Ръстът на икономиката на България чувствително ще се забави

Ръстът на икономиката на България чувствително ще се забави

© Юлия ЛазароваИкономиката на България ще продължи да расте с умерено темпо през 2020 и 2021 г., но ще е белязана от чувствително забавяне. Основната причина ще е отслабващото вътрешно потребление, което е основният двигател на икономиката, а инвестициите няма да компенсират този процес.


Това се казва в зимната прогноза на Европейската комисия за икономиката на Европейския съюз, еврозоната и отделните страни членки. Тя е има предварителен характер и е първата след Брекзит и понеже не е ясно бъдещето на отношенията с Великобритания, очакванията за 2021 г. са само хипотетични. Те са основани на допускането, че търговското статукво ще се запази, но засега изглежда, че това най-вероятно няма да се случи. Рискове има и от състоянието на американската икономика, фазата на търговския конфликт САЩ-Китай и ефекта от епидемията от коронавируса CONVID-2019 в Китай.


При тези уговорки Еврокомисията съобщава, че според нея през миналата година българската икономика се е ускорила до 3.7% ръст на БВП от 3.1% през 2018 г. Но през настоящата година темпото ще се забави до 2.9% и може би ще е 3.1% догодина.
Ръстът на икономиката на България чувствително ще се забави


Така 2020 г. може да се окаже с най-слабия растеж от 2016 г. насам, когано бе отчетен 3.8% от БВП. Недостижимо остава средното темпо от 5.7% ръст в периода 2001-2006 г., а данните през последните 4 години се движат в рамките на средния темп на годишен растеж (3.2%) от 2006-2010 г. Минимална е корекцията спрямо есенната прогноза от 7 ноември 2019 г. - влошаване за 2020 г. от 3.0% на 2.9% и подобряване за 2021 г. от 2.9% но 3.1%. Пролетната прогноза е на базата на информация към 4 февруари 2020 г.


Какво пише за България


"Ралният растеж на БВП се очаква да се забави значително до 2.9% през 2020 г. и 3.1% през 2021 г. заради по-слабия раст на вътрешното търсене. Макар да се прогнозира частното потребление да остане ключовият двигател на растежа, приносът му за икономическата експанзия ще намалява в контекста на бавно увеличаване на заетостта. Инвестициите едва ли ще компенсират забавеното потребление през 2020 г. и съвсем леко ще се повишат през 2021 г. заедно с донякъде повишен растеж на износа. Резултатите може да се окажат по-добри от прогнозата заради възстановеното напоследък доверие на потребителите, което може да доведе до по-голяма от очакваната частна консумация.


Реалният ръст на БВП през 2019 г. се оценява на 3.7%, ускоряване след 3.1% през 2018 г. въпреки проблеми с по-слабо външно търсене и растяща несигурност в чужбина. Потреблението остана основният двигател на растеж, особено през първата половина на годината. Благоприятните условия на трудовия пазар и растящите реално разполагаеми доходи подчертаха позитивната динамика при частното потребление.


Макар финансовите условия да останаха благоприятни и да е висок капацитетът за реализиране на вложения в производствения сектор, инвестициите имат само маргинален принос за растежа на БВП. Износът пострада от влошаването на външнот отърсене и стана по-нестабилен. Вносът стагнира в реални измерения, белязан от намален импорт на суровини и не толкова динамични инвестиции в производствене оборудване.


Инфлацията


Инфлацията за 2019 г. се установи на 2.5%, повлияна от фактори като заразата от чума по свинете, вдигнала цените на необработените храни, и флуктуациите в цените на горивата. През 2020 г. се очаква отново необработените храни и цените на енергията да поддържат инфлацията около 2.3%. Прогнозите за тенденциите при цените на петрола сочат към инфлация от 1.9% през 2021 г."


Справка с есенната прогноза на ЕК показва, че само за 3 месеца очакванията на експертите ѝ за инфлацията през 2020 г. чувствително са се влошили - от 1.6% на 2.3%, а най-силно тя ще се усети през първото четиримесечие - 3% ръст на цените на годишна база.


Как ще е в Европа


Икономиката на 27-те държави от ЕС ще продължи по пътя на стабилен, умерен ръст. Еврозоната се радва на най-продължителния период на устойчив растеж от въвеждането на еврото през 1999 г.


Прогнозата за зоната на единната валута е БВП да расте стабилно с 1.2% през 2020 и 2021 г.


За целия Европейски съюз очакванията са за леко отслабване темпото на растеж до 1.4% за двете години след есенна прогноза от миналата година за 1.5%.


Еврокомисарят за икономиката, работеща за хората, Владис Домбровскис предупреди, че "на хоризонта се задават потенциални рискове - по-нестабилна геополитическа обстановка и неясноти в търговията. Затова страните членки трябва да използват сегашната възможност за прокарване на структурни реформи за стимулиране на растежа и производителността".


Колегата му Паоло Джентилони, отговарящ за икономиката, също подчертава очакванията за стабилен, макар и леко занижен, растеж в следващите 2 години. "Виждаме окуражаващи процеси при намаляване на напрежението в търговията и избягване на Брекзит без сделка. Но все още ни очакват значителни неясноти в политиките, които хвърлят сянка над производството. Що се отнася до коронавируса, твърде рано е да се прави оценка на мащаба на негативния икономически ефект."

Коментари (52)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  Ако сменят курса евро за пет лева - икономиката бързо ще се забърза !

  [email protected]
 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3273 Весело

  Ако сменят курса евро за пет лева - икономиката бързо ще се забърза !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Я икономиката, я икономическите емигранти.
  Най-вероятно второто ...

 3. 3 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  И то без въвеждане на еврото.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  До коментар [#2] от "xm...":

  '' Основната причина ще е отслабващото вътрешно потребление, което е основният двигател на икономиката...''
  Знаете ли к'во засилващо се харчене ще падне ...!

  [email protected]
 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4379 Неутрално

  Свършиха кухите фокуси. Време е за реформи.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1296 Неутрално
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 836 Неутрално

  "Ръстът"- това шега ли е?

 9. 9 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2894 Неутрално

  3% си е идеален ръст :)

  Обикновено всичко над 3% е напомпан ръст от разни хватки на правителствата, който ръст после по време на криза бива стопен.

 10. 10 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2240 Неутрално

  Управляващите комунисти убиват българската икономика и пращат народа във все по-голяма мизерия. За какъв ръст ми говорите?!
  Да направим сметка. Годишно получаваме по 1млрд. лева от ЕС,(след като приспаднем нашата вноска в ЕС),между 4-6млрд. лева от наши сънародници в чужбина,и 3млрд.лева от положителното търговско салдо,или общо 9-10млрд. лева от три източника. Колко беше икономическият ръст през 2019г.? Ако не се лъжа 3-4%. Но тези 9-10млрд. лева са поне 9% ръст! Следователно ако ги нямаше,България щеше да е твърдо НА МИНУС!!! Ерго,комунистите убиват България.

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Неутрално

  Чувам как биволицата ездачка и зеленият чорап скимтят от удоволствие!!!!
  Техният жизнен стандарт е гарантиран от североизток!!!!!

 12. 12 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 527 Неутрално

  Няма как при липса на върховенство на закона, тотална корупция по всички нива, несмущавана от гешефтатурата-бухалка, заета да млати противниците на властта да няма спад в растежа. Даже е учудващо че ще се задържи около 3%

  Българите са малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 13. 13 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4334 Неутрално

  Няма как при липса на върховенство на закона, тотална корупция по всички нива, несмущавана от гешефтатурата-бухалка, заета да млати противниците на властта да няма спад в растежа. Даже е учудващо че ще се задържи около 3%
  —цитат от коментар 12 на danvan


  Много точно сте описал ситуацията в страната!

 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#6] от "Велков":

  Докато напразно очаквате Нобел за икономика проверявайте дали колоните издържат на напора от кюлчета които сте складирали на тавана!!!

 15. 15 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 934 Неутрално

  До коментар [#12] от "danvan":

  Мни ами.и взеха да унощожават честния ологархичен бизнес!Кой ще храни троловете,ако ги няма олигарсите?!

 16. 16 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Че за къде да бръзаме.

 17. 17 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  За умнокрасивите пенкилери изпод опашката 3% ръст е нищо, те техните милиардни бизнеси ги разрастват с по печейсе процента на тримесечие.

  Също така Германия на прага на техническа рецесия е в 'леко забавяне' обаче прогноза фактически за запазване на темпа на растежа на България е катастрофа в подходящо 'мотивираните' умнокрасиви очи.

  Сладури

  Facing Worlds
 18. 18 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Сега ще дойде оня заблуден габровски гербер да обяснява че напротив, ще ускорим темпо и скоро ще задминем по икономическо развитие Германия.

 19. 19 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Благодарим ти Тръмпе, че забави цялата световна икономика с глупостите си, вкл. и нашата.

 20. 20 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Разстроено

  Ами нормално...вътрешното потребление е фунция от доходите!Забавяне няма за гешефтарите,перачите и руският обслужващ персИонал....
  Като гледам икономическият"тръст" и "елит"....добре че ЕС иначе............

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 21. 21 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 761 Любопитно

  Баце, отиде стабилността

  Миша
 22. 22 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Благодарим ти Тръмпе, че забави цялата световна икономика с глупостите си, вкл. и нашата.
  —цитат от коментар 19 на vsi28597208


  ьь вие сте нищо - една другарка от американската комунистическа партия, ака Демократическа, вчера казА, че Тръмп е виновен за пандемиията с коронавируса и стотиците хиляди жертви от него

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3105 Весело

  [quote#22:"hhhuuunnnn"][/quote]

  И не само тя- и руският Первии канал го каза....Повтори го и РТ и Спутник!Ахахаххаха

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24 Профил на vsi28597208
  vsi28597208
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#22] от "hhhuuunnnn":

  Забрави да му цунеш подметките.

 25. 25 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 271 Неутрално

  1% от годишните приходи идват от НЛотария, хазарт... Ще се пренасочват към потребление и услуги.
  3,1% ръст за 2020 е добре...

 26. 26 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Пак ревете за глупости ;)
  Троловете от всичко разбирате ;)

 27. 27 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  Без да изтрият стотиците милиарди държавни дългове , ще продължаваме с криза, след криза.
  Ще девалвират еврото, и без това хората са настроени революционно, с една революция, и властта в ЕС и инфлацията.
  Какво става с жълтите жилетки?

  Любовта ще спаси света!!!
 28. 28 Профил на Александър
  Александър
  Рейтинг: 62 Неутрално

  Тя икономиката в България никога не е бързала, за да се забави. То винаги е било мъка особено в условията на корупция и липса на адекватно правосъдие.

 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 481 Неутрално

  Били сме имали ръст в икономиката. Повече няма да търся хумористични медии. Няма нужда.

  мурзилка
 30. 30 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Прогнозите на ЕК са винаги по-консервативни, поради това и често биват надхвърляни впоследствие. Аз мисля, че ръстът на нашия БВП ще надхвърли прогнозата на ЕК, както обикновено. Няма как да учудим света с ръст, но поне 3, 5 % ще е за 2020 г.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 31. 31 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 416 Неутрално


  „Ръстът на икономиката на България ЧУВСТВИТЕЛНО ще се забави“

  "Ралният растеж на БВП се очаква да се забави значително до 2.9% през 2020 г. и 3.1% през 2021 г. заради по-слабия раст на вътрешното търсене.“

  „Инвестициите ЕДВА ЛИ ще компенсират забавеното потребление през 2020 г. и съвсем леко ще се повишат през 2021 г. заедно с донякъде повишен растеж на износа.“

  „ Резултатите може да се окажат по-добри от прогнозата заради възстановеното напоследък доверие на потребителите, което може да доведе до по-голяма от очакваната частна консумация.“

  И това цялото в едно заглавие и един абзац - много шум за нищо, но пък твърде приятен за форумните уши! :))

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 717 Неутрално

  До коментар [#1] от "karabastun":

  руски трол фанатизира бабичките да се страхуват от еврото. От 20 години е така..........

 33. 33 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1514 Неутрално

  Като спрат лот. билетчета кинтите ще се пренасочат към реалната икономика, а не в офшорни сметки. Та може да има леко мултиплициращ ефект

 34. 34 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 717 Весело

  Викам си, ще отгърмим с - 5 % , а то било +3%, при това "реални".

  Защо ме плашите четвъртъШно!?

  Ръстът си остава в рамките на "метър и половина - два".
  Т.е. "в центъра".
  :)

 35. 35 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 717 Весело

  Били сме имали ръст в икономиката. Повече няма да търся хумористични медии. Няма нужда.
  —цитат от коментар 29 на Маршалов

  [/quote]
  Колкото и да крадете руснаците, пак има и ръст!
  Смейте се, ама ви е тъжно!

 36. 36 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 717 Весело

  Били сме имали ръст в икономиката. Повече няма да търся хумористични медии. Няма нужда.
  —цитат от коментар 29 на Маршалов

  [/quote]
  Колкото и да крадете руснаците, пак има и ръст!
  Смейте се, ама ви е тъжно!

 37. 37 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Най-после една добра икономическа новина за опозицията.

 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2169 Весело

  До коментар [#29] от "Маршалов":

  Само сАвеЦката икономика има ръст- нали така!!!

 39. 39 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  И защо ще пада вътрешното потребление? Нали средната заплата растяла с двуцифрено число.

  Някой да обясни това противоречие! Красен Станчев питайте.

  Любовта ще спаси света!!!
 40. 40 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3550 Неутрално

  С 2% инфлация, почти нищо.

  Любовта ще спаси света!!!
 41. 41 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Любопитно

  Ако сменят курса евро за пет лева - икономиката бързо ще се забърза !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  А ако не го сменят?

 42. 42 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Любопитно

  До коментар [#2] от "xm...":

  Без да искаш си дал причината, поради която това няма да стане - на никой в Европа не му трябват нови вълни бедняци. Колкото по-изравнен е стандарта в ЕС, толкова по-добре работят икономиките. Затова са кохезионните фондове.

 43. 43 Профил на Alarmstufe Rot
  Alarmstufe Rot
  Рейтинг: 5295 Любопитно

  До коментар [#29] от "Маршалов":

  Вас, руснаците, много ви е страх, ако България е добре.

 44. 44 Профил на bul36521362
  bul36521362
  Рейтинг: 275 Весело

  Според мен, вие трябва да основете ново течение в макроикономиката...теориите ви са революционни и ги няма по учебниците...

 45. 45 Профил на Hella Good
  Hella Good
  Рейтинг: 1259 Весело

  До коментар [#42] от "Alarmstufe: Rot":

  "Колкото по-изравнен е стандарта в ЕС, толкова по-добре работят икономиките"

  Тук малко има едно разминаване, от МНОГО време западът разчита на свежа сравнително НЕПРЕТЕНЦИОЗНА кръв, всеки дето е отишъл първи в Германия например гърби двойно на дойчо И свива уши и е утив и много внимава да не се забърква с политики, златните на практика робчета на либерален режим, бачкат, слушкат и са доволни от живота въпреки неизбежните подрусвания по пътя, те са субоптимум ама децата вече ще са ИСТИНСКИ НЕМЦИ.

  С изравняването на нещата обаче всеки изведнъж почва да ги разбира политиките и да зяе и предявявява претенции а западноевропейците НЕ са готови за това щото засега не са го усетили в достатъчно неприятно голям мащаб, то е лесно да си приятелски настроен като ти аргатува някой евтино и те слуша, като почне да надига глава е малко по-друго :)

  Facing Worlds
 46. 46 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Ей джурналистите като почнат да говорят за ръст на спада и спад на ръста, лошо ми става. У нас ако има ръст, той е в рамките на статистическата грешка, която при Статистическия инстут и БНБ обикновено е и позголяма. Средната грешка е 2.5% при всяко статистическо изследване. Тоест ръст може да има, може и да няма и няма кой да го установи със сигурност. А когато тоя "ръст" се индексира с инфлацията, се оказва че няма ръст.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 47. 47 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Германската се забавя , нашата също.

 48. 48 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 283 Любопитно

  До коментар [#6] от "Велков":

  И какво ще го правиш това злато? Ще си го гледаш ли?

 49. 49 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 283 Любопитно

  До коментар [#6] от "Велков":

  И какво ще го правиш това злато? Ще си го гледаш ли?

 50. 50 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5584 Весело

  Разсипаха я таЯ държава...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3062 Неутрално

  Ще се забави, щото много висок стана.

 52. 52 Профил на madridchanin
  madridchanin
  Рейтинг: 660 Неутрално

  ВНП 2.2% лошо Украйна ще ни настигне

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK