Германия въвежда минимална пенсия за старост за най-бедните

Германия въвежда минимална пенсия за старост за най-бедните

© Георги КожухаровГерманското правителство реши вчера да въведе минимална пенсия за старост за най-бедните - въпрос, който дълго време заплашваше бъдещето на коалицията на канцлера Ангела Меркел между консерваторите и социалдемократите, предаде "Франс прес".


От следващата година около 1.3 милиона пенсионери с най-ниските пенсии ще получават добавка. Тази мярка ще струва 1.3 милиарда годишно според проектозакона, приет от правителството.


Министърът на труда и социалните въпроси Хубертус Хайл, който е инициатор на проекта, заяви, че въвеждането на тази минимална пенсия ще допринесе за по-голяма социална справедливост в страната.
От тази мярка ще се възползват най-вече жените, които са около 70 процента от тези, които ще се възползват от увеличението, най-вече в сектора на нископлатените услуги.


Минималната пенсия ще облагодетелства преди всичко Източна Германия, бившата комунистическа ГДР, където средната покупателна способност на населението продължава да е по-ниска от тази в Западна Германия.


Според министерството на труда пенсията на една фризьорка, която 40 години е плащала вноски за пенсия на равнище минимална заплата, ще се увеличи от 512 евро в момента до 960 евро месечно.


Консерваторите на Ангела Меркел дълго време блокираха тази реформа, която социалдемократите бяха издигнали като приоритет на мандата си. Те стигнаха дори до заплахи за напускане на коалицията миналата година, ако не бъде постигнато споразумение.


Накрая двата лагера се споразумяха минималната пенсия да зависи от равнището на доходите на съответните хора. Добавката ще се изплаща в пълен размер на пенсионерите, които са плащали пенсионни вноски най-малко 33 години и получават пенсия, която не надвишава 1250 евро за един човек и 1950 евро за двойка.


Идеята за реформата се е родила от констатацията, че някои бедни пенсионери в Германия са се оказали в крайна сметка с пенсия, която е под или се равнява на социална помощ, въпреки че са работили цял живот.


Синдикатите и благотворителните асоциации приветстваха жеста, но го оцениха като недостатъчен. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (49)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  Леви5чарите пак са разбили кочината!!!!
  Емигрантите ще продължат да източват обществени средства!
  Това от своя страна за съжаление ще доведе до нарастване на подкрепата за кафявото и червеното!!!!
  ЖАЛКО!!!!

 2. 2 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 314 Весело

  Ползите от капитализма. Има пари. С които се компенсират разликите и се постига равенство!
  При Тошо простия каскет най-високите пенсии бяха за АБПФК, защото не бяха папкали достатъчно кашкавал от мандрите и бяха лежали в студени землянки, докато дойдат да ги "освободят" червеновармейските пияници. И нямаше такива изравнителни компенсации!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 3. 3 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  Така се прави ! Помощта за бедстващите пенсионери не нито ляво нито десно. Това е грижа .

  SHADOWS of SOFIA
 4. 4 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Ползите от капитализма. Има пари. С които се компенсират разликите и се постига равенство!
  —цитат от коментар 2 на Пакоджет


  Не разбрах по каква логика наричате взимането на пари от богатите и даването им на бедните "капитализъм", но става ясно, че капитализъма в чистата си форма не работи добре, щом на пенсионерите не им стигат пенсиите.

 5. 5 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  Трябва да се въведе безусловна минимална пенсия по възраст и в България = от една страна в новите условия на дивашки капитализъм е трудно да се събере стаж, а от друга страна човек дори да не се води на работа през цялото време и да чакака някой си пишман работодател да го осигурява все пак е е плащал ДДС и акцизи потребявайки стоки и услуги.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Какво значи "социална справедливост"?
  Да речем Х е взимал 500 лв 50г., от които 50лв са били за осигуровки, за да взима 300лв пенсия, на някаква неангажираща работа. У е взимал 700лв 50г., за да взима 380лв. пенсия, но работата му е била по-стресираща и изискваща повече умения. За да е "социално справедливо", Х ще получи повишение от 50лв на пенсията, а У - не.
  Звучи ми справедливо наистина... Пък и някак социално.

 7. 7 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Истината е друга, но не очаквайте да я прочетете тук. Милионите мързеливи и криминални елементи заливащи страната натежават дори и на най-силната икономика. Вече има хиляди немски пенсионери заселили се в България, имат си форуми и лесно можете да се уверите от първо лице за какво иде реч в мултикултурната кал.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 8. 8 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  Придобивките на работниците се развиват в кап. страни в отговор на ... събитията в Русия 1917 год. А благодарение на алчните капиталисЧета в БГ 1944 дойдоха гладните мандраджии... Айде намали алчността си ....

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3888 Неутрално

  " Според министерството на труда пенсията на една фризьорка, която 40 години е плащала вноски за пенсия на равнище минимална заплата, ще се увеличи от 512 евро в момента до 960 евро месечно."

  Добавката, доколкото виждам, май ще доближи размера на самата пенсия, което изобщо не е зле ! така се прави в обществата, които мислят за хората и имат застъпена социална политика !

 10. 10 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 1892 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Придобивките на работниците се развиват в кап. страни в отговор на ... събитията в Русия 1917 год. А благодарение на алчните капиталисЧета в БГ 1944 дойдоха гладните мандраджии... Айде намали алчността си ....
  —цитат от коментар 8 на Хи-хи


  Е не можеш да отречеш , че шаячния червен елит винаги е бил облагодетелстван.И са дошли на власт не заради алчните капиталисЧета а благодарение на окупаторите.

  SHADOWS of SOFIA
 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  "......ще се увеличи от 512 евро в момента до 960 евро месечно."
  Писано е в Светото писание "И срещу тях да бягаме, не можем ги стигна"! И няма смисъл да ги догонваме. Затуй трябва да стоим далече от тях. Икономиката и стандартът ни, каквито и да са, трябва да са независими от техните. Иначе как си го представяте: Тяхната минимална пенсия десет пъти по-голяма от нашата и да ядем на една софра???????????????????????????

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2111 Неутрално

  До коментар [#8] от "Хи-хи":

  Представете си че освен капацитета да познавате буквите имахте и таланта да можете да РАЗ0БИРАТЕ прочетеното!!!!
  Мечтиииии

 13. 13 Профил на Пакоджет
  Пакоджет
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лео":

  Капиталистите изкарват пари, част от които като данъци отиват за компенсациите на пенсиите! Логика!

  "Тоз, който ни освободи, той ще да ни и пороби." Васил Левски
 14. 14 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Сметката е проста. Милиард и триста милиона евро , разпределени на милион и триста хиляди пенсионери за една година, прави по 1000 евро за година или по малко над 83 евро месечно. Толкова ще е добавката, ако на всеки от тези милион и триста хиляди пенсионери добавката е еднаква. Ако има увеличения повече от 83 евро месечно в размера на пенсиите, разликата явно включва и други мерки.

  мурзилка
 15. 15 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#4] от "Лео":

  Как да не им стигат парите , бе ? € 512 . Това са 1000 Лева пенсия бе . Бас ловя , че Германската пенсионерка се чуди какво да си прави парите .

  И после някои се чудят защо Германските пенсионери обикаляли колчетата за боклук по гарите , за да събират празни бутилки .
 16. 16 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#12] от "selqnin":

  Долу-горе от твоите писания знаем накъде биеш. Така че не е нужно да ти "разплитаме дантелите" всеки път.

 17. 17 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  До коментар [#10] от "К2":

  Тогавашните силни едва ли са взели предвид сантимента на българина към руснаците. А на много места окупаторите са били посрещнати като победители. Мнения много, а историята и тя е магистралка...

 18. 18 Профил на Аксел
  Аксел
  Рейтинг: 664 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  С 500€ в Германия въобще не може да се живее и за това отиват в социални домове.50% от населението им НЯМАТ собствени жилища, а наем дори за 500€ има само по селата.Освен това всички стоки и услуги са им много по0скъпи от нашите.Само за колата плащат минимум 100-200€/месец данъци и застраховки.Да не прибавяме и текущи ремонти,че ще ви падне капата.Сега с 960€ ще живеят на нивото на наш пенсионер с 300 лв пенсия.

  България има ЕДИН европейски политик-БОЙКО и ЕДНА европейска партия-ГЕРБ.Останалото е мафия!
 19. 19 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 392 Неутрално

  Напънала се планината Германия и родила 1.3 млрд, което е една мизерна сума. Примерът с фризьорката обаче не е удачен, защото навсякъде този вид работнички разчитат основно на бакшиша. Сигурно реалната и "заплата" е била много над казаното тук и би трябвало да е спестила доста за добавка към пенсията. Доколкото знам германците не са имали "мъдри" управници като Луканов и Виденов, които да са им окрали пенсионните фондове и да са нулирали спестяванията им чрез фалит на банките.

 20. 20 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Е това е да си богата държава

 21. 21 Профил на walking.dead
  walking.dead
  Рейтинг: 513 Неутрално

  Е това е да си богата държава

 22. 22 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1240 Неутрално

  А тука даже и да си осъдил не коректен работодател като "Софийска вода" АД Държавата в лицето на НОИ - НАП - ГИТ - Прокуратура поставят чадър върху "Софийска вода" АД и им спестяват данъци и осигуровки и ощетяват не само икономически репресиран служител но нанасят вреда и на Държавният бюджет и на НОИ. Поставят се даже и Над Съда. Действат по метода на Сталин: "Има пенсионер - има проблем, няма пенсионер - няма проблем. ". >:-)

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 23. 23 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 455 Любопитно
 24. 24 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  Минималните пенсии трябва да са еднакви за целия ЕС.
  Не можа да искат от нас да махнем митата, да ги захранваме със специалисти и накрая да потънем в нищета.

  Все едно социалната пенсия в София, да е два пъти по-висока от тази в Монтана

  Любовта ще спаси света!!!
 25. 25 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#5] от "dark'star":

  И сега има минимална пенсия за възраст при отсъствие на трудов стаж - нещо около 135 лева месечно е в момента. Бе въведена през 1978 година - тогава беше 20 лева месечно.

 26. 26 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#23] от "gorskiq1":
  А у нас кога?

  От 1978 година.

 27. 27 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 661 Весело

  Ето , че можело, а дали е справедливо ...
  Тук като казаха, че минималната пенсия ставала 250 лева, скочиха една камара с хора, ами тези с пенсии по 300 лева са ощетявани, а дали не са ощетявани тези с пенсии в Германия от 1000 евро в момента , които ще си останат на 1000 евро, а фризьорката, бам 400 евро на месец бонус и ще получава колкото инженер Клаус

 28. 28 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  До коментар [#5] от "dark'star":И сега има минимална пенсия за възраст при отсъствие на трудов стаж - нещо около 135 лева месечно е в момента. Бе въведена през 1978 година - тогава беше 20 лева месечно.
  —цитат от коментар 25 на Patsis


  Зная ... Става дума за по-нормални години и по-нормална сума.
  .... нещо от рода 135 лева при навършени 70 години
  Много народ има стаж само по соца, а после тул -там ??? и не стига
  за нормално пенсиониране = ще стане голям проблем за някои хора

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 29. 29 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Социалната пенсия за старост, все още е 132 лева, след "повишението" от юли 2019. За тази година още няма индексиране. Не знам как се живее със 67 евро за цял месец, някой може ли да обясни?

  мурзилка
 30. 30 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5946 Весело

  До коментар [#2] от "Пакоджет":

  Помня, че баба ми получаваше някаква "земеделска пенсия" от порядъка на 27 лева, или нещо подобно. Заплатите тогава бяха по 150-200 лева. Бях малко детенце, но помня, защото тя никога не ми даваше стотинки, а другият ми дядо, който още бачкаше в една фабрика, ми даваше по 50 ст да си купя шоколад "Крава"...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#29] от "Маршалов":

  Нашите управляващи са изчислили, че жизненият минимум в България е 75 лева на месец.
  Между другото, 132 лева не е най-ниската пенсия. Най-ниската е пенсията за многодетност - над пет деца отгледани до 18-годишна възраст, без да са давани в социално заведение. Тя е 120 лева. Но се получава не от 70, а от 65 години.

 32. 32 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Тази мярка трябва да бъде предприета като закон във все повече държави и с която хиляди пенсионери няма да бъдат обречени на мизерия..

  danitoledov
 33. 33 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 329 Неутрално

  Минималните пенсии трябва да са еднакви за целия ЕС.
  —цитат от коментар 24 на hope


  А пари откъде?

 34. 34 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3569 Неутрално

  [quote#33:"labby"][/quote]

  ами предлагам да се въведе Данък Оборот, така хипермаркетите и банките няма да крият печалби. Както и да се въведе подоходно облагане.
  Като в Полша. 2,5% е върху оборота.

  Любовта ще спаси света!!!
 35. 35 Профил на trial_jezz
  trial_jezz
  Рейтинг: 490 Неутрално

  [quote#33:"labby"][/quote]

  Това реторичен въпрос ли е?!?
  Оттам, откъдето и за всичко останало. Резнат ли един процент от предвиденото за "Зелени политики", те ти го.

  “Those who love peace must learn to organize as effectively as those who love war.” ― Martin Luther King Jr.
 36. 36 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8209 Неутрално

  Германия може да си позволи и повече, защото всяка година приключват с излишък.

 37. 37 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 1579 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":Придобивките на работниците се развиват в кап. страни в отговор на ... събитията в Русия 1917 год. А благодарение на алчните капиталисЧета в БГ 1944 дойдоха гладните мандраджии... Айде намали алчността си ....
  —цитат от коментар 8 на Хи-хи


  Пенсионната система я въвежда още Бисмарк през 19-ти век. Ама тогава е била само за навършили 65г. А тогава едва 3% от хората са достигали тази възраст. И пенсионната система е била на як плюс.

  Впоследствие разни популистки правителства започват да вкарват изключения и да смъкват възрастовата граница.

  Ако сега се въведе Бисмарк-овата система възрастта за пенсия на Запад трябва да се дигне на 85, а у нас на 75.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 38. 38 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4557 Любопитно

  До коментар [#5] от "dark'star":

  "Трябва да се въведе безусловна минимална пенсия по възраст и в България"

  Предлагаш да я плащаш ти, нали? Или от моите данъци да се плаща на тези, които са се осигурявали на минимална заплата и са вземали по-голямата част от заплатата си в плик?

 39. 39 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4557 Неутрално

  До коментар [#15] от "bxr35608444":

  "Бас ловя , че Германската пенсионерка се чуди какво да си прави парите ."

  Не лови бас, че ще загубиш!

 40. 40 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4557 Неутрално

  Е това е да си богата държава
  —цитат от коментар 21 на walking.dead


  Богата държава се прави от богати граждани! Друг начин няма!

 41. 41 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4557 Неутрално

  Германия може да си позволи и повече, защото всяка година приключват с излишък.
  —цитат от коментар 36 на Роси


  И ние сме аха - аха да приключим с излишък, но през всеки декември похарчваме няколко милиарда я за Хемус, я за саниране, я за стадиони и спортни зали по селата!

 42. 42 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  Отново ви излъгаха. В Източна Германия няма как да не хващат минималната пенсия, говоря за германците. Тези добавки са за бежанците и мигрантите, чийто баби и дядовци , доведени в германия, нямат никакъв трудов стаж и никакви заработки за пенсия. Те ще са най-облагодетелстваните, защото им се полага нула пенсия, а сега ще вземат минималната.

 43. 43 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 548 Неутрално

  До коментар [#7] от "Мизийски":

  Линк към такъв форум може ли? Само от любопитство да видя.

 44. 44 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3363 Неутрално

  "А пари откъде?"
  [quote#33:"labby"][/quote]

  В Германия отде ги вземат? Печатат си ги. Те имат най-големия дълг в Еврозоната.

 45. 45 Профил на blagoj
  blagoj
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Хората с много ниски пенсии и досега получават допълнителна социална помощ, така че положението им няма да се промени съществено. Разликата е, че пенсия се получава дори ако се преместят да живеят в друга държава, а социална помощ се плаща само ако са в Германия.

 46. 46 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 15 Неутрално
 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николов":

  Пенсионната система е въведена от Бисмарк през 1889 година, но влиза в действие от 1890 година. Но пенсиите не са от 65 години, а от 70 години.
  Не е вярно, че само 3% са достигали тази възраст. Според таблицата за смъртност за Германия за 1881-1890 година вероятността едно новородено момче да доживее 70 години е била 19,7%, а едно новородено момиче - 24,5%. Естествено, хората не започват работа веднага при раждането си. За 15-годишно момче вероятността да доживее 70 години е била 19,7 / 62,4 = 31,4%, а за едно 15-годишно момиче - 24,5 / 65,3 = 37,6%.

 48. 48 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#41] от "vassilun":

  Я за самолети!

 49. 49 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4176 Неутрално

  До коментар [#37] от "Николов":

  Ако се въведе Бисмарковата система...
  Днес по-голямата част от младежите започват работа на около 20 години. Ако се въведе Бисмарковата система средната възраст за пенсиониране според таблиците за смъртност от 2015-2017 година би трябвало да бъде ок. 80 години за мъжете и цели 85 години за жените у нас.
  Май няма да минете с тази идея на избори!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK