С марката "Опитай Франция" Париж ще променя "елитарната представа за френската храна"

С марката "Опитай Франция" Париж ще променя "елитарната представа за френската храна"

© Associated Press



Франция представи вчера в Дубай марката "Опитай Франция" (Taste France), която цели да промени "елитарната" представа за френската храна по света, предаде "Франс прес".


Представянето бе направено на международното изложение за хранителни продукти "Гълфуд" в Дубай. Проектът е част от кампанията "Избери Франция", чиято цел е да привлече чуждестранни инвеститори в страната и да повиши стойността на френските компании.


"Опитай Франция", марка, в която могат да се включат френски компании от хранително-вкусовия сектор, ще бъде представена след това във Франция от френския президент Еманюел Макрон на Салона на селскостопанските стоки, който се организира в Париж от 22 февруари до 1 март.




Френската гастрономия има елитарен имидж, което означава, че потребителите правят усилие, за да я разберат, каза вчера пред "Франс прес" генералният директор на правителствената агенция за насърчаване на френския износ и чуждестранните инвестиции в страната "Бизнес Франция" Кристоф Льокуртие в Дубай.


Изборът марката "Опитай Франция" да бъде представена в Дубай се обяснява с присъствието на изложението на азиатски и африкански компании в емирството и нарастващото значение на страните от Залива за френския хранително-вкусов сектор, съставен на 98 процента от малки и средни предприятия, според "Бизнес Франция".


От 2010 година износът на хранителни стоки за страните от Залива се е удвоил и възлиза на над един милиард евро, оформяйки третия по големина извън Европа пазар след Китай и САЩ. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на historama
    historama
    Рейтинг: 3818 Неутрално

    В един кроасан с много краве масло,и един сандвич крок мосю няма нищо елитарно - просто са супер! Както и в едно касуле (боб с наденички)

  2. 2 Профил на hope
    hope
    Рейтинг: 3815 Неутрално

    Имаме си достатъчно добра местна кухня!
    Да пробваме, може.

    Любовта ще спаси света!!!
  3. 3 Профил на lrz04638139
    lrz04638139
    Рейтинг: 0 Неутрално

    Френската кухня е силно надценена.

  4. 4 Профил на Panda
    Panda
    Рейтинг: 867 Неутрално

    На снимката е aligot - смес от картофено пюре, топено сирене и чесън.
    Характерно е за Кантал и съседните райони на Централния планински масив във Франция.

  5. 5 Профил на areta
    areta
    Рейтинг: 1330 Весело

    'Френската гастрономия има елитарен имидж, което означава, че потребителите правят усилие, за да я разберат, каза вчера пред "Франс прес" генералният директор"


    Дрън, дрън та пляс! Глупост е изръсил въпросния директор :)

  6. 6 Профил на majorman
    majorman
    Рейтинг: 974 Неутрално

    Халал ли е?

    Скоро във Франция всичко ще е само Халал.

    We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
  7. 7 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 2020 Неутрално

    аз се чудя ние каква марка правим

  8. 8 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    "елитарната представа за френската храна" е напълно вярна представа.
    Само че ... за коя френска храна?
    Защото има "френска храна", която се продава в супермаркетите, например Лидл.
    Извинете, но супермаркетската версия на "френската храна" е извънредно бледа и невярна демо-версия на оригинала.
    Да вземем например сиренето Камамбер от Нормандия. На 21-я ден от своята направа, то узрява. Узрява взривно, ароматът бързо преминава в нетърпима миризма на амоняк, сиренето тече и прелива. В условията на супермаркета, то ще омирише всичко наоколо и купувачите ще избягат като в разказа на Джером К.Джером, където трима панически напуснали купето на влака, мъчещи се едновременно да излязат през вратата, наранявайки се. Ето защо, в супермаркетите по света и у нас, сиренето Камамбер е в укротена, по-точно "скопена" версия, обработен с консерванти, укротители и всъщност заместители на истинското.
    А истинското френско може да се яде само във Франция, купено от някое марше из френските градове, където фермери ти предлагат оригинала, естествено скъпо и, както казват в статията - "елитарно", за ценители, но ... малотрайно. За туристите си има супермаркети. Или, ние българите, да се научим да произвеждаме френски сирена в България. При мен се получи, няма причина да не могат и други хора.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  9. 9 Профил на grayeagle
    grayeagle
    Рейтинг: 2008 Неутрално

    Не знам защо, но винаги във Франция имам проблем с храната. Просто няма как да се получи. Стигнах дотам , да търся гръцки или италиански ресторант , за да се нахраня за 20 евро. Страшен срам. Сервират едни силно препечени картофи, супер твърди, телешкото- супер твърдо, франзелата става за бетоново блокче. Не говоря за това, че неделя няма къде да ядеш, освен в масови вериги. Добре, че сутрин имаш нормална закуска в хотела, и оттам , напред през деня, едно мъчение. А забравих- малка минерална вода - 5-7 евро.............

  10. 10 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    аз се чудя ние каква марка правим
    —цитат от коментар 7 на karatista


    В България са се правели няколко вида сирене, и то превъзходни.
    - "Мъжко сирене" - в Родопите до 9-ти септември 1944г. се е произвеждало това жълто сирене, наподобяващо недоизсъхнал Пармезан или по-точно като гръцкото Кефалотири, френския Том, италианското Романо, испанското Манчего; При сляп тест пред моите гости Мъжкото сирене гордо ги бие тия всичките с аромат на билки и манатарки, богата жилка на горчиво-сладко-солено-кисело и някакъв собствен, специфичен вкус.
    - "Пирдопски кашкавал" - най-големия деликатес според старите софиянци. Шестмесечно узряване, от него при отрязване тече масло и е имал аромат на планина и билки. Там се извисяват комините на МОК Медет, които правят невъзможно да го имаме вече;
    - "Брънза" - леко и ароматно зърнисто бяло сирене, продавало се е в гърнета, стомни, дървени кутии;
    - Бяло сирене - овче, краве, биволско, даже и конско са правели в къшли и мандри най-вече по планините каракачаните - тези романизовани траки, някога обслужвали римските пътища по билата на планините.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  11. 11 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 2020 Неутрално

    До коментар [#10] от "Торбеш":

    Аз по-общо така се чудех. Иначе Брънза съм пробвал и е жестоко. Къде обаче са сега другите, за които пишеш...

  12. 12 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    На снимката е показано яденето "Алиго" френска селска кухня от Централния Масив - това е едно картофено пюре, направено по най-класическия начин от варени белени картофи, смачкани с масло, мляко и сол, с добавено сирене.
    След като пюрето е готово, слага се на огъня, като се добавят резени жълто сирене или кашкавал, от мекия вид с повече влага в него, сиренето може да бъде и моцарела. В оригинала се ползва сиренето "Том фреш", което не е узряло и затова лесно се топи на по-висока температура.
    Енергично се бърка до получаване на маса с теглещи се "конци".
    Може да се ползва и като гарнитура, и като основно ядене.
    Много вкусно и засищащо ястие! В българската кухня си има аналози с варени картофи, яйца, мляко и сирене - печени на тава - няма си име, но баба ми правеше нещо много близко до Алиго.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  13. 13 Профил на Торбеш
    Торбеш
    Рейтинг: 1632 Неутрално

    До коментар [#10] от "Торбеш": Аз по-общо така се чудех. Иначе Брънза съм пробвал и е жестоко. Къде обаче са сега другите, за които пишеш...
    —цитат от коментар 11 на karatista


    Нужно е не само да се въстановят старите ни марки и старато, забравено умение, наследство от памтивека, но и да произвеждаме наши сирена, аналози на Синьото - Рокфор, Блю-Д-Овернь, Горгонзола, сирена с Бялата коричка като Бри и Камамбер, Моцарела и Пармезан.
    България може да смае света с качеството на храната си, но има да извърви път. Има мегдан и в опаковките, и в рекламата, и във вкусовата нагласа, създаваща търсене - ресторанти, хотели и т.н.
    А никой производител не иска да тръгва по пътя на съвършенството - предпочита да не кривне встрани от соц-представата на българите за "кашкавал" и "бяло саламурено". В резултат - пълна посредственост и свикване с лошото качество.

    Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
  14. 14 Профил на karatista
    karatista
    Рейтинг: 2020 Неутрално

    До коментар [#13] от "Торбеш":

    "свикване с лошото качество."

    причината за повечето беди при нас





За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK