А дали пък забрадката не е "измислена традиция"

А дали пък забрадката не е "измислена традиция"

© Associated PressДали забрадката не е всъщност "измислена традиция", каквито са шотландските полички и женската носия "дирндл" в Австрия и в Южна Германия? Това би обяснило огромния успех на този аксесоар, пише проф. Пинк в "Ди Цайт", цитиран от "Дойче веле".


Бурни дискусии предизвика решението на Административния съд в Хамбург да позволи на 16-годишна ученичка в техникум да ходи на училище изцяло забулена. Същевременно в съседната германска провинция Шлезвиг-Холщайн Зелените блокираха едно решение за забрана на пълното забулване в университетите.


Бившият председател на Зелените Джем Йоздемир обаче е на друго мнение. За пълното забулване той казва: "Целта е жената да стане невидима в публичното пространство. Защо? Да не би мъжете да се нахвърлят върху ѝ като животни? Извинявам се, но за мен това звучи неубедително." Неговата колежка от партията на Зелените Валери Вилмс споделя мнението му. Тя твърди, че пълното забулване не бива да се смята като част от правото на религиозна свобода, защото то има за цел да потиска жената.


Кратка история на забулването
Председателят на Кюрдската общност в Германия Али Ертан Топрак припомня, че изобщо не съществува религиозна аргументация за това децата да носят забрадки или жените да забулват цялото си тяло. За същото в обширна статия в "Ди Цайт" пише и професор Йохана Пинк, преподавателка по история на исляма във Фрайбург.


Тя припомня, че през 7 век, когато е съставен Коранът, външният вид на жената и облеклото ѝ не са централна тема. Едва в по-късната епоха ислямските духовници започват да водят дискусии за покриването на женското тяло: кои точно негови части в какви ситуации и пред какви хора трябва да бъдат невидими: "В присъствието на мъже извън семейния кръг обикновено трябва да се покрият лицето, ръцете и стъпалата."


Но тогавашните дискусии между тълкувателите на исляма според нея нямали особено значение, а повечето мюсюлманки и мюсюлмани нито знаели за тях, нито пък се интересували. Професор Пинк обяснява, че правилата за женското облекло били пряко свързани с традициите и моралните възгледи в различните региони, населени от мюсюлмани: в обществата в Близкия изток и Южна Азия за жените било обичайно да покриват главите си и да носят дълги роби, но това не важало за мюсюлманките в част от африканските и югоизточноазиатските страни.


Всъщност, уточнява авторката, вариантите на женското облекло винаги са били многобройни и са се предопределяли преди всичко от традицията и от социалното положение, а не толкова от религията.


"Едва реформаторските движения (в исляма - бел.ред.) през 19 и 20 век започват да настояват за "благочестиво" облекло в съзвучие с исляма, като критиката първоначално се насочва главно срещу откритите коси и непокритите рамене, колене, камо ли пък гърди. Тук впрочем се получава припокриване с моралните представи на тогавашните християнски мисионери и на колониалистите, които също смятат, че порядъчните жени трябва да носят дълга пола и затворена блуза", пише авторката и изрично подчертава, че "ислямската забрадка" като популярен и очебиен знак за религиозна принадлежност се появява чак през 19 век.


Защо тогава тъкмо забрадката се превръща в извор на мюсюлманска идентичност за жените от тази религия - пита професор Йохана Пинк в публикацията си, посветена на забрадките, фереджетата и бурките.


"И защо днес тъкмо женското облекло - а не мъжкото - разпалва толкова много копнежи, страхове и осъждане? Та нали ислямските източници и тълкуванията на духовниците дават достатъчно указания и за мъжкото облекло, например за предимствата на тюрбана? Тълкувателите на исляма оказаха отчаяна съпротива срещу решението на правителството на Османската империя, което през 1820-те години отмени тюрбаните и на тяхно място въведе модерните и патриотично натоварени фесове. През 1925 година Ататюрк пък прокара закон, с който отмени старомодните патриотарски фесове и ги замени с европейски шапки. Днес мюсюлманите носят тюрбани само на определени места, обикновено натоварени с мистика. Салафитите пък пропагандират такето - шапката, която те приписват на Мохамед. Независимо от това мнозинството мъже, изповядващи исляма, във всекидневието не носят нито едно от тези неща и въпреки това никой не ги обвинява, че не са истински мюсюлмани", пише авторката на обширната статия в "Ди Цайт".


По-нататък тя поставя и един предизвикателен въпрос: А дали пък забрадката не е всъщност "измислена традиция", каквито са шотландските полички и женската носия "дирндл" в Австрия и част от Южна Германия?


"Това би обяснило огромния успех на този аксесоар. Защото "измислената традиция" напомпва идентичност, създавайки у своята носителка чувството, че е част от едно общо минало. Само че това минало е плод повече на фантазията, отколкото на историческата реалност."


По принуда или по собствено желание?


А иначе мотивите на мюсюлманките, които носят забрадка в днешна Германия, са твърде разнообразни, пише професор Йохана Пинк.


И пояснява: "Едни се съобразяват с очакванията на околните, а понякога дори са принудени от тези околни да носят забрадка. Често пъти носенето на забрадки е резултат от социализацията.
Тези жени се нагаждат към обичая, без много да се замислят; а понякога без забрадка просто се чувстват като голи. Много жени започват да носят доброволно забрадка още като тийнейджърки: както от религиозно убеждение, така и за да се почувстват вече възрастни и по-различни от мнозинството наоколо. Доста момичета слагат забрадката дори против волята на родителите си, които се опасяват от обществени или професионални санкции. Има дори умерени мюсюлмански феминистки, които носят забрадката като знак за религиозна идентичност. Разбира се, накрая трябва да спомена и онези, които смятат забрадката за част от много широкия спектър религиозно-политически възгледи. Както и другите, които я носят по принуда - в държави като Иран например, където доминиращият мироглед го изисква."


Към края на статията си авторката уточнява нещо много важно: според нея ислямистките политически режими изобщо не използват традиционните форми на мюсюлманско управление. Техните идеологии днес са всъщност тясно свързани с възхода на националните държави, пише тя. Възход, който (нека да го припомним) започва в Европа едва след Великата френска революция. По-нататък проф. Пинк пише тъкмо за този европейски модел на нацията:


"Многозначително е, че по цял свят хората си въобразяват нацията като жена: като същество, което се нуждае от закрила и трябва да бъде защитавано от външни попълзновения. Ето как най-вече жените биват натоварени с ролята да представляват морала на общността - не само в тесния кръг на семейството или племето, но и в рамките на целия народ или на сходна нему общност, независимо дали ще е нацията или мюсюлманската "умма" (мюсюлманската общност - бел.ред.). Тъкмо поради това не мъжкият тюрбан символизира чистотата и почтеността на общността пред външния свят - тази роля поема покритието на женската глава."


В заключение проф. Йохана Пинк пише: "Забрадката е тежко претоварена с какви ли не тълкувания: ислямизъм, богобоязън, враждебност към жените, девственост, спазване на конституционния ред, религиозна свобода, идентичност, гордост, смирение. А това не помага особено за възникването на плуралистичен дебат вътре в исляма. Нито пък помага на жените да придобият повече права."

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 1292 Неутрално

  Е има ли не измислена традиция? Те всички традиции са измислени, въпроса е кога.

 2. 2 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1803 Неутрално

  "Същевременно в съседната германска провинция Шлезвиг-Холщайн Зелените блокираха едно решение за забрана на пълното забулване в университетите"

  Кой още си въобразява, че Зелените се борили за запазването на природата и чистотата на околната среда. Много показателно е как съпредседателката им е завършила не екология, биология, горско стопанство или ветеринарна медицина а именно Ислямски науки в Истанбул.

 3. 3 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Ами то Зелените са бивши пребоядисани червени.
  Некой спомняли си Йошка Фишер...

 4. 4 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 1592 Неутрално

  Дневник защо не се обедините с Дойче веле и Свободна Европа за да не четем едни и същи статии по три пъти.

 5. 5 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Не може ли - като символичен знак на солидарност
  с ислямската религия и традици, да кажем, че всяка със забрадка ще бъде убита с камъни?

 6. 6 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1500 Любопитно

  Забулват ги за да не се подиграват взаимно кой какво и колко грозно говедо води

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 7. 7 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Глупости! Носят забрадки защото ги принуждават. В Мьоленбек разни пубери са блъскали и скубали косите на жени без забрадки. Забулената и опакована жена така, че все едно е някакъв срам за света е подчинената мюсюлманка

 8. 8 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1500 Неутрално

  Кой още си въобразява, че Зелените се борили за запазването на природата и чистотата на околната среда. Много показателно е как съпредседателката им е завършила не екология, биология, горско стопанство или ветеринарна медицина а именно Ислямски науки в Истанбул.
  —цитат от коментар 2 на Jazzdevil

  Това са най- подлите ислямо комунета

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 9. 9 Профил на Turk
  Turk
  Рейтинг: 558 Весело

  Ей сега Ети ще ви обясни - що е то забрадка и колко е била репресирана от омразните светски правителства...

  Turk
 10. 10 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#1] от "alexandar":

  всички традиции са измислени, но когато са измислени, са били модерни, а традиции стават след като измине време и хората които са ги измислили вече не са между живите...
  "Измислена традиция" е нещо модерно, което се представя като традиция. Примерно за да се внуши, че който не го приема е против религията, не е патриот и т.н.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 11. 11 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 880 Весело

  А дали пък забрадката не е "измислена традиция"____

  А дали пък Дойчо Велев не измислена традиция на Студената Война, въведена от западните либерални сатрапии?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 12. 12 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 880 Весело

  Ами то Зелените са бивши пребоядисани червени.Некой спомняли си Йошка Фишер...
  —цитат от коментар 3 на palav_nik


  Че то КОИ не са (пребоядисани)? Откъде се зе сичкото либерал- демократ? Заспаха комсомолци, а се събудиха...(по избор)?

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 9082 Неутрално

  "И кажи на вярващите жени да свеждат погледа си и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото върху пазвата си, и да не показват своите украшения, освен пред съпрузите или бащите си, или бащите на съпрузите или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите си, или жените (вярващи), или (слугините) владени от десниците им или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата непознали още женска голота. И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички о, вярващи, за да сполучите”. 24:31
  Никъде в религиозните книги не пише, че само очите на жените трябва да се виждат.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#9] от "Turk":

  Как си знаете издънките от миналото.....!
  Разфасовай си греховете, бакалъм......така и така си почнал......
  Öt.

  Bukalemun
 15. 15 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 1627 Неутрално

  Разбира се, че е измислена. В Корана няма нищо такова като изискване или условие. Просто мъжете са въвели тази практика от ревност и от страх едновременно.

 16. 16 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 1060 Неутрално

  И нашите баби и прабаба са ходели със забрадки.... По чисто практични съображения! Зимата вълнената ефикасно им топли, лятото бялата ги предпазва от слънцето, по жътва и на къра - пази ги от прах. Така и с арабките - в онези прашни, слънчеви и ветровити пустини - това е защита. Нищо общо с Господ, морал и Коран. По-късно е "кодифицирано" от фанатиците.

 17. 17 Профил на margin call
  margin call
  Рейтинг: 880 Весело

  Разбира се, че е измислена. В Корана няма нищо такова като изискване или условие. Просто мъжете са въвели тази практика от ревност и от страх едновременно.
  —цитат от коментар 15 на Victoria


  Демек, жените никога в историята не са имали нужда, да поставят нещо на главата си?

  Де от мода/традиция, де като предпазна мярка(слънце, студ...).

  https://youtu.be/dWTbvgVOnn0
 18. 18 Профил на lob18635382
  lob18635382
  Рейтинг: 420 Неутрално

  Всички християнски и католически общностти сме в демографски срив! Семейството и брака западат като институция. А сме седнали да умуваме за чужди проблеми ...

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Весело
  До коментар [#9] от "Turk":

  Хайде бре "Turk"......ще чакаме ли още....?
  Ходжата пропя за вечер, а ти мълчиш.....
  Кажи нещо по темата......мен ме остави.....
  Взел съм молив и тефтер да си водя записки.....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Не е измислена. Ето какво казва коран 24/31:

  “ 31.И кажи на вярващите жени да свеждат поглед и да пазят целомъдрието си, и да не показват своите украшения освен видното от тях, и да спускат покривалото
  върху пазвата си, и да не показват своите украшения освен пред съпрузите си или бащите си, или бащите на съпрузите си, или синовете си, или синовете на съпрузите си, или братята си, или синовете на братята си, или синовете на сестрите си, или жените [вярващи] или [слугините], владени от десниците им, или слугите от мъжете без плътски нужди, или децата, непознали още женската голота. И да не тропат с крак, за да се разбере какво скриват от своите украшения. И се покайте пред Аллах всички, о, вярващи, за да сполучите!
  (Допуска се за облеклото на мюсюлманката да се оставят открити лицето и ръцете до китките, а според някои тълкувателии ходилата.”

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#20] от "half truth":

  Това обаче е хадис.
  Сред айетите, доколкото помня, го няма.
  Както не е споменато и за намаза....а пише salat....
  За алкохола, също.....

  Тия и други неща.....исках да ми ги каже "Turk".....но той мълчи.....
  Пуска един вирус.....и после се скатава....

  Bukalemun
 22. 22 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  то и в библията го пише косите на жените да са покрити
  с какво и как е въпрос на тълкуване

 23. 23 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 2048 Неутрално

  когато влизат в храма
  през другото време да ходят както си искат

 24. 24 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Цитата е от коран 24/31 в превод на проф. Цветан Теофанов.

  https://koranbg.com/sura.php?trans=tf2&sura=24

 25. 25 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 630 Неутрално

  Покрай цялата тупурдия за забраждането - крайно време е да кажем еднозначно, че ислямизмът няма място в Европа. Който иска иначе - има избор извън Европа. Даже и при Кадиров.

 26. 26 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  когато влизат в храма
  през другото време да ходят както си искат
  До коментар [#23] от "1001":

  За християните е така. И се отнася и за мъжете.

 27. 27 Профил на Умнокрасив стиковащ резидент
  Умнокрасив стиковащ резидент
  Рейтинг: 1711 Весело

  Дневник защо не се обедините с Дойче веле и Свободна Европа за да не четем едни и същи статии по три пъти.
  —цитат от коментар 4 на tda10501756


  Пропускаш дума, епицентър и... работническо дело. Каква хубава медиЯ би излязла...
  Прогресивна...

  In a time of universal deceit telling the truth is a revolutionary act
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#26] от "half truth":

  Техните идеологии днес са всъщност тясно свързани с възхода на националните държави, пише тя. Възход, който (нека да го припомним) започва в Европа едва след Великата френска революция. По-нататък проф. Пинк пише тъкмо за този европейски модел на нацията:
  =======
  Това е единственото полезно нещо което може да се научи от тази статия.....

  Феномена 1789 поставя началото на един друг подход.....подхода на разделението....между човек от човека (въобще).....
  След тази черна дата......започва отчуждението...."към другия"......
  Макар и да ги е имало от преди.....расизма, фашизма и ксенофобията, стават главния стереотип в налагането на националния идентитет на човека, обществото или самата нация.....
  За съжаление.....тая лоша "зестра"на фр.революция.....вреди на всички хора по света и до днес.....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  За съжаление.....тая лоша "зестра"на фр.революция.....вреди на всички хора по света и до днес.....
  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Демокрация, либерализъм, права на жените, права на малцинствата... Все лоши западни ценности, от които ислямският свят стриктно се пази. Ама защо от тая революция насам мюсюлманите бягат на запад, а не обратното?

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#29] от "half truth":

  Ама защо от тая революция насам мюсюлманите бягат на запад, а не обратното?
  =========
  Това е често задаван въпрос.....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1549 Неутрално

  Дискриминацията към жените датира още от хилядолетия. Едва преди 70-80 години започна движението за техните права, за да бъдат те днес равни на мъжете в по-голямата част от света.

  Но в някои затворени общества и твърди традиционалистечски държави старите закостенели норми не могат да проникнат и да променят посоката. За съжаление половината жени в ислямския свят все още живеят под религиозни ограничения. Писано е, че който роб се ражда, роб умира. Робската психика не се лекува. Жените в мюсюлманския свят се раждат като робини на бащите си, а после стават и такива на мъжете си. Докато не започне една сериозна промяна в тяхното мислене и желание да се освободят от тази догма, винаги ще е така.

  Нека си го кажем - забрадки и фереджета носят само нискообразовани жени или такива без никакво образование. Подчинени на мъжете си, на домакинската работа. Обикновено жени, които живеят в затворени квартали в Западна Европа или в ислямски селища на Балканите.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 32. 32 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#29] от "half truth":

  Виж какво е направил Ататюрк, на днешната дата, точно преди 99 години.

  Hakimiyeti Milliye gazetesi muhabirine açıklamalarda bulunan Mustafa Kemal, "Komünizm içtimai bir meseledir" dedi. Mustafa Kemal, ülke şartlarının Rusya'daki komünizmin Türkiye'de uygulanmasına imkan vermediğini anlattı.

  И добре че го е направил....

  Bukalemun
 33. 33 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Не четете внимателно !
  С този текст от курсна се спекулира. Думата покривало (а може да се преведе и като забрадка) се отнася за пазвата, а не за главата на мюсюлманката.

  Спекулира се със думата покривало/забрадка. Днес хората тая дома я разбират като покриване на главата, ама в корана не се поменава нищо за главата.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#32] от "eti mehter":

  Виждам че ви се плюе по светска Туция. Все натам ви влече. Съжалявам, темата е ислямската забрадка.

  В корана няма забраждане на главата. И забраната на алкохола е фалшива.
  Сегашните политици ви натискат главите в пясъка и ви мият мозъците. Затова вие най-добре се върнете в 7-ми век.

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#33] от "half truth":

  С този текст от курсна се спекулира. Думата покривало
  ========
  Спекулира се, ако се разсъждава по западен манталитет......
  Покривалото е съществувало много много преди да дойде Исляма.....
  Адам и Ева също получили....."покривало".....
  Отговора е категоричен.....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#34] от "half truth":

  И забраната на алкохола е фалшива
  ========
  Забрана няма.....прочети го внимателно.....
  Казва....." Отбягвайте да правите молитвите си след като сте употребили опияняващи разсъдъка вещества".....
  Четеш ли Kuran'ı Kerim Като телефонен указател.....по добре не Го чети....!

  Bukalemun
 37. 37 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  Забрадка?
  Ами и в нашите църкви жените трябва да са в забрадки... що ли...

 38. 38 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5159 Неутрално

  До коментар [#3] от "palav_nik":

  то и сините са така - бивши червени...

 39. 39 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#34] от "half truth":

  Виждам че ви се плюе по светска Туция.
  ========
  Ne alaka...!
  Не ти ли допада това което е направил Gazi Mustafa Kemal Paşa......?
  Днес е велика дата....!!!!!!!!!!!!

  Bukalemun
 40. 40 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#34] от "half truth":

  Или се тюхкаш.... " Ааах ах.....кешке да беше го направил две години по късно".....че като дата да фигурира в рамките на Република Турция.... 😁.....

  Още във финалната фаза на разпад на ОИ......го е прозрял.....
  Егати късмета дето сме извадили......
  Иначе.....подрастващите в същото време светски превратаджийски тинейжари.....като поотраснат.....щяха да "легат" на Сталин......

  Bukalemun
 41. 41 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#29] от "half truth":

  Ами просто ислямския свят иска да си остане ислямски свят. Какво лошо има?
  Нима би било добре ислямският свят да се превърне в това, което е в момента западна европа? Или в това, което ще бъде западна европа след 20-30 години?
  За какво и е на Турция например да приема някакви западни ценности, които някой е определил за прогресивни, модерни и т.н? Турската държава, като всяка друга държава, си има свои ценности, доказани във времето и запазени във вековете... естествено че едно отговорно и патриотично правителство трябва да се бори със зъби и нокти за запазването и утвърждаването на тези ценности, и да прави всичко възможно за ограничаване на чуждото културно влияние и опитите за разрушаване на обществените устои и порядки и за тотална подмяна на ценностите.

 42. 42 Профил на ygo11542256
  ygo11542256
  Рейтинг: 602 Неутрално

  До коментар [#9] от "Turk":

  Че то това е факт. Жените със забрадки са били тежко ограничавани при светските правителства. Да не говорим, и че бяха осмивани, бяха гледани като втора ръка хора. А това са поне 65% от жените в тази държава. То всъщност и точно за това Ердоган дойде на власт. Именно жените най-много гласуваха за него и го подкрепяха.

 43. 43 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#42] от "ygo11542256":

  Жените със забрадки са били тежко ограничавани при светските правителства. Да не говорим, и че бяха осмивани, бяха гледани като втора ръка хора.
  =========
  Имаше времена когато в самата Турция, хората не можеха да пращат дъщерите си на училище....само заради това че носиха забрадки.....
  По заможните семейства си пращаха децата на обучение в чужбина....а останалите, след 18....20 та години се омъжваха с цел живота им да придобие някакъв смисъл....
  Съдбите на тия милиони жени обаче....оставаха накърнени за цял живот....

  Тия и още много други подробности, DW ги знае.....но умишлено ги премълчава.
  Тенденцията с която въпросната медия повдига подобни дебати....я оставя в противоречие със самите статии които тя излага....
  В тях има всичко, но не и плурализъм.
  Със или без забрадка....всеки прочел подобни неща, с лекота открива, че доводите им не отиват по далеч от една.... "измислена традиция".....

  Bukalemun
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1268 Неутрално

  Глупости! Носят забрадки защото ги принуждават. В Мьоленбек разни пубери са блъскали и скубали косите на жени без забрадки.
  —цитат от коментар 7 на btc18521004


  "Шамарената фабрика" що народ излекува от такива неща и ще продължава! Имат късмет, че не са от нашето "село" тия келеши. Навремето на някакъв фестивал едни от Беларус задяваха местните девойки, бяха решили, че като са там за 2 дни, всичко ще им се размине, ти които не бягаха, беше защото се бяха свили на кълбо на земята.

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  Ами просто ислямския свят иска да си остане ислямски свят. Какво лошо има?
  До коментар [#41] от "ygo11542256":

  Ограничавайки правата на гражданите. Да не говорим за правата на жените и малцинствата. Така ли се опазва културата?
  Не може ли гражданите да са равнопоставени и пак да се опазва и развива ислямската култура?

 47. 47 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Весело

  Адам и Ева също получили....."покривало".
  До коментар [#35] от "eti mehter":

  😂🤣
  Те и мюсюлманките се покриват по различни начини в различните страни.
  Снощи погледнах преводите на турски на коран 24/31. В някои се казва покривало, а в други покривало/забрадка. Мемо си има съавтори.

 48. 48 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2944 Неутрално

  До коментар [#41] от "ygo11542256":

  Този "някой" дето решава на запад са хората. По света хората са еднакви, различават се основно заради различните условия в които израстват и са подложени на съответни индоктринации.
  За това като избягат, хората все бягат на запад... където за хората има повече свобода, да решават сами за себе си.
  Ислямистите а и не само те, не харесват Запада. Някои са готови да запалят света, за да изгори Запада.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  А я вижте вашият човек какъв свободен фантазен превод е направил : “ Baş örtülerini, yakalarının üzerine (kadar) örtsünler.” После корана бил оригинален.
  https://www.kuranayetleri.net/nur-suresi

 50. 50 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Неутрално

  До коментар [#49] от "half truth":

  Ти се впускаш в детайли....издребняваш,чоплиш косъм по косъм.....
  Корана цели друго.....
  Жената да бъде символ на благоприличие и всякакъв вид чистота....
  А според западните ценности....колкото по разкрепостено е облечена една жена...толкова е по свободна............което пък е най малкия келепир за един чифт мъжки очи....
  Така поне зрително, женското тяло става обществено, а не лично достояние....което пък противоречи на ислямската ценностна система....

  Bukalemun
 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Оставете проповедите. Казвам че, сравних няколко турски превода на куплета за покриването и видях целенасочени различия. Днешният коран не е оригинален, това видях. Правили ли сте такива сравнения?

  А истината е винаги в детайлите, в чопленето косъм по косъм.

 52. 52 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#50] от "eti mehter":

  Особено онзи дето съм го цитирала директно е затворил спора, превел е така “както са му наредили”. Не е оставил никакво съмнение че става въпрос за забраждане на главата ,че и как точно как да стане забраждането е обяснил. Фалшификатори на корана 😂

 53. 53 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Весело

  До коментар [#52] от "half truth":

  Корана е един.....
  Не Го принизявай със милионите фалшиви библии по света..... 😁

  Bukalemun
 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Любопитно

  До коментар [#51] от "half truth":

  А истината е винаги в детайлите, в чопленето косъм по косъм.
  =======
  Ок.....щом е така.....да започнем с датите....
  Днес е 7 февруари......
  На същата дата преди осем години , Ердоан е на косъм от смъртта.....предсои му операция.....и той се приготвя за на път към операционната.....
  Всичко е по програмата на деня.....но в последните минути звънва неочакван телефон........от който се чуват само две думи...... "недей да отиваш".....
  По късно става ясно че Хакан Фидан е нарушил процедурата.....и засякал че Ердоан го очаква съвсем друг екип от "лекари".....
  Чак след години (от мерки за сигурност)....това вече не е обществена тайна....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Неутрално

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Пткъде го знаете това? Доказателства?

 56. 56 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 4064 Неутрално
 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2121 Весело

  До коментар [#56] от "eti mehter":

  Kader yani, yapacak bir şey yok . Кой ги произвежда тия глупости.

 58. 58 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 546 Неутрално

  Дойчовците трябва малко да се понаучат от МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК! Той е забранил забулването, забранил е джамиите да вдигат шум и е забранил да се изучава корана! Но къде у джендърите толкова ум!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK