Източна Европа дава на Запада повече, отколкото взима

Източна Европа дава на Запада повече, отколкото взима

© ReutersКогато лидерите на Европейския съюз се срещнат тази седмица, за да обсъдят следващия седемгодишен бюджет на блока, ще опитат да решат една загадка за 1 трилион евро, основана на серия от погрешни схващания, пише в статия за "Файненшъл таймс" Клотилд Армо, румънски евродепутат от групата "Обнови Европа" и член на бюджетната комисия в Европейския парламент.


По думите на Армо бюджетните разговори "често се представят погрешно като конфронтация между мрънкащите страни от Източна и Централна Европа, които искат повече пари, и пестеливите северноевропейци, които настояват, че щедростта има граници. По-богатите държави отправят критики към източноевропейските гласоподаватели, че избират евроскептични автократи, които прибират в джоба си много пари от ЕС, докато в същото време критикуват Брюксел".


Според евродепутата обаче, когато се погледне по-голямата картина, се вижда, че "голяма част от богатството в Европа се движи от по-бедните страни към по-богатите наред с "изтичането на мозъци".
Армо припомня, че между 2009 и 2015 г. Румъния е загубила половината си лекари, а за десетилетие Полша е изгубила най-малко 7% от медицинските сестри и докторите си. Допитвания сред полски студенти по медицина показват, че повече от половината планират да напуснат страната, след като завършат. В България това са 90%.


Според евродепутата това бягство е де факто един голям трансфер на богатство. По думите ѝ образованието на един лекар в Румъния струва на хазната около 100 000 евро. Годишното изтичане само на лекарите представлява повече от една четвърт от финансирането, което ЕС заделя за Румъния всяка година, за да догони останалите от клуба.


Армо смята, че богатите страни, които искат да се орежат еврофондовете за по-бедните региони, изключват и други фактори, като трансфера на лични пари. "Печалбите, които западноевропейски компании правят в Централна и Източна Европа, далеч надхвърлят публичното финансиране, което се прехвърля на изток", допълва тя.


Евродепутатът уточнява, че от 2010 до 2016 г. Унгария, Полша, Чехия и Словакия са получили еврофондове приблизително еквивалентни на два до четири процента от брутния им вътрешен продукт, но отливът на печалби и доходи от собственост към запада от тези страни за същия период варира от четири до осем процента от БВП.


"Френските гласоподаватели може напоследък да се притесняват от полските водопроводчици, но източноевропейските гласоподаватели се изнервят от френските изпълнителни директори. У дома в Букурещ аз пазарувам от френски супермаркет, моят телефонен оператор и компанията ми за водоснабдяване са френски. Плащам сметките си за газ на френска мултинационална компания чрез, разбира се, френска банка", посочва евродепутатът.


Тя изтъква, че еврочленството е донесло огромни ползи на Централна и Източна Европа, но западните икономики също са спечелили много от процеса на разширяване, както и че е крайно време западните политици да обяснят този факт на избирателите си - европейските пари не са благотворителност, те са услуга за услуга.


Още за позициите в преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС четете тук и тук.

Ключови думи към статията:

Коментари (72)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на оuzo
  оuzo
  Рейтинг: 591 Неутрално
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  Да кажем истината на глас...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Нещо европеистика дружина огладня Да не стане нещо от сорта по слабичките да ги изядат На първо време ще си решат проблемите ,като резнат разните му присъединителни фондове е може да ни залъжат че парите са необходими за Западните Балкани та да не попаднат под влияние на Русия

  гошо
 4. 4 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 640 Неутрално

  Нещо европеистика дружина огладня Да не стане нещо от сорта по слабичките да ги изядат На първо време ще си решат проблемите ,като резнат разните му присъединителни фондове е може да ни залъжат че парите са необходими за Западните Балкани та да не попаднат под влияние на Русия

  гошо
 5. 5 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5733 Неутрално

  "Печалбите, които западноевропейски компании правят в Централна и Източна Европа, далеч надхвърлят публичното финансиране, което се прехвърля на изток"

  Като искаме да не сме бананова държава, трябва да си отворим и пазара

 6. 6 Профил на Кейгецу
  Кейгецу
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Армо припомня, че между 2009 и 2015 г. Румъния е загубила половината си лекари, а за десетилетие Полша е изгубила най-малко 7% от медицинските сестри и докторите си".

  Много удобни граматични форми използват Армо и подобните му - Румъния, България и пр. били загубили. Това някак си от само себе си е станало, а не че някой, с действията или бездействието си, ги е прогонил, подтикнал, принудил да напуснат родната си страна. Като не искате да ги губите, намерете форми и начини да ги задържите, а не мрънкай как лошият Запад едва ли не ви ги е откраднал.

 7. 7 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 812 Неутрално

  Още по темата https://www.lemonde.fr/blog/piketty/2018/01/16/2018-the-year-of-europe/

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 8. 8 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  "Печалбите, които западноевропейски компании правят в Централна и Източна Европа, далеч надхвърлят публичното финансиране, което се прехвърля на изток", допълва тя.
  ————

  Хайде извадете цифри накрая!

  Любовта ще спаси света!!!
 9. 9 Профил на lrz04638139
  lrz04638139
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Най-после некой да се осмели да каже истината. Да прибавим и неравните условия, при които е поставен източноевропейският бизнес, водещи до невъзможност да се конкурира със западния, като например по-ниските субсидии за земеделците, по-високите лихви по кредитите и пр. Източна Европа е донор на ръботна ръка, мозъци и капитали.

 10. 10 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3090 Неутрално

  До коментар [#5] от "pet_fire":

  “Като искаме да не сме бананова държава, трябва да си отворим и пазара”

  Е ние така станахме бананова държава и затворихме милиони работни места.
  100х. човека ходят в Гърция на почивка и по всички медии, само това се прожектира...
  А, че 2,5 млн. живеят с по-малко от 250€, не се говори много.

  Любовта ще спаси света!!!
 11. 11 Профил на jianev
  jianev
  Рейтинг: 237 Неутрално

  "Армо припомня, че между 2009 и 2015 г. Румъния е загубила половината си лекари, а за десетилетие Полша е изгубила най-малко 7% от медицинските сестри и докторите си". Много удобни граматични форми използват Армо и подобните му - Румъния, България и пр. били загубили. Това някак си от само себе си е станало, а не че някой, с действията или бездействието си, ги е прогонил, подтикнал, принудил да напуснат родната си страна. Като не искате да ги губите, намерете форми и начини да ги задържите, а не мрънкай как лошият Запад едва ли не ви ги е откраднал.
  —цитат от коментар 6 на Кейгецу


  На практика ги е откраданал защото "бразованието на един лекар в Румъния струва на хазната около 100 000 евро", няма проблем да емигрират, но тогава държавата в която са отишли да си плати тия 100к евро на държавата в която са се обучили.

 12. 12 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#8] от "hope":

  Не цифри, а числа си треба..

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Изгодата е взаимна. Никой само не дава, без да взема.

 14. 14 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 640 Весело

  До коментар [#12] от "Нинов":

  Требе друго ,ама за сега не е политкорктно Но и твоите немчовци ще се сетят ,няма къде да ходят

  гошо
 15. 15 Профил на Taiga
  Taiga
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  Предвид, че в Западна Европа се намират държавите с най-голяма колониална история, и в исторически план са свикнали само да взимат (затова днес те са добре), то това не е изненадващо.
  Същото се случва и днес, само където му викат Европейски съюз.

  "АМЕРИКАНСКИ ГЕОЛОЗИ, ПРОУЧВАЙКИ ПОРЕДНОТО НЕФТЕНО НАХОДИЩЕ НА США, С ИЗНЕНАДА УСТАНОВИХА, ЧЕ НАД НЕГО ИМА НЯКАКВА АРАБСКА ДЪРЖАВА"
 16. 16 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално  този проблем съществува дори и между държавите и регионите в самата Западна Европа.

  Освен това накрая американците изсмукват целио европейски мозък... де кой има нещо у канчето ...

 17. 17 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Тази врътка с медицинския персонал е истина , а както са тръгнали нещата ,в следващите 10 години още 50-60% от лекарите и мед сестрите ще напуснат и България и Румъния ,не само защото заплащането в ЕС е в пъти по добро ,а защото тук който и да е управляващ ,а и населението , се чудят как по гадно и брутално да се отнасят с медиците ,защото са свикнали ,че те са им безплатни роби , а вече желаещи да бъдат такива няма ,особено от младите , така надеждите ,че някой ще плати на някого друг обучението ,ще останат като далечна мечта , всеки си гледа вече интереса ,а тези ,които ще останат тук ,да се готвят за супер труден и тежък достъп до медицински услуги , просто така е в развития свят ,да влезеш днес на доктор е супер скъпо ,а не безплатно или чрез бой на доктора ,този филм свършва .

 18. 18 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Предвид, че в Западна Европа се намират държавите с най-голяма колониална история, и в исторически план са свикнали само да взимат (затова днес те са добре), то това не е изненадващо.Същото се случва и днес, само където му викат Европейски съюз.
  —цитат от коментар 15 на Taiga


  Щот рашките само дават, не взимат, айде възгеч, този филм сме го гледали. Сичкото мозък по света работи за тях.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 19. 19 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 581 Неутрално

  Никога не съм казвал нищо друго, освен това, че сте колония на Западна Европа и на Германия специално.

 20. 20 Профил на The Island
  The Island
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Добре, че е румънската депутатка, за да ни светне защо сме в ЕС. Нашите евродепутати дали могат да напишат нещо подобно....Съмнявам се.

 21. 21 Профил на 5.10
  5.10
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ама някой още ли мисли, че в междудържавните отношения има морал и приятелство?
  Оня го е казал отдавна - има само интереси. Това е положението, правилата на играта са ясни и моля без обидени.
  Време е и бай Булгар да осъзнае, че в тая игра няма приятели и да си играе каквито карти има трезво и без емоции.
  А и още нещо - приятел нямаше бай Булгар и в лицето на Руската империя/СССР. Просто бизнес от тяхна страна на гърба на наивника дето романтично вярваше в мита за дядо Иван.

 22. 22 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 864 Неутрално

  Тази Армо як социализъм я е ударил в главата. Не стига, че повтаря мантрата за 100К, дето струвало обучението на един лекар (толкова ли плащат студентите, а ако не, то защо?), ами почна да брои парите в джобовете на частните компании и да ги приписва на митичния Запад. Аман от депутати - калинки, пък било то и в Европарламента!

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 23. 23 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  .......Освен това накрая американците изсмукват целио европейски мозък... де кой има нещо у канчето ...
  —цитат от коментар 16 на Нинов

  И не само европейския!!!
  Тия, които имат у канчето отиват в щатите! Тия които нЕмат ги влече към Русия,, но пак не ходят!!!
  Защо ли?

 24. 24 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Източна Европа Е ЧАСТ от Запада. ФТ още живеят в студената война. Направо ме влодяват като почнат с тия групови термини. Франция е една грозна канализация където хората протестират от 6 месеца щото не могат да си платят сметките за так. Аз освен Карфур друга френска фирма не знам. Португалия е по-бедна от нас. Испания е също много зле. Що не говорят за тях? А Чехия е по-богата от Иралия, Испания и Португалия, а те дават за пример само 2 страни - Франция и Румъния. Що не дадат за пример Чехия и Португалия? Пълна простотия на неграмотни идиоти.

 25. 25 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  Изгодата е взаимна. Можем да взимаме много повече, но не и с корумпетата в парламента, които преливат милиардите от ЕС в мафиотските джобчета.

 26. 26 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Разстроено

  До коментар [#6] от "Кейгецу":

  100% съвпада с моя отговор, който щях да напиша.

  Никой насила не ги е взимал....ако ситуацията тук бе нормална - никой нямаше да ходи напред назад и да си разбива живота. Всички знаем как се започва живот отначало в друга страна, дори и със заплата на лекар или програмист. Емоционалните дефицити, които имат тези хора са много повече от парите, които им се дават.

  Така, че да, наистина сме мрънкащи за пари, защото ако не бяхме мрънкащи, щяхме да сме действащи (протести на улицата за всяко нещо, което се опитват да ни продадат "оправящо ни за 800 дни").

 27. 27 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "У дома в Букурещ аз пазарувам от френски супермаркет, моят телефонен оператор и компанията ми за водоснабдяване са френски. Плащам сметките си за газ на френска мултинационална компания чрез, разбира се, френска банка"
  ==============================================

  Е, поне тока си плащате на румънска компания.
  Тук и тези пари отиват в чужбина.

 28. 28 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1759 Разстроено

  "Печалбите, които западноевропейски компании правят в Централна и Източна Европа, далеч надхвърлят публичното финансиране, което се прехвърля на изток"Като искаме да не сме бананова държава, трябва да си отворим и пазара
  —цитат от коментар 5 на pet_fire


  Ние пазара сме си го отворили, както и за нас е отворен един огромен пазар на ЕС. Лошото е, че няма български фирми-национални шампиони, които да завладяват пазара на ЕС поне в някаква област. Въображението на олигарсите в България стига до там да доят българския потребител (т.нар. "Национална лотария" е добър пример).

 29. 29 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Това, което пропуска румънската депутатка е относно отпусканите средства по европрограми..
  Там цялата сума се отчита като нетен приход за източните държави, но не казват, че всъщност над 70% от отпуснатите средства се връщат в икономиката на големите държави.
  Знайно е, че приоритетно се одобряват онези кандидатури по програми, в които се закупуват машини и съоръжения от западни производители или пък се дофинансират от западни банки.
  Така, често се случва един проект да се финансира 40 % по европрограма и 60% самофинансиране от българска страна.
  Цялата сума се инвестира в закупка на машини от западен производител . Така се отчита уж приход за България, а в крайна сметка парите отиват в чужбина.

 30. 30 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#29] от "BULEXIT":

  Е къде е проблема на това, че някой ти е дал:
  1. Пари да си обновиш машините и не ти ги иска тези пари обратно
  2. Пазар, който за всяка БГ фирма реално е безкраен и за разлика от Руския - ПЛАТЕЖОСПОСОБЕН!

  На мен ако накой ми купи машините и ми даде възможност безмитово да продавам - ебаси, направо съжалявам, че интересите ми не са в земеделието или строителството на магистрали...

 31. 31 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Поредните руски хибридни гадости ....

 32. 32 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  Хората работят за пари и просперитет!
  Като не го намират тук ще го търсят другаде, това е нормалното!
  Никой не ги краде. И в Западна Европа има голямо движение на работещи, търсещи повече.
  Ако тук ти плащат добре ще си стоиш, но българина пари не дава на работника си ;)

 33. 33 Профил на mop36557620
  mop36557620
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  Напротив, много наши производители изнасят за ЕС, стига да произвеждст качествено!
  ЕС е огромен пазар и това е добре за всички.

 34. 34 Профил на BULEXIT
  BULEXIT
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#29] от "BULEXIT":Е къде е проблема на това
  —цитат от коментар 30 на nemisemisli


  Няма проблем.
  Въпросът е, че не е вярна тезата за "подаряващия Запад" и "получаващия Изток", който освен всичко друго прави и вноски в бюджета.
  При всяко положение Големите са на голяма печалба.
  Иначе този съюз не би съществувал.
  Или щяха да го напуснат, както Великобритания прецени, че извън ще печели повече.

 35. 35 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3415 Весело

  До коментар [#3] от "гошо":

  Българите са позабравили, че Холандия, макар и не колкото Великобритания, е била колониална сила и си има предпочитани илитерати за прибиране.
  Симпатия към бившите подчинени, може би...
  Не съм ходил в Турция, но разправят, че ни гледали със симпатия.

  Еретик
 36. 36 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 806 Неутрално

  А колко е годишният отлив на печалби и доходи от България?
  (4,7% от брутния вътрешен продукт в Полша, 7,2% в Унгария, 7,6% в Чехия и 4,2% през Словакия)

 37. 37 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 806 Неутрално

  А колко е годишният отлив на печалби и доходи от България?
  (4,7% от брутния вътрешен продукт в Полша, 7,2% в Унгария, 7,6% в Чехия и 4,2% през Словакия)

 38. 38 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар [#30] от "nemisemisli":

  "На мен ако накой ми купи машините и ми даде възможност безмитово да продавам - ебаси, направо съжалявам, че интересите ми не са в земеделието или строителството на магистрали..."

  Доколкото разбирам и вие сте на принципа: "аз да бях на тяхно място чудеса щях да направя". Кой ви пречи да преориентирате интересите си и да сте на тяхно място и да продавате безмитово, след като някой ви купи машини!? Излиза, че сте точно същия, както тези, които критикувате.

 39. 39 Профил на Чичи (Ice Man's fan)
  Чичи (Ice Man's fan)
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Няма лошо фактологията по тези теми да се изнася и представя на възможно най-масово ниво в западните държави от ЕС.
  Избирателите там, например в Холандия, Дания, Франция изобщо нямат идея за подобен прочит на икономическите реалности в съюза.

  Πάντα χωρεῖ καὶ οὐδὲν μένει
 40. 40 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 904 Неутрално

  Напълно права е румънката. Протекционизма на Макрон и орязването на фондовете за кохезия са равносилни на това Източна Европа да наложи мита на френски, немски и италиански коли.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 41. 41 Профил на happystory
  happystory
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Значи според ФТ всички поляци в франция са водопроводчицди? Няма високо квалифицирани поляци в франция така ли? Да пукните дано ФТ. Бездомни нещастници. Полша е хиляди пъти по велика страна от Франция, за БГ да не говорим. когато на БГ са и викали 3-тия рим в Франция са се учили да ядат с вилици. Франция е една бедна пропаднала яма бедняци скапани.

 42. 42 Профил на Imeto mi
  Imeto mi
  Рейтинг: 524 Неутрално

  Айде само да не ползват емигиралите за позиция, че дават повече на запада. Това, че източните политици не се грижат за своите граждани не означава, че имат право на повече пари дори обратното.

  Защото точно орязване на фондовете, ще отрезви повсеместното крадене на евро пари.

 43. 43 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#38] от "grajdanin1":

  Аз интереси си имам и не искам да ги сменям - все едно ако обичаш да ядеш свинско да ти кажа, ами почни да ядеш телешко, щото е по-хубаво. Еми не искам - свинското си ми харесва.
  Пари съм си направил и се занимавам с това с което искам - не разбирам мрънкането, че те ни дават пари за покупка на Западни машини и ние сме недоволни от това.
  Аз щом съм тук съм си намерил своето - за едни хора е едно, за други друго...на едни не им пречат дупките по улиците и се радват на топли взаимоотношения между комшии, други търсят "строгите правила на Германия" и липса на емпатия от заобикалящите те.
  Това е.

 44. 44 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  [quote#11:"jianev"][/quote]

  Като не ни изнася изхода е лесен, излизаш от ЕС няма вече възможност хей така да ис вземеш шапката и да идеш да работиш където ти се иска. като искаш европейски ценности признаваш свободното движение на стоки, хора и услуги и си траеш, ако можеш обръщаш играта и печелиш както над двадесет години го правеха транспортните ни фирми.

 45. 45 Профил на Ангел Ангелов
  Ангел Ангелов
  Рейтинг: 731 Неутрално

  А колко е годишният отлив на печалби и доходи от България? (4,7% от брутния вътрешен продукт в Полша, 7,2% в Унгария, 7,6% в Чехия и 4,2% през Словакия)
  —цитат от коментар 37 на plynii


  Когато българи като Ковачки, Божков и ред други инвестират в други страни като Сърбия ,ОАЕ и къде ли не, това отлив от печалби ли е или българите могат да си изнасят печалбите от България , а западните бизнесмени не?

 46. 46 Профил на Ridiculous Върнете стария сайт!
  Ridiculous Върнете стария сайт!
  Рейтинг: 867 Неутрално

  До коментар [#32] от "mop36557620":

  Всъщност има известен натиск: аз съм лекар със специалност, която в България не е особено печеливша. Всеки месец получавам покани от ловци на глави с предложения за западна Европа и заплати, за които тук ще работя година (месечно). Плюс осигуровки, езикови курсове, ако има нужда и други екстри.

 47. 47 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  "Армо припомня, че между 2009 и 2015 г. Румъния е загубила половината си лекари, а за десетилетие Полша е изгубила най-малко 7% от медицинските сестри и докторите си". Много удобни граматични форми използват Армо и подобните му - Румъния, България и пр. били загубили. Това някак си от само себе си е станало, а не че някой, с действията или бездействието си, ги е прогонил, подтикнал, принудил да напуснат родната си страна. Като не искате да ги губите, намерете форми и начини да ги задържите, а не мрънкай как лошият Запад едва ли не ви ги е откраднал.
  —цитат от коментар 6 на Кейгецу


  Извинете, вие колко работни места сте създал в България ? Ако да - успявате ли да плащате конкуретни заплати на работниците си, дори ако работите за западноевропейския пазар ? И дори и да успявате, успявате ли да ги задържите в България ?

 48. 48 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 1089 Любопитно

  Ние пазара сме си го отворили, както и за нас е отворен един огромен пазар на ЕС. Лошото е, че няма български фирми-национални шампиони, които да завладяват пазара на ЕС поне в някаква област...
  —цитат от коментар 28 на plamen_b


  Смятате че някой ще ви пусне на собствения си пазар ? Най-последният пример беше сагата с транспортните компании.

 49. 49 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Явно някой не зна е че Европа е една държава и всеки може да се придвижа кадето, когато и как си иска, работи, живее.

 50. 50 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#12] от "Нинов":

  Епа те хората са нумеролози, не математици.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 51. 51 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  Тука пак във форума упражнения по комунистическа стилистика. Естесвено, че ще печелят повече, щото са по-производителни и инвестират в образование и технологии, а ние и румънците крадем половината пари, а останалите ги зяндисваме.
  Естествено, че доходността на капитала е по-висока от икономическия ръст.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 52. 52 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3100 Неутрално

  Видьовдден пристига със страшна сила!

 53. 53 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално
 54. 54 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  До коментар [#15] от "Taiga":


  Когато бяхме в тайгата т.е.с вас не бяхме колония, а бяхме руска губерния.

 55. 55 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Нетните платци печелят от разширяването на пазара /териториално и консумативно/, а получателите увеличават брутния вътрешен продукт т.е. консумацията.И едните и другите печелят /това е смисъла на ЕС/, но богатите повече от бедните.

 56. 56 Профил на dlagnikov
  dlagnikov
  Рейтинг: 845 Неутрално

  Нетните платци печелят от разширяването на пазара /териториално и консумативно/, а получателите увеличават брутния вътрешен продукт т.е. консумацията.И едните и другите печелят /това е смисъла на ЕС/, но богатите повече от бедните.

 57. 57 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1926 Неутрално

  До коментар [#56] от "dlagnikov":

  България като експортноориентираба икономика е от печелившата страна на пазара. Очевидно.
  Затова ние по-малко крякаме от Полша да речем.
  70% от експорта ни е за ЕС.

 58. 58 Профил на Viktor Tzolov
  Viktor Tzolov
  Рейтинг: 251 Любопитно

  До коментар [#17] от "edin drug":

  Къде е супер скъпо да ходиш на лекар бе,,гений". Ще ти кажа само, че съм лежал в болници в Италия и Англия, и не съм плащал нищо, също така живея в Италия от 20 години, и мога да те уверя, че здравеопазването е напълно безплатно.

 59. 59 Профил на edinotselo
  edinotselo
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#24] от "happystory":

  Днес не сте си пили хапчетата ми се струва...по-голяма тъпотия не бях чел отдавна, а тук се пишат доста такива..

 60. 60 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 960 Неутрално

  Тези френски фирми не плащат ли заплати на румънските си работници? Не инвестират ли някоя и друга лея в Румъния? Не плащат ли поне от време на време данъци в Румъния?

 61. 61 Профил на 4okuto
  4okuto
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Нещата по-скоро са уравновесени. Нито едните, нито другите могат да се оплакват. Възможностите в ЕС са сериозни, ако човек е работлив, предприемчив и кадърен. Лошото е, че все още са малко хората от Източна Европа (особено от България), които успяват в Западна Европа или САЩ, и се връщат в родната си страна, за да добавят стойност, да създадат нещо положително и да спомогнат за нейното развитие.

 62. 62 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Ми като не му харесва - да напуска. Ама не напуска.

 63. 63 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2222 Неутрално
 64. 64 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#28] от "plamen_b":

  Напротив имаме фирми шампиони в транспорта, но те побързаха да ги забранят. Конкуренцията е нещо хубаво, само когато правилните хора печелят от нея.

 65. 65 Профил на niki
  niki
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Болен и беден здрав и богат носи.

  niki
 66. 66 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1176 Неутрално

  А бе тия номера с национално отговорния капитал не се изтъркаха вече? В България банките, веригите магазини, фирмите са български. Това, че собственик е българин едва ли значи, че той ще тръгне да дели печалбата си с другите българи. Виж, фалита сигурно ще го раздели. Банката на Цецо Мустака, завлече в небитието с два милиарда на хората в България, независимо, че не са били вложители в КТБ.

 67. 67 Профил на Ivan Kirov
  Ivan Kirov
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Кажете им го. На тях и на шейбаните евроскептици.

 68. 68 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4595 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Масква е в Източна Европа.
  Така е.

  Съседна публикация осветли мащабите:
  износ на агитпроп, разделение и още нещо.

  Могучия СССР даде повече
  до пълно истощение

  "Източна Европа дава на Запада повече,
  отколкото взима"


 69. 69 Профил на zhoo
  zhoo
  Рейтинг: 60 Неутрално

  Аз, като страничен наблюдател ( не специалист)
  - силно се съмнявам, че образованието на един медик струва на Румъния 100к евро.
  - смятам, че френското влияние помогна доста на Румъния да излезне от соц калта, в страната да влезнат сериозни инвестиции, сериозни компании и т.н.

 70. 70 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1740 Весело

  Сериозно , значи !? Тогава да ги изгоним вън ……..ама , кой ще им прави топлоизолациите безплатно и още...?

 71. 71 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "По-богатите държави отправят критики към източноевропейските гласоподаватели, че избират евроскептични автократи, които прибират в джоба си много пари от ЕС, докато в същото време критикуват Брюксел"."

  Това лъжа ли е, какво правят в ЕП хора като Джамбазки и много други, да не ги изброявам. Това важи и за западни страни, един Фара' ни стига.

  Що се отнася до другото, да го наречем пресмятане, според което за всяко евро получено по линия на програмите, изтока дава по две, през западни фирми, като Лидъл, банки и т.н., това е меко казано популизъм и навява само евроскептицизъм.
  Аз не знам и едва ли някой знае точно колко пари изтичат на Запад през действащите у нас фирми, но по всички статистики се отчита, какъв е процента в БВП чрез продажбата на наши стоки и услуги на европейския пазар и съвсем резонно печалбата си идва у нас.
  Така че да не сравняваме безвъзмездните пари по програмите, с резултатите от съвсем нормален бизнес, където те си печелят в зависимост от инвестициите и приемайки риска на нашите пазари, ние правим същото на техните пазари и само едно обективно сравнение на спечеленото у нас и от нас, може да каже кой е на кяр.

 72. 72 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 304 Весело

  Ми като не му харесва - да напуска. Ама не напуска.
  —цитат от коментар 62 на Маняна


  Съжалявам, но доста от коментиралите не схващат или не искат да схванат какво казва Клотилд Армо, румънски евродепутат от групата "Обнови Европа" (а това - за сведение - е новото название на Група на Алианса на либералите и демократите за Европа - ALDE). Той НЕ казва, че "не му харесва". Той НЕ казва, че е било грешка да влязат в ЕС. Той НЕ казва, че е по-добре да напуснат. И накрая - той НЕ казва, че Румъния и другите "бивши соц страни" губят от членството си в ЕС.
  Какво казва тогава? Нещо простичко и известно много отдавна. Точно с такива аргументи например преди 15-20 години либерали, но и социалисти и от ЕНП убеждаваха колегите си, че ще бъде добре за всички ЕС да се разшири на изток. Разширяването и включването на "бившите" носи ползи не само за тях, то носи не по-малки ползи и за "старите членове".
  Мога дълго да се аргументирам защо е така, далеч не е само заради "лекари и сестри". Но това също са известни и доказани от практиката факти, посочени не от брюкселски чиновници, а от известни икономисти.
  Тъй че е прав:
  Ползата е взаимна.
  —цитат от коментар 63 на volarok

  Отклоняването на разговора в други теми, свързани с корупция, манталитет, какво правят "лошите популисти" и т.н. и пр. НЕ е нищо по-различно от това, което е. А именно - умишлено или неосъзнато рефлективно отклоняване към съвсем други теми. Със сигурност важни, ама други.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK