Кьовеши се оплака от недостатъчен бюджет и персонал за Европейската прокуратура

Лаура Кьовеши

© Associated Press

Лаура КьовешиНовата прокуратура на Европейския съюз, която трябва да заработи по-късно тази година, разполага само с четирима души, които трябва да разгледат 3 хил. случая, предаде EUobserver.


Европейската прокуратура със седалище в Люксембург ще има правомощия да провежда разследвания и наказателни преследвания на престъпления, засягащи бюджета на ЕС.


Но европейският главен прокурор, 46-годишната румънка Лаура Кодруца Кьовеши, която има сериозна репутация в борбата с корупцията, каза, че новата институция не разполага с достатъчно персонал и средства, предвид че ще се занимава с повече случаи, отколкото първоначално се предвиждаше.
В изказване пред евродепутати в четвъртък в Брюксел Кьовеши поиска Европейската комисия да преразгледа годишния бюджет, за да отговаря на новите реалности.


"Според моята предварителна оценка законодателната финансова рамка, по силата на която беше приет регламентът за Европейската прокуратура, е остаряла", подчерта тя.


Кьовеши посочи, че 24-ма души от общо 29 в седалището в Люксембург работят в областта на информационните технологии и човешките ресурси. Друг работи по бюджетни въпроси. Със само четирима души, които трябва да разгледат 3 хил. случая, по думите на Кьовеши Европейската прокуратура е изправена пред непреодолима задача, която рискува да погребе амбициите ѝ да възстанови милиарди откраднати еврофондове.


"Много е трудно да се регистрират, да се анализират 3 хил. случая с персонал от едва четирима души", заяви тя, като отбелязва, че се очакват допълнителни 2 хил. случая всяка година.


Кьовеши се е сдобила с числото 3 хил., след като в края на миналата година е поискала двадесет и двете участващи държави да ѝ изпратят случаи, които може да попаднат под нейната юрисдикция. Някои все още не са го направили, което значи, че тези 3 хил. вероятно ще станат още повече.


Тя не навлезе в подробности за самите случаи, но обясни, че до 60 милиарда евро се губят всяка година само заради трансгранични измами с ДДС.


Унгария, Полша и Швеция отказаха да се присъединят към Европейската прокуратура, а Дания и Ирландия имат специална възможност за неучастие. Останалите 22 страни се съгласиха, въпреки че сега някои от тях, изглежда, намаляват амбициите на новата служба.


Сред другите проблеми според Кьовеши е, че т.нар. делегирани прокурори в страните членки, свързани с Европейската прокуратура, може да разследват на половин щат и други дела, които не са свързани със службата.


"Аз бях прокурор в продължение на много години, но не знам да има някъде по света една четвърт прокурор", допълни Кьовеши.


Евродепутатите масово изразиха подкрепа за нея, призовавайки Еврокомисията и държавите членки да гарантират, че тя разполага с необходимите средства и персонал.


Комисията първоначално обаче, изглежда, прояви неохота, когато беше питана по въпросите, повдигнати от Кьовеши, и вместо това един от служителите, който не беше в позиция да отговаря подробно, прочете предварително подготвено изявление: "Комисията ще разгледа нуждите на Европейската прокуратура с цел институцията да бъде готова и да заработи тази година."


Моника Холмайер, германски евродепутат дясноцентрист, която председателстваше срещата, определи отговора на комисията като неприемлив.


По-късно днес Европейската комисия изрази готовност да осигури необходимите средства, за да може прокуратурата на ЕС да започне работа още тази година, предаде БТА.


Говорител на ЕК заяви на пресконференция, че комисията знае за исканията на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Подборът на прокурорите продължава, Съветът на ЕС има думата по този въпрос, поясни той, като потвърди, че тези прокурори имат право по европейските правила да работят на половин работен ден в прокуратурата на ЕС. Рано е да се каже, дали ще бъде така, добави говорителят по повод опасенията на Кьовеши, че работата на непълно работно време ще затрудни дейността на европейските прокурори.


По-късно този месец Кьовеши ще се срещне с еврокомисарите Дидие Рейндерс (правосъдие) и Йоханес Хан (бюджет и администрация).

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7515 Любопитно

  Кьовеши аверка ли е на Гешев ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1096 Любопитно

  Класика, мъртво родена институция. Но прокламирана шумно и горещо. За наивниците разбира се, на които им се искаше борба с корупцията.
  Видяхме тази седмица какво се има предвид под борба с корупцията - наклепай инакомислещия.

 3. 3 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Кьовеши аверка ли е на Гешев ?
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ще се разбере по линия на САЩ, кой държи прокурорите той държи бизнеса в ЕС!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5586 Весело

  Естественото свойство на всяка администрация, е да се разраства и да иска още бюджет. Така че, исканията на кака Лаура не са лишени од подплата.
  Забавно е, как името на една ръководна структура на почти всички езици е свързано с главата (head ofice), а ние казваме "седалището в Люксембург".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1023 Неутрално

  Нормално, повечето политици и бюрократи участват в разни корупционни схеми и не искат реална борба с корупцията, а бутафорни организации и звена, които да хвърлят само прах в очите на обикновените хора.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 6. 6 Профил на АмброзСП
  АмброзСП
  Рейтинг: 1360 Любопитно

  С Нинива за това ли са говорили?

  Има три вида истина-моята,твоята и ИСТИНАТА
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Неутрално

  Забавно е, как името на една ръководна структура на почти всички езици е свързано с главата (head ofice), а ние казваме "седалището в Люксембург".
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Ми к'во? Мъдростта на народа, следствие от горчивият опит. Що г@зове са ни яхали, доили, стригали ... Както преди - така и днес ...

 8. 8 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1711 Неутрално

  Браво на ЕС - имат цели комисии дето обсъждат и пишат доклади и директиви колко може да са криви краставиците ама за корупцията - няма хора и средства.

 9. 9 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 745 Неутрално

  ПунтаМара#ЕСПрокуратура. Дреме им, чеГЕРБДПС крадат милиарди.

 10. 10 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3677 Весело

  Браво на ЕС - имат цели комисии дето обсъждат и пишат доклади и директиви колко може да са криви краставиците ама за корупцията - няма хора и средства.
  —цитат от коментар 8 на Jazzdevil


  Нима мислиш, че е случайно?

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3041 Неутрално

  Предостатъчен е предвид , че САЩ решават кой е корумпиран , то местните прокурори са нужни единствено да входират в съд обвиненията.

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4308 Неутрално

  "Новата прокуратура на Европейския съюз, която трябва да заработи по-късно тази година, разполага само с четирима души, които трябва да разгледат 3 хил. случая..."  3 хил. случая/4-ма човека?! Някой майтап ли си е направил?!
  Май евробюрократите, не са искали действително работеща прокуратура?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  Да понапълним с чиновници.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1014 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  САЩ са в пълното си право да отказват достъп до територията си за когото преценят.

  The best way to predict the future is to invent it.
 15. 15 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Естественото свойство на всяка администрация, е да се разраства и да иска още бюджет. Така че, исканията на кака Лаура не са лишени од подплата.Забавно е, как името на една ръководна структура на почти всички езици е свързано с главата (head ofice), а ние казваме "седалището в Люксембург".
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Общ брой служители в прокуратурата на Кьовеши 29 служители, от тях 4 прокурора хахаха Това е разхищение на европейски средства Кьовеши да разследва сама себе си. Втората част е, че плаче че има само 4 прокурора, което е цинична лъжа. към тая прокуратура има делегирани прокурори от всяка страна които ще извършват разследванията 22 страни по 2 души стават 44 + нейните 4 = 48 души. Тая жена и се иска да е като в Румъния където в началото я носеха на ръце, а в последствие се оказа обвиняема за манипулирани дела.

 16. 16 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1722 Неутрално

  Да е жива и здрава, желая и успех, но нещо тази работа почва да ме съмнява.
  На Цацаров не му стига бюджета, та успешно да връща незаконните пари в държавата, На Кьовеши също, а ВСС-то си иска 10% ей така, горница на тиква.
  Все си мисля, че първо трябва да се поработи, да се постигнат някакви резултати и после да се плаща. Не знам какви са конкретните задачи пред Кьовеши, но какво пречи на цацата, да вкара една камара милиони в бюджета ( а не примерно да ни докара една камара глоби от европейския съд) и тогава да се пазари за процент премиални.
  Да не говорим за прокуратурата, където непрекъснато валят глоби за техни грешки, ние ги плащаме а те си искат бонусите. Де е Киро на кирия?

 17. 17 Профил на tda10501756
  tda10501756
  Рейтинг: 512 Неутрално

  ПунтаМара#ЕСПрокуратура. Дреме им, чеГЕРБДПС крадат милиарди.
  —цитат от коментар 9 на Тони КОСТОВ


  Това, както каза любимия ви Панов за корумпето съдия, е подплатено с доказателства и се знаят конкретните виновници и конкретните случай в които са откраднати пари от ГЕРБ или при вас само вашите корумпета са невинни до доказване на противното, а за ГЕРБ е обратното виновни до доказване на противното. За ГЕРБ гласуваха един милион и сто хиляди избиратели всичките ли са виновни? Или невинни има само в новото ОФ - БСП и ДБ? Такива като Иво сина на Прокопи от УБО, Атанас бившия комунистически съдия и прокурор прокурорствал точно по времето на възродителния процес в област населена с мюсюлмани или Цветан Василев откраднал и разпилял четири милиарда, или Корни гушнала едно РБД, а после обрала и Бултгартабак, или Кире долара, дето е толко неграмотен, че го хванаха с един чувал долари на границата ?

 18. 18 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1276 Любопитно

  Какво става със сигналите на другарите от Боецъ? Има ли движение?

 19. 19 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1743 Неутрално

  Дойдохме си на думата. Сега ще храним и тази с безкрайните и претенции за още и още пари.

 20. 20 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Предостатъчен е предвид , че САЩ решават кой е корумпиран , то местните прокурори са нужни единствено да входират в съд обвиненията.
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Напълно вътрешна работа и отговорност на САЩ и Запада е да решават :
  #КОЙ да стъпва на тяхна територия и кой не,
  #КОЙ да ползва банковите им екстри и кой не,
  КОЙ да живее там или да не живее там, ако ги хули и работи срещу националните ИМ интереси.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 21. 21 Профил на Günther
  Günther
  Рейтинг: 680 Любопитно

  Защо и е на г-жа Кьовеши бюджет, когато имаме евроатлантически ценности?

  Бог да благослови Америка за България!
 22. 22 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Не.Кьовеши е човек на Сорос,ако щете на ДП на САЩ.Затова е харесвана от лилявците.

 23. 23 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

  Взели сте да сваляте лилявите очила май?!

 24. 24 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#16] от "tsvetko_51":

  Взели сте да сваляте лилявите очила май?!

 25. 25 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  До коментар [#18] от "dosetliv":

  Боец е в гаража-няма парички.Чичо от Белград бави траншовете...

 26. 26 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2192 Неутрално

  Както и се очакваше др. Кьовеши вече търси отравдания защо не работи. Така и ще завърши безславно мандата!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7601 Неутрално

  Комисията да не би да се страхува от Кьовеши. То и в България има такива, дето се страхуват.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK