Великобритания иска да затвори вратата за нискоквалифицирани чуждестранни работници

Великобритания иска да затвори вратата за нискоквалифицирани чуждестранни работници

© ReutersВеликобритания ще постави приоритет върху привличането на висококвалифицирани работници от цял свят след Брекзит чрез нова точкова система, съобщи британското правителство, цитирано от "Ройтерс".


Според плановете на правителството, обявени във вторник, системата ще сложи край на зависимостта от "евтин труд от Европа".


Безпокойството от високата имиграция от страните на Европейския съюз беше един от основните мотиви на британските гласоподаватели да гласуват за излизане от Съюза през 2016 г. Правителството се е ангажирало да намали общата имиграция в Обединеното кралство.
Според новата система ще бъдат давани точки за определени умения, квалификация, заплащане или професии, като работни визи ще бъдат предоставяни само на тези, които имат необходимия брой точки. Системата ще влезе в сила от 1 януари 2021 г. Според нея гражданите на ЕС и на други страни ще бъдат третирани еднакво.


"За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система", се казва в документа, с който правителството представя плановете си.


Гражданите на ЕС няма да се нуждаят от виза, за да влизат във Великобритания като посетители за срок до шест месеца.


Според системата за получаването на работна виза кандидатът ще трябва да отговаря на три задължителни критерия, които ще дават общо 50 точки. Тези критерии са да има предложение за работа от одобрен работодател, предложението да отговаря на съответната квалификация и да владее английски език.


Допълнителните критерии се отнасят до образователната степен на кандидата, недостига на работници в съответния сектор и възнаграждението, което му е предложено. По-късно се очаква да бъдат въведени и още допълнителни критерии като възраст и професионален опит. За получаване на работна виза кандидатът ще трябва да събере най-малко 70 точки.


Чуждестранните квалифицирани работници ще трябва да получават годишно възнаграждение от поне 25 600 паунда.


Според британското правителство ще бъдат разработени специални инициативи, които ще се отнасят до учени, висшисти, здравни и селскостопански работници. Не се предвижда обаче особен път за имиграция за неквалифицирани работници.


Според британския консултативен комитет за миграция около 70 процента от гражданите на Европейското икономическо пространство, пристигнали във Великобритания след 2004 г., не биха отговорили на новите критерии за работна виза.


В документа на британското правителство се казва, че "ние трябва да преместим фокуса на икономиката си от зависимостта от евтин труд от Европа и вместо това да се концентрираме върху инвестициите и автоматизацията. Работодателите ще трябва да се приспособят."


Стотици хиляди граждани на ЕС в момента работят в сектори като земеделието, здравеопазването и ресторантьорството на сравнително нископлатени позиции, припомня "Асошиейтед прес". Работодатели от тези сектори предупреждават, че при по-строгите имиграционни права ще бъдат изправени пред недостиг на работна ръка. Британската асоциация за домашни грижи предупреди, че липсата на разпоредби за нископлатени чуждестранни работници в правителственото предложение е "безотговорна" и може да остави много хора без грижи.


Имиграционният план трябва да бъде одобрен от британския парламент, което изглежда вероятно, защото консерваторите имат голямо мнозинство, коментира "Асошиейтед прес". /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3487 Любопитно

  Струва ми се, че този материал беше вече пускан веднъж ...

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 2. 2 Профил на Chubachubs
  Chubachubs
  Рейтинг: 894 Неутрално

  Тези хорица продължават да се стрелят в крака. Но аз нямам против да наблюдавам от страни експериментите с икономиката им и какво ще последва от това.
  Логично би било след като спрат "евтиния" труд от Европа, да почнат да внасят такъв от Индия и Пакистан. Не случайно една дузина от техните министри са с такъв произход ;-)

 3. 3 Профил на ilinko
  ilinko
  Рейтинг: 725 Неутрално

  Това означава ли, че нискоквалифицираните работници ще се набират от местното население, или че работата за нискоквалифицирани ще се изнесе в третите страни? Не си представям масов наплив на великобританци по строежите, полетата и боклукчийските камиони

 4. 4 Профил на dgd
  dgd
  Рейтинг: 1997 Неутрално

  Така трябва да бъде навсякъде, браво.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5015 Неутрално

  Така трябва...берачите на ягоди трябва да са висшисти с докторантура...

 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Весело

  Ми те 3/4 от чалмите и чернилките, дето работят там, са все такива ! Какво правим с тях тогава ?

 7. 7 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Сега ще почнат да никнат едни фирми, специализирани в предоставяне на фалшиви оферти за работа, на възсмугли (псевдо) квалифцирани.

  В дебати от типа "Другарят Този е казал това, другарката Онази е казала онова, те са по-умни/по-образовани/по-известни/по-успели от теб и следователно са прави, така че заставайки зад тяхното мнение, аз също съм прав/а" НЕ участвам!
 8. 8 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2249 Неутрално

  Защо продължавате да ни занимавате с Британия? Нали напусна ЕС, да затваря да отваря, нейна си работа. Клоуна националист от турски произход Борката има пълна свобода да направи каквато глупост си иска.

 9. 9 Профил на dnk
  dnk
  Рейтинг: 599 Неутрално

  пакитата да не би да са решили пак да почнат да мият тоалетни ?

  Моралът не е порок!
 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  Честит Брекзит на всички които кой знае защо имаха неблагоразумието да му се радват!!!
  Иначе това малобританското си е чиста форма на социален расизъм!!!!

 11. 11 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#3] от "ilinko":

  Означава че след като се отърват от нас от румънците и от полските водопроводчици ще дадат още по-големи възможности на индийците пакистанците и африканците да обогатяват генофонда им!
  Ама Честито!!!

 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  Кой ще бере ягодите?

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на ck2013
  ck2013
  Рейтинг: 912 Неутрално

  това означава че британците ще затворят вратите за над 80% от бг гражданите. кога ли и останалата част от запада ще хлопне вратите?

 14. 14 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1146 Неутрално

  Трудно ми е да си представян как сър Джон, ще стой наведен по 12 часа, за да бере нещо.

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 5015 Весело

  До коментар [#12] от "EU defender":

  Кьорав, в пост 5 е казано...мотаеш се и окъсня...

 16. 16 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  "ние трябва да преместим фокуса на икономиката си от зависимостта от евтин труд от Европа и вместо това да се концентрираме върху инвестициите и автоматизацията. Работодателите ще трябва да се приспособят."

  Това е целта на Брекзит и нищо друго няма значение.

  подпис
 17. 17 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4111 Весело

  До коментар [#12] от "EU defender":

  " 918608232077"

  Занапред кадри с дот нет и джава скрипт умения ! Ще въртят цикли и ще правят логически проверки, докато берат от червения плод.....

 18. 18 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1578 Весело

  До коментар [#12] от "EU defender":

  Дендитата от лъскавите и скъпи малобритански Университети!!!

 19. 19 Профил на sturmgewehr44
  sturmgewehr44
  Рейтинг: 343 Неутрално

  Честит Брекзит на всички които кой знае защо имаха неблагоразумието да му се радват!!!Иначе това малобританското си е чиста форма на социален расизъм!!!!
  —цитат от коментар 10 на selqnin


  Апартейд версия 21 век; нали техните протежета от ЮАР го бяха наложили там и много много гледат да не се напомня и акцентира върху него...

  Думата СВАСТИКА идва от санскритското स्वस्तिक (свастика), което означава предмет, носещ щастие или предвещаващ добро, и по-точно отличителен знак, който се поставя върху предмет или човек, за да носи късмет. Свастиката съпътства цялата история на човека. В националния археологически музей могат да се открият грънци с изрисувани свастики от времето на прототраките 6000 – 3000 пр.н.e. Свастика може да се види на една от църквите в Стария град в Несебър, като там е поставена като орнамент на апсидата от външната страна, а така също в археологическите находки под църквата Света София в град София, както и във вила „Армира“, като мозайка на пода.
 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Иконоимката базирана на евтин труд развращава работодателите. Тя помага на измамници и невежи менажери да успеят в бизнеса. Така постепенно цялата държава губи конкурентноспособност. От там пътят към социалните бунтове и бедността е кратък.

  подпис
 21. 21 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Ала-бала, Борето хвана "най-важния" проблем:).
  За мен това "решение' и въобще тема са предвидени за вътрешнополитическа употреба и точно от такива се нуждаят и винаги са се нуждаели развитите държави, каквато безусловно е Великобритания.
  А с тези точки и изисквания, най-много да отвори нови синекури в администрацията.
  Интересно ми е като каква степен на владеене се предвижда за английския, като се вземе предвид, че много от коренните жители на острова, трудно биха покрили този критерий. За жителите на САЩ пък съвсем е изтърван въпросния критерий.

 22. 22 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Япония не допусна на своя територия никакви мигранти.
  Но Япония следва стратегия за автоматизация без евтин труд.
  Евтиният труд е разделителната линия между успелите и неуспелите общества.

  подпис
 23. 23 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2984 Неутрално

  Германците базират икономиката си на евтин труд. За това Германия е толкова активна в споровете за мигрантите.
  Германцските менажери успешно работят с неквалифицирани хора, успяват да им създадат достатъчно умения за да работят, но това е германски път.
  Този германски път е органически свързан с понятието мултикулти, защото усппява да удържи в една икономика повече и по-малко квалифициране хора.
  Трудно е да предскажем дали моделът на Германия или тази на Япония и Британия ще се укаже по-успешен. Едно е сигурно. Ако гуманският модел се провали няма да има път назад. Няма как да убедиш милиони хора преживявали без да мислят, че вече трябва да мислят. А като не можеш да ги убедиш бунтовете са неизбежни.

  подпис
 24. 24 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 965 Неутрално

  Само със програмисти не става, трябват и чистачки !!!

 25. 25 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3714 Неутрално

  "... Според плановете на правителството, обявени във вторник, системата ще сложи край на зависимостта от "евтин труд от Европа"..."!

  Добре де... Искат да спрат евтиния труд откъм Европа, хубаво. Значи трябва тия които са на Острова в момента да вършат тоя евтин труд. Пита се, ако не са го вършили досега, как ще го правят занапред.
  Колкото до висококвалифицираните, какво им пречеше да ги привличат и досега?

  Бивш tww09306483.
 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Цели сектори ще пострадат, но щом британците така искат.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 27. 27 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  В много близко бъдеще изкуственият интелект и роботизацията ще замени нискоквалифицирания труд и много професии ще станат излишни (като в момента са предачките или вършачите на пшеница, например). Чел съм статии, в които се твърди, че това скоро ще засегне до 40% от съвременните професии.

  Безконтролният наплив на евтина работна ръка забавя ненужно този процес, защото на собствениците на ферми сега им е по-лесно, вместо да правят каквито и да е капиталовложения, да наблъскат в едно казармено помещение скотове от балканските страни и да ги експлоатират като черни роби на ръба на закона.

 28. 28 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3840 Неутрално

  Те за това напуснаха ЕС, за дневник това е новина.

  Любовта ще спаси света!!!
 29. 29 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Япония не допусна на своя територия никакви мигранти.Но Япония следва стратегия за автоматизация без евтин труд.Евтиният труд е разделителната линия между успелите и неуспелите общества.
  —цитат от коментар 22 на Иван K


  Цъ.
  Япония също набира мигранти.
  Досега са надиплили 3 млн. калпака.

 30. 30 Профил на smz59503931
  smz59503931
  Рейтинг: 326 Неутрално

  Не виждам какво ви притеснява това? Тук сте все от сой и допълнително мразите Англия, а ако сте туристи визи не ви трябват?! Но пък се радвайте, че България ще поеме излишната нискоквалифицирана евтина работна ръка - щото от воплите ви излиза, че това би трябвало да е целта на всяка държава - да се пълни с мравки!

 31. 31 Профил на DonKey Hot
  DonKey Hot
  Рейтинг: 1704 Любопитно

  До коментар [#22] от "Иван K":
  Ванка , кое им е успялото на Япония , имат дълг два пъти брутния вътрешен продукт и това е само правителствения дълг.

  ум море, глава шамандура
 32. 32 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 593 Весело

  есело
  Я, Дъ Бритиш ОТКРИХА АМЕРИКА! Тази (или подобна) точкова система действа от време оно в страни като Нова Зеландия и Австралия, подобно е в Канада.
  БЪДЕЩЕТО е на КВАЛИФИЦИРАНИЯ ТРУД и КОНТРОЛИРАНАТА МИГРАЦИЯ (желана и стимулирана от приемащата страна), а знанието на ЕЗИКА е ключов фактор за интеграцията. Не се бойте за полетата и боклука - там, първо, работните места не са неограничени, второ, автоматизацията все повече ще намалява нуждата от подобна работна ръка (която и генерира най-нисък БВП, съответно).
  Само така ще се сложи край на притока от mangalorki (и наши, и румънски), които да чорафтят по моловете и Хийтроу, на всякакви арабески, които висят на Кале и се чудят как да се шмугнат във ферибота, и прочие хаотичен прилив на неквалифицирани, некомпетентни гладници, които да висят на социалната система в развитите държави.
  В Щатите Тръмп се опитва да загатне нещо подобно, но ляво-либералните толерасти, част от които - маскирани като демократи - веднага отварят ОГРОМНА УСТА и почват да лепят трескаво етикетите - мракобесие, фашизъм, потискане на права... Кога ли здравият разум ще надделее? Ако изобщо...

 33. 33 Профил на grayeagle
  grayeagle
  Рейтинг: 1992 Неутрално

  Сами си правят бели. Пренасянето на два дивана с микробус не изисква оценяване. Прави го един човек, дават му пари и край. Бърз обмен- доволни страни. Сега ще се оценяват и хамалите и рибарите ли................. Смех.

 34. 34 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1583 Неутрално

  Точно такова решение очаквах. За светлите умове винаги ше има търсене. Не само в ЮК.

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Британците искат ли да работят черна работа. Не ми се вярва.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK