Да очарова Тръмп, да си създаде приятели - приоритетите на Джонсън след Брекзит

Борис Джонсън

© Reuters

Борис ДжонсънВеликобритания напуска ЕС в 23 часа по Гринуич днес, но премиерът Борис Джонсън има обемен списък със задачи за след Брекзит, определян от него като "новата зора" за страната му, пише "Ройтерс".


Търговия


Веднага щом Великобритания официално излезе от ЕС на 31 януари, може да започне да преговаря за търговски споразумения с останалите страни.


ЕС, който покрива около половината от търговията на Обединеното кралство, и САЩ са приоритетни за постигане на нови търговски споразумения.
Препъникамък в преговорите с Вашингтон ще бъде предложението на Великобритания за едностранен данък за дигиталните услуги въпреки американската заплаха да наложи ответни мита на британските автомобили.


"Не-обединено кралство"


Брекзит обтегна връзките, свързващи Обединеното кралство: Англия и Уелс гласуваха за напускане на ЕС, а Шотландия и Северна Ирландия гласуваха за оставане.


Шотландските националисти настояват за референдум за независимост, който обаче Джонсън заяви, че няма да позволи. Ирландските националисти искат референдум за обединяване на Ирландия.


Тръмп и Китай


Джонсън допусна ограничена роля на "Хуауей" (Huawei) в 5G мрежата на Великобритания въпреки усилията на САЩ в световен мащаб китайският телекомуникационен гигант да бъде изключен от следващото поколение комуникации на Запада.


Не е ясно как това решение ще се отрази на отношенията със САЩ - най-близкият съюзник на Обединеното кралство. Китай също отправи предупреждение към Великобритания за намесата на Лондон според Пекин в Хонконг, който е бивша британска колония.


"Икономиката, глупако!"


Преди изборите през декември Джонсън каза, че ще харчи повече за здравното осигуряване, инфраструктура и осигуряване на просперитет във Великобритания. В превод това означава повече заеми - повече пласирани държавни облигации.


Някои компании отчитат следизборно възстановяване, а финансовият министър Саджид Джавид казва, че е изпълнен с надежда, че икономическият растеж на Великобритания ще се възстанови до равнищата отпреди кризата от около 3 процента годишно.


Финансовото влияние на Лондон


Бъдещият достъп на големия британски сектор на финансовите услуги до ЕС ще бъде един от първите въпроси, които ще се обсъждат, и трябва да бъде решен до края на юни.


Финансовият сектор иска да съхрани близки отношения с ЕС, но няма да има същия достъп както когато беше част от единния европейски пазар, който включва и т.нар. паспортен режим за финансови услуги.


Правителството ще се стреми ЕС да взима решения на равноправна основа, при което всяка страна решава дали правилата на другия за финансова стабилност и защита на инвеститорите са достатъчно съобразени с нейните собствени, за да даде достъп.


ЕС даде да се разбере, че ще използва заплахата да ограничи достъпа на най-големия британски износен сектор като инструмент, с който да удовлетвори повече свои искания, като например риболовен достъп до британски води.


Иран


Макар Лондон неколкократно да е повтарял, че иска ядрената сделка с Иран да успее, въпреки че САЩ се изтеглиха от пакта, Джонсън призова за ново споразумение с Тръмп, което да я замени.


Докато Великобритания оформя външната си политика след Брекзит, Иран може да даде най-ясен сигнал за бъдещата й ориентация - дали в крайна сметка Джонсън ще застане до САЩ, или Великобритания ще остане до Германия и Франция.


Нов екип


След Брекзит Джонсън планира да направи промени в правителствения си екип от министри. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK