лесно и просто ... трябваше да имаш предвид само едно нещо - британската гордост...
  Сега пак си захапал някаква опорна точка - ставали колония на ЕС...пак бъркаш...

 30. 30 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#29] от "Велков":

  Дали ще има истинско отделяне ще разберем следващите две години , защото транзитния период ще бъде удължен поне до 01.01.2022

 31. 31 Профил на Jordan J
  Jordan J
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Шампанско в Кремъл
  Лейди Тачър се обръща в гроба

 32. 32 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Браво на ингилизите....успяха...!
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Какво успяха бе Миленчо???Че се разпадат и банкрутират ли бе????Шотландия вече подготвя Референдум за излизане от Великобритания..Става Малобритания заради неадекватното турче БоДжо...

  shlshlshlshl
 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":

  Но защо на Мармара апаратите за билети приемат само и единствено банкноти по 20 лири и понеже билета е 11, ти връща 9 монети по 1?
  =========
  Дълго е за обяснение......а и едва ли би го разбрал.....
  Но жокер ще ти дам.....
  Докато при нас, парите са себестойност.....при вас са най вече числа написани върху хартия.....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#30] от "fjp58603113":

  Ще има, колкото и да се удължава. Процесът е необратим - зависи какво и как ще договорят със САЩ. Те ги подведоха за излизането от ЕС. САЩ са доволни и искат слаб ЕС, защото са конкурент. А и британците ще бързат с актуализиране на законодателството си и преговорите с ЕС, за да спрат и плащанията си към съюза...

 36. 36 Профил на Котаран Котков Котаков
  Котаран Котков Котаков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Идиокрация...

  Тролингер 42-ра категория
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "dfjftriktrcdt":

  Може ли Шотландия да направи референдум без разрешение от централната власт?

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#33] от "EU defender":


  До коментар [#29] от "Велков":Не бъркам Перков, нямаш си на идея за какво говоря. Затова вечно ще си останеш беден с бабата. А аз богат с новата ми млада жена.
  —цитат от коментар 33 на EU defender


  Ти гледай зет пакистанец да не получиш, че има достатъчно в кралството...

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Весело

  До коментар [#32] от "dfjftriktrcdt":

  Какво успяха бе
  ======
  Снимката гледай.....
  Османския поданик ти маха с ръчичка..... 👋
  Бях ти го казал още преди месеци.....че ще стане.....

  Bukalemun
 40. 40 Профил на SEAL
  SEAL
  Рейтинг: 884 Неутрално

  Дебили. Стойте се на острова, нема ви стъпиме

 41. 41 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Начина по който се случват нещата омекотиха ефектите. Независимо от това икономиката на Великобритания вече усеща негативните ефекти. Този процес обаче е инертен и е необходимо много повече време за да се усетят реално ефектите. За съжаление на британците, тази инертност е и в обратната посока. Когато решат да действат за корекция на тези ефекти дори и да го направят ще трябва време за резултата.....

  Модератора е неадекватен!
 42. 42 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1061 Неутрално

  Чакаме независимост за Шотландия и Обединена Ирландия.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 44. 44 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Весело

  До коментар [#8] от "Полковник за европейско развитие на България":Точно баце ви разказва играта на всички комуняги русофили ...
  —цитат от коментар 14 на fjp58603113


  Как точно въпросното 100 килограмово "баце" им разказва играта?
  С АЕЦ БелЯне и Турски паток ли?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 45. 45 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Чакаме независимост за Шотландия и Обединена Ирландия.
  —цитат от коментар 42 на Пипера е много лют


  Обединеното кралство вече не е чак толкова обединено...
  Малкият син на покойната Даяна Спенсър - Хари напусна кралското семейство, а шодландците обявиха, че няма да свалят знамето на ЕС довечера...

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 46. 46 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  Трябва да си ужасно закъсал в главата за да ревеш 3 години и половина едно и също нещо, което е очевиден нонсенс. Правейки антиреклама вместо defence на EU. Има ли еврочугуни оставям на вас да решите.

  https://bit.ly/3196Gks

  https://bit.ly/2S8ahvd

 47. 47 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3249 Любопитно

  До коментар [#41] от "Ivan_":

  Всъщност няма никакъв Брекзит......
  Не е и възможен....(ако помниш един наш стар разговор).....
  Ингилизите единствено подновиха досегашния си статут в рамките на ЕС....
  А той е специален......само права, без задължения......
  Нещо по подобие на Турция или Швейцария......
  Стари лисици са те.....

  Bukalemun
 48. 48 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  До коментар [#11] от "4ort":

  "След като платим данък Расия, за заплати не остава нищо."

  Къв данък плащате? И кой ви бие по..., да го плащате?! Плащайте на УСА! Кеф ви шистов данък, кеф ви ОЩЕ самолетен...

  П.П. Може и ГМО царевица/соя, хлорни пилета и т.п.

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 49. 49 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5633 Неутрално

  Като скачат в неизвестното, дано да са си взели парашута, но да не стане като във вица :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 50. 50 Профил на TPOTOAP
  TPOTOAP
  Рейтинг: 512 Неутрално

  колкто и твърд да е брекзит, великобритания ще остане много по-интегрирана, отколкото България някога ше бъде.

 51. 51 Профил на dream_er
  dream_er
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Честита независимост!

  Liberalism Is a Mental Disorder!
 52. 52 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#38] от "Велков":

  След бурната радост на форумната вата идва момента в който и те и британците все някой ден ще си дадете сметка как с напускането на българите румънците и полският водопроводчик индийците пакистанците африканците ще продължат мощно да обогатяват генофонда и генотипа на ТРАДИЦИОННИТЕ БРИТАНСКИ ОБЩНОСТИ!!!
  ЧЕСТИТ БРЕКЗИТ ВПРОЧЕМ НА ВСИЧКИ ОТДЕЛИЛИ СЕ ОТ РАЗУМА СИ!!!

 53. 53 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#35] от "Велков":

  И швейцария е извън европейския съюз но спазва четирите свободи на свободно движение на хора стоки капитали и услуги

 54. 54 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Орел, рак и щука, такваз им работа дошла да теглят заедно кола.. Това е Европа и ЕС днес. Докато в ЕС не влязат такива държави като Украйна, Беларус и Русия, принадлежащи към Европа- географски, религиозно и културно, ЕС ще бъде нестабилен. Да присъединяваш, да се възползваш от Русия насила е доказано невъзможно от Наполеон и Хитлер. Да ги държиш настрани, да се държиш надменно с нея е също абсурдно и ненужно! Англичаните се държат като господари "мастери" още от времето, когато Цезар ги покорил; вживяват се в ролята на господари на света, да разделят и владеят като единствените господствали над тях, като РИМЛЯНИТЕ. Да вървят на м. си . Европа няма нужда от тях!

 55. 55 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#53] от "fjp58603113":

  Умуват за визи британците... слушай какво казва посланика им у нас и разсъждавай...

 56. 56 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1672 Весело

  Това, което в текста е означено кой знае защо като като нулев дъмпинг, на евробюрократски език е "level playing field" и никога няма да бъде допуснато по брюкселските правила, поне докато ЕС отказва да включва услугите в сделката, което драстично нарушава балансите.

  Отделно Барние наволя ще лови риба в брюкселския канал.

  Най-подире, на британците няма да бъде забранено да твърдят, че водата хидратира.

 57. 57 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  Дневник сега ще ни обяснява по 10 пъти на ден, какви проблеми чакат ЮК и, че през главите на никой друг не трябва да минават подобни идеи.
  По техни прогнози, паунда трябваше да се е сринал?

  Любовта ще спаси света!!!
 58. 58 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Погледнато към днес, единственото на което е сложила край е хрантутенето на брюкселски зелки и незаконни имигранти. Тепърва ще видим как ще се отрази на финансовия сектор, интегрираните производства, търговията и движението на специалистите.

 59. 59 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  "...Първият опит за присъединяване на нови държави към ЕИО датира от 1961 г.
  Да подаде молба за членство най-напред се решава Великобритания, последвана съответно от Ирландия, Дания и Норвегия. Това е изключително важен момент в историята на тази държави, които са класически пример за колебливо поведение по отношение на европейската икономическа интеграция. „В Европа, но не и управлявани от Европа“ е девиз, на който те, и особено Великобритания, продължават да служат и днес.

  Историческата справка показва, че момента за подаване на молбите за присъединяване към ЕИО от тези държави не е съвсем удачно избран. По това време отношенията между Великобритания и френския президент Шарл де Гол са силно обтегнати. Генералът, от когото почти до края на десетилетието на 60-те години ще зависи кой да стане член на ЕИО и кой не, не гледа с добро око на присъединяването на англосаксонска държава каквато е Великобритания. Според него тя пренебрегва своите европейски ангажименти за сметка на тези към САЩ и решава да наложи вето върху нейната кандидатура през 1963 г

  През 1967 г. Великобритания, Дания, Ирландия и Норвегия отново подновяват своите опити за членство в ЕИО, но генерал Шарл де Гол отново налага вето и спира техните кандидатури. Оставайки в очакване на по-добри времена, някои от тези държави като Норвегия, например, започват да разглеждат и други възможности, включително възможността за северно сътрудничество.

  Одисеята на четирите държави по пътя и към членството в Европейските общности приключва успешно едва след оставката на френския президент Шарл де Гол през 1969 г. Неговият приемник Жорж Помпиду проявява значително по-голяма гъвкавост и след решителното застъпничество на неговия тогава западногермански канцлер Вили Бранд тези държави не само че подновяват (вече за трети път) молбите си за членство в общността, но и успяват да увенчаят своите дългогодишни усилия с подписването на конкретен договор за членство. Това официално става в Брюксел на 22.01.1972 г.

  Великобритания, Дания и Ирландия официално стават членове на ЕО от 01.01.1973 г. Аргументите на генерал Шарл де Гол срещу кандидатурата на Великобритания за членство в ЕИО са изложени на специална пресконференция в Париж на 14 януари 1963 г. , Той заявява, че Великобритания не му се струва в състояние да се присъедини към ЕО. Той не само не приема условията, които тя поставя във връзка с присъединяването си, но счита, предвид близките й отношения със САЩ, че тя ще играе ролята на троянски кон в ЕО.

  Ето точните думи на генерал Де Гол на 14 януари 1963 г.:

  „Англия е… островна, мореплавателна страна, обвързана чрез своята търговия, чрез пазарите си и нуждата си от храни с твърде разнолики и в отделни случаи с твърде отдалечени страни. Англия предимно е индустриална и търговска, а само от части земеделска страна. Има… много специфични и оригинални традиции. С една дума – естеството, структурата и икономиката на Англия се различават съществено от тези на другите държави на континента… възможно е да се предвиди, че връзките между всички тези многобройни различаващи се членове няма да издържат още дълго ..."

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 60. 60 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  Дневник сега ще ни обяснява по 10 пъти на ден, какви проблеми чакат ЮК
  —цитат от коментар 57 на hope


  А пък вие вместо да приплаквате по 20 пъти на ден, може да се изнесете към свинските медии. Никой не ви кара насила да четете това което не харесвате.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 61. 61 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Шампанско в КремълЛейди Тачър се обръща в гроба
  —цитат от коментар 31 на Jordan J


  Пълни глупости!

  Точно лейди Тачър беше най- голямата евроскептичка !

  Подобни изказвания направо са от класата на Дифендъра!

 62. 62 Профил на Phaeton.
  Phaeton.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Въпросите сега са два:

  1. Ще има ли и други, които искат да напуснат франко- германския съюз?
  2. Какво ще се случи с франко- германската доминация в ЕС след звучния шамар на Брекзит и особено след двустранните търговски преговори САЩ- ЕС и Великобритания - ЕС?


 63. 63 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Британските глупаци (между тях и Борето с неговото дясно консервативно правителство), които вместо да празнуват днес трябва да бъдат в траур

  Защото излизането на UK oт EU е колосална британска грешка за която британците ще съжаляват някой ден!

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 64. 64 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2345 Неутрално
 65. 65 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#32] от "dfjftriktrcdt":Може ли Шотландия да направи референдум без разрешение от централната власт?
  —цитат от коментар 37 на Велков


  Правно погледнато - не.

  Но на Лондон ще бъде много трудно да откаже, ако мнозинството шотландци го искат. А според последните анкети в Шотландия има мнозинство както за рефендум, така и за независимост. Ако тези настроения продължат реферндумът ще стане неизбежен - и колкото повече Лондон се дърпа, толкова по-силни ще прави позициите на Шотландската Национална партия.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 66. 66 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 750 Весело

  Стига сте разпространявали фалшиви новини! - БРЕКЗИТ НЯМА ДА ИМА! - то и затова паунда се качва напоследък... ;)

 67. 67 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 750 Весело

  По света с нетърпение очакват започването на най-важните преговори - между Великобритания, САЩ и Британската общност (някакви си 40% от световния брутен продукт).

 68. 68 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#32] от "dfjftriktrcdt":Какво успяха бе======Снимката гледай..... Османския поданик ти маха с ръчичка..... 👋Бях ти го казал още преди месеци.....че ще стане.....
  —цитат от коментар 39 на eti mehter


  Какво е станало бе Миленчо??Разпад на Великобритания..Аз ти разправях отдавна,че Великобритания ще понася негативи от излизането от ЕС..Тепърва ше има отрезвяване,когато ЕС ще третира Великобритания пи нови неизгодни за нея правила..А твоята Турция колкото и да се натиска като младоженец на булка за членство в ЕС ше си останете в Анадола бедни и гладни и подритнати...Хихи..ю

  shlshlshlshl
 69. 69 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Нямам търпение вече да се приключва, че по 5-10 новини и анализи за брекзит на ден ми идват малко в повече.
  —цитат от коментар 1 на zxp53317185


  Това не зависи от събитието , а от политиката на медията. Ще продължат да ни занимават с Великобритания до втръсване , сякаш това е най-важната тема за България.

 70. 70 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 462 Неутрално

  До коментар [#57] от "hope":

  Той се срина...

  Модератора е неадекватен!
 71. 71 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  Браво на ингилизите....успяха...!
  —цитат от коментар 10 на eti mehter


  Ети, нали твоята родина Турция е кандидат член на ЕС!? Защо се радваш, че британците са излезли от ЕС след като вие турците са мъчите да влезнете в нашият ЕС!?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 72. 72 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#32] от "dfjftriktrcdt":Може ли Шотландия да направи референдум без разрешение от централната власт?
  —цитат от коментар 37 на Велков


  Централната власт може временно да откаже,но по Конституция може да се насропи Референдум за излизане от Великобритания,защото миналия Референдум нямаше проблем Брекзит.Перкив,не са ти ясни работите.

  shlshlshlshl
 73. 73 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#23] от "Велков":
  До коментар [#35] от "Велков":

  Точно така. +++  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 74. 74 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#23] от "Велков":
  До коментар [#35] от "Велков":

  Точно така. +++  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 75. 75 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До коментар [#57] от "hope":
  "Дневник сега ще ни обяснява по 10 пъти на ден, какви проблеми чакат ЮК "

  И с нашия Гришо, да е жив и здрав, ще ни занимава Дневник всеки ден. Това са любимите теми на тази медия.

 76. 76 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 405 Любопитно

  "...Първият опит за присъединяване на нови държави към ЕИО датира от 1961 г. Да подаде молба за членство най-напред се решава Великобритания, последвана съответно от Ирландия, Дания и Норвегия. Това е изключително важен момент в историята на тази държави, които са класически пример за колебливо поведение по отношение на европейската икономическа интеграция. „В Европа, но не и управлявани от Европа“ е девиз, на който те, и особено Великобритания, продължават да служат и днес. Историческата справка показва, че момента за подаване на молбите за присъединяване към ЕИО от тези държави не е съвсем удачно избран. По това време отношенията между Великобритания и френския президент Шарл де Гол са силно обтегнати. Генералът, от когото почти до края на десетилетието на 60-те години ще зависи кой да стане член на ЕИО и кой не, не гледа с добро око на присъединяването на англосаксонска държава каквато е Великобритания. Според него тя пренебрегва своите европейски ангажименти за сметка на тези към САЩ и решава да наложи вето върху нейната кандидатура през 1963 г През 1967 г. Великобритания, Дания, Ирландия и Норвегия отново подновяват своите опити за членство в ЕИО, но генерал Шарл де Гол отново налага вето и спира техните кандидатури. Оставайки в очакване на по-добри времена, някои от тези държави като Норвегия, например, започват да разглеждат и други възможности, включително възможността за северно сътрудничество.Одисеята на четирите държави по пътя и към членството в Европейските общности приключва успешно едва след оставката на френския президент Шарл де Гол през 1969 г. Неговият приемник Жорж Помпиду проявява значително по-голяма гъвкавост и след решителното застъпничество на неговия тогава западногермански канцлер Вили Бранд тези държави не само че подновяват (вече за трети път) молбите си за членство в общността, но и успяват да увенчаят своите дългогодишни усилия с подписването на конкретен договор за членство. Това официално става в Брюксел на 22.01.1972 г.Великобритания, Дания и Ирландия официално стават членове на ЕО от 01.01.1973 г. Аргументите на генерал Шарл де Гол срещу кандидатурата на Великобритания за членство в ЕИО са изложени на специална пресконференция в Париж на 14 януари 1963 г. , Той заявява, че Великобритания не му се струва в състояние да се присъедини към ЕО. Той не само не приема условията, които тя поставя във връзка с присъединяването си, но счита, предвид близките й отношения със САЩ, че тя ще играе ролята на троянски кон в ЕО. Ето точните думи на генерал Де Гол на 14 януари 1963 г.: „Англия е… островна, мореплавателна страна, обвързана чрез своята търговия, чрез пазарите си и нуждата си от храни с твърде разнолики и в отделни случаи с твърде отдалечени страни. Англия предимно е индустриална и търговска, а само от части земеделска страна. Има… много специфични и оригинални традиции. С една дума – естеството, структурата и икономиката на Англия се различават съществено от тези на другите държави на континента… възможно е да се предвиди, че връзките между всички тези многобройни различаващи се членове няма да издържат още дълго ..."
  —цитат от коментар 59 на Рим


  https://www.cvce.eu/en/obj/press_conference_held_by_general_de_gaulle_14_january_1963-en-5b5d0d35-4266-49bc-b770-b24826858e1f.html

  Ето и линк с по-разширена версия на изявлението.

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 77. 77 Профил на Момо
  Момо
  Рейтинг: 264 Неутрално

  В крайна сметка "Кеймбридж Аналитика" и Фараж си свършиха работата, за която бяха наети. Кръгът на републиканците в щатите никога не е харесвал ЕС и отдавна подготвяше референдума за Брекзит, подклаждайки национализъм, но не само във Великобритания, а и дълбоко в ЕС. Лошото е, че Тръмп също подкрепя тези практики.

  От друга страна, Брюксел успя да парира пионката Банън чрез законодателни мерки. Великобритания ще чака сега своето, а именно изгоден търговски договор със щатите. В последствие ще търси и нов такъв с ЕС. Аз лично пожелавам всичко най-добро на Великобритания. След Брекзит, ЕС ще може да се съсредоточи в запазването на целостта си.

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4008 Любопитно

  До коментар [#77] от "Момо":

  Точно Момо, в този ден е важно да се спомене факта, че Тръмпи Мошеника подкрепяше възторжено Брекзита на Великобритания, а клоуна Фараж даже взе участие на разни митинги на републиканците и Тръмпи Дъмпи.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1776 Неутрално

  Нищо толкова не е станало. след 10-на години ще има мощен англо-саксонски алианс, Китай, Русия. Важното е политиците от ЕС да разберат ,че ако я карат както до сега нищо добро не ни чака.
  Крайно време е за твърда външна политика / не само с декларации/ и да се помисли за европейска армия под някаква форма. Иначе отиваме в канала.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 80. 80 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#64] от "Judjuk":

  Започва
  -разпада на така нареченото Обединено кралство
  -икономическата стагнация на острава
  и други екстри - резултат от напускането на Разума!!!

 81. 81 Профил на Родолюбец
  Родолюбец
  Рейтинг: 688 Весело

  Великобритания слага край на 47 години членство в ЕС

  Най-после ни отърваха от себе си!
  Ма да спи зло под камък, че има още няколко часа

  61. Ниkoй въ Бългapckoтo Княжecтвo нe мoжe ни дa kупувa, нитo дa пpoдaвa чeлoвeчeckи cъщecтвa. Вcekoй poбъ oт kakъвтo пoлъ, вepa и нapoднocтъ дa бъдe, cвoбoдeнъ cтaвa, щoм cтъпи нa бългapcka тepитopия.
 82. 82 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Обиденото и отритнато дето на Европа - сега какво ще правят без голямото семейство на ЕС?!

  Обичам да слушам само себе си
 83. 83 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#30] от "fjp58603113":Ще има, колкото и да се удължава. Процесът е необратим - зависи какво и как ще договорят със САЩ. Те ги подведоха за излизането от ЕС. САЩ са доволни и искат слаб ЕС, защото са конкурент. А и британците ще бързат с актуализиране на законодателството си и преговорите с ЕС, за да спрат и плащанията си към съюза...
  —цитат от коментар 35 на Велков


  Всичките ти изводи до един са грешни, Перков.....
  САЩ създадоха ЕС. И сега без тумора, пътя към СЕЩ е открит....

  The best way to predict the future is to invent it.
 84. 84 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#79] от "haq30626233":

  Може би не си знаел, но на доста места съм чел, че Великобритания е била твърдо против създаването на Европейска армия. Според теб, защо...?

  Бивш tww09306483.
 85. 85 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#83:"EU defender"][/quote]

  Тц!
  Пак не позна....
  Франция няма да позволи... вече тя ще казва какво да става в ЕС... щото вече само тя има ядрено оръжие...

 86. 86 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#67] от "Kosta Delev":

  Аха...! Сън не ги хваща по цял свят, заради предстоящите с години преговори между САЩ и Великобритания за постигане на търговско споразумение. И всички бяха много щастливи, когато Великобритания подписа споразумения с Мадагаскар и Мозамбик... Луд бизнес ги чака...! ;)

  Бивш tww09306483.
 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2998 Неутрално

  До коментар [#83] от "EU defender":

  До Европейски щати има още да се измине дълъг път. Трябват още поне 50 години време. Нашите внуци може и да го доживеят. Да не забравяме, че и самите САЩ са се оформяли като държава около 200 години...

  Бивш tww09306483.
 89. 89 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Нека либералният вой не спира.
  Не забравяйте, че Великобритания я очаква най-лошото, както и, че Тръмп нямаше шанс срещу Хилъри. Много сме ми умни и хубави, ама статиите в мейнстрийма не винаги отговарят на истината. И ако помните по време на икономическата криза, когато Португалия, Испания, Гърция и Италия бяга на ръба да фалират, показателите на Великобритания бяха едни от най-добрите в Европа. Не ги мислите тях. Концентрирайте се по-добре върху "стабилност", Гешев е радост, най-корумпираната държава в ЕС и т.н.

 90. 90 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 675 Неутрално

  До коментар [#83] от "EU defender":До Европейски щати има още да се измине дълъг път. Трябват още поне 50 години време. Нашите внуци може и да го доживеят. Да не забравяме, че и самите САЩ са се оформяли като държава около 200 години...
  —цитат от коментар 88 на Petleshev


  Според мен сега процеса ще бъде доста по-кратък. Ще видим.

  The best way to predict the future is to invent it.
 91. 91 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#88] от "Petleshev":


  До коментар [#83] от "EU defender":До Европейски щати има още да се измине дълъг път. Трябват още поне 50 години време. Нашите внуци може и да го доживеят. Да не забравяме, че и самите САЩ са се оформяли като държава около 200 години...
  —цитат от коментар 88 на Petleshev


  Не само дълъг път, а и на различни скорости... та значи - няма да стане, а и едва ли ще има война между севера и юга, или изтока и запада...
  Ако мислиш, че дифендърлягата ги схваща тия нюанси, особено пък в дългосрочен план....

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 8 Весело

  Ум кралува, ум робува, и им патки пасе...https://snipboard.io/S9cR1M.jpg

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 94. 94 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 35 Неутрално

  До коментар [#90] от "EU defender":

  Много кратък ще бъде. Представи си една държава, която е със сенстор като Виктор Орбан , който заяви, че строи антилиберална демокрация и представители от либерална Нидерландия.
  Момче, смени си дилъра. Европейски СССР няма да се състои. Никой няма да си даде националния суверенитет без война и репресии.

 95. 95 Профил на Slick
  Slick
  Рейтинг: 418 Неутрално

  ДО-ВИЖ-ДА-НЕ!
  Цел живот имперски претенции, така и не пожелаха да влязат в модерния свят. Седете си у 18ти век, ае аман

 96. 96 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1086 Весело

  Ето няколко - по-точно 64 милиарда причини ЕС да реве против напускането. Това е анализ на доцент Голийски, който разбира малко повече от антибрекзит клакьорите -
  Прочетете целия анализ, проверете фактите и помислете.
  ДВ и едни другари се убиха да омаскаряват британците, то не бяха криза за тоалетна хартия, за плодове, апокалиптични прогнози, още малко и зомбита трябваше да тръгнат по лондонските улици. Жалка история.

  А Фараж си го каза ясно и просто вчера - "обичаме европа, но не обичаме европейския съюз. толкова е просто. този проект е не просто недемократичен. той е анти-демократичен, защото дава на едни хора цялата власт, без да бъдат отговорни за резултатите".
  Ето това е истинската причина.

  "В края на миналата година на страницата на британския парламент се появи един интересен доклад за търговията между Великобритания и Европейския съюз, изготвен по поръчка на Долната камара на парламента. Докладът със заглавие Statistics on UK-EU trade, с автор Матю Уорд, е всичко на всичко 16 страници, но казва много. В обобщен вариант той може да бъде сведен до следните главни моменти:

  За 2018 г. под формата на търговия с услуги Великобритания има излишък от 29 млрд. евро с ЕС. Същевременно под формата на търговия със стоки страната има дефицит от 93 млрд. евро. Общо в търговския си баланс със страните от ЕС Лондон има 64 млрд. евро дефицит.
  За 2018 г. търговският баланс на Великобритания със страни извън ЕС е положителен – 33,1 млрд евро. Което, съчетано с онези 64 млрд. евро дефицит с ЕС, смъква общия британски търговски дефицит „само“ до 31 млрд. евро.
  За 2018 г. в търговския си баланс със страните от ЕС Великобритания има излишък с Ирландия (+16,4 млрд. евро), следвана от Люксембург (+0,6 млрд. евро), Малта (+0,3 млрд. евро) и Швеция (+0,04 млрд. евро). С всички останали страни от ЕС за 2018 г. Великобритания има търговски дефицит, в т.ч. и с България (-0,3 млрд. евро)
  За 2018 г. в търговския баланс със страните от ЕС най-голям дефицит Великобритания има с Германия (-21,9 млрд. евро), Испания (-14,7 млрд евро), Белгия (-9,7 млрд евро) и Полша (-6,1 млрд евро).

  Сега става ли ясно защо Германия я побиват тръпки от британския Изход?"

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 97. 97 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  До коментар [#27] от "EU defender":Но защо на Мармара апаратите за билети приемат само и единствено банкноти по 20 лири и понеже билета е 11, ти връща 9 монети по 1? =========Дълго е за обяснение......а и едва ли би го разбрал..... Но жокер ще ти дам..... Докато при нас, парите са себестойност.....при вас са най вече числа написани върху хартия.....
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Кои пари са себестойност в Турция бе Миленчо????Хартийките наречени турски лири ли бе????Хихи....Те не стават за нищо от както съществуват....Никой не ще обезценени хартийки,а световната валута щатски долари.Що изсъхнаха фиданките на Ердоганчо бе???Хихи....Цялата ви работа е такава неспокосана.....

  shlshlshlshl
 98. 98 Профил на von_seeckt
  von_seeckt
  Рейтинг: 843 Неутрално

  Да поздравим новата си колония.
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  Нали нямаше да има Брекзит?

 99. 99 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 291 Неутрално

  Някой да се сеща за сбъднал се драматичен "анализ" ? Не само за разпада на Великобритания...
  —цитат от коментар 13 на дерибеев


  Чакай, още не са излезли. "Драматичните" неща ще се случат след като раздялата е вече факт.

  Защо очакваш да се слуват предварително?

 100. 100 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#92] от "EU defender":


  До коментар [#91] от "Велков":Перков, и от война разбираш толкова. Казах нещо за търговията, Перков. Потърси какво е казал Монтескьо.Както казах, нищо не става от теб. Даже и за фатмак не ставаш.
  —цитат от коментар 92 на EU defender


  Много работи е казал... пък и французин, а? Дето ти казвам - ноблюдавай франките оттук нататък...
  Какво ще кажеш за следното, дето е казал?
  " В стремежа към остроумие често се казва само глупост"

  Прегледай си постовете, да видиш колко прав е Монтескьо в тази своя мисъл...


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK