Законопроект за евтаназията мина стъпка напред в испанския парламент

Законопроект за евтаназията мина стъпка напред в испанския парламент

© Associated PressЗаконопроект за разрешаването на евтаназията и асистираното самоубийство в определени случаи премина през първото препятствие в испанския парламент във вторник, предаде "Ройтерс". Агенцията отбелязва, че това е победа за новото ляво правителство на Испания, която обаче ще разпали ожесточен дебат по темата.


В гласуване по въпроса дали да се разреши законопроектът да продължи в 350-местния парламент, 203-ма депутати гласуваха "за", 140 бяха "против", а двама се въздържаха. Законопроектът отново ще бъде обсъден преди да бъде подложен на окончателно гласуване.


След като два предишни опита за промяна на закона се провалиха заради липсата на съгласие и преждевременния край на мандата на предходния парламент миналата година, правителството успя да спечели мнозинство благодарение на подкрепата на дясноцентристката партия "Сиудаданос" и няколко по-малки партии.
"Говорим за ясно инвалидизиращи болести без лечение, без решение и които предизвикват значително страдание", каза правителственият говорител Мария Хесус Монтеро, като добави, че лекарите, които са против тази практика, ще могат да не участват.


Според сегашното законодателство наказанието за оказване на помощ на някого, за да сложи край на живота си, е до 10 години затвор. Но по данни от национално проучване от 2018 г. 84% от испанците подкрепят декриминализирането.


Евтаназията предполага лекарят да има активна роля при прекратяването на живота на пациента, а при асистираното самоубийство лекарят дава смъртоносно вещество на пациента, който сам да го приеме.


Католическата църква смята евтаназията за морално погрешна, а основната опозиционна консервативна Народна партия, както и крайнодясната "Вокс" искат тя да остане престъпление. Влиянието на църквата обаче намалява още края на диктатурата на Франсиско Франко през 1975 г.


Португалия също обсъжда легализиране на евтаназията. Асистираното самоубийство и евтаназията са разрешени в Швейцария, Нидерландия и Белгия при определени обстоятелства и при строги местни регулации.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK