Италия е пред екзистенциална заплаха заради ниската раждаемост, заяви президентът

Серджо Матарела

© Reuters

Серджо МатарелаБъдещето на Италия е изложено на опасност заради ниските нива на раждаемост, заяви вчера италианският президент Серджо Матарела, цитиран от "Ройтерс".


Изявлението на Матарела е във връзка с нови данни, от които става ясно, че италианското население е продължило да намалява през миналата година.


Засилващата се демографска криза в Италия е една от причините за стагнацията на италианската икономика и ситуацията се влошава, отбелязва "Ройтерс". Според Националната статистическа служба на Италия ИСТАТ миналата година в страната е имало 435 000 раждания, с 5000 по-малко от 2018 г., като това е най-малкият брой раждания, регистриран някога в Италия. Броят на смъртните случаи миналата година е бил 647 000, с 14 000 повече от 2018 г.
"Това е проблем, който засяга самото съществуване на страната ни", каза Матарела скоро след оповестяването на данните. "Като стар човек много добре знам, че нивото на раждаемостта спада", добави 78-годишният президент.


Италианското население е намаляло до 60.3 милиона души, като раждаемостта сред имигрантите помага за преодоляване на негативните тенденции.


Много други европейски страни са изправени пред подобни предизвикателства, особено бившите комунистически страни в Източна Европа. Макар раждаемостта в Германия също да бележи спад, тенденцията бе отчасти преодоляна заради раждаемостта сред мигрантите и имигрантите.


Раждаемостта във Франция и Великобритания е по-голяма.


Италианското население се увеличаваше всяка година след Първата световна война, като през 2015 г. достигна пик от 60.8 милиона души. Оттогава обаче то намалява. /БТА

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK