Българите от кланицата "Геестланд". За тази работа германци не се намират

Снимката е архивна.

© Associated Press

Снимката е архивна.Голяма част от работниците в кланицата за пуйки "Геестланд" във Вилдесхаузен са българи. Повечето са назначени не с редовен договор, а чрез фирми-подизпълнители. Не всички в града одобряват този факт, разказва "Дойче веле".


Във Вилдесхаузен, град с близо 20 000 жители в германската провинция Долна Саксония, живеят 1 460 българи, близо една трета от тях работят в местната кланица за пуйки "Геестланд". Повечето са наети не с редовни договори, а чрез фирми-подизпълнители. Този модел напълно устройва фирменото ръководство, пише "Крайсцайтунг".


Изданието посочва, че покрай притока на работна ръка от чужбина във Вилдесхаузен вече било трудно да се намерят жилища с по-ниски наеми, че не се намирали места в детските градини и училищата. А кланицата "Геестланд" не се ползва с особено добро име - основно заради това, че не назначава работниците с редовни договори.
В кланицата работят 300 средно- и висококвалифицирани кадри - като шофьори, счетоводители или техници. Има я обаче и тежката работа на конвейер, при която хората в продължение на часове колят пуйките, разфасоват ги и ги опаковат - при температура от пет градуса. През месеците май и юни големите дискаунтъри като "Лидл", "Алди" и сие поръчват десеторно по-големи количества от обичайните и тогава се налага да се работи на две смени, по шест дни в седмицата.


Подизпълнители от България


Шефът на кланицата Норберт Деекен обяснява, че за този вид работа германски работници просто не се намират, поради което е принуден да наема чужденци.


Сътрудничеството с България тече вече от няколко години - чрез две фирми-подизпълнителки, които добре познават страната, посредничат при наемането на работници, а и ги подпомагат на място в Германия.


Фактът, че българите не са наети пряко от "Геестланд", а от подизпълнителите, им носело само много предимства, твърди Деекен. Като например настаняването в една бивша казарма, където месечният наем на човек в стая с две легла е 200 евро. Освен това са предоставени мебели и битови уреди като перални, а е осигурен и безплатен транспорт до фабриката и обратно. "Това означава, че те нямат нужда от автомобил и пестят пари", подчертава шефът, според когото, наетите чрез подизпълнители били в по-добро положение от редовните работници със сходни задължения.


Работниците в "Геестланд" получават минималната надница от 9.35 евро на час, след година тя нараства до 9.60 евро, а след три години стига 10.10 евро. Има и добавки за нощните смени и за извънреден труд, плащат се и социални осигуровки - т.е. не може да става и дума за дъмпингово възнаграждение, казва Деекен във връзка с упреците, че договорите, сключени с подизпълнители, дават възможност за заплащане под редовното. Пред "Крайсцайтунг" шефът на кланицата посочва и това, че със спечелените пари българите си строели къщи в родината.


Разходите по интеграцията


Обществеността във Вилдесхаузен обаче не е убедена, че този начин на наемане на работници е правилен, изтъква изданието, привеждайки примери. Местният общински съветник Волфганг Дойблер посочва, че някои от работниците след три години си заминават. А фирмата прави големи разходи по тяхната интеграция. Тези средства на практика са загубени. По информация на "Нордвест цайтунг", фирмата "Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти - основно за езикови курсове и за подпомагане на децата на българите в местните училища.


Кметът Йенс Курашински пък отбелязва големите сезонни колебания, във връзка с които е трудно да се планират правилно потребностите от места в детските градини и училищата.


Кметът е отправил и призив към "Геестланд" да увеличи усилията за интегриране на работниците, като пряко си контактува с подизпълнителите.


През 2019 кланицата "Геестланд" е реализирала оборот от 310 милиона евро. На ден там се колят по 35 000 пуйки.

Ключови думи към статията:

Коментари (71)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  Повечето напускащи България, са такива, които не са успели да се уредят на държавна работа, а при частник, трябва пак да си скъсат задника от бачкане, за половината пари, защото откъм умения, няма какво да предложат.

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Весело

  Бай Ганьо е научил швабския си събрат на андрешковския тарикатлък и хитърпетровското ораторство. Безценно!

 3. 3 Профил на Big_Villager
  Big_Villager
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Тър, тър, тър.
  По евро на мисирка без глава.

 4. 4 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Весело

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":

  Ако си прав - смятай тогава колко е зле, да знаеш че си без умения и пак да се махнеш оттук.
  Мое мнение е че хората с нискоквалифициран труд търсят сигурност - тук ги подмятат от работа на работа по три месеца - два платят, третия ще имаш да вземаш и после месец до новата работа - и то все за МРЗ. В Германия поне е сигурно ако бачкаш да си караш дълго време.
  Подиграх го малко немеца в горния коментар, но той мисля е рядкост сред немските работодатели - докато при нас е рядкост да срещнеш читав работодател, а не някой спечелил проект и за три месеца - джип, апартамент и фалит.

 5. 5 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1631 Весело

  Те ги виждат като заселници, които трябва да станат германци.
  Бахти смешния народ са тия, въпреки че изобщо не изглежда така, когато говориш с тях. Германецът е най-възпитаната и приятна компания, която можеш да си пожелаеш !!!

  Забележка - на снимката са пиляци, не пуяци, ако не правите разлика!!!

 6. 6 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  че някои от работниците след три години си заминават. А фирмата прави големи разходи по тяхната интеграция. Тези средства на практика са загубени. По информация на "Нордвест цайтунг", фирмата "Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти - основно за езикови курсове и за подпомагане на децата на българите в местните училища."

  Сериозна инвестиция

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  Недоволстват, но пуйки от Кауфланд ядат, нали?

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на xymax
  xymax
  Рейтинг: 580 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Там е работата, че не бай Ганьо е креативния, а швабата. Германия я съдиха вече няколко пъти в Страсбург за дъмпинга. Преди бяха турците защото им плащаха по 4-5 евро на час в месопреработвателната индустрия. В крайна сметка ги задължиха да приемат мкнимална работна заплата, както в другите държави от ЕС. Но швабата пак е намерил вратичка и цоца рабона сила от Източна Европа!

 9. 9 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Бай Ганьо е научил швабския си събрат на андрешковския тарикатлък и хитърпетровското ораторство. Безценно!
  —цитат от коментар 2 на Deaddark


  Бай Ганьо се мисли за особено умен! Безценно!

 10. 10 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  "Голяма част от работниците в кланицата за пуйки "Геестланд" във Вилдесхаузен са българи..."
  ............
  "Кадърните" затова са "кадърни", да се оправят сами!

 11. 11 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  Не всички могат да си позволят телешко/говеждо от 200лв

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 12. 12 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#1] от "chepokalipsis":

  имам една новина за теб - повечето хора по света са така

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 13. 13 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  Егати гнусния робовладелец. Че и нагъл да обяснява колко това било по-добре за работниците да са през подизпълнители. По-добре е за теб мазен лицемер, щото ако наемеш немци на редовен договор, синдикатите ще ти 6ат мамата. Знаеш ли кога ще работят на две смени 6 дни в седмицата

 14. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Телешко за 200 лв/кг съм ял само веднъж, в един ресторант в лондонското сити

 15. 16 Профил на skomina
  skomina
  Рейтинг: 610 Весело

  Файдата е ,че децата им ще научат немски, или поне малко германски.Владеенето на чужд език е гаранция за висок интелект, а обратното за върховно скудоумие.С една дума цяла гвардия ще имаме готови за премиерминистри. Нали на нашия това му е главния кусур постоянно изтъкван от мераклиите за поста му...

 16. 17 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5559 Неутрално

  Ех, този съветски жаргон от филмите за "великата отечествена". В Долна Саксония няма шваби. Те са около Щутгарт в Баден Вюртенберг, на 600 км на юг. Все едно да наричаме бургазлиите "шопи".
  По темата - тези хорица наистина са експлоатирани с тази мижава надница от 9-10 евро на час. Но затова пуйките по суперите са на такива "народни" цени. А и по 2000 евро на месец, у нас трудно се изкарват.
  Ниските заплати в БГ по-скоро гонят работна ръка, отколкото привличат инвеститори. Това е истината.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 18 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#17] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Малко бъркаш двата щата. Инвеститорите в бг по-скоро търсят по-квалифицирана работна ръка,за неща, които могат да се аутсорснст. Там заплатите не са толкова ниски. Не можеш да аутсорснеш клането на пуйки от Германия бе България.Транспортните разходи ще те прецакат.

 18. 19 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":Не всички могат да си позволят телешко/говеждо от 200лв
  —цитат от коментар 11 на дерибеев


  Дерибейка, не всички си позволяваха да се возят в Мерцедес и Волга с пердета!

 19. 20 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Това е зле само за безработните там, и за мазните комунистически капиталисти тук. Реално гастарбайтерите пестят там и си купуват тук, ако бяха останали тук, щяха да бачкат за някой мазен комунис на минимална заплата.
  Освен това ще видят малко свят и няма да е чак толква лесно да им говорят глупости от рода, колко е зле в Западна Европа.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 20. 21 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  После как в Лидл било евтино - ами ей така - пак българи вършат работата. Ама като ни е толкова акъла - такива политици си избираме и накрая германците ни цакат и от труда, и от производството и от търговията. Ама нали затова е създаден ЕС - богатите да стават по-богати, бедните по-бедни. Вика му се "свободен пазар". Честито!

 21. 22 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  не са виновни никакви политици а мазните ви другари капиталисти от Бесепето и Герб :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 22. 23 Профил на Венцеслав Йонков
  Венцеслав Йонков
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Социализмът създаде убеждението при българчето, че животът не е суров... А той, живътът, дори и в най-богатите страни, е доста суров... Интиресно обаче защо в случая не стана дума за работници от милиона, които дойдоха поканени от Меркел..

 23. 24 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Другарите от "Дневник" са в затруднено положение да кажат истината. Това от успелите българи ли са... или цигани?

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 24. 25 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Весело

  До коментар [#8] от "xymax":

  Нали и аз това казвам - швабския събрат на бай Ганьо - фон Ганьофф.

 25. 26 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Весело

  До коментар [#18] от "uq":

  Можеш да аутсорснеш само данък печалба - от 30-40 процента на 10. Това ги привлича чуждите инвеститори, иначе не знам к'во плащат повечето такива тук - май наем на офис само.

 26. 27 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Каро чете човек форума ще си помисли че всички пишещи работят на минимална заплата. Какво сте ги замислили тия нашенци неразбирам. За клане на пуйки колко да им плащат??? Четете книги ако искате да взимате повече на час. Държавата също не ви е виновна затова че можете само да колите пуйки :)

 27. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1983 Неутрално

  До коментар [#26] от "Deaddark":

  незнам има ли смисъл. Повечето такива тук дават работа на между 500 и 3000 човека. Средната заплата в тях е около 2000 лева и плащат по книга данъци, осигуровки, допълнително здравно осигуряване, допълнително между 2 и 5 дена отпуска, извънредният труд се плаща по кодекс, по 1.5 и дават работа на куп сателитни фирми за комуникации, офис консумативи, HR агенции
  Сега почвай да плюеш и да.обясняваш че лъжа

 28. 29 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  "През 2019 кланицата "Геестланд" е реализирала оборот от 310 милиона евро."...
  "фирмата "Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти "

  Е много голяма инвестиция, няма що.

  Panta rhei....
 29. 30 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Много интересна статия, браво на Дневник, само са нужни някои уточнения, които не са дадени: Кланицата плаща на Посредника 9.60 евро/час/на човек, а посредника колко плаща на работника. Този посредник предполагам е Българска фирма.

 30. 31 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Най-хубавото на социализма беше образованието.
  Трябва да се признае, анализира и да се върне старата система.
  Сега положението е трагично и ще загубим още хора, пращайки ги, да ги правят на маймуни!
  Борисов и шайката му трябва да бъдат съдени!!

  Любовта ще спаси света!!!
 31. 32 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7583 Неутрално

  Неосигурени, работят на черно и утре ще се върнат в България да търсят пенсии.

 32. 33 Профил на иванчолаков
  иванчолаков
  Рейтинг: 357 Неутрално

  Ако тези 9-10 евро на час са чисти/нето/,то заплатите им са абсолютно нормални за тази работа,в част на Германия.Явно всичко си е много точно.Все пак не са лекари или учители.Статията описва един коректен работодател,каквито са повечето в Бундесрепубликата.

 33. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Неосигурени, работят на черно и утре ще се върнат в България да търсят пенсии.
  —цитат от коментар 32 на Роси


  ———
  Нашите “донори” Германия и Франция, са най-печеливши от ситуацията. Все едно ние да получим работници, които са доволни на 100 лв. заплати! Как ти звучи?

  Любовта ще спаси света!!!
 34. 35 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 888 Неутрално

  Е как ще се намерят германци за тая работа, знае ли някой каква смрад е
  във птицеферма и кланица, особено там където ги парят преди оскубване !!!

 35. 36 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Начи, все някой трябва да коли пуйките, да мие чиниите, да коси ливадите - във всяка държава, и най-развитата!
  Ако са местните - защо ги експлоатират гадните капиталисти като им плащат малко? Ами колко да им плащат - колкото на тези, дето са учили ли?
  Ако са гастарбайтери - защо не наемат местни, ами експлоатират бедните чужденци?
  Като се усъвършенстват още повече роботите, тогава вече никого няма да експлоатират за черна работа - ни местен, ни гастарбайтер. Въпросът е, какво ще ядат тогава тези хора? Ще ги обучим за програмисти, за ядрени инженери и за доктори ли? Бие бихте ли искали да ви лекува някой, който довчера е скубал пуйките?

 36. 37 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Весело

  Ето.
  Още 1460 реализирали се на запад "специалисти" основно цигани както завчера ме убеждаваше един съфорумец:)
  Браво.

 37. 38 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#4] от "Deaddark":

  Това е по мои наблюдения, примерно един познат замина за Италия, да поработи там, да види как е живота, взимаше 2к евро и вика, че живеел, както тук, ако взима 1700-2000лв., само че без приятели и роднини и се върна. Имам един, който работи в Кауфланд, но в Германия. Понякога се прибира тук, накупил разни маркови боклуци (дрехи предимно), татуирал се като джийзъса с разни кръстове, харчи каквото е спестил тук лятото по курортите издухва парите за една отпуска време (идва си лятото и обикаля курортите) и пак се връща да бъхти. Трети се ожени за някаква румънка в Англия, запознали се докато беряли ягоди.

  Та и тримата са със средно и докато първия бе умен, но мързелив, останалите и тук си бяха бачкатори за по 600-800лв.

  Мисълта ми е, че ако тук си биял мияч, в Западна Европа, пак ще си на същата работа, просто на тяхната заплата, която пак няма да ти стига, за да си позволиш всичко там.

 38. 39 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#18] от "uq":

  Освен това България бе най-големият производител на патици в ЕС
  Значи някой работи и тука....

 39. 40 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#23] от "evkalipt":

  Както се вижда, в случая е суров е основно за българите в градчето- работещи здраво, усърно, при неблагоприятни условия (наети чрез подизпълнител)...и хулени. Били виновни (!?) за повишените наеми. Така де, да бяха избрали да живеят във фургони.
  Работодателят не благоволил да им предостави един нормален трудов договор, ама бил инвестирал в курсовете им по немски. Пунта Мара, за носенето на трупно месо на гръб, няма нужда от немски.

  Вкратце, това е екзистенциалната криза на капитализма- местните нищонеправци смятат, че имат право да живеят добре, без да работят, защото са родени на правилното място.
  Обаче, световните олигарси вече не се склонни да раздават кинти по месторождение. Ясно е, че един индийски инженер също смята за справедливо да получава повече от един английски наркоман.

  И така, до пресечената точка.

 40. 41 Профил на Индиана
  Индиана
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  После как в Лидл било евтино - ами ей така - пак българи вършат работата. Ама като ни е толкова акъла - такива политици си избираме и накрая германците ни цакат и от труда, и от производството и от търговията. Ама нали затова е създаден ЕС - богатите да стават по-богати, бедните по-бедни. Вика му се "свободен пазар". Честито!
  —цитат от коментар 21 на Лео


  Кланици и месопреработватели и в България дал господ. За тях обаче чуваме, когато синът на собственика например забие някоя нова чалга звезда.

 41. 42 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1635 Неутрално

  Мярката за каква работа, какви пари се плащат е в главата на човека, който се наема.
  Дали е принуден от обстоятелства ( глад/студ/семейство) или съотношението го устройва, но избора си е негов.
  А за да можеш да се пазариш, трябва да има какво да предложиш, така че колкото по-малък ти е личния багаж, толкова си по-евтин на пазара на труда.

 42. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  Вече и германците експлоатирали бедните, но интелигентни българи. На нас все някой друг ни е виновен. Иначе Борисоф и Гешеф са радост и мъжаги (пичове), ама бягат надалеч от тях

 43. 44 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 479 Неутрално

  До коментар [#6] от "дерибеев":

  По информация на "Нордвест цайтунг", фирмата "Геестланд" до момента е инвестирала 50 000 евро за интеграционни проекти - основно за езикови курсове и за подпомагане на децата на българите в местните училища."Сериозна инвестиция
  —цитат от коментар 6 на дерибеев

  50 хил. , очевидно ...за няколко години 310 милиона годишен оборот. На око , около една стотна от един процент от оборота. Кое точно му е сериозното 44. 45 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  До коментар 34 от "hope":

  Ами кво им пречи да отидат наште пичове там, да ударят юмрук на масата и да кажат: Искам минимум 4 к. евраки месечно, не по-малко! Ако не, връщам се при Бойко.

 45. 46 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2816 Неутрално

  До коментар [#44] от "zaki":

  Абсурда и очевидната ирония са сериозни

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 46. 47 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1084 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  Що, трябва ли всички непременно да са интелигентни? Местните арийци по колко доктората, мислиш,държат под мишница?

 47. 48 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Весело

  До коментар [#28] от "uq":

  Няма, ти достатъчно си ги оплюл - и с право. Ганьовците видно се подкрепят. След години и немците ще разберат ефекта от шмекериите - печелиш малко повече днес, губиш доста повече в бъдеще.

 48. 49 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1357 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лео":

  А кой те спира да станеш богат? Аз не се чудя защо другите са богати, а защо аз не съм.
  Аз примерно съм видял поне 5 неща, които изпуснах, а можех да направя сравнително големи суми пари, просто не обичам да рискувам, а не мога да си позволя да хвърля 100к в нещо такова, защото ги нямам, а банките трудно дават подобни заеми, за начинанията, които щяха да ми ги възвърнат между 5 и 100+ пъти отгоре.
  Ето, аз съм се примирил, че заради страха ми от загуби, няма да стана богат, нямам претенции към това, че някой забогатява, защото аз работя за него. Така той обира както всички негативи, така и позитиви.

 49. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3626 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":Що, трябва ли всички непременно да са интелигентни? Местните арийци по колко доктората, мислиш,държат под мишница?
  —цитат от коментар 47 на klecho


  Разликата между германските и нашенските арийци е, че германските са си уредили една хубава, уредена държава, а геният на нашите опира до гурбетчийство. И по османско време, и по борисово.

 50. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2450 Весело

  До коментар [#38] от "chepokalipsis":

  И моите наблюдения са същите - тук бачкаха за чисто 600+, там за 2000+, стандарта същия - но пък сигурността по-голяма и идиотите много по-малко - затова и не искат да се върнат. Иначе познавам доста АйТи-та, работещи за чужди фирми - те предпочитат по-малки заплати тук, отколкото големи там.

 51. 52 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1784 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":

  Нискоквалифицирана работна ръка започна да не достига и в Габрово.
  Ние караме от Сухиндолско и Павликенско всеки ден.
  Гледам все повече бесарабски българи и украинци мъкнат. Все повече продавачки ми говорят меко с руски акцент.
  А с квалифицираните кадри е по-лесно. Там заплатите явно да европейски и се намират всякакви.
  Само, че начинът на живот тука все още е човешки.
  Самите чужденци привикват към него и какво казват. "В Англия не си познавах съседите, а тука познавам всички".
  Така, че начинът на живот не е само пари:)

 52. 53 Профил на coffee.bean
  coffee.bean
  Рейтинг: 572 Неутрално

  До коментар [#42] от "tsvetko_51":Нискоквалифицирана работна ръка започна да не достига и в Габрово.Ние караме от Сухиндолско и Павликенско всеки ден...
  —цитат от коментар 52 на Да вярваме на истината

  В Сухиндол нямаше ли голям винзавод, та там да отива тази работна ръка ?

 53. 54 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мизийски":

  независимо какви са са по-успели от подобните на тях работещи тук за някой мафиот дето им плаща минимална заплата и им казва - "не се оплаквай, знаеш ли колко чакат за твоето място" :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 54. 55 Профил на waterfall
  waterfall
  Рейтинг: 844 Неутрално

  Е, три години може да издържиш, за да си купиш тук жилище. След като целта е смислена и достижима - изборът е твой. Никой не е насилван със сигурност да ходи там.

 55. 56 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#44] от "zaki":

  50000 е въобще цялата сума, никъде не пише че става въпрос за годишен разход. Докато размера на оборота е за една година. Така че парите за интеграция, очевидно са многократно по-малък процент от оборота. Примерно, ако средният оборот за период от 5 години е 300 милиона годишно, то оборотът за периода е милиард и половина, за същото това време са похарчени общо 50000 за интеграция. Разделете 1500000000 на 50000. Получава се, наистина твърде малък процент.

  мурзилка
 56. 57 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#38] от "chepokalipsis":

  моите познати заминали в Западна Европа са все програмисти, все по-рядко се връщат в България, а не е като да речеш че са чак в Америка. Иначе тези дето отидоха отвъд океана закараха там и бабите си.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 57. 58 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Еми то и в България трудно се намират.

  Никой не му се работи на конвейер.

 58. 59 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  До коментар [#29] от "Molossian":

  Е много голяма инвестиция, няма що.
  ++++++++++++

  При около 500 работници-чужденци по 9-10 евро на час тези 50 000 са заплатата на работниците за 10 часа.

 59. 60 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4012 Неутрално

  До коментар [#52] от "Да вярваме на истината":

  Нискоквалифицирана работна ръка започна да не достига и в Габрово.

  Нискоквалифицираната работна ръка не достига в Габрово от половин век най-малко заради ниската раждаемост.
  Аз, също габровец по произход, си спомням как през 1960-те дойдоха в Габрово първите цигани от Сливенско. За нас, децата, те бяха като индианци - толкова различни бяха нравите и обичаите им от нашите.

 60. 61 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#59] от "Patsis":

  Това са го дали ей така, на общината... без да са длъжни. Сигурно си плащат всички данъци като всяка друга фирма в Германия. Лесно се наместват чуждите пари :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 61. 62 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  Прави ми обаче впечатление, че са отишли там с децата, кой ще им ги пази там от норвежките караконджоли?

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 62. 63 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 286 Любопитно

  До коментар [#56] от "Маршалов":

  Явно не можеш да смяташ с проценти. За да намериш какъв % са 50000 от 1 500 000 000, трябва да разделиш 50000 на 1 500 000 000 и да умножиш по 100.

 63. 64 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1244 Неутрално

  До коментар [#11] от "дерибеев":

  Да, ти не можеш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 64. 65 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#56] от "Маршалов":Явно не можеш да смяташ с проценти. За да намериш какъв % са 50000 от 1 500 000 000, трябва да разделиш 50000 на 1 500 000 000 и да умножиш по 100.
  —цитат от коментар 63 на a4kataaa


  Калкулаторите си имат готова функция за пресмятане на проценти 50000 е "0.0033333333333333335" процента от 1500000000 или иначе написано 1/300000 част от оборота.

  мурзилка
 65. 66 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 534 Весело

  Пардон, натиснах прекалено дълго "0"-та 1/30000 част.

  мурзилка
 66. 67 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2676 Неутрално

  До коментар [#21] от "Лео":А кой те спира да станеш богат? Аз не се чудя защо другите са богати, а защо аз не съм.Аз примерно съм видял поне 5 неща, които изпуснах, а можех да направя сравнително големи суми пари, просто не обичам да рискувам, а не мога да си позволя да хвърля 100к в нещо такова, защото ги нямам, а банките трудно дават подобни заеми, за начинанията, които щяха да ми ги възвърнат между 5 и 100+ пъти отгоре. Ето, аз съм се примирил, че заради страха ми от загуби, няма да стана богат, нямам претенции към това, че някой забогатява, защото аз работя за него. Така той обира както всички негативи, така и позитиви.
  —цитат от коментар 49 на chepokalipsis

  +++
  Рядко свестно мнение по такива теми.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 67. 68 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#65] от "Маршалов":

  само дето оборот и печалба не е едно и също...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 68. 69 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  и не са били длъжни да дават и тези пари.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 69. 70 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#38] от "chepokalipsis":

  ЗАПЛАТА ОТ 2000 ЕВРО В ИТАЛИЯ Е МЕчТА ЗА 70 % ОТ РАБОТЕщИТЕ ИТАЛИАНЦИ(ЗАПЛАТИ НА ПОЛИЦАИ ,УÌТЕЛИ -1300 ЕВРО ,МЛАДЕЖИТЕ ЗАПОчВАТ ОТ 800

 70. 71 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#65] от "Маршалов":

  Прочети си коментар 56 и ще видиш, там какво си писал.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK