Брюксел иска разширяването на ЕС към Западните Балкани да е при нови правила

Оливер Вархеи

© Reuters

Оливер ВархеиПреговорите за присъединяване към Европейския съюз да могат да бъдат замразени в определени области, а в най-сериозните случаи - да бъдат спрени изцяло, а вече затворени глави да бъдат отново отворени. Това трябва да стане при всеки сериозен и продължителен застой или връщане назад в извършването на реформи и изпълнението на изискванията към държавите кандидатки, предлага Европейската комисия.


Друга възможна санкция може да бъде ползите от по-тясната интеграция, като например достъп до програми на ЕС, да бъдат спрени временно или окончателно, а обхватът и интензитетът на финансирането от ЕС да бъдат намалени.


Другите промени, които Брюксел предлага, са:
За да насърчи извършването на трудни реформи, еврокомисията ще посочи по-ясно определени условия за постигането на напредък от кандидатите и ще определи ясни и осезаеми стимули от пряк интерес за гражданите.


Стимулите могат да включват ускорена интеграция и поетапно участие в отделни политики, пазара и програми на ЕС, като гарантира равни условия, както и увеличено финансиране и инвестиции. Колкото повече кандидатите напредват в реформите, толкова повече ще напредват в този процес.


Комисията предлага преговорните глави да се групират в шест тематични клъстера:


- основни теми;


- вътрешен пазар;


- конкурентоспособност и приобщаващ растеж;


- "зелена" програма и устойчива свързаност;


- ресурси, селско стопанство и сближаване;


- външни отношения.


Преговорите по всеки клъстър ще започват заедно (след като бъдат изпълнени критериите за отваряне), а не за всяка глава поотделно. Преговорите по основните теми ще започнат в самото начало на процеса и ще приключат последни, а напредъкът по тях ще предопределя цялостното темпо на преговорите. Времевата рамка между отварянето на клъстера и затварянето на отделните глави следва да бъде ограничена, за предпочитане в рамките на една година, като ще зависи изцяло от напредъка на реформите.


Комисията предлага още да се увеличат възможностите за политически диалог и диалог по политиките на високо равнище, като се организират редовни срещи на върха между ЕС и Западните Балкани и се засилят контактите на министерско равнище. Освен това държавите членки следва да участват по-систематично в мониторинга и прегледа на процеса.


Процесът на присъединяване трябва да се основава на взаимно доверие и ясни ангажименти от страна на Европейския съюз и Западните Балкани, се посочва още в съобщението от ЕК.


За да се засили надеждността, е необходим още по-силен акцент върху основните реформи, като се започне от върховенството на закона, функционирането на демократичните институции и публичната администрация и икономиката на страните кандидатки. Когато партньорските страни изпълнят обективните критерии, държавите членки ще се съгласят да преминат към следващия етап от процеса, като се придържат към основан на заслугите подход.


Комисарят по въпросите на съседството и разширяването Оливер Вархеи заяви: "Разширяването на Европейския съюз към Западните Балкани е основен приоритет за комисията." По думите му "комисията твърдо поддържа препоръките си за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания и скоро ще предостави актуална информация за напредъка на тези две държави".


В подготовка на срещата на върха между ЕС и Западните Балкани в Загреб през май комисията ще представи план за икономическо и инвестиционно развитие на региона, допълни еврокомисарят.


"Макар да укрепваме и подобряваме процеса, целта продължават да бъдат присъединяването и пълноправното членство в ЕС", каза още той.


През октомври френският президент Еманюел Макрон блокира започването на преговори със Северна Македония и (заедно с Холандия и Дания) Албания. Еврокомисията се надява да убеди Франция да се откаже от възраженията си преди срещата в Загреб с балканските държави през месец май, отбелязва "Ройтерс".


През ноември Франция предложи промени, които биха позволили на лидерите на държавите членки да имат в по-голяма степен думата за разширяването. Париж казва, че в дългосрочен план подкрепя приемането на страните от Балканите.


Новите правила няма да засягат Сърбия и Черна гора, ако не искат


Новите правила за преговорите за присъединяване към ЕС няма да се отнасят до Сърбия и Черна гора, заяви Вархеи, цитиран от БТА.


Той поясни, че ако двете държави пожелаят, новите правила, предложени днес от Европейската комисия, може да бъдат приложени и спрямо тях. По думите на Вархеи това зависи от Белград и Подгорица, защото ЕС не би желал да променя едностранно правилата на играта в движение, след като преговорите с двете столици вече са в ход.


Вархе поясни, че очаква новите правила да бъдат одобрени от държавите в ЕС преди насрочената в Загреб среща за Западните Балкани. Той добави, че вероятно до края на този месец ще бъдат допълнени докладите за напредъка на Северна Македония и Албания, за да може преди срещата в Загреб Скопие и Тирана да получат дългоочакваната дата за начало на преговорите за присъединяване към ЕС. Предвижда се Албания и Северна Македония да преговарят съобразно новите промени.


Еврокомисарят отбеляза, че промените предвиждат представители на държавите от ЕС да участват в оценката на място на реформите, предприети от страните, кандидатстващи за членство. Така се гради доверие, което сега липсва, поясни той. Вархеи посочи, че ЕК предвижда да спира предприсъединителните фондове и да възстановява преговорите по затворени преговорни глави, когато в кандидатстващата държава бъде отчетено отстъпление от реформите.


ЕК предлага преговорите да започват и завършват с въпроса за върховенството на закона и така тази тема да бъде "отворена" в целия преговорен процес. Някои държави от ЕС, които не са се изказали открито, както и други, които заявиха ясно, все още имат известни притеснения за даването на дата на Скопие и Тирана, уточни Вархеи.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8342 Неутрално

  Западните Балкани да "благодарят" на нас и на румънците.

 2. 2 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Добре, че ни приеха с политическо решение заради геостратегическото ни място.

 3. 3 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1846 Неутрално

  Македонците да му мислАт, те нямат АЕЦ, може да ги накарат да си отрежат крак, ръка, да си извадят по нЕкое око !!!

 4. 4 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 691 Неутрално

  Мда, нови по-тежки условия за бъдещите колонии. :-) Ще се опитат и на останалите да ни ги пробутат, под формата на спазване на "върховенството на закона" и спазнване на "европейските ценности". Нещо колониите взеха много да надигат глас и това не се харесва на болшевиките окупирали структурите на ЕС. Добре, че поляците и унгарците не са подлизурковци като нас.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Освен Западните Балкани, да се помисли за присъединяване на Грузия и Украйна, които много повече заслужават еврочленство от Сърбия. Сърбия може да се присъедини накрая, заедно с Косово.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 6. 6 Профил на Firestarter
  Firestarter
  Рейтинг: 942 Весело

  Добре, ама на западноевропейците им омръзна и вече им писна да хрантутят и дондуркат поредните западнобалкански крадливи мутро-милиционери и безполезни смукачи на еврофондове .
  Демек -
  Ханс от Германия и Марк от Франция не искат повече да подаряват пари от джоба си , за да може Бай Маноле от Сандански да си прокара минерална вода в селския нужник на къщата за тъщата или за асансьори или да може Бай Мутран да си купува всяка година нова джиБка.
  Демек - северомакетата и шиптарските трафиканти да вземат и да си сварят по един макарон и да гледат ЕС !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 7. 7 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  До коментар [#5] от "Пипера е много лют":
  https://bit.ly/31tCWz4

 8. 8 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  До коментар [#5] от "Пипера е много лют":

  +++!

 9. 9 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#7] от "Sabbath":

  Евреин ползва мемета със свастики? Жениаль! Ти си чиста проба наци, като оня Голдщайн.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 10. 10 Профил на Sabbath
  Sabbath
  Рейтинг: 1292 Любопитно

  До коментар [#9] от "Пипера е много лют":

  Д-р Барух Годдщайн,благословена паметта на светият праведник и Бог,да отмъсти кръвта му не е наци,а борец с нацитата.

 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#10] от "Sabbath":

  Болен мозък като тебе.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 12. 12 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 6801 Неутрално

  Слава богу, че ни приеха с последния влак

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 13. 13 Профил на LiberalToTheBones
  LiberalToTheBones
  Рейтинг: 745 Неутрално

  Браво! Стига мафия от Балкани в ЕС!

  Nazis, commies, idiots, conservatives, preservatives... Stay away..
 14. 14 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 2181 Неутрално

  Голямо признание за България , че докладчика по разширяването на Западните Балкани е български евродепутат.
  Едне време като идаше в България Джефри Ван Орден и всички козируваха, че той е докладчика за нашия напредък и от него много зависи нашия пък към ЕС

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK