Спорът за бюджета на ЕС за идните седем години продължава: най-важното

Спорът за бюджета на ЕС за идните седем години продължава: най-важното

© ReutersЛидерите на държавите от ЕС ще се срещнат на извънреден съвет тази седмица, за да опитат да постигнат компромис за това как ще се харчат парите на съюза в идните седем години. Европейските институции спорят за Многогодишната финансова рамка от месеци - тя трябва да влезе в сила на 1 януари 2021 г., но засега няма изгледи дебатите да приключат навреме.


На срещата в четвъртък преговори ще водят националните правителства на 27-те държави-членки. Конфликтът там е между "пестеливите" Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия и "Приятелите на кохезията" - предимно източноевропейски държави, сред които и България. Но дори да постигнат съгласие скоро, те ще трябва да координират предложението си за бюджет с Еврокомисията и с един Европейски парламент, който има право на вето върху решението, и открито заплашва да го използва.


Какво е това Многогодишна финансова рамка


С две думи: таванът на разходите на ЕС за идните седем години - като цяло и по отделни пера. Макар често да се замества с думата "бюджет", за разлика от националните такива, МФР не може да има дефицит и често реалните разходи не достигат заложените нива.


Кой я определя
Предложението за размера и структурата ѝ идва от Европейската комисия. Съветът на ЕС обсъжда и взима решение, което трябва да бъде единодушно. Европейският парламент може да го одобри или отхвърли, но на теория не може да внася промени. За одобрение е нужно абсолютно мнозинство.


На практика обаче още предишният Европарламент поиска да участва по-активно в процеса и обяви своя позиция още през ноември 2018 г., преди Комисията да представи своето предложение. След изборите през май миналата година новите евродепутати изрично гласуваха да се придържат към решението на предшествениците си, а сега заплашват да отхвърлят решението на Съвета, ако не го одобрят. Повече за позицията на парламента четете тук и тук.


Каква е сегашната рамка


МФР за периода 2014 - 2020 г. е на стойност 1087 млрд. евро в сегашни цени. От тях 39% са отишли за устойчив ръст на природните ресурси, 34% - за икономическа, социална и териториална кохезия, 13% за конкурентоспособност за ръст и работни места, 6% за дейностите на ЕС на глобално равнище, 6% за администрацията на съюза и 2% за сигурност.


Кой какво предлага


ЕП иска за рамката да се отделят 1.3% от брутния национален доход на държавите-членки или 1 324.1 млрд. евро. Идеята му е да се запази финансирането за селското стопанство, кохезионните фондове и рибарството, като в същото време се увеличи финансирането за младежта, науката, околната среда и климата, инструктурата, дигитализацията и социалните права.


Еврокомисията предложи първоначално 1.11% или 1134.6 млрд. евро. Основните пера ще бъдет Кохезия и ценности (34.5% са отделени за Европейския фонд за регионално развитие, Европейския социален фонд, Кохезионния фонд и др.) и Природни ресурси и околна среда (29.7% от бюджета за Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони). 14% са предвидени за единния пазар, иновациите и цифровото развитие, 9.6% - за политики за съседство и развитие, хуманитарни помощи и предприсъединителни фондове. 6.7% - за администрацията на ЕС, 2.7% за миграция и управление на границите и 2.1% за сигурност и отбрана.


Разликите между предложенията им са следните:


- Евродепутатите искат парите за кохезия да останат същите като процент от цялата рамка, Еврокомисията предлага намаления в някои аспекти и увеличение с 92.5% на средствата за програмата "Еразъм +", докато Европарламентът иска да ги увеличи двойно.


- Еврокомисията предлага намаление на селскостопанските фондове и фонда за морско дело и рибарство, както и увеличение с 49.9% на средствата за програмата "Околна среда и действия за климата" (LIFE). ЕП иска за нея да се дават двойно повече пари, както и 10% увеличение на финансирането на фонда за рибарство.


- Евродепутатите искат увеличаване на парите за единния пазар и цифровото развитие с 85.6% в сравнение с периода 2014 - 2020 г. Комисията предлага увеличение с 29.1%.


Според европейски медии на съвета председателят Шарл Мишел ще предложи 1.07% - процент, който вече бе обсъждан и отхвърлен. Дали този път компромис ще бъде постигнат, ще се разбере в четвъртък вечерта.

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  Твърсе е сложно, за да бъде решавано от политици.
  Тук трябва да се произнесат експертни групи.

 2. 2 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 289 Весело

  Настрадин Ходжа тръгнал да убеждава съселяните си, че богатите трябва да делят с бедните. Вечерта се върнал уморен, но щастлив в къщи и казал на жена си: "Работата е почти свършена. Успях да убедя всички бедни."
  Та и с парите за кохезията така, работата е почти свършена.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  За нас, като българи най-важно е да не пострада кохезионната политика.

 4. 4 Профил на 1107
  1107
  Рейтинг: 690 Неутрално

  В случая с България, милиардите са отшили на 90% в мафията. Не знам на какво се дължи тая благосклонност на Брюксел към "нашите" ченгета на московска служба, но резултата е че те превзеха изцяло "държавата".

 5. 5 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Любопитно

  ЕССР....Вие давайте пък ние ще харчим както ние си искаме.....
  Милиардите ги нямат за нищо, харчат като за семки...

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 6. 6 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Малката Меркел и "Бундесверът: Русия атакува Европа, не зачита суверенитета на страните" - https://news.bg/int-politics/bundesverat-rusiya-atakuva-evropa-ne-zachita-suvereniteta-na-stranite.html

  "Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова Русия да спре да подкрепя "зверствата" на режима на президента Башар Асад, предаде Белият дом, цитиран от Франс прес и БТА." /по dnes.dir.bg/

  "Зелената сделка" само отнема ресурс от едно такова смислено направление. ОФ на ПЕС и либерали, Станишев, Макрон и...

  Със здраве.

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2686 Неутрално

  "Европейският парламент може да го одобри или отхвърли, но на теория не може да внася промени. За одобрение е нужно абсолютно мнозинство."

  Задава се сериозни пазарлъци. Май лека-полека всички почнаха да проумяват че супер хипер мега сложната политическа система на ЕС е тотално сбъркана и не работи за 27 страни и 700+ депутата, барабар с комисия.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Моля, кажете3 на пасоля, че тази опорка много отдавна намирисва и изобщо не работи сред нормалните, книжовни българи!!!

 9. 9 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Неутрално

  "Европейският парламент може да го одобри или отхвърли, но на теория не може да внася промени. За одобрение е нужно абсолютно мнозинство."Задава се сериозни пазарлъци. Май лека-полека всички почнаха да проумяват че супер хипер мега сложната политическа система на ЕС е тотално сбъркана и не работи за 27 страни и 700+ депутата, барабар с комисия.
  —цитат от коментар 7 на realguru


  Отрезвяването ще дойде скоро. Всички претендираха че нищо не виждат и че всичко е "супер" с обединена Европа. Скоро ще им стане ясно колко са сгрешили. Само след няколко години и други ще поемат по пътя на Великобритания.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  Най-важното е, че разходите за незаконните имигранти, които Меркел канеше (но които не помогнаха с нищо на Германия), ще нарастват, но парите, които внасяше Великобритания, ще отсъстват. На този фон трябва драстично съкръщаване на евробюрокрацията, както и драконовски мерки по разходването на евросредства. Иначе рискуваме следващите мераклии за излизане от ЕС да станат Германия и Франция, които заедно с БеНеЛюкс, Скандинавия и Великобритания да си направят ново обединение, което да приеме строга митническа и търговска политика към ЕС.

 11. 11 Профил на Padrino
  Padrino
  Рейтинг: 4808 Любопитно

  До коментар [#5] от "padrino":Моля, кажете3 на пасоля, че тази опорка много отдавна намирисва и изобщо не работи сред нормалните, книжовни българи!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  С удоволствие ще се съглася с Вас ако ми докажете противното. Но с реални цифри и факти а не само с призиви и партийни лозунги.

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 12. 12 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 534 Любопитно

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Нетни вносители Германия Франция Италия и скандинавските страни Нетни получатели всички останали ,начело с Полша
  Е как мислиш за бъдещето на кохезионната политика

  гошо
 13. 13 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  Аха, значи "богатите" в ЕС искат да не дават повече пари на "бедните", да променят политиките така, че да нямаме много достъп до техните пазари (пакет "Мобилност), но те да ни наставляват кое било "европейска ценост" (съдии-комунисти от времето на Студената война да не се пипат, щото са ги превъзпитали в модерна леващина междувременно и могат да ги ползват за блокиране на всяко правителство, което не харесва на Германия, Франция и най-устатата държава в ЕС - Нидерландия) и да могат спокойно да си продават третокачествените боклуци на нашите пазари, докато ние опъваме каиша за жълти стотинки. И това след като заздравиха нашенската мафия с милиардите еврофондове, които ѝ изсипаха без никакъв контрол. Супер, ама мен не ме устройва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 14. 14 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2103 Весело

  Аха, значи "богатите" в ЕС искат да не дават повече пари на "бедните", да променят политиките така, че да нямаме много достъп до техните пазари (пакет "Мобилност), но те да ни наставляват кое било "европейска ценост" (съдии-комунисти от времето на Студената война да не се пипат, щото са ги превъзпитали в модерна леващина междувременно и могат да ги ползват за блокиране на всяко правителство, което не харесва на Германия, Франция и най-устатата държава в ЕС - Нидерландия) и да могат спокойно да си продават третокачествените боклуци на нашите пазари, докато ние опъваме каиша за жълти стотинки. И това след като заздравиха нашенската мафия с милиардите еврофондове, които ѝ изсипаха без никакъв контрол. Супер, ама мен не ме устройва.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  На Борисов пари му дай, той акъл не иска.

 16. 16 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 441 Весело

  До коментар [#8] от "selqnin":

  ...казва го един евреин, мислейки си, че познава българите.
  Bitch, please!

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 17. 17 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Записано е в Светото писание "За къв ни е ЕС без парите?"
  Пари няма - действайтеееее!

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  От всичкото разбрах, че бедните държави ще изплащат дълговете на богатите. Щото в момента са около 25 трлн. Германия има най-много -6,5!

 19. 19 Профил на Красен
  Красен
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Държавните крадци са се хванали за кохезията - хранилката на управляващите.

  Без да съм експерт, парите трябва да отидат за наука и образование, европейска прокуратура, гранична и миграционна служба, обща отбрана.
  За другото държавите сами ще си намерят пари - не трябва толкова да се краде, ей :)

  И един коментар под черта - силните страни в Европа говорят за по-силна интеграция, а намаляват бюджета .... и това ако не е лицемерие - здраве му кажи :)

 20. 20 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 61 Неутрално

  Не са малко парите на данъкоплатците от EU за усвояване. Пазарлъците са закономерни, мераците големи, но всички знаем, кои дават най-много пари, те ще налагат и условията. Не се съмнявам, че нашите ще искат много, колко ще получат ще видим. Надявам се, обаче външният контрол в разходването да бъде драстично увеличен, щото на национално ниво го нема никакъв.

 21. 21 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  "Не се съмнявам, че нашите ще искат много, колко ще получат ще видим."
  До коментар [#20] от "zhoo":

  Колко получихме за втория 7-годишен период? Колко беше планирано да получим? А колко платихме? Къв е баланса?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK