Френските фермери се тревожат за субсидиите в бюджета на ЕС след Брекзит

Жан-Клод Пет

© Reuters

Жан-Клод ПетФренският производител на млечни продукти и зърно Жан-Клод Пет разчита на субсидиите от Европейския съюз, за да поддържа финансово фермата си, която се простира върху 200 хектара. Той обаче се тревожи, че подкрепата може да бъде орязана, тъй като правителствата търсят начини да запушат бюджетната дупка, отворила се след напускането на Великобритания.


Жан-Клод Пет получава 58 000 евро субсидии годишно. Това е повече от 45 000 евро, колкото печели от своите 100 млеконадойни крави и полета със зърнени култури и захарно цвекло.


Той казва, че президентът Еманюел Макрон трябва да настоява тези плащания да се запазят, когато лидерите от ЕС заседават тази седмица по следващия седемгодишен бюджет на блока.
"За съжаление, ако погледнете цените, при които днес продаваме продукцията си, ще разберете, че се нуждаем от тези субсидии, за да оцеляваме", отбелязва Пет пред "Ройтерс" във фермата си на 80 километра от Париж.


Той далеч не е единственият във Франция, която е най-големият земеделски производител в ЕС.


Земеделието осигурява едва 1.1% от брутния вътрешен продукт на ЕС, а Общата селскостопанска политика (ОСП) е най-големият единичен компонент от разходите на съюза, обхващайки 38% от бюджет 2014 - 2020, който е 1.1 трилиона евро.


Лидерите от ЕС са разединени преди среща на върха, насрочена за 20 февруари, за размера на бюджета, в момент когато разходни приоритети като климатичните промени, отбраната и имиграцията се конкурират с традиционни нужди като фермерството и инфраструктурните проекти.


Позицията на Франция е, че не може да има свиване на бюджета за ОСП и Макрон е под силен натиск да спечели "канадската борба" срещу защитниците на рационалния бюджет като Нидерландия и Швеция.


Фермерите не са доволни от Макрон, който е бивш инвестиционен банкер, когато става дума за ограничаването на пестицидите и епохалната сделка за свободна търговия с южноамериканските страни.


Междувременно законодателството, целящо по-справедливо разпределяне на печалбите по хранителната верига, тепърва ще бъде усетено от фермите.


Разходите за земеделие


Правителството на Макрон твърди, че е чуло исканията на фермерите.


Париж отхвърли първоначалното предложение, направено от Европейската комисия през 2018 година, за орязване с 5% на бюджета за ОСП след Брекзит. Представителите на Франция се позовават на съгласието на повечето страни в ЕС разходите за земеделие поне да бъдат запазени в същия размер.


"За нас намаляване на селскостопанския бюджет не е вариант", посочи френски дипломат.


Макрон, ревностен еврофил, подкрепящ призивите ЕС да стане по-настъпателен по въпроси като търговията и отбраната срещу Китай и САЩ, заяви този месец, че бюджетът на ЕС трябва да отговаря на мащаба на амбициите на общността.


Ще му се наложи обаче да спори наред с други и с "пестеливата четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция и Дания.


Нидерландците казват, че няма да приемат да внесат повече пари в бюджета за 2021 - 2027 година. Земеделието е област, в която нидерландското правителство вижда възможност за бюджетни съкращения, обяви представител, допълвайки, че страната иска да се постави по-силен акцент върху климата и екологията в земеделската политика.


Извън размера на бюджета за ОСП страните в ЕС имат варианти да реформират разходите, включително да сложат таван на плащанията към по-големите ферми, да хармонизират субсидиите между по-новите и по-старите членки и да предоставят повече свобода на всяка държава при разпределянето на парите по ОСП.


Ориентирането на ОСП към опазване на околната среда може да се окаже линията с най-голям консенсус. На Макрон обаче ще му бъде трудно "да се спазари" по този въпрос с фермерите, които и без това вече са гневни, че ги определят като замърсители.


Жан-Клод Пет, който през ноември миналата година бе сред стотиците френски земеделци, блокирали магистрали към Париж, е на мнение, че засилването на екосъобразността на ОСП ще обезцени субсидиите.


"Ако сме изправени пред екологични и обществени искания, които са икономически непостижими, фактът, че ни се изплащат помощи, няма да бъде достатъчен, за да компенсира загубите ни", заключава френският фермер. /БТА

Коментари (41)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Субсидии за фермери изобщо не трябва да има. Какво изкарат от продажби - толкова. А срещу бури, градушки, болести и прочие да си правят застраховки. Общите пари трябва да се харчат само за общи нужди.

 2. 2 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#1] от "galapagas":

  Оставете илюзиите за "свободен капиталистически пазар без субсидии", това е било възможно на един много ранен етап със свободни площи за растително и животинско производство. Селското стопанство е субсидирано навсякъде, включително и в САЩ. Причината е ролята му като стратегически резерв в критични ситуации и поддръжката на семенен и животински фонд за възпроизводство. Разбира се има и политическа съставляваща, обикновено фермерите клонят към консервативните партии.

 3. 3 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Няма ги вече британците да плащат субсидиите на френските фермери.

 4. 4 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 2897 Неутрално

  Фермерите не разбират, че трябват пари за борба с въглеродния двуокис,който не е замърсител, но лъжат,че е замърсител.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1180 Неутрално

  Френските фермери не е ли време да спрат да чакат субсидии? Както и гръцките, впрочем.

  http://www.youtube.com/watch?v=wPw0Z5CtKTs
 6. 6 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Може ли да посочите кои са тези "критични ситуации",защото аз не се сещам такава ситуация,която да налага субсидиране на фермерите ПРЕДИ тя да е възникнала?
  Точно защото фермерите клонят към консерваторите,логиката изисква левите партии като дойдат на власт,да отрежат субсидиите на фермерите! Но не го правят! Което отхвърля тезата,че фермерите получават субсидии,защото са консерватори.

 7. 7 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Война например.

 8. 8 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Любопитно

  До коментар [#5] от "Пипера е много лют":

  А българските?

 9. 9 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#7] от "daskal1":

  Тцъ,за война си има стратегически резерв.
  Да се отглеждат (и убиват) хиляди крави например,без да може да се продаде и изконсумира млякото и месото им е идиотщина,която няма никакъв икономически или военен смисъл! Ако това беше вярно...
  Обяснението според мен е,че първоначално някой умник е решил чрез субсидиите да подбие цените на чуждата селскостопанска продукция на слабо развитите страни и те да фалират,но после след време когато това става икономически безсмислено,вече е било късно да "отучат" фермерите от субсидиите.

 10. 10 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Защо аз плащам субсидии на производителите на пщеница в България? За да може после да изнасят тази пшеница в Египет? За да си купуват ново Бугати всяка година?
  Ако ще получават субсидии да си продават продукцията задължително в страната ни и с до 20% надценка спрямо разходите им.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#9] от "deaf":

  Нека да размислим по една такава теоретична постановка. САЩ се отказват да произвеждат зърнени храни и месо и внасят от Аржентина защото е икономически изгодно. Аржентина започва война с Чили заради водните ресурси и не може да снабдява САЩ. Както е модерно да се пита, "И кво праим тогава?", купуваме от Русия? Но там всички фючърси са изкупени, а и те може да решат да се възползват от ситуацията за да предизикат паника пред опасността от глад?
  Същото може да се разгледа като вариант за една България която внася всичко от Турция и Гърция в случай на война на тези две страни.
  Има го и един допълнителен фактор, от който поне САЩ в момента страда - изнасянето на производства в чужбина и "загуба на знания, умения и квалифицирана работна ръка" в една или няколко области на икономиката.
  За слаборазвитите страни обикновено от ключово значение за селскостопанските производства на зърнени храни са семенните резерви и торовете, без тях разширеното производството за пазара е силно ограничено. Пример - ситуацията след реформите на Мугабе, Куба, Южна Африка и т.н.
  Темата е интересна и има повече от достатъчни изследвания още от времето на горенето на пшеница в пещите за да не падне цената при свръхпроизводство.
  ПП
  По мое мнение напразно дамгосахте Рузвелт, но ако не живеете в Америка няма смисъл да обяснявам защо неговите три срока полагат основите на модернизацията в САЩ.

 12. 12 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Весело

  До коментар [#9] от "deaf":

  Да ви кажа честно разсмяхте ме със "стратегическите резерви", включително и заради спомена за НЗ (неприкосновения запас) който уж трябваше да е в запечатаните ни камиони във войската. Най-често войниците намираха начин да заобиколят восъчните печати и сандъкът с консерви беше празен, сиреч отдавна изяден :-)

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4479 Неутрално

  Френските фермери са едни от най-наглите, не, че и вече нашите не са такива. Всяко година по 2 млрд. лв. субсидии...
  Объркана политика...

  Кой продаде къщата, дарена от проф. Елисавета Карамихайлова на катедра физика към СУ, а впоследстие на нейно място бе построен хотел? Кой/и са тези престъпници?!
 14. 14 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2413 Неутрално

  За фермери субсидии и други .....
  Население на земята
  1970г. 3 632 007 495
  1980г. 4 384 771 573
  2020г. 7 760 830 000 днес

 15. 15 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#11] от "daskal1":

  Теоретичната постановка,която развихте си остава само...теоретична! Няма да обяснявам защо. Не съм в настроение днес да си губя времето.
  Но примерът с горенето на пшеницата е показателен. Днес за да не горят пшеницата,им дават субсидии. Което е същото,за жалост. И в двата случая е прецакан потребителя.


  До коментар [#12] от "daskal1":

  Кога това?! През комунизма ли?! Да се посегне на НЗ през соца е било абсолютно невъзможно,щото следва военен съд и дисцип... Е,през 80-те години може би някъде е била поотпусната хватката...

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Весело

  До коментар [#15] от "deaf":

  Да, през социализма, в моето поделение. И, "теорията, друже мой е сива, дървото на живота вечно зеленее."

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Весело

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Тук съм съгласен за обърканата политика и мошеническите практики.
  Но, не сме само ние. Знаете ли историята за "морните прасета" в Ирландия?

 18. 18 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":

  Аз също смятам, че трябва да се поддържа селското стопанство за да е възможно да се изхранва до голяма степен собственото население. Проблемът е обаче, че се дават пари за зърно, което се изнася масово извън ЕС, за свръхпроизводство на мляко, а у нас държавата да пари и за тютюн, който трудно се продава изгодно. Да не говорим за рапици, слънчогледи или чукундури. Отделно на някои страни като Холандия изобщо трябва да се забрани да произведат зеленчуци и тям подобни производни на химията.

 19. 19 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1848 Неутрално

  До коментар [#12] от "daskal1":Кога това?! През комунизма ли?! Да се посегне на НЗ през соца е било абсолютно невъзможно,щото следва военен съд и дисцип... Е,през 80-те години може би някъде е била поотпусната хватката...
  —цитат от коментар 15 на deaf

  За при соц-а не знам, но веднага след него... леле мале! Което ме кара да мисля, че тези старшинки, дето бяха източили горивото на ВСИЧКИ камиони в резерв не ги правят тия работи от вчера.
  А тъй като живеех близо до поделение, секретно между другото, по време на кризата за гориво в началото на 90-те, редовно си пълнихме резервоарите с гориво, което старшинките носеха от някъде (аз лично нямам представа от къде ;) )

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 20. 20 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 645 Неутрално
 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Неутрално

  До коментар [#19] от "Athanatos":

  През соца до 70-те години,че и след тях,е било невъзможно да се краде от такива "неща" като НЗ! Можело е военните да крадат от някъде другаде - от горивото за учение например,или някой полковник или генерал да заповяда на войници да му строят къщата безплатно,но да посегне на НЗ - не! Много бързо ще ги хванат,пратят в карцера,военен съд и дисцип. И край на военната кариера. През соца страшно много се крадеше,но имаше някои граници,които не се преминаваха...
  След соца страната умишлено беше доведена до разграден двор...

 22. 22 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Истината е някъде по средата....субсидии да, но не за всякакви култури....това пшеница, слънчоглед, царевица (всяка година повече от 50% от производството им пътува зад граница) не бива да се субсидират, но зеленчуци, плодове..които са много трудоемки задължително трябва да бъдат субсидирани в БГ...

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8520 Неутрално

  Ами, ще се тревожат, като вземат най-големите субсидии.

 24. 24 Профил на crq18506084
  crq18506084
  Рейтинг: 444 Неутрално

  До коментар [#22] от "jvr26585378":

  Никакви субсидии! Земеделците замърсяват околната среда повече от ТЕЦовете.
  Отравят въздуха ни, храната, почвата и питейната вода. Причиняват рак.

  https://www.24chasa.bg/novini/article/7132830

 25. 25 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Весело

  До коментар [#19] от "Athanatos":

  За техниката от НЗ - танкови двигатели, части, мотори за камиони в охраняваните складове - не се крадеше. Не се крадеше и от арсенала. Останалото, като храна, ГСМ и подобни си бяха обект на постоянно внимание на аскера и старшинския състав.
  Системата беше доста идиотска, например след 20 март източваха антифриза на камионите и го заменяха с вода. Бил съм на учение в края на март-началото на април когато трябваше цяла нощ да съм буден и да припалвам камиона за да не замръзне водата, а не можех да оставя това на шофьора да ме кара на другия ден по планински пътища неспал.

 26. 26 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1173 Любопитно

  "...Земеделието осигурява едва 1.1% от брутния вътрешен продукт на ЕС, а Общата селскостопанска политика (ОСП) е най-големият единичен компонент от разходите на съюза, обхващайки 38% от бюджет 2014 - 2020, който е 1.1 трилиона евро..."


  Великобритания напуска с право тази пародия.

  Може ли някой да ми каже какви са субсидиите (ако въобще има такива) за фермерите в САЩ, например, които произвеждат в пъти повече продукция с многократно по-малко персонал?

 27. 27 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  ЕС е икономически съюз и част от глобалната икономика. Всяко природно, военно или политически събитие променя цената на суровините. От 75 години насам светът живее в умерен мир. Няма въоръжени войни между Великите сили. Но това е резултат от напредналата наука и повишеният добив на ресурси, задоволяващи нуждите на големите държави.

  Един ден, когато и да е той, отново ще започнат тези войни. Това ще се случи, когато ресурсите свършат или не достигат за нуждите на населението на планетата. Това важи най-вече за храната и водата. Защото човек може да живее без нефт и диаманти/злато/, но не може да живее без храна и вода. Точно заради това отглеждането на храна се нуждае от високи разходи. Зърнените храни и зеленчуците са нужни за да хранят хората и животните, а животните от своя страна да дават месо, мляко, яйца и др. Ако настъпи криза в земеделието, първо храните ще поскъпнат безбожно /като няма хляб, яжте пасти/, а после ще настъпи и повсеместен глад. За да се стигне до масови преселения на някои народи към по-плодородни и икономически уредени земи.

  Затова ЕС винаги ще дава субсидии на земеделието. Още древните римски императори са го знаели - когато народът ти е нахранен, не скача на бунт. Когато е гладен, бунтът е неизбежен. Затова са осигурявали доволни количества храна на римските граждани и са били сигурни за политическата стабилност. ЕС като всяка икономическо-политическа структура прави същото. Ние днес се вълнуваме повече дали ЕС ще вложи пари в нови технологии, образование и здравеопазване. Но ако настъпи зърнена криза в ЕС, веднага цената на храните ще скочи и тогава целият ЕС може да се срине. Компютрте са важни, но гладен програмист не може да работи - хляб трябва, и мръвка, за да се нахрани.

  Когато към цялата картинка се включи и огромен Китай с 1.5 млрд. души население, три пъти европейското, плюс цял африкански гладен континент, земеделието става много важен ресор за ЕС. Френските фермери и земеделци имат право да се тревожат, защото най-вероятно субсидийте им ще намалеят. Предстоят няколко тежки години за ЕС, в които трябва да докажем на британците, че те не са толкова важни, колкото се пишат.

  "Виж, приятелю, на този свят има два типа хора - тези със заредените пистолети и тези, които копаят. Ти копаеш!"
 28. 28 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  Субсидирането е жалко социалистическо извращение и е в пълно противоречие с принципите на чистата пазарна икономика.

  Субсидирането означава непрекъснато изкуствено наливане на огромни кофи с пари в изначално продънена куха бъчва.

  Субсидирането означава отчаяна помощ, оказвана на необразовани хора, които перманентно и пред целия свят се доказват, че не стават за тази работа или че нещо технологически са объркали, щом като продължават вече десетилетия да се нуждаят от субсидиране.

  Субсидирането е зловеща форма на нелоялна и нехуманна конкуренция спрямо други хора в други страни/континенти, които си вършат добре и прилежно работата без да получават помощи, било защото са по-ефективни или по-иновативни, или по-скромни, или по-трудолюбиви и е лицемерна форма на омаловажаване на техния честен труд и продукция.

  Като резултат от всичко това - субсидирането е може да се окачестви като Престъпление против човечеството и в повечето случаи може да се сравни (и обясни) с расизма и ксенофобията.

 29. 29 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  Субсидии за да не загине ИЗЦЯЛО отрасъл който осигурява прехраната, т.е. животът ни са необходими. Защото ако не го произвеждаме ние трябва да внасяме а това означава външна сила да ни държи за гушата и то по жизнено важен въпрос.

  Ще направя аналогия с газа, внасяме 100% от Русия и имаме най-скъпият газ. И освен това ни изнудват с тази зависимост. Същото ще стане и с храната ако ЕС допусне да е зависим от чужди страни.

  НО въпросът е за размерът на тези субсидии и за разпределянето им. Тук вече и ЕС и ние сме се олели до ушите. В нас се субсидират едрите зърнени олигарси които изнасят зърното и печелят. Вместо това да се прави за десетките хиляди дребни земеделски стопани произвеждащи зеленчуци, плодове, мляко и т.н.

  В ЕС още по-лошо, свръх субсидирани са точно богатите страни от старите страни членки. А новите които са бедни и имат по-голяма нужда са натикани в ъгъла. И най-драстичният пример са точно френските фермери, те лапат най-големите субсидии. Затова и сега подскачат, има опасност положението да се промени. Въобще в ЕС французите са най-големите търтеи, малко работят а много искат.

  Така че субсидиите са необходими, без храна не може. Но РАЗПРЕДЕЛЯНЕТО им трябва рязко да се промени така че да няма онеправдани страни и отрасли. Може би и плавно намаляване на субсидиите съпроводено с ценови корекции. Така че да се върви към самоиздръжка. Това обаче много внимателно, и без това имаме хора които мизерстват и нямат пари за храна.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 30. 30 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#22] от "jvr26585378":Никакви субсидии! Земеделците замърсяват околната среда повече от ТЕЦовете.Отравят въздуха ни, храната, почвата и питейната вода. Причиняват рак.https://www.24chasa.bg/novini/article/7132830
  —цитат от коментар 24 на crq18506084  До коментар [#24] от "crq18506084":

  Когато в Русия пали двигател на КрАЗ,някъде умира една Грета Тунберг.

 31. 31 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2959 Весело

  До коментар [#29] от "Fred":

  Сравнението с руският газ и европейската селскостопанска продукция е напълно неуместно! Европа може сама да се изхранва. Ако някой европейски търговец почне да внася евтина селскостопанска продукция от чужбина,този внос няма да направи Европа зависима от чужбина,а ще принуди европейските фермери да намалят цените си.

 32. 32 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3627 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":Сравнението с руският газ и европейската селскостопанска продукция е напълно неуместно! Европа може сама да се изхранва. Ако някой европейски търговец почне да внася евтина селскостопанска продукция от чужбина,този внос няма да направи Европа зависима от чужбина,а ще принуди европейските фермери да намалят цените си.
  —цитат от коментар 31 на deaf


  Явно не сте прочели внимателно нито статията нито написаното от мен.

  Европа може да се изхранва сама но на КАКВА ЦЕНА? В статията ясно е написано, този френски фермер получава ЕДВА ПОЛОВИНАТА от дохода си от продажбите а другата половина е от субсидията. Ако е няма субсидията той просто ЩЕ ФАЛИРА.

  Живеете с дълбоката заблуда, че те са някакви алчни богаташи които държат свръвисоки цени и от лакомия не ги свалят. Не, на ръба са, ако не са субсидиите просто ще фалират и ставате тотално зависими от вноса.

  Разбира се, има го варианта за рязко увеличаване на цените докато станат способни да се издържат. А представяте ли си какъв социален взрив ще е ако цените на хранителните продукти се увеличат двойно и тройно? Точно на хранителните продукти към чиито цени са толкова чувствителни бедните.

  Селското стопанство вече е като защитените видове. Полагат се специални грижи за да не изчезне. Защото ако изчезне алтернативата я казах, тотална зависимост от вноса. И то в нещо от което не можеш да се откажеш, без смартфони ще оцелеем някак си но без ядене няма начин.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 33. 33 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  До коментар [#29] от "Fred":

  В момента си супер рекетиран от фермери и земеделски производители , те не произвеждат нищо на нормални пазарни цени , продават цялата си продукция над световните цени ,например зеленчуците на пазара са 3-4 пъти по скъпи от Турция ,Гърция , Македония , Румъния , защо трябва да имат и 100% от разходите им като субсидия ,за да изкривяват още повече пазара и да се возят на нови скъпи и прескъпи коли и да ходят на екзотични екскурзии ,при това 90% от тях не плащат никакви данъци в България ,това е абсурд и трябва да се спре ,същите хора ползват най безобразно пестициди ,които са забранени ,нямат грам човешко чувство и мярка и не ги интересува колко хора ще изтрепят ,работя в такъв район и виждам как хората мрат масово от рак ,най много мрат самите производители ,които пръскат най много продукцията си ,което е най интересното ,въпреки предупрежденията .

 34. 34 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1173 Неутрално

  До коментар [#33] от "edin drug":

  100 процента те подкрепям и си прав; само една техническа забележка: интервал се поставя СЛЕД запетаята, а не преди нея!

 35. 35 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 1173 Гневно

  Субсидии за да не загине ИЗЦЯЛО отрасъл който осигурява прехраната, т.е. животът ни са необходими. Защото ако не го произвеждаме ние трябва да внасяме а това означава външна сила да ни държи за гушата и то по жизнено важен въпрос...
  —цитат от коментар 29 на Fred


  Какво "загиване" (при това "ИЗЦЯЛО"!?) на отрасъл виждаш, като всеки знае, че в Европа има СВРЪХПРОИЗВОДСТВО на повечето (а може би и на всички) субсидирани храни!!!???

  Куцо и сакато стана "фермер" на хартия, за да може да цоца еврофондове!

  В САЩ има в десетки пъти по-малко фермери, които обаче (без субсидии) произвеждат значително повече продукция и са превзели и залели хранителните пазари навсякъде по света (без ФЕС, естествено)!

 36. 36 Профил на Black Hawk
  Black Hawk
  Рейтинг: 537 Весело

  Модерният ЕС, върхът на човешката цивилизация, лидерът в световното развитие, дава 38% от бюджета си за земеделски субсидии. И като слушам какъв рай е ЕС и как винаги е прав, дори когато греши, вече нямам съмнение, че европейското прясно мляко ще неутрализира китайските космически технологии при евентуален конфликт. Вече съм спокоен.

 37. 37 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#6] от "deaf":

  Да, така е. Такива са градушки, суша, слани измръзвания За тези рискове сиима и специална мярка *Управление на риска" с 25млн. евро и държавата сега ще прави фонд с който ще се усвояват тези пари, но само за защита от градушки, но не и за другите рискове.

 38. 38 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#2] от "daskal1":

  Точно в САЩ не е субсидирано, там са на застраховки.

 39. 39 Профил на Martin Ivanov
  Martin Ivanov
  Рейтинг: 972 Неутрално

  До коментар [#10] от "johnniewalker":

  Те не я изнасят в Египет директно, а я продават на Румъния, и румънците я препродават като тяхна на Египет. Автопаркът на зърнарите е наистина впечатляващ, и го виждам всяка година на националната им среща в Пловдив, Някои от тях карат по половин година на топло в Малайзия. Повечето екскурзии за тях обаче се организират от големите химически концерни за да ги ухажват да им купуват отровите. Няма да забравя презентация на голям германски концерн,на която казаха, че ако може те ще пръскат културите 24/7, Е това после ще става ли за ядене?До преди няколко години културите се третираха до три пъти във фазите на растеж, сега се отива на четири пъти третиране и то с коктели от химикали уж чисти, ама химикали.

 40. 40 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  До коментар [#38] от "Martin Ivanov":

  Правителството на САЩ харчи около 20 милиарда годишно като федерални субсидии на селското стопанство. 39% от общо 2.1 милина ферми в САЩ са субсидирани, основно в зърнените култури.
  И за да не навлизам в подробности, ето сайта на Министерството на Селското Стопанство, в лявото поле под "Маркетинг" има подраздел "селскостопански субсидии"
  https://www.nal.usda.gov/topics/agricultural-subsidies

 41. 41 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4106 Неутрално

  Извинения, сайта е на Националната Библиотека по Департамента по Селското СТопанство

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK