Швейцарското правителство призова хората да не отхвърлят свободното движение с ЕС

Швейцарското правителство призова хората да не отхвърлят свободното движение с ЕС

© Associated PressШвейцарското правителство призова избирателите да отхвърлят опита на дясната Швейцарска народна партия чрез референдум да сложи край на споразумението с Европейския съюз за свободно движение на негови граждани, предаде "Ройтерс".


Ако мярката спечели обвързващия вот на 17 май, смятан за "швейцарския Брекзит", страната рискува да загуби привилегирования си достъп до единния пазар на ЕС - жизненоважен за ориентираната към износа швейцарска икономика.


Друга последица може да бъде изключването на Швейцария, която не е членка на ЕС, от шенгенското пространство, както и от дъблинското споразумение за обработка на молбите за убежище, заявиха официални лица в съобщение преди пресконференция.
"Това би довело до болезнени последици, преди всичко по въпросите, свързани със сигурността и убежището, но също и с граничния трафик и свободата на пътуване", посочи правителството.


Имиграцията е увеличила с 55 000 души населението на Швейцария през миналата година по данни на секретариата по миграцията. Чуждестранното население е било 2.1 милиона души в края на 2019 г., или около една четвърт от 8.5-милионното население на страната.


Бизнес лидери казват, че се нуждаят от квалифицирани чуждестранни работници и налагането на лимити за гражданите на ЕС може да наруши споразумението за свободна търговия, което подкрепя швейцарския достъп до единния пазар.


Т.нар. клауза "гилотина" означава, че слагането на край на свободното движение ще направи недействителни и други стълбове в мрежата от 120 двустранни пакта, включително споразумения за взаимно признаване на промишлени стандарти, обществени поръчки, земеделие, проучвания и транспорт по земя и въздух.


Евроскептичната Народна партия - най-голямата в парламента - от дълго време се бори да поеме национален контрол върху имиграцията.


Предложението ѝ по силата на швейцарската система за пряка демокрация ще даде една година, за да се договори край на свободното движение, но шансовете са на практика нулеви предвид твърдата линия на ЕС по ключовия политически принцип.


Приоритет за швейцарското правителство, което изпитва трудности да постави отношенията със заобикалящите го страни на нова основа, е да организира кампания за отрицателен вот на референдума.


Брюксел иска Швейцария да одобри нов договор, според който Берн ще приема редовно правилата на единния европейски пазар и ще създаде по-ефективна платформа за разрешаване на спорове.

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  На Швейцария и става все по-трудно да бъде малък и независим остров...

  Бивш tww09306483.
 2. 2 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Весело

  "Това би довело до болезнени последици, преди всичко по въпросите, свързани със сигурността и убежището, но също и с граничния трафик и свободата на пътуване", посочи правителството.

  Т.е., единствебно ще са засегнати клети мигранти напиращи да се установят там, защото така искат или трябва(само според тях).

  Специалистите пак ще могат да се установят там след като си намерят хубава работа, гражданите получават малко повече сигурност и единсвените недоволни ще са другарите либерали.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1658 Неутрално

  И швейцарците като британците искат да се възползват само от позитивите на ЕС но този филм вече не го дават!!!

 4. 4 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#2] от "dgd":

  Хубав опит, ама съвършено погрешен.

  1. Швейцария е на едно от първите места в света, по процент на граждани, родени извън европейската икономическа зона. Не ми се търси, по едно време бяха дори на първо.
  2. Швейцарците най-вече ги стяга чепикът с образованите немци, французи и италианци, които им се явяват шефове. Но са предупредвени- ако гласувате неправилно на някой от референдумите, всички печеливши производства ще напуснат страната.

 5. 5 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Всички десни популистки партийки в Европа са спонсорирани от Кремъл !

 6. 6 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 663 Весело

  При толкова акули наоколо...

  73! Go Go
 7. 7 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Весело

  До коментар [#4] от "klecho":

  1. Швейцария на първо място ли е по процент араби и мюсюлмани на глава от населението?
  2. Това си го изсмука от пръстите!

 8. 8 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#7] от "deaf":

  1. Те, чЕти: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_sovereign_states_and_dependent_territories_by_immigrant_population

  В Европа само Люксембург има повече, ама са основно португалци, а и е държава с половин милионно население...

  2. Да ти имам аргументите!

 9. 9 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 663 Неутрално

  А сега малко по-сериозно. Същата тази партия е виновна за нарастване на швейцарското население от 6.5 до 8.5 милиона само от 2001-а досега просто защото на работодателите им трябваха повече бачкадори при добре вървяща световна икономика и недостатъчна раждаемост в страната. Но прекалиха и се оляха. Сега дърпат назад. Едно е 6.5 милиона на 44 хиляди квадратни километра, съвсем по-същото е 8.5 на същата площ при наличието на един куп високи баири, които освен да ги зяпат японските и китайски туристи за друго не стават. За задръстванията по пътищата да не говорим.

  Та такива ми ти работи покрай Алпите и малко насред тях.

  73! Go Go
 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2457 Неутрално

  До коментар [#8] от "klecho":

  Не се прави на ударен! Швейцарците НЕ искат мюсюлмани и араби,а не толкова жители от ЕС.
  Немска фирма открива свой филиал във Швейцария,например. Естествено,че тя ще сложи също и немски шефове на фиилала си,освен швейцарски. Откъде го "изсмука",че швейцарците не били доволни немците да им бъдат шефове?!

 11. 11 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 279 Весело

  Що ли и у нас не се проведе такъв референдумец, както и по редица други важни въпроси ?!

 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4599 Любопитно

  "Аз си мисля, че за пореден път швейцарците ще направят правилен избор и ще отхвърлят предложението да се сложи край на споразумението с Европейския съюз за свободно движение на негови граждани. "

  Швейцария има нужда от многобройните граждани на ЕС, които живеят и работят там.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 754 Неутрално

  До коментар [#8] от "klecho":Не се прави на ударен! Швейцарците НЕ искат мюсюлмани и араби,а не толкова жители от ЕС.Немска фирма открива свой филиал във Швейцария,например. Естествено,че тя ще сложи също и немски шефове на фиилала си,освен швейцарски. Откъде го "изсмука",че швейцарците не били доволни немците да им бъдат шефове?!
  —цитат от коментар 10 на deaf


  Пробвай пак?

  https://www.cicero.de/aussenpolitik/das-deutschfeindlichste-land-europas/49363

 14. 14 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Има много начини да се ограничи миграцията от ЕУ . Но да спреш свободното движение на стоки хора услуги и капитали е супер глупаво за швейцарската икономика

 15. 15 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Най лесния начин да спреш миграцията от ЕУ е адресната регистрация . Ако нямаш договор за наем , няма документи за работа и банкова сметка .

 16. 16 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А договор за наем няма кой да ти даде ,ако нямаш трудов договор с швейцарско предприятие . Само най кадърните ще успеят . Естествен подбор

 17. 17 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Добре им е с всичкото нацистко злато, доходоносната пералня и без обвързаност с ЕС.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 18. 18 Профил на matiz
  matiz
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#15] от "fjp58603113":

  Е то си я има адресната регистрация! Много добре си работи тази система. Този референдум е плод на популистка идея, дано хората не се поддадат.

 19. 19 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  До коментар [#2] от "dgd":Хубав опит, ама съвършено погрешен.1. Швейцария е на едно от първите места в света, по процент на граждани, родени извън европейската икономическа зона. Не ми се търси, по едно време бяха дори на първо.2. Швейцарците най-вече ги стяга чепикът с образованите немци, французи и италианци, които им се явяват шефове. Но са предупредвени- ако гласувате неправилно на някой от референдумите, всички печеливши производства ще напуснат страната.
  —цитат от коментар 4 на klecho


  Къде съм казал, че имя някакво значение къде са родени гражданите и селяните? Или какви са по народност, раса, цвят на кожата?
  Това, което има значение е, да има цедка на входа. Така не може куцо и сакато да реши, че негово неотменно право е да отиде където си поиска, както си поиска и да прави каквото му се иска. Ако си добър в работата ти, не особено трудно можеш да се установиш в Швейцария. Или в Германия около границата и да работиш в Швейцария, както правят немалко немци.
  Истината е, че както и да се увърта и избягва темата, колкото и политкоректно да се мъчи да се изкара, повечето хора нямат нищо против чужденците, стига те да работят, да се интегрират и да живеят според общоприетия ред(правила, ...).
  И тази истина се казва единствено от т.нар "крайнодесни" - и естествено, те са веднага наричани фашисти и ксенофоби.
  Но като се гласува никой не те гледа, та редовно има изненади по изборите в Европа (за щастие).

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 20. 20 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 760 Неутрално

  На Швейцария и става все по-трудно да бъде малък и независим остров...
  —цитат от коментар 1 на Petleshev


  Той един английски поет още преди четири века беше написал:
  Човекът не е Остров, вътре в себе си затворен;
  Човекът има връзка с Континента, той е част от всичко друго

  Как цяла държава да остане остров, колкото и да е просперираща.

 21. 21 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#19] от "dgd":

  В момента в Берлин не можеш да вземеш договор за наем и да си направиш адресна регистрация , та каму ли в швейцария . Теорията ти за куцо и сакато издиша

 22. 22 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1351 Весело

  "Приоритет за швейцарското правителство, което изпитва трудности да постави отношенията със заобикалящите го страни на нова основа, е да организира кампания за отрицателен вот на референдума"

  И в Швейцария на бай чиляк опитват да му дават жокер как да МИСЛИ ПРАВИЛНО.

  Има ли нещо дето умнокрасивицизъма да докосне и не съсипе?

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 23. 23 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Saint of Me":

  За да отудеш в швейцария да наемеш квартира трябва да имаш минимум 10 000 евро в банка и да имаш гарант . Хайде стига с тези умнокрасиви че ставате за смях

 24. 24 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  В швейцария да затегнат условията за наемане на имоти от ЕУ граждани , за да е по трудна адресната регистрация и проблема с миграцията от ЕУ е решен .

 25. 25 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз съм живял в скандинавието две години . Защо в скандинавието нямат никакви проблеми с миграцията на ЕУ граждани към техните страни .

 26. 26 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Дори Норвегия не е член на ЕУ и спазва свободното движение на стоки услуги хора и капитали . И нямат притеснения от миграция на ЕУ граждани

 27. 27 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "Saint of Me":

  EU president tells Boris Johnson his latest Brexit plan is just no-deal: ‘We are fine with that’

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK