Не бива да умират толкова хора, време е за Европейски план за борба с рака

Стела Кириакиду

Стела КириакидуСтела Кириакиду е комисар на Европейския съюз по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните: Днес тя обявява началото на обществена консултация за всички граждани, експерти и институции на ЕС за това какво да се направи, за да намалее чувствително броят на раковите заболявания и смъртните случаи сред тях, които само в България са 17 000 годишно.


Консултацията за борбата с рака се води на този адрес в интернет. Той е възможност да изразите вижданията си относно обхвата, приоритетите и добавената стойност на нови инициативи на ЕС или оценки на съществуващи политики и закони.


Всеки ден в Европа се диагностицират нови случаи на ракови заболявания. Всеки ден тази тежка диагноза предизвиква у пациентите, техните семейства и приятели ураган от емоции - несигурност относно бъдещето, чувство на шок, тъга, гняв, дори безнадеждност.
Ракът е сериозно заболяване, което ще засегне пряко 40% от европейските граждани в даден момент от живота им. Всяка година в България от рак умират над 17 000 души. Ако не бъдат предприети необходимите действия, до 2035 г. общият брой на раковите заболявания в ЕС ще се удвои. Не постигнем ли обрат в тази тревожна тенденция, тежестта на раковите заболявания върху семействата ни, здравеопазването, социалната система и европейската икономика ще продължи да нараства.


Намаляването на раковите заболявания в Европа е моя първостепенна цел в работата ми като европейски комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните. Действията в тази насока са приоритет както за здравето на нашите граждани, така и за комисията, ръководена от Урсула фон дер Лайен. Борбата с рака е област, в която имаме амбициозни цели и сме решени да ги изпълним.


Пътят към постигането на истински успех в борбата с рака е само един - тя трябва да бъде превърната в общоевропейски приоритет. Вярвам, че разполагаме с огромен капацитет за промяна, но тя ще настъпи само с обединените усилия на политиците, здравните работници, пациентските организации, промишлеността и - най-вече - европейските граждани. Вече е известно, че до 40% от случаите на ракови заболявания са предотвратими - това означава, че възможностите за действие и потенциалът за спасяване на човешки живот са огромни.


Именно този колективен капацитет и потенциал за действие бих искала да мобилизираме чрез бъдещия Европейски план за борба с рака. Поради сложността на раковите заболявания трябва да разгледаме всички техни измерения - храната, която консумираме, достъпа до лекарства, правилните грижи, подходящите технологии и ролята на сектори и промишлени отрасли, различни от здравеопазването, сред които образованието, околната среда, селското стопанство и научните изследвания. За целта е необходимо участието на всички заинтересовани страни от всички сектори.


Чрез Европейския план за борба с рака, който ще представя преди края на тази година, ще бъдат предприети действия на всички етапи - превенция, диагностициране, лечение, възстановяване и палиативни грижи.


Нуждаем се от по-добри резултати както при предотвратяването на раковите заболявания, така и при тяхното диагностициране. При всички случаи за предпочитане е тези заболявания да бъдат предотвратявани, отколкото лекувани, като превенцията е наша основна задача. Ако помагаме на хората да живеят по-здравословно - да се хранят по-добре, да спортуват повече, да консумират по-малко алкохол и да избягват тютюнопушенето - можем да намалим броя на раковите диагнози. Промяна можем да постигнем и като разширим обхвата на ваксинирането и предприемем други необходими действия - например за подобряване на качеството на въздуха в европейските градове.


Ако предоставим на европейските граждани по-ясна информация за значението на скрининга и ранната диагностика на раковите заболявания, ще помогнем за спасяването на още повече хора. За тази цел всички държави членки трябва да разполагат със сертифицирани национални програми за скрининг.


Въпреки че основните ни усилия следва да бъдат насочени към предотвратяване на онкологичните заболявания, трябва също така да гарантираме, че болните от рак и техните семейства получават подкрепата и грижите, от които се нуждаят, включително основното право на равен достъп до лекарства и иновативни терапии.


Изпитанията пред страдащите от ракови заболявания не свършват с приключването на тяхното лечение. Хората, които победят болестта или които живеят с нея години наред, заслужават сигурност и връщане към нормален ритъм на живот. Те не бива да се сблъскват с дискриминация, предразсъдъци или трудности при завръщането си на работа.


Трябва да подредим многобройните части на този огромен пъзел, така че да видим цялата картина. Първата стъпка в това съвместно начинание започва днес - на Световния ден за борба с рака - чрез лансирането на широка обществена консултация за общоевропейския бъдещ план за борба с тази болест. Преди да предприемем каквито и да било действия, първо искам да чуя всички мнения. С нетърпение очаквам да се запозная с идеите и тревогите на българските граждани и да работя с българските компетентни органи, за да можем заедно да вървим напред.


Заедно можем да се борим срещу рака. Заедно можем да постигнем промяна.


Статистически данни за смъртността от ракови заболявания по държави членки (2016 г.) можете да откриете тук.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  С акава околна среда, храни и здравеопазване - логични "резултати" !!!
  Но на ГЕРБ не им пука вече 10години.
  Важното е корупцията да съфти
  Н.ПР. Херо обаче им обеща Видов ден !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Борбата с рака официално е обявена през 1971 год. До момента са налети трилиони долари от САЩ, частни фирми и други държави. Тогава са считали че за 10 години ще намерят лек и ще победят болестта.

  Не че няма прогрес, има. Но както се вижда са минали 50 години и ракът все още е едно сериозно заболяване за което няма открит универсален лек. А някои от практиките използвани през годините за лечение сега са отхвърлени като неефективни.

  Което иде да покаже че не хората не сме баш всесилни. И че някои неща отнемат твърде дълго време или просто нямат решение.

  https://www.cancer.gov/about-nci/overview/history/national-cancer-act-1971

  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3270124/

 3. 3 Профил на gpf38637565
  gpf38637565
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Да видим сега какво криво ще й открият местните капацитети...

 4. 4 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1071 Гневно

  Само така! Рак най-лесно се бори с бюрокрация и прехвърляне на едни пари от едно място на друго! Напред, другари, венсеремос!!!

  BLUE Planet Corporation
 5. 5 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 961 Неутрално

  Ракът е много комплексно заболяване и затова е трудно да се лекува. Не е вирус или бактерия, която да убиеш, а собственото ти тяло те атакува отвътре.

 6. 6 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Плана трябва да почне със смяна на мисленето, премахването на стреса, подобряване на качеството на храната, и не на последно место лекуването на пациентите да става съвместно с психолози, защото основата на рака е на друго ниво, на което съвременната ортодоксална медицина упорито отказва да мине.

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4661 Неутрално

  До коментар [#6] от "traveler1":

  Да не забравяме скрининга на населението. Вече почти всичко се лекува при 1-ви и 2-ри стадий на болестта.
  СЕГА СКРИНИНГ ПРОСТО НЯМА !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Ракът е болестта на развитите общества - в една застаряваща Европа е донякъде нормално да се повишава заболеваемостта. От програми за контролни прегледи и ранна диагностика би имало някаква полза ама въпроса е на каква цена ще стане всичко това?

 9. 9 Профил на vasill
  vasill
  Рейтинг: 562 Неутрално

  Съвместно успеха ще е по-голям!

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  Непрекъснат стрес, ГМО храни = ръст в онкологичните заболявания.

 11. 11 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1443 Любопитно

  Непрекъснат стрес, ГМО храни = ръст в онкологичните заболявания.
  —цитат от коментар 10 на Vlado Nikolov


  В Африка няма стрес и ГМО храни - съответно вместо от рак на 87 си отиваш от чревна инфекция на 35.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK