Еврокомисията обяви амбициозни планове за изкуствения интелект и единния пазар за данни

Еврокомисията обяви амбициозни планове за изкуствения интелект и единния пазар за данни

© Pool, REUTERSЕвропа има ресурсите да се превърне в световен лидер в областта на данните и да поведе създаването на етичен изкуствен интелект, смята еврокомисията, която обяви днес амбициозни първи стъпки в тази посока.


Европейската Стратегия за данните и политиките за развитие на изкуствения интелект с фокус върху човека, обявени днес, са първите стъпки към постигане на тази цел. Председателят Урсула фон дер Лайен коментира: "Днес представяме амбицията си да оформим цифровото бъдеще на Европа. Тя обхваща всичко - от киберсигурността до критичните инфраструктури, от цифровото образование до уменията, от демокрацията до медиите. Искам тази цифрова Европа да отразява най-доброто от Европа - отворена, справедлива, разнообразна, демократична и уверена."


Повече от мнението на Фон дер Лайен четете тук.
Вицепредседателят на комисията Маргрете Вестегер заяви: "Искаме всеки гражданин, служител и бизнес да има справедлив шанс да извлече ползи от дигитализацията. Това може да значи, че ще шофира по-безопасно или ще замърсява по-малко благодарение на свързаните автомобили; или дори че ще спасява животи с медицински изображения, направени от изкуствен интелект, които позволяват на лекарите да откриват болести по-рано, отколкото преди."


Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон каза: "Обществото ни създава огромни масиви от индустриални и публични данни, които ще променят производството, потреблението и живота ни. Искам европейският бизнес и многото ни малки и средни предприятия да имат достъп до тези данни и да създават ползи за европейците - включително чрез развитие на приложенията на изкуствения интелект. Европа има всичко необходимо, за да поведе в състезанието на "големите данни" и да опази технологичния си суверенитет, индустриалното лидерство и икономическата конкурентоспособност в полза на европейските потребители."


Европа като лидер в достойния за доверие изкуствен интелект


В Бялата си книга, публикувана днес, комисията предвижда създаването на правна рамка за изкуствен интелект, която да стъпва на два ключови аспекта: превъзходство и доверие. Целта ѝ е да си партнира с частния и обществения сектор така, че да ускори развитието на изкуствен интелект, включително у малките и средните предприятия, като в същото време създаде конкретни правила за употребата му.


"Подходът трябва да е основан на риска - колкото по-голям е рискът, толкова повече правила ще има. Колкото по-малък е рискът - толкова по-малко правила", обясни пред "Дневник" високопоставен източник от комисията. По думите му Европа трябва да стане лидер не само в регулаторната рамка, но и в научното развитие на изкуствения интелект.


Системите с изкуствен интелект, управляващи високорискови системи, свързани със здравето, полицията или транспорта, трябва да бъдат прозрачни, проследими и да гарантират опция за човешки надзор. Властите трябва да могат да тестват и сертифицират данните, използвани от алгоритмите, които проверяват козметика, автомобили или играчки, гласи още позицията на комисията.


"Изкуственият интелект трябва да служи на хората и заради това трябва винаги да спазва правата им. Ето защо винаги трябва да има човек, който да контролира важните решения. А т.нар. високорисков изкуствен интелект - тоест изкуствен интелект, който потенциално може да засегне човешките права, трябва да бъде тестван и сертифициран, преди да стигне до единния пазар, както се прави с автомобили, козметика или играчки", каза Фон дер Лайен в изявление пред медиите.


Европа като лидер в икономиката на данните


Целта на обявената днес стратегия е "ЕС да стане пример и лидер в обществата, овластени от данните" - на практика да се създаде единен пазар за индустриални и анонимизирани данни, които досега не са оползотворявани. Гражданите, фирмите и организациите трябва да имат възможността да вземат по-добри решения благодарение на изводи, направени от нелични данни. Те трябва да бъдат достъпни за всички независимо дали става въпрос за обществени или частни организации, стартиращи предприятия или технологични гиганти, смята комисията.


За да се постигне това, институцията ще предложи създаване на регулаторна рамка за управлението на данните, достъпа и повторната ѝ употреба от бизнеса и държавните администрации. "Колкото повече данни се използват, толкова по-добри са те", обясни източникът на "Дневник" от еврокомисията. Той уточни, че става въпрос за използване на анонимизирани данни, за които всеки гражданин е дал съгласие, и че европейците ще контролират информацията си.


Европа има предимство в качеството на данните заради разнообразния пейзаж от компании тук, обясни Фон дер Лайен, представяйки плана. Но по-голямата част от данните, които се събират, не се използват дори веднъж. В тях има огромен потенциал за иновации и идеи, който трябва да оползотворим. Следваме принципа, че в Европа трябва да създадем "пространства за данни", където хората, компаниите и учените не само да ги съхраняват, но и да ги споделят.


Какво следва


Тази година комисията трябва да представи Закон за цифровите услуги и европейски план за демокрация, да прегледа регулацията за електронната идентичност (eIDAS).


Бялата книга за изкуствения интелект е обект на обществени консултации до 19 май, а Брюксел очаква и обратна връзка за стратегията си за данните.


Откъде идват парите (и колко са)


Необходимите инвестиции ще дойдат от програмата "Цифрова Европа", the Connecting Europe Facility 2, и програмата "Хоризонт Европа". Комисията предлага за "Хоризонт Европа" да бъдат отделени 15 млрд. евро, като основният фокус ще е изкуственият интелект. За програмата "Цифрова Европа" са предвидени 2.5 млрд. евро за развитие на платформи за данни и приложения с изкуствен интелект. От тях 2 млрд. евро за изграждане на европейски пространства за данни, енергийно ефективно споделяне на данни и облачни инфраструктури.

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 922 Неутрално

  „Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“ (Тери Пратчет). Достатъчно е да погледнеш начина на мислене на комунисти и неолиберали и разбираш колко много истина има в този цитат.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 2. 2 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2849 Неутрално

  Te тези неща по план стават. Както у нас с ИЗОТ.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 3. 3 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  изкуствения интелект и единния пазар за данни.

  Ние сме в челната класация.
  Справка-Търговси регистър и НАП.

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 4. 4 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2792 Весело

  ...... Самоооо..... да ви кажа пичовиии........чи е много опасно "изкуствения интелект"......... дет няма "естествен".....

 5. 5 Профил на deepblue
  deepblue
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Ще направиме ъпгрейд.
  От Правец-82 до Банкя 3

  След всички решения които сте взели през живота си ,сте решили да ми прочетете коментара.
 6. 6 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1107 Весело

  Тези нео-хипита с каква трева са се насмукали!?

  Какъв "етичен интелект", каква "справедливост", какви "споделени коли"?

  "Еко" И "Етичните" данъци ги оправиха.

  За работата и реализациите, ще видим!

  Напомня ми бегло на социализъм. Разпределят се едни пари. А за работа и производство оглушки и ослушки.
  Ама не може да е! Все пак това е прогресивна работа, а и "западът" е толкова "напреднал". Няма как да се измисли нещо лошо.

  Преди 10ина години, когато учех 3то си висше, в Канада, университетът беше пълен със специалности "социология" "политолгия" "европеистика" "евреистика" "история и философия на Холокоста" и каквото още си помислиш.

  Казвах си, абе ей, тия не се ли усещат какви са балами. Учат специалности, дето нямат реализация. Нищо не се произвежда. Кой ще ги наеме в тоя капитализъм на работа.

  Оказа се ... че не били балами!
  Ти да видиш!
  :)

 7. 7 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 603 Неутрално

  Накратко казано, парадигмата е – всеки гражданин става един генератор на данни когато е в тоалетната, когато управлява автомобил, когато спортува. Компютрите агрегират и обработват тези данни чрез всевъзможни алгоритми без някакъв обществен консенсус, а повечето научни дисциплини се превръщат в статистически занимания за анализ на данни от популацията, вместо да търсят някакво по-дълбоко познание.

 8. 8 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Весело

  "създаването на етичен изкуствен интелект"

  Първо ще създадат най-сложната част от изкуствениат интелект - тази част, която прави оценки за етика....
  Значи първо ще направят изкуствен мултикулти автомат.

  подпис
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Цецо извади късмет. Него няма как да го сбъркаш с естествен интелект.

 10. 10 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1661 Весело

  "По думите му Европа трябва да стане лидер не само в регулаторната рамка, но и в научното развитие на изкуствения интелект."

  Ноо за посигуррно нека се ограничим до лидерство в регулаторната рамка.
  За всеки по една регулаторна рамка и то с равнопоставенст между ......

  подпис
 11. 11 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Неутрално

  Това е бъдещето, колкото и някои да са свикнали с мисълта, че само копането на кюмур е нещо важно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 12. 12 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тангра":

  "Преди 10ина години, когато учех 3то си висше, в Канада, университетът беше пълен със специалности "социология" "политолгия" "европеистика" "евреистика" "история и философия на Холокоста" и каквото още си помислиш."

  Това е новата постмодерна реалност, зачената от последната вълна френски мислители през 60-те години. Деконструкция, релативизация, фрагментаризация на знанието, унищожаване на наративи за миналото и бъдещето, нихилизъм, цинизъм, несигурност, липса на обективна истина, пост-истина. Вижда се в изкуството, в архитектурата, в масовата култура. Реалността е социална конструкция, всякаква форма на властова йерархия е тирания и опресия, свободата се изразява чрез изкуствено създадена идентичност на всеки отделен индивид, вместо в някакви групови начинания.

 13. 13 Профил на Thrasimedes
  Thrasimedes
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Много е важно големите данни да са отворени към всички европейски компании, а не както при US интернет гигантите - да са достъпни само за борда на директорите и да се продават на парче на определени корпорации.

 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  От цялата стаия лъха на "регулаторна рамка", "правила" и "единност", като финансирането, разбира се, е под шапката на ЕК. Еми... не става така. И без това сме силно изостанали от САЩ и Япония, а най-напредналата в ИИ страна от ЕС - Великобритания, ни напусна.

 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2268 Неутрално

  Все едно чета „Работническо Дело” от 1985та

 16. 16 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1149 Неутрално

  От цялата стаия лъха на "регулаторна рамка", "правила" и "единност", като финансирането, разбира се, е под шапката на ЕК. Еми... не става така. И без това сме силно изостанали от САЩ и Япония, а най-напредналата в ИИ страна от ЕС - Великобритания, ни напусна.
  —цитат от коментар 14 на ivanpopov


  Нещо такова точно щях да пиша. Европа няма никакъв шанс да дръпне в такива области кати ИИ и ВР. САЩ са обиколки напред, Китай и те не спят.
  А тук в ЕП се занимават основно с планиране, регулации, формата на краставиците и броят на половете.
  Хората с желание и способности да направят някакъв пробив обикновено вдигат гълъбите в посока САЩ.
  Има да чакаме ИИ пробив от Европа...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1159 Неутрално

  Да поканят Галя Димитрова и Зорница Даскалова, да им обяснят малко за данните и най-вече - как се пазят от течове 😁😁😁

 18. 18 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Не че нещо, но това с изкуствения интелект е много добър инструмент за тоталитарен контрол. Могат да бъзгат хората с всякакви алгоритми, да променят съзнание и поведение и няма на кого да се оплачеш - щото е изкуствен интелект. Абе всичко е за въпроса кой да командва, без да го усетят, че е яхнал хората. Интелектът каза, няма човек, няма Фюрер, само програма, уж безстрастна...а може всичко да натвори. И най-вече контрол и непрестанно следене.

 19. 19 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 603 Неутрално

  До коментар [#16] от "dgd":

  В ЕС и в частност в Германия (Берлин) няма сериозно ИТ, а има спонсорирани от ЕС стартъпчета от голобради младежи с добре изгладени ризки, които основно говорят по конференции как ще "дисръптват" икономиката чрез блокчейн и социални платформи за социално предприемачество.

  Сериозното ИТ е в реномираните университети на САЩ, Великобритания, Израел и Китай. Там първокурсниците пишат оптимизационни самокомпилиращи се компилатори, а не мобилни приложения за измерване на качеството на въздуха...

 20. 20 Профил на In my world
  In my world
  Рейтинг: 605 Весело

  ЕК обяви амбициозни планове за изкуствения интелект и единния пазар за данни
  -------------------------------------
  колкото по-бързо се разпадне съюза толкова по-добре.

  In many wars between the CIVILIZED MAN and the SAVEGE.Support Civilized man defeat the terror(islam)
 21. 21 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Федералното правителство в САЩ харчи над 100 милиарда долара (над 0.5% от БВП и 2.7% от бюджета) за R&D.

  Докато ЕС не стигне до близки числа и не ги поддържа 10-20 години, не чакайте особени успехи.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 22. 22 Профил на barlog
  barlog
  Рейтинг: 301 Весело

  Оправихме Зелената сделка, та се захванахме с изкуствения интелект. Очевидно на ЕК не и стига естестен интелект и мечта за изкуствен.
  Урсула мнго прилча на малката Грета.
  Или се заблужавам?

 23. 23 Профил на меншевик
  меншевик
  Рейтинг: 334 Весело

  До коментар [#19] от "irobot":

  Като те чете човек ще си помисли, че в държавите членки на ЕС и особено в западната му част всичко живо ходи с геги и кални цървули по къра и смята с пръсти, за разлика от Китай. Айде малко по-сериозно.

  Сокурсник Путина, экс-разведчик КГБ: Вы серьезно думаете, что Путин, делающий подтяжку лица, развяжет ядерную войну? У него от страха ботокс потечет
 24. 24 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Федералното правителство в САЩ харчи над 100 милиарда долара (над 0.5% от БВП и 2.7% от бюджета) за R&D. Докато ЕС не стигне до близки числа и не ги поддържа 10-20 години, не чакайте особени успехи.
  —цитат от коментар 21 на


  Видяла (б)жабата (зелената), че подковават коня, и тя вирнала крак!

  ЕС кое са направили като САЩ, че да им подражават на Р § Д -то?
  И кой ще прави Р§Д!? Зелени хипиндури!? Разбира ти индианец от ядрена физика.
  Айде, моля! У лево! Т.е. още по налево!

 25. 25 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Сорос вместо да раздава милиарди, за джендъри и мюслими, да даде на зелените, да си построят вятърни мелници!
  И вятърни интелекти!

 26. 26 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Еврокомисията обяви амбициозни планове за изкуствения интелект и единния пазар за данни

  Опаа пак няма да се доредим за сергии на тоя пазар . България е докарана до тотална липса на ЕСТЕСТВЕН интелект тъкмо потай причина - да небъде допусната на на чаршията за пазар на ИНТЕЛЕКТУАЛНАТА стока . Ще си останем на нивото на плочата и кталема . До нивото , на което ни върнаха за последните тридесет години .

 27. 27 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#24] от "Тангра":

  "И кой ще прави Р§Д!? Зелени хипиндури!? Разбира ти индианец от ядрена физика."

  Същите, които идват от Европа да го правят в САЩ. И които са доста голям процент от всички правещи R&D в САЩ.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 28. 28 Профил на cavenn
  cavenn
  Рейтинг: 339 Неутрално

  Супер заявка на ЕС. Зелени и високотехнологични. Дано измислят начин за имплантиране на изкуствен интелект, доста бай Ганьовци имат нужда. Тогава за България ще има някакъв шанс)))

 29. 29 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Тези евробюрократи са на път съвсем да обърнат пирамидата. Абе хора - нямате производство, не произвеждате принадена стойност - въртите едни пари само.

 30. 30 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 755 Неутрално


  Европа като лидер в достойния за доверие изкуствен интелект

  Европа като лидер в икономиката на данните
  Какво следва
  Откъде идват парите (и колко са)

  Романтично и упоително бла - бла - бла . От всичко то слово каканижене най- същественото е последното - колко са парите и откъде изват . Двайсетина милиарда не са малка сума . Остава да се помисли и за един неформиран въпрос - къде ке се "усвоят"средствата . По подразбиране отговора е ясен .


 31. 31 Профил на Rocketman
  Rocketman
  Рейтинг: 0 Неутрално

  „Автентичната тъпота всеки път надминава изкуствения интелект.“ (Тери Пратчет). Достатъчно е да погледнеш начина на мислене на комунисти и неолиберали и разбираш колко много истина има в този цитат.
  —цитат от коментар 1 на Мизийски


  Съгласен съм с теб, ЕС все повече се управлява като СССР навремето! Не съм чул в щатите, Държавата да финансира суперкомпютри или подобно (те си финансират оръжейният сектор). Всичко идва от бизнес нуждите и иновациите. Тази седмица (мисля), Англия също обяви, че ще инвестира в суперкомпютър за да може да моделират метео прогнозите свързани с климатичното затопляне. Има нещо фундаментално сбъркано в ЕС.

 32. 32 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4197 Любопитно

  Супер послания на шефката на ЕК Урсула. Пожелавам на нея и ръководената от нея ЕК да осъществят поставените си цели в областта на цифровите технологии до края на мандата си.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 33. 33 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  единния пазар за данни
  ---------------

  Жалко, че България вече няма какво да предложи на този пазар - всичките ни лични данни са публично достояние...

 34. 34 Профил на │
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#31] от "Rocketman":

  “ Не съм чул в щатите, Държавата да финансира суперкомпютри или подобно (те си финансират оръжейният сектор). ”

  Ако не си чувал, това просто означава че си напълно неинформиран, а не че американската държава не го прави.

  Did you know ... that no-one ever reads these things?
 35. 35 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2549 Неутрално

  Изкуственият интелект, който ще работи, а хората ще стоят и ще си почиват. Ето това търсят Маркс и Енгелс от 160 години насам.

 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2473 Неутрално

  До коментар [#19] от "irobot":

  Финландия -> университета в Тампере

 37. 37 Профил на Vassil Stoychev
  Vassil Stoychev
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#18] от "lil_alex":

  Всъщност Изкуственият интелект ( ИИ ) има потенциал да отговори на въпроса на Платон - кой ще пази пазачите? Проблемът обаче е, че свят управляван от ИИ , едва ли ще е по-човечен и по-приятен за живеене.

 38. 38 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Аз ви казах, че Европа ще осмисли позицията си на технологичния пазара и ще даде тон, първа, в развитието на отношенията за изкуствен интелект. Само така можем да се надяваме на глобален баланс и справедливост. Защото САЩ + Европа = непоклатима демокрация / за останалите ползите ще бъдат косвени на този фон/

  Чудесно. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK