За България Зелената сделка на ЕС е голям проблем, заяви Борисов

Бойко Борисов и Шарл Мишел

© Reuters

Бойко Борисов и Шарл МишелЗелената сделка за България е голям проблем, 60 процента от електроенергията идва от въглищните централи. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов пред български журналисти в Брюксел, където се срещна с председателите на Европейската комисия и на Европейския съвет Урсула фон дер Лайен и Шарл Мишел, предаде БТА.


По неговите думи едва ли ЕС ще се откаже от т.нар. Зелена сделка - предложение за постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката. В следващите 10 години трябва да се работи много активно, поясни премиерът. Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда, добави той.


Борисов отбеляза, че според представителите на ЕС с 14-те милиарда евро от следващия европейски бюджет до 2027 г. България би могла да реши тези проблеми, но същевременно това са средства също за инфраструктура, малки и средни предприятия, конкурентоспособност, образование. Тук е основният ни спор и битката е много голяма, каза премиерът.
Той уточни, че бюджетът на ЕС за 2021 - 2027 г. ще бъде с 60 млрд. евро по-скромен. За България в момента сме постигнали въпреки намаления бюджет да получим толкова и повече пари, колкото сме имали в процентно съотношение, поясни Борисов.


По неговите думи чакалнята на еврозоната осигурява стабилността на банковата система и нищо повече. Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България. Ще дойде време да говорим защо толкова ги е страх от чакалнята на еврозоната и че не могат да се нарушават така лесно банковите закони и да се фалират банки, добави той. Премиерът допълни, че с влизането в еврозоната България се привързва към "Европа на първа скорост" и "белите държави".


Единствената съпротива е в България, заяви Борисов по повод очакваното приемане на страната в преддверието на еврозоната. Най-лесно е да се откажем, добави той. Премиерът отбеляза, че не се получава очакваната подкрепа от десни сили в България, които по-рано са поставяли приемането на еврото като условие да признаят успех на правителството. По неговите думи се наблюдава яростна съпротива срещу това стратегическо решение.


Той посочи, че с Мишел и Фон дер Лайен е говорил за приключването на механизма на ЕК за наблюдение на България. По неговите думи е отчетено, че правните текстове, свързани с процедурата, са обтекаеми. Направили сме всичко, което е трябвало, допълни той.


Какво още каза Борисов вижте във видеото тук.

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ali_ibn_isa
  ali_ibn_isa
  Рейтинг: 993 Разстроено

  Ами, проблем е я.
  Как тецовете на ковачки ще работят?!

 2. 2 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2835 Весело

  "60 процента от електроенергията идва от въглищните централи." - сети се ББ, а не мисли, че се КОПА плодородна Тракия, че фините прашинки не са толкова фини, че отдавна няма параходи. Преди г-жа Да реши един голям проблем, сега г-н Не ще решава друг!? Началниците и от ЕС и зад океана трЕбе да се слушкат, че папкане да има, за по-голяма част - зелено, вегетарианско.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 3. 3 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 594 Весело

  Тоз трябва да ходи в Брюксел за да разбира очеизваждащи неща. Да му имам експертният екип от слугинаж, а не от реални експерти. :)
  #СПунтаМарадотук

 4. 4 Профил на stanchopansa
  stanchopansa
  Рейтинг: 422 Неутрално

  "Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България."

  С това управление няма и да видите такава държава, г.н Борисов.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3071 Неутрално

  А не, бе!
  Ама вие я проспахте ...

  Баце отдавна трябваше да прави тигели и метани към Варшава, та да се включим в обща позиция най-вече с тях, а и с Вишехрадци, а не да се дуе от жипката към мисирките ...

 6. 6 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2840 Неутрално

  Хората му казват почваме да мятаме пари, той вика чакай да помисля. А иначе да стигнем Чехия и Унгария, че и Румъния дето са без евро.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  "По неговите думи едва ли ЕС ще се откаже от т.нар. Зелена сделка - предложение за постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми в икономиката. В следващите 10 години трябва да се работи много активно, поясни премиерът. Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече, но трябва да се намерят механизми да се заменят въглищата или такава технология, която да не замърсява околната среда, добави той."

  Ами Боко това е положението. Няма нужда от вайкане, а от доста работа така, че България да влезе в крак с бъдещата европейска енергийна политика.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Че е проблемна е ясно от самото й представяне. Въпросът е защо гласува безропотно и какви изисквания постави Борисов за да защити националния интерес на България. Ами никакви. Полша каза, че ще махне въглищата, ама друг път. Унгария и Чехия издействаха атомната енергия да не бъде изключвана от списъка с алтернативи. Какъв е българският принос?

 9. 9 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Единствената съпротива е в България, заяви Борисов по повод очакваното приемане на страната в преддверието на еврозоната. Най-лесно е да се откажем, добави той. Премиерът отбеляза, че не се получава очакваната подкрепа от десни сили в България"

  Тук обаче е прав. Уж най-проевропейските сили ДБ и присъдружните им медии активно пропагандират всяването на паника относно курса на еврото, с което помагат само и единствено на руската пропаганда в България.

 10. 10 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Цената на Зелената сделка на брюкселските чиновници както винаги ще платят най-бедните граждани на ЕС през тройно увеличение на цената на тока.
  После дежурните аналлизатори ще си смучат от пръстите защо се надигат националистически вълни е цяла Европа.

 11. 11 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 424 Весело

  “Той посочи, че с Мишел и Фон дер Лайен е говорил за приключването на механизма на ЕК за наблюдение на България. По неговите думи е отчетено, че правните текстове, свързани с процедурата, са обтекаеми. Направили сме всичко, което е трябвало, допълни той.”

  Това звучи като оправдание защо мониторинга няма да отпадне и се насочва към Шенгенски сценарии.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 12. 12 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 266 Весело

  "Не виждам в Европа държава с евро да е по-зле от България."

  Баце, култов си!
  Това требе да е нещо като антисамокомплимент сигурно...

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 13. 13 Профил на radoslavivanov
  radoslavivanov
  Рейтинг: 479 Весело

  Най-опасното за България, че народът продължава да избира и търпи с години, хитреци с огромно его, които мислят само колко да откраднат и не са способни да погледнат по-далеч от носа си.
  Бай тошо 2 е на власт над 10 години и за този период от време не е провел нито една дългосрочна политика, която да е в полза на народа ;).

 14. 14 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  До коментар [#4] от "stanchopansa":

  +++++++++++++++
  Прав си, но няма кой от антуража да му го каже в очите

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Разстроено

  Ама разбира се че е проблем ...Бойче!При липса на капацитет и със стратегия за развитие на енергетиката модел 1983...
  Вместо да се газифицират въглищните канцерогени центали...слушаме празни клишета и подаваме подгръбначие на Росатом....Обричайки "най-бедните" на ел.енергия с цена не по-малко от 100 $ Мв/ч....и вечна зависимост от Кремъл.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3664 Разстроено

  Ама разбира се че е проблем ...Бойче!При липса на капацитет и със стратегия за развитие на енергетиката модел 1983...
  Вместо да се газифицират въглищните канцерогени центали...слушаме празни клишета и подаваме подгръбначие на Росатом....Обричайки "най-бедните" на ел.енергия с цена не по-малко от 100 $ Мв/ч....и вечна зависимост от Кремъл.....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 17. 17 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 593 Неутрално

  Голям проблем е защото сте некадърници по отношение на опазване на околната среда и водите и фактите говорят красноречиво.

 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  ...Баце отдавна трябваше да прави тигели и метани към Варшава, та да се включим в обща позиция най-вече с тях
  —цитат от коментар 5 на xm...


  Играта на др Баце е друга : той иска парите за затоплизъма да ни ги дадат башкА, пък те му казали, че ше се оправим и с полагаемите - тоест вместо законовите 25% за затоплизъм, да станат 100%.

 19. 19 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  До коментар [#16] от "Willy Messerschmitt":

  Ако централите се газифицират , колко ще струва ел. енергията. И колко хиляди ще останат без работа. Най–лесно е да се дават съвети.

 20. 20 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1026 Разстроено

  Тоя министър-председател толкова да не си е на мястото, че не мога да го опиша с думи, не намирам такива. Срам ме е, че точно някой като него ни преставлява в Европа, по-неграмотен човек със свещ да бяхме търсили, нямаше да намерим...

 21. 21 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#16] от "Willy Messerschmitt":
  "Вместо да се газифицират въглищните канцерогени центали..."

  Електроенергията добита чрез газ отделя 40% СО2 от тази добита чрез въглища.
  Газта не е решение.

  подпис
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  "с Мишел и Фон дер Лайен е говорил за приключването на механизма на ЕК за наблюдение на България."
  Какво се е подобрило, че да приключват, даже се е влошило.

 23. 23 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1137 Весело

  С такива като 'зелените' на ЕС не му трябват абсолютно никакви врагове, Путин просто може да гледа и да се хили до захлас на еврозелската глупост в момент когато ти е нарисувано да ползваш потенциалната разлика Запад-Изток за брутален икономически скок и реално да туриш темелите на забележително як съюз... се занимаваш с джендърщини и затоплистки шарлатании които бъркат проблемно в джоба точно на по-бедните членки в момент когато се изправят.

  Ордени за герои на Русия трябва да им раздаде ако вече не ги е ощастливил по неква схема като с Шрьодер

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#10] от "tosho_toto":

  Дали наистина е така? Аз само ще ти кажа Тошо, че според евростат в България електричеството е най-евтиното в момента от целия ЕС (за един киловатчас) докато най-скъпото електричество е в Германия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#21] от "Иван K":

  60% по-малко CO2 при производството на електроенергия от ВЕЦ малко ли е?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Британците бяха хепи, че не влязоха в Еврозоната, а италианците проклинат деня в който са влезли в еврозоната.

 27. 27 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Всички американски въглищни централи имат монтирани инсталации, които улавят 98 процента от замърсителите. Не улавят въглеродния двуокис, но той не е замърсител. Т.е. за замърсителите има решение. Проблемът е, че от ЕС наричат въглеродния двуокис замърсител и искат единствено той да бъде елиминиран, а истинските замърсители изобщо не ги интересуват. Американските пречиствателни инсталации няма да ги удовлетворят.

 28. 28 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И в момента в статията като пишат за замърсители и Борисов като говори за замърсители ние не знаем какво точно имат предвид. За ЕС знаем, той има предвид само въглеродния двуокис, а либерастката преса умишлено лъже, че е замърсител, за да обърква хората.

 29. 29 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 531 Неутрално

  И в момента в статията като пишат за замърсители и Борисов като говори за замърсители ние не знаем какво точно имат предвид. За ЕС знаем, той има предвид само въглеродния двуокис, а либерастката преса умишлено лъже, че е замърсител, за да обърква хората.

 30. 30 Профил на tosho_toto
  tosho_toto
  Рейтинг: 262 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":
  А как е? Какво се случва когато някой ти налага да затвориш 40-50% от енергиините си мощности, които ти дават гарантирана енергия на сравнително ниска цена? С какво ще заместим тези мощности? Кой ще извади от джоба си за да се инвестира в тези мощности? Каква ще бъде цената на електроенергията от тези нови мощности? Какво ще се случи с въглищните райони? Какво ще се случи със стотиците хиляди българи пряко и косвено свързани с добива на въглища,работещи и подържащите топлофикационните ни централи?
  Кога Брюксел ще даде отговор на тези важни за българите въпроси?

 31. 31 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Как ще работят американските марици и ковачки с такава сделка? Ех... Как ще вкарваме боклуци вместо въглища? Как?

  bleuetoile.wordpress.com
 32. 32 Профил на 3.14
  3.14
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Пропуснах> Замърсяването на въздуха не е от гореизброените. То е от бабите които палят печки с дърва и от малцинствата по подобна линия... Ех...Така поне ни обясниха.

  bleuetoile.wordpress.com
 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1567 Весело

  Премиерът допълни, че с влизането в еврозоната България се привързва към "Европа на първа скорост" и "белите държави".

  Подава газ на свободна скорост.

 34. 34 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2314 Неутрално

  До коментар [#25] от "Иво":
  "60% по-малко CO2 при производството на електроенергия от ВЕЦ малко ли е?"

  Целта през 2050 г е нула емисии .

  подпис
 35. 35 Профил на sokratus
  sokratus
  Рейтинг: 374 Весело

  "60 процента от електроенергията идва от въглищните централи. Това заяви днес премиерът Бойко Борисов"
  Няма по-голям празнословец и лъжец от Бойко Белята! 40% от тока в България е от АЕЦ козлодуй, 15% е от ВЕЦ, ФЕЦ и ВяЕЦ и около 6% е от природен газ!
  Но за човека с маркуча цифрите не означават нищо! Важното е да говори глупости!

 36. 36 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Весело

  "постепенен отказ от употребата на полезни изкопаеми"

  Ами да! Предлагам да минем на Вредни Изкопаеми! То докато политиците и олигарсите ни са също Изкопаеми, какъв прогрес да чакаме??!! Лошото е, че и новото поколение (Пеевски, Горанов, Искров, Гешев) е като старото (Ирена Кръстева, Доган, Орешарски, Филчев)...... Въобще - Радост!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 37. 37 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Изобщо - Радост дебне отвсякъде!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 38. 38 Профил на viva13
  viva13
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Американските централи няма да посмеем да ги затворим. Само държавата, т.е. Ние ще плащаме глоби. Като с Белене - важно е да угодим на сахибите

 39. 39 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 888 Весело

  "В следващите 10 години .....Дето се вика, аз тогава сигурно няма да се занимавам с политика вече......."ни дя ва" тъй........ Много ми се види.....

 40. 40 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тук обаче е прав. Уж най-проевропейските сили ДБ и присъдружните им медии активно пропагандират всяването на паника относно курса на еврото, с което помагат само и единствено на руската пропаганда в България.
  —цитат от коментар 9 на dzenlandia


  Можеш ли да дадеш пример или линк, кога и как Демократична България пропагандират и всяват страх за курса на еврото?

 41. 41 Профил на choss
  choss
  Рейтинг: 583 Неутрално

  Тук обаче е прав. Уж най-проевропейските сили ДБ и присъдружните им медии активно пропагандират всяването на паника относно курса на еврото, с което помагат само и единствено на руската пропаганда в България.
  —цитат от коментар 9 на dzenlandia

  Можеш ли да кажеш кога или да посочиш линк, че Демократична България пропагндират или всяват паника за курса на еврото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK