Достатъчно значи достатъчно - първият тест за ЕС след Брекзит изглежда тежък

Шарл Мишел

© Reuters

Шарл МишелЕвропейските лидери се готвят за ожесточена битка за многогодишния бюджет на Европейския съюз за периода 2021-2027 г. (най-важното за него вижте тук).


Утре те ще се срещнат на извънреден Европейски съвет, за който няма обявен край, а очакванията са той да се проточи няколко дена. Позициите засега изглеждат непримирими и далечни, а лагерите са основно два - т.нар. пестеливи държави и "приятелите на кохезията" (за исканията им четете тук и тук).


В опит да намери компромис председателят на Европейския съвет Шарл Мишел направи предложение в края на миналата седмица, което обаче не се харесва в повечето държави - членки на ЕС и на Европейския парламент. Той предложи бюджетът за периода 2021-27 година да се равнява на 1.074% от общия брутен национален доход на ЕС или 1.095 трилиона евро. Това е с около 40 милиарда евро по-малко от първоначалното предложение на Европейската комисия. Мишел предложи освен това недостигът в следващия многогодишен бюджет след оттеглянето на Великобритания да бъде запълнен чрез нов данък върху пластмасовите изделия и средства от търговията с емисии (подробности за предложението на Мишел четете тук).
В рубриката си "Столиците" EurActiv представя реакциите на отделните страни.


Берлин - "стъпка назад"


Германският финансов министър Олаф Шолц остро критикува предложението на Шарл Мишел за следващия многогодишен бюджет на блока, наричайки го "стъпка назад" и изразявайки съжаление за липсата на "модерни политики". По-конкретно Шолц наблегна на необходимостта от данък за мултинационалните интернет компании, което не се споменава в бюджетното предложение. Въпреки тези критики Германия даде знак, че е готова да внася повече от 1% от брутния национален доход в бюджета.


Париж - достатъчно значи достатъчно


"Изморихме се даваме пари, които след това се преразпределят като отстъпки за други страни около нас", каза държавният секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален. Франция се надява, че Брекзит ще проправи пътя за премахване специалните отстъпки от бюджета, които ползват Германия, Дания, Холандия, Австрия и Швеция. "Франция е нетен вносител, ние внасяме в бюджета повече, отколкото получаваме, но искаме да плащаме за европейци, за конкретни проекти, за конкретни бенефициенти", подчерта още тя.


Виена - предпазливо одобрение


Предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел "е в правилната посока", каза министърът по европейските въпроси Каролине Етщадлер. Австрия все още иска да ползва бюджетна отстъпка - "компенсация за факта, че ние, като третия по големина нетен платец към момента даваме повече, отколкото получаваме". Министърът добави, че без тази отстъпка Австрия ще стане вторият по големина нетен платец.


Хелзинки - бюджетен мост


Финландия възприема ролята на медиатор между т.нар. група на пестеливите, която иска бюджетът да бъде 1% от брутния национален доход на държавите членки, и "приятелите на кохезията", които настояват по-богатите страни да допринасят повече и смятат съкращенията в бюджета за твърде значителни. Финландия иска бюджет от 1.06% от БНД на ЕС и се надява отстъпките за определени страни да бъдат премахнати.


Дъблин - ирландските фермери ще бъдат засегнати


Няколко влиятелни фермерски лобита разкритикуваха предложените съкращения в общата селскостопанска политика и заявиха, че фермерите в страната може да бъдат сред най-засегнатите от недостига на средства. Според скорошни документи средствата за ОСП може да бъдат съкратени с 14%.


Рим - липса на амбиция


Докато италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери очаква "интензивни" дискусии, той смята, че на "гъвкавото" бюджетно предложение на Шарл Мишел му липсва амбиция. Според министъра по европейските въпроси Винченцо Амендола предложението не е достатъчно добро, за да бъдат посрещнати бъдещите предизвикателства пред ЕС.


Мадрид - несправедливо и недостатъчно


Предложението на Шарл Мишел не е достатъчно за постигането на споразумение, каза испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая. Освен че смята "гъвкавото" предложение на Мишел за недостатъчно" за геополитическите амбиции на ЕС, Испания е на мнение и че то е "несправедливо разпределено" и не дава решение на проблема с неравенствата в съюза, възникнали от финансовата криза през 2008 г., добави Гонсалес Лая.


Мадрид също е особено обезпокоен от предложеното орязване на Общата селскостопанска политика."Предложението на Мишел не признава ролята на земеделието като инструмент за кохезия и като ключов инструмент за зеления преход", допълни министърът.


Атина - объркана от бюджета


Според Гърция предложенията на Мишел не са достатъчно амбициозни, за да отговорят на искането на европейските граждани за "повече Европа". "Предложенията не определят повече пари за кохезия и фермери. Ние сме тук, за да се борим да гарантираме, че Гърция ще получи възможно най-много от ограничения заради отсъствието на Обединеното кралство бюджет", заяви зам.-министърът на външните работи Милтиадис Варвициотис. Гърция освен това иска повече пари, за да се справи с критичната ситуация с мигрантите.


Лисабон отхвърля бюджетния план


Португалският премиер Антониу Коща каза, че няма да приеме бюджетното предложение, но няма да наложи вето, настоявайки вместо това за конструктивен подход, при който да не се отстъпва пред "четирите страни скъперници".


Варшава - очаквания срещу реалност


"ЕС се нуждае от бюджет в духа на солидарността. Ние искаме Европа да бъде световен играч", написа премиерът Матеуш Моравецки в статия за "Ди Велт". Министърът по европейските въпроси Конрад Шимански обаче отбеляза, че все още има фундаментални различия между държавите членки за разходите на ЕС между 2021 и 2027 г. Полша принадлежи към групата страни, които искат възможно най-щедър бюджет и е против орязването на кохезионната и общата селскостопанска политики.


Прага - предложението не е добре прието


"Има известни подобрения, но все още не можем да го сметнем за балансирано", каза чешкият посланик в ЕС Яkуб Дур. Премиерът Андрей Бабиш е против предложените намаления за кохезия и селско стопанство и смята, че ЕС може да спести пари, като премахне отстъпките за определени държави например. Освен това той не подкрепя идеята да се увеличи бюджетът на блока със собствени ресурси.


Будапеща иска справедлив бюджет


Унгария все още не е реагирала на бюджетното предложение. Премиерът Виктор Орбан призова по-рано бюджетът да бъде "поставен на справедлива основа" и добави, че в момента той включва поправки, които прехвърлят пари от по-бедните към по-богатите държави членки.


Братислава - кохезия и селско стопанство


Министърът по външните работи Франтишек Ружичка заяви, че страната му ще продължи да се бори за своите приоритети - силна кохезионна и обща селскостопанска политика.


Букурещ иска "амбициозен бюджет"


Букурещ не е впечатлен от предложението, но заяви, че то е добра основа за преговорите на извънредния Европейски съвет в четвъртък. Страната се надява отстъпките за някои страни да се премахнат, а президентът Клаус Йоханис повтори подкрепата на Румъния за амбициозен бюджет, за предпочитане на нивото, предложено от Европейската комисия.


София - нови инициативи срещу традиционни политики


Пред журналисти в Брюксел в началото на февруари премиерът Бойко Борисов каза, че България е съгласна със Зелената сделка, но в същото време настоява "традиционните" европейски политики като кохезионната да не бъдат понижавани.


Любляна е готова да блокира сделката


"Нашата цел е да минимализираме намаляването на фондовете. Ако е необходимо да блокираме сделката, сме готови да стигнем толкова далеч", каза и.д. премиер Марян Шарец.


Загреб - бюджетен бонус?


Хърватският премиер Андрей Пленкович се надява, че Хърватия като най-новата държава членка може да получи бонус, защото се е облагодетелствала само от един пълен многогодишен финансов цикъл досега.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 322 Весело

  В статията ми липсва нещо - свитите уши на Баце.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 2. 2 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Да, всички с топки си казват открито желанияра и/или притесненията, в България всичко е под контрол.
  А, и да живее международното положение !

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 3. 3 Профил на Dimov
  Dimov
  Рейтинг: 431 Неутрално

  Тоя тиквоч нашия за пореден път говори едно е Брюксел и друго в БГ (визирам зелената сделка).

  VD
 4. 4 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Общо взето всички искат да взимат и никой не иска да дава. А нашия еднокнижник дори не разбира за какво става дума .. нада се да има магистрали и хъбчета, иначе той е пас.

  California Über Alles
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6798 Неутрално

  Такива, като нас искат само пари, а не акъл и правила.

 6. 6 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2305 Весело

  Много, много години преди създаване на ЕС в България е създадена поговорката
  "Орташката баница и кучетата не я ядат."

  подпис
 7. 7 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално
 8. 8 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 825 Неутрално

  *
  До коментар [#6] от "Иван K":

  много точно: много баби хилаво дете.

 9. 9 Профил на tarikatis
  tarikatis
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Премерена позиция на България.

 10. 10 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 269 Неутрално

  EU is the best place
  —цитат от коментар 7 на fjp58603113


  Да! Има и една поговорка, че в спора се ражда истината. Но от чугунарията не я знаят заради стари навици. :)

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Всяка една държава малко или много ще е недоволна , но в крайна сметка трябва да се постигне някакъв компромис!

 12. 12 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Неутрално

  Всяка една държава малко или много ще е недоволна , но в крайна сметка трябва да се постигне някакъв компромис!

 13. 13 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4181 Любопитно

  До коментар [#3] от "Dimov":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Това хич не е изненада!Нашата "тиква" е "танур с две лица"-едното за у нас , а другото за пред света

 14. 14 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 601 Неутрално

  Нашия Боко когато е навън е кротък и прави блага усмивка , единствената му грижа е да избере на кое рамо на Меркел да положи поне едната си ръка.
  Няма да му стане много приятно баба Меркел скоро като бъде заместена от някой ледено студен германец от Берлин , който няма да му цепи толко басма ! !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK