Гюнтер или Мехмет: кой по-лесно си намира жилище в Германия

Гюнтер или Мехмет: кой по-лесно си намира жилище в Германия

© Asscociated PressГюнтер Майер навярно ще получи по-лесно жилище под наем, отколкото кандидат на име Мехмет Йълмъз. Всеки трети наемател с чужд произход в Германия се оплаква от дискриминация, пише Фридел Таубе в статия за "Дойче веле".


"Дава се под наем: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м - само за германци": Хамадо Дипама от Буркина Фасо така и не бил дочел обявата докрай, когато вдигнал телефонната слушалка и се свързал с наемодателя. Но след като кандидатът се представил с фамилното си име, от другата страна веднага подчертали, че жилището се дава под наем само на германци. Когато малко по-късно германски приятел на Дипама се обадил да иска информация за същото жилище, веднага му бил определен час за оглед.


Дискриминацията на имотния пазар е широко разпространена в Германия. Според проучване на Федералната антидискриминационна агенция повече от една трета от чужденците в страната са ставали жертва на дискриминация при търсенето на жилище (35%).
Според ръководителя на агенцията Бернхард Франке името на кандидата нерядко става причина за това той въобще да не бъде поканен на оглед.


Една четвърт от участниците в проучването споделят, че на тях им е било предложено да плащат по-висок наем, отколкото на германските кандидати наематели, респективно - да закупят жилището на по-висока цена.


Законите срещу дискриминацията не са достатъчно ефективни


Антидискриминационният закон в страната забранява двойните стандарти по отношение на възраст, наличие на увреждания, произход, пол, сексуална идентичност и светоглед. Според Бернхард Франке част от проблемите се дължат на самия закон: "Антидискриминационният закон допуска много изключения, които засягат например частните лица, които отдават под наем само едно жилище."


Според председателя на хуманитарната организация DPWV Улрих Шнайдер проблемът се корени в недостига на жилища под наем на много места в Германия и съответно високата конкуренция между кандидатите.


Осемдесет и три процента от участниците в запитването смятат, че дискриминацията на имотния пазар е често явление. В същото време 41% си признават, че също биха имали задръжки да дадат под наем жилището си на чужденец. "Това показва, че предразсъдъците спрямо имигранти са толкова по-високи, колкото по-непосредствено се засягат личните интереси", казва Шнайдер.


Когато един турчин иска да наеме жилище в Берлин


Колко трудно е понякога чужденец да получи жилище под наем в Германия разказва в "Ди цайт" журналистът от турски произход Джан Дюндар. Иронично той отбелязва, че поканата за личен разговор с наемодателя предизвиква у кандидата почти същото вълнение, както едно предложение за нова работа или предложение за брак. А документите, които трябва да се представят в подобен случай, не са малко: формуляр с личните данни, копие от трудов договор, банково извлечение за месечните доходи и потвърждение от предишния наемодател, че няма неиздължени суми.


Наемодателите често задават и по-лични въпроси: например дали кандидатът е женен и колко деца има. Наличието на деца също може да усложни ситуацията на кандидата. Има и неформални изисквания: важно е с какво облекло се явява кандидатът за жилището, дали идва в точно уречения час, или закъснява и т.н.


Но преминаването през всичките тези препятствия далеч не означава, че апартаментът му е в кърпа вързан. Защото идва ред на чакането, което понякога трае месец-два. Който прояви нетърпение и се опита да подразбере какъв е окончателният избор на наемодателя, също може да бъде декласиран, твърди Дюндар.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  Не там!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 2. 2 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "кой по-лесно си намира жилище в Германия"

  Тоя, който има повече пари.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 3. 3 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Донякъде германците са прави....само като видите торбите с боклука на етносите от Африка и Азия и ви става лошо....за така смесен боклук ще ме изхвърлят още на втория чувал....а и колко българи в България биха дали квартира на 6 членно българско семейство команчи


 4. 4 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1142 Неутрално

  Дойчо Велев, това не е дискриминация !

 5. 5 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 575 Неутрално

  Най добре да се връщат по домовете си в Турция и Арабия.

 6. 6 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Съвсем нормална реакция на всяко едно общество; нещо като инстинкт за самосъхранение.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Ми автора на статията да отиде да поживее в мулти-култи квартал и ще разбере що е така. :)

  Следващия път до него да настанят 2-3 Мехмед :)

 8. 8 Профил на jlb02632781
  jlb02632781
  Рейтинг: 560 Неутрално
 9. 9 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#8] от "jlb02632781":

  МехмеТ и АхмеТ са турски имена.
  МехмеД и АхмеД са арабски имена.

 10. 10 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 1099 Весело

  Мусайбето с 8 деца на социалки най-лесно си намира щото мъжо има и второ Мусаибе и от нея има 8 деца и пари бол Гюнтер черпи даже и Клаус и Волф :D:D:D:DD:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 11. 11 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  При положение, че юристите в Германия обясняват, че чужденците с тъмен цвят на кожата (не се отанася до поляци и руснаци) имат повече права от германците и че за тях правилата не важат (да, на това се учат правистите в германските университети от поне 10 години), то и аз няма да искам да наемам чужденец и дори да го пусна на оглед. Та той съвсем спокойно може да ми унищожи жилището и нищичко няма да му се случи. Докато за германеца не е така, за него ще има последствия.

 12. 12 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 469 Весело

  Ми... то и аз предпочитам германки... Кога за дискриминацията на сексуалния пазар?

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2349 Весело

  Що ни занимават с глупости?
  По цял свят е така —част от хорста се бият от всичко, чадт от непознатото и чуждото а част си живеят живота и печелят за сметка на първите две групи.
  Та да пием за ...😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 985 Неутрално

  До коментар [#7] от "realguru":

  Достатъчно е само едно семейство пакистанци и другите се изнасят. Сградата се усмърдява от подправките им като готвят така че не се диша.

 15. 15 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1397 Неутрално

  Мехмет всъщност каква работа има в Германия??

 16. 16 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Ако имаш добра квалификация и постоянна добре платена работа, никаква дискриминация никъде няма да срещнеш.

  Спечелихме битка, но не и войната!
 17. 17 Профил на TurtlesAllTheWayDown
  TurtlesAllTheWayDown
  Рейтинг: 603 Неутрално

  "Гюнтер Майер навярно ще получи по-лесно жилище под наем, отколкото кандидат на име Мехмет Йълмъз."

  Това е абсолютна трагедия! Естествено в Турция, Гюнтер Майер *също* ще получи жилище първи, защото турците *никога* не биха дискриминирали спрямо "чужди" имена, нали така? Не, само лошите германци дискриминират така. Расисти, какво да ги правиш.

  Също и един китайски хазяин, като получи обаждане от "Ли Съ Ципцин", "Джон Смит", и "Абдул Мохамед" ведната си казва - "Ами, за мене няма НИКАКВО значение, просто и трите имена пораждат еднакви чуства у мене, и затова ще го дам на Джон Смит, а следващия път - може би Абдул?"

  Но на, германцте *смеят* да се чустват по-комфортни от името Гюнтер, вместо Мохамед. Просто трябва по-строги закони и малко ...... "уроци"....... за това как са длъжни да мислят.

 18. 18 Профил на ciaran
  ciaran
  Рейтинг: 397 Неутрално

  След като жилището е частна собственост, откъде накъде държавата ще се меси на частното лице на кого ще отдаде под наем собствеността си? Тези т.нар. "либерали" искат да контролират абсолютно всичко.
  Всеки наемодател си има критерии и е в правото си да ги прилага при избор на квартиранти, след като рискът да му потрошат жилището е само негов и никой няма да му възстанови щетите.

 19. 19 Профил на Just Бахур
  Just Бахур
  Рейтинг: 294 Гневно

  Хипотетично да приеме, че притежавам 6 апартамента в София, като изключим 1 ексклузивен, със собствен асансьор, в който си жиевя (да не се правят никави асоциации).
  Т.е. имам 6 партамента за отдаване под наем. Пускам обяви в сайтове и чакам обаждания от потенцилани клиенти и сам решавам на кого да ги отдам.
  В момента, в който чуя по телефона "бате ша ми даваш ли шетиристайния хапартамнта да ти го намемам за двеста лева, че чаветата станаха 8" - директно червената слулшалка и телефонният номер в черния списък!

  ДА на АЕЦ Белене! Ядрената енергетика е гарант за безкарбоново бъдеще! Потомствен антикомунист!
 20. 20 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 810 Неутрално

  И аз бих така постъпил. Предпочитам да работя с културни хора.

 21. 21 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2082 Неутрално

  Много ясно, че сред патици няма да искат да сложат лисици за наематели. Всеки според видът си!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 22. 22 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2174 Неутрално

  Ами, “екуъл опортюнити” може и да работи с големи фирми но с частни наемодатели няма как да няма расистко профилиране. И аз въпреки че съм уж антирасист съм отпращал циганче когато давах под наем в България. После направих грешка да дам под наем на палестинци (не в България) , костваше ми хиляди да ремонтирам и изчистя след тях. Та така, не сме расисти докато не ни опре до джоба.

 23. 23 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Разбира се, че Мехмет ще си намери по-лесно жилище,защото за него ще се погрижи германската държава,докато Гюнтер сам се грижи за себе си. Германската държава изгони всички Гюнтеровци от държавните жилища,за да ги даде на новопристигналите Мехмедовци. А сега германската държава ще наложи регулации на собствениците на къщи и апартаменти,които ги дават под наем,за да направят живота на Мехмедовци лесен. Ще сложат таван на рентата,ще забранят са се отказва апартамент на Мехмед,ще забранят да бъде гонен от апартамента,колкото и са го насере и разруши, изобщо ще направят живота на германеца ад,за да угоди на Мехмед. Статия като тази целят точно това,да се подготви обществото за експроприация на собствеността. Частният собственик,т.е. германецът,който е работил като вол и си е купил още един апартамент,за да се подсигури за стари години, сега няма да може да разполага свободно с апартамента,защото държавата ще го използва за настаняване на пришълци от Третия свят и тя ще разполага с апартамента.

 24. 24 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Напълно нормално и логично. Все пак Гюнтер си е в родната страна.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 25. 25 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2871 Любопитно

  Няма край мъката ислямска, ама Аллах вижда всичко и когато Германия стане ислямска германците ще трябвада си търсят нова родина като кипърските гърци и кюрдите в Сирия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 26. 26 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Имотът е нещо много важно и всеки го пази като очите си. Никой няма да си даде апартамента на несигурни хора. Особено имигранти, за които не е сигурно дали утре ще бъдат тук или там, дали да добри хора или ислямисти-терористи.

  Народът е казал, че дрехите посрещат и по ума изпращат. Не може да отидеш на оглед на жилище разпасан като вчерашен махмурлия и да говориш на развален немски. Логично е на подобни наематели да се опледелят по-големи наеми, защото са несигурни и може да причинят щети на жилището.

  Германците не са единствените, които дискриминират различните. В България в един град жителите бяха скочили да гонят католическия свещеник, защото приютил мюсюлманско семейство от Сирия. В Англия, Франция или Дания няма да те гледат по-различно, отколкото в Германия, ако се казваш Юсуф или Мехмет. То да се казваш Иван също вече е срамно, гледат те по същия начин, както гледат Мехмет и Юсуф.

  Германците трудно свикват с новите култури въобще, а още по-малко днес, когато близо половината живеещи там са чужденци. Да не забравяме, че именно германците навремето създадоха чудовището с мустачките. Те му вдигаха "хайл", когато той говореше да "врагът еврейн".

  Но не сме ли същите и ние българите на Запад като Мехмет? Цяла Европа свързва България с престъпления, проституция, банкови карти, дилъри, корупция, а от 3 месеца насам и с расизъм. Ако някой западняк познава лично българи, знае, че не са такива злодеи. Но за средностатистическия западняк, който гледа новините, ние не сме стока.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 27. 27 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Убеждението на германците, че възпитаните в собствената им култура сънародници са по-добри квартиранти е напълно основателно. Нищо дискриминационно няма в това.

 28. 28 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 802 Неутрално

  "Дискриминацията на имотния пазар е широко разпространена в Германия. Според проучване на Федералната антидискриминационна агенция повече от една трета от чужденците в страната са ставали жертва на дискриминация при търсенето на жилище (35%)."


  Аха, а колко процента от собствениците са ставали жертва на проблеми, мръсотия и неплащане, та са толкова наплашени? Либерастите пак по техния начин обясняват.

  https://www.marca.com/en/football/barcelona/2018/11/15/5bed5b7bca4741c2018b45f4.html

  http://m.libertaddigital.com/deportes/liga/2019/04/09/dembele-debera-pagar-10000-euros-por-dejar-su-casa-echa-un-autentico-desastre-1276636326/

  Ето в какъв вид е жилището на Дембеле в Дортмунд преди да се изнесе. А е милионер, какви ли са бедните?

 29. 29 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1942 Неутрално

  Авторът на статията защо не покани някое такова семйство да поживее при него.
  Други песнички ще запее след това.
  Просто нашата култура е доста по различна от тяхната.
  Всеки да си стои там където е свикнал.
  Сигурен съм, че ако Мехмед приеме човек като нас също няма да е очарован.
  Тава ся нармални реакции. Просто християнската цивилизация си има свои разбирания, мюсюлманите техни. Мюсюлманите и африканците като искат в Европа - моля да заповядат, НО ЩЕ ЖИВЕЯТ ПО НАШИТЕ ЗАКОНИ!
  И моля разни соросоиди да не ни поучава какво да правим.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 30. 30 Профил на georgim
  georgim
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Е, и? Частната собсвеност е неприкосновена и всеки има право да преценява на кого да отдаде жилището си под наем. Животът е различно труден, но всеки има избор. В Измир или в Буркина Фасо, в Берлин или в София- търсиш net positive ;)

 31. 31 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 320 Неутрално

  До коментар [#18] от "ckn29372393":

  Ето и аз за това размишлявах.
  Може би авторът намеква че трябва да се експроприра собствеността на хазяина
  (собственика) за да може Мехмет да получи това, което иска и то на цена, каквато си реши.

  Common sense !
 32. 32 Профил на Киро Петков
  Киро Петков
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всеки хазяин ще предпочете прибран, тих и чист наемател с 1 дете пред семейство от търция с 8 деца. Факт.

 33. 33 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Германия. 2039 година.
  Полицейски патрул спира самотно вървящ мъж, който е и бедно облечен. Карат го да се легитимира.
  Мъжът си подава документите. Единият полицай чете, а след малко казва на другия:
  - Я виж, Ахмед, какво смешно име има тоя - Мюлер!

 34. 34 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  Към коменторащите преди мен:
  - А сега си представете, че не е Ахмет, а е Атанас.

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 35. 35 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2686 Весело

  "Законите срещу дискриминацията не са достатъчно ефективни
  Антидискриминационният закон в страната забранява двойните стандарти по отношение на възраст, наличие на увреждания, произход, пол, сексуална идентичност и светоглед."

  Горките либертасти, с Нобел да ги оплачеш! Всъщност, Нобеловият комитет както всеки оценяващ орган също подхождат крайно дискриминационно - никой не е раздал награди на пеленачета (дискриминация по възраст), на луди като ДойчеВеловците (дискриминация по увреждания), на севернокорейци (дискриминация по произход).
  И на всякъде в живота, в обществените отношения се прилага индивидуален подход и особено при "услугите". Стандартите се прилагат при серийното производство на стоки … и са безцеремонни - сменят ти стандарта (от евро 4 на евро 6) и стоката е бракувана или одрусана с либертастки данъци.
  Та, собствеността е индивидуална (оттам всеки договор за наем е специфичен. Стандартна е само серийната простотия в пропагандата на Дойче веле.

  Апропо, дискриминация по сексуална идентичност (социална роля) не може да има, защото идентичността се променя ежечасно според настроенията на "индентификатора"/носителят на идентичността … и пред кой орган иска да изцоца привилегии.

 36. 36 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Към коменторащите преди мен:- А сега си представете, че не е Ахмет, а е Атанас.
  —цитат от коментар 34 на penetrating


  Нямам чак толкова развито въображение.

 37. 37 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  2050г, двама пътни полицаи спират кола за преглед и искат шофьорската книжка. Единият учуден казва на другият "Ахмед, виж какво странно име има този, Ханс".

  Такова бъдеще ги чака немците. И DW прави всичко възможно това да стане по-скоро. Е, аз все пак се надявам, че немците няма да се оставят да ги сварят на бавен огън. И ако толерастите продължават с безумието си да не се учудят, ако един ден ги подгони някой с мустачки.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 38. 38 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Весело

  До коментар [#33] от "atmanpg":
  Хаха, дублирали сме се! Това е защото аз чета и отговарям отдолу нагоре.

  Но едно и също повтаряно в разни варианти е предупреждение за устойчива тенденция. И за социалната глухота на тези които въпреки предупрежденията продължават с безумията си. Ами колкото повече се бавят толкова по-страшно ще е възмездието.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 39. 39 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Неутрално

  Сигурен съм, че ако Мехмед приеме човек като нас също няма да е очарован.
  —цитат от коментар 29 на haq30626233

  Не само няма да е очарован но и брутално ще наложи своите правила. И ако не ги спазват екзекуция с хвърлени камъни. Само западната толерастия сладострастно сваля гащите да я изнасилят.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 40. 40 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1833 Гневно

  До коментар [#7] от "realguru":Достатъчно е само едно семейство пакистанци и другите се изнасят. Сградата се усмърдява от подправките им като готвят така че не се диша.
  —цитат от коментар 14 на .


  Ние в нашият блок си имаме една циганка. Дори не е циганско семейство, просто един лумпенизиран българин я е прибрал при себе си, явно нормална българка не го иска за да опре до циганка. Вдигнала е целият блок на главата си, непрекъснати скандали, крясъци и викове посред нощ, дори веднъж му се нахвърлила с нож. Предупреждавахме го с изселване, на МВР се обаждахме, никакъв ефект, непрекъснат тормоз.

  И това от една единствена циганка, представям си какво ще е ако са семейство. Да се заврат либерастията знаете къде, хората искат нормален живот. Не с тези с каквито либерастията напълни Европа:

  https://www.youtube.com/watch?v=09E5dJR9aW8&ab_channel=WORLDFIRE

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 41. 42 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 860 Неутрално

  "Дава се под наем: стая, кухня, баня, общо 40 кв.м - само за германци".....

  Със сигурност държавата може да се намеси, и последното - "само за германци" да изчезне от обявите, но това няма да промени нещата. Хората могат да преглътнат разликата в цвета на кожата, дори и религията, но боклуците, гюрлутиите и разните му изцепки, типични за държави от други култури - НЕ!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK