Кметове в Западна Франция "забраниха" боледуването

Кметове в Западна Франция "забраниха" боледуването

© Associated PressДеветима кметове във Франция "забраниха" разболяването, предаде Би Би Си, отбелязвайки, че това е символичен ход, целящ да насочи вниманието към недостига на лекари.


В указ, подписан от кметове в селски райони на Сарт, Северозападна Франция, се казва, че да се търси медицинска помощ заради инцидент или болест е забранено. Те посочват, че целта им е да предупредят правителството за трудностите в достъпа до здравни услуги в областта.


Проблеми с персонала, недостиг на легла и затваряне на лечебни заведения са сред въпросите, които кметовете изтъкват.
Според указа в областта е забранено да се търси медицинска помощ, да се претърпи инцидент или човек "да се роди със здравословни проблеми". На хората обаче е разрешено да отидат в Париж, за да получат достъп до ефикасни здравни услуги", се казва иронично в указа, който няма никаква законова сила и е описан от кметовете като "символичен акт".


"Искаме да предупредим държавните власти за липсата на лекари", каза президентът на Асоциацията на селските кметове в Сарт и кмет на Ферсе сюр Сарт Доминик Дюмо.


По думите му 70 хил. души от над 560 хил., които живеят в областта, нямат достъп до лекар, а "отдалечеността на болниците и докторите увеличава риска" за пациентите. Дюмо призова и други кметове да подпишат указа.


Достъпът до здравни грижи е все по-голям проблем и на национално ниво. Миналата година проучване показа, че повече от четирима на всеки 10 души във Франция са се отказали или са отложили търсенето на лечение заради времето за чакане.

Ключови думи към статията:

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2960 Неутрално

  Бе за какво са им. Тъкмо може да живеят по-дълго без лекари. :)

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2863 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  Дописката крие важна информация. Във Франция лекарите вече са станали такива мошеници,че французите всячески се опитват да ги избягват.

 3. 3 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2159 Неутрално

  Странно. Уж много напреднала страна а... Къде им бягат лекарите? В Германия?

 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Ахаха франсетата не знаят каква е на Баце кочинката ,Само след 7-8 години 20 % от гетото тук няма да може да има личен лекар -просто няма как една практика да обслужва 4000 души или 15 000 ,това се очаква със закриването на около 20% от медицинските практики поради липсата на лекари .Естествено без първичната помощ ще последват другите шамари - над 1.8 милиона с изписвани лекарства просто ще пият една студена вода , рецептурните книжки отиват в печката и ще трябва да си купуват свободно лекарствата . Няма да има кой да им ги изписва. Здравното обслужване ще бъде в началото концентрирано в 7те по-големи града на гетото постепенно обаче тесни специалисти ще има едва в 3те най-големи. След 10 години здравното обслужване ще бъде само частни свободни прегледи необвързани с някаква НЗОК. Иронията е, че мутрокомунистите все още ще ви говорят за солидарна здравна система и ще искат да внасяте и здравни вноски. При очевидната липса на функционираща такава. А иначе слухтящите чички от ДАНС , които сега се правят на незнаещи или невменяеми (защото от милиционер не се става профайлър за рискови събития за националната сигурност) направо да вадят нова папка и да започнат отсега да правят списъци с лицата допринесли последните 20 години за катастрофата в здравеопазването на една цяла държава без аналогия в световната история...

  http://www.flickr.com/photos/39768558@N04/3712408729/
 5. 5 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 974 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  Ето статистиката колко лекари се падат на 1000 души население по света, просто за сравнение къде сме ние. Приказки на ангро другаде.
  http://www.factfish.com/de/statistik/ärzte pro 1000 einwohner

  "Пенсионер вее руско знаме, а иска немска пенсия!! Ама откъдя, накъдя, бе....??" - фейсбук статус
 6. 6 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4050 Весело

  Ужас, в момента значи съм незаконен.....

 7. 7 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 560 Неутрално

  До коментар [#2] от "deaf":

  Не е точно това. Практикуването на медицина във франция е обвързано много силно с френското медицинско образование. Което разбира се е много добро. Не е въпрос само до език. По скоро до криворазбран професионален национализъм. В Британия или Германия не е така. Е, логични резултати.

 8. 8 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Странно. Уж много напреднала страна а... Къде им бягат лекарите? В Германия?
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  Ако бягат в Германия, възниква въпросът, къде бягат германските лекари?

 9. 9 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  Е тогава пазара ще повиши достатъчно заплатите така че докторите да нямат особена изгода да ходят на запад. А ако имаме отчаяна нужда, в Индия на година завършват над милион доктори.

 10. 10 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  По принцип "бягат" в САЩ но изтичането на квалифицирани професионалисти не е толкова голям проблем. Проблема е намаляване на желанието за учене, особено на тежки професии като медицина и най-вече застаряване на населението и съответно много по-голяма нужда от медицина. А и донякъде очакванията - за баба ми е било нормално да има един доктор в големия град дето е на 40км от нейното село. А аз очаквам денонощно да имам достъп до всеки специалист и най-актуална техника и медикаменти.

 11. 11 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1249 Неутрално

  Явно и във Франция е трудно да намериш доктори по затънтените села. Но, в България и Румъния определено е доста по-зле.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 12. 12 Профил на Мизийски
  Мизийски
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Къде ще прочетеш такива новини за Франция, Германия и Англия преди 30 години? Сега обаче нали трябва да се издържат мързеливите и криминални пришълци.

  Спаси, Господи, Твоите чеда и благослови наследството си, като даряваш на православния български народ победа над враговете му и го запазваш с Твоя кръст. ☦
 13. 13 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Любопитно

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  А личния лекар помага с ?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3448 Любопитно

  Проблеми с персонала, недостиг на легла и затваряне на лечебни заведения са сред въпросите, които кметовете изтъкват."

  Ааа, не така, дългата ръка на пазара , по малко държава .... все ценности без които светът би се сринал

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на victor_victim
  victor_victim
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Големият проблем на българското здравеопазване е неговата достъпност"! Най-сетне трябва да има разбиране за това! Не е лесно, ама е факт!

 16. 16 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Добър момент за анализ на информацията от лицето @Петлешев, който постоянно пише за западнали села в България и бълва негативни примери. В интерес на истината в Испания, Гърция и особено Португалия те са дори повече. Както разбираме и във Франция има немалко проблеми. Става въпрос за лекари, но това е следствие. Постоянното облъчване колко сме зле, достатъчно изкривява картината.

 17. 17 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#13] от "дерибеев":

  Аз като личен лекар ,за последните 50 дни на тази година ,съм открил поне 20 инфаркта - спасени и поне 20-30 тумори и животозастрашаващи състояния на наши пациенти ,повечето от които ще се спасят навреме, а ти , нищо ,празно словене и простотия , едно е да приказваш на празни обороти ,друго е да спасиш реално един човек ,независимо как .

 18. 18 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#15] от "victor_victim":

  Не е вярно , няма на земята друга система ,в която да си пожелаеш връзка с доктора 24 часа , да те видят веднага и веднага да влезеш на специалист или в болницата ,например в рамките на час и то от 50 км разстояние от болничното заведение ,няма друга страна .

 19. 19 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#9] от "m17":

  Това ,че в Индия завършват 1 милион доктори ,не значи ,че ще дойдат да практикуват в едно българско село ,в което 70% са неосигурени ,половината тарикати се опитват със сила и агресия да влязат и да принудят насила доктора да ги лекува в момента и безплатно и по най добрия начин ,няма желаещи за мазохисти и сред докторите ,нито балъци ,индиеца е търсен и в Англия и в Германия и както се вижда във Франция ,само че ,срещу 10-20 пъти по високи възможности за печалба от професията си ,а не да преглежда тук за 1 лев .

 20. 20 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2599 Неутрално

  До коментар [#15] от "victor_victim":

  Защо да е проблем достъпност , аз работя в най отдалеченото место на голям окръг и на година преглеждам от местното население по 17000 човека ,тоест поне 3-4 пъти всеки един жител ,има над 3000 диспансерни ,от които поне 70% си вземат редовно лекарства ,имат достъп до тесен специалист поне 5 дни в седмицата и поне 1 ден в самата община на место с радиус 10 км , достъп до лаборатория всеки дневно ,до видеозони за 50000 лв , 10 кардиографа ,мед персонал , линейки и спешно обслужване денонощно и на 10 мин ,при това е пак казвам най отдалечен район от областния град ,кое ти е недостъпното , проблема на българското здравепозване е ,че е безплатно за масата , не дават никакви осигуровки ,не плащат на лекар за преглед ,не спазват по никакъв начин предписанията му ,неглижират здравето си и като се усложнят се сещат ,че са земни ,тогава ,когато не може да им се помогне ,изпълнението на профилактичните прегледи със добре заложени параметри и изследвания за всяка възраст е в рамките на 50 % ,като пълните назначени изследвания се изпълняват от едва 30% от тези хора ,а се връщат да попитат как са едва 10% от профилактираните ,изпълнението на предписанията е едва от 5% ,което показва ,че лекарите са неглижирани от пациентите ,а не нямат достъп до здравеопазване ,а и друго ,от голямата смъртност ,която всички вземат за пример е вследствие на самолечение и пълния и нерегламентиран достъп до аптеки и дрогерии и ако се направи статистика на загиналите се оказва ,че 80-90% от починалите не са търсили в последните месеци и години никаква медицинска помощ ,а са починали от самолечение или затлачено такова и самоинициативи на близки и роднини ,които задържително знаят повече от всеки един лекар.

 21. 21 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#19] от "edin drug":

  Е тогава ще се наложи да плащаме повечко и на нашите и на индийските доктори за да ги мотивираме да работят в България. Ще се наложи и по-строги мерки да се вземат за всякакви скатавки и нахалници като бой с полицейска палка. И нещата ще се балансират,

 22. 22 Профил на m17
  m17
  Рейтинг: 2040 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drug":

  Ужасно прав сте са масовото неглижиране на собственото здраве от масата българи. Имах един познат, разправяше че ще ходи на доктор напролет, като се постопли. Е не доживя до пролетта и близките му така и не разбраха какво му е имало.

 23. 23 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 546 Неутрално


  Като малка в мойто село имаше по един фелдшер.
  Като се разболееше едно дете , веднага в стаята се построяваше параван с чаршафи.
  Децата боледуваха възпаление на сливици/ престиваш на пързалката/- баба ми ме лекуваше като за 2,3 пъти ми духаше сода в през цеф в гърлото, , предтуберколозни белодробни жлези/ не се ядеше месо/-задължително болница и ударно стрептомицин , скарлатина , едра шарка параван в къщи - ще мине , , жълтеница. В болницата 10-тина дни.
  Най малко си стоиш в къщи 40 дни.
  Спомням си 2 ваксини.Не помня за какво бяха Имам белези по ръката от тях.
  Възрастните , като не помогнат илачите на фелдшера , се пращаше на 40 км при специалист . Връщат се и показваш илачите изписани от специалиста , на фелдшера. При следващото оплакване на някой , фелдшера изписваше същото лекарство , ако не помогне още в началото пак на специалист. .
  Фелдшера беше учил медицина ама го домързяло да си вземе някакви последни изпити и му бяха разрешили да практикува като фелдшер.
  Млечните зъби ги вадеше местния ковач с пръсти, и бабите със здрав конец, за да не растат другите криви и грозни.
  Умираше млад човек до 17 г възраст по 1 на по 5 години. Естествен подбор. Възрастните започваха по малко да боледуват след 60 г. възраст. Доживяваха до 80 .

  Какви са тия болести сега , на тия млади хора и цял живот са болни?
  .
  .

 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#8] от "4ort":

  Къде - в САЩ.
  Това е съвсем нормален процес, по силата на подобен процес водата тече надолу.
  Така и лекарите, както и активните хора от всички останали професии, предпочитат да отиват в такива места, където имат възможност за по-добра професионална реализация, от което произтича и по-висок стандарт на живот. Така че лекарите отиват от селата в градовете, после в още по-големите градове, в университетски болници и по света, най-вече в САЩ.
  Викат му глобализация, ама много ( хиляди години) преди този термин да влезе в употреба, процеса на мигриране е бил същия, както и със същите мотиви - по-добър живот.

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 2218 Неутрално

  До коментар [#20] от "edin drug":

  "проблема на българското здравеопазване е ,че е безплатно за масата , не дават никакви осигуровки ,не плащат на лекар за преглед ,не спазват по никакъв начин предписанията му ,неглижират здравето си и като се усложнят се сещат ,че са земни ,тогава ,когато не може да им се помогне .."
  Харесва ми вашето изказване и наистина много хора се отнасят напълно безотговорни към здравето си, а след това искат не лекар, а магьосник, да им даде някакво хапче и всичко да се оправи.
  А по отношение на плащането и въобще разходите, факт е, че макар и през бюджета, ЗК ежегодно получава все по-големи възможности, а нещата не се подобряват значимо и тук причината е една - краде се. Вероятно вие го знаете много под-бре от мен, но в областта, в която имам някаква представа, уредите за различните изследвания, нещата са извън какъвто и да е контрол. Първоначалната цена, дори и да е по-висока от нормалното е белия кахър. Проблема е, че както и в много други сфери, понеже парите са публични, тяхното разпределение е на шуро-баджо принцип и който се уреди купува. Поради това марките и моделите са страшно разнообразни, това усложнява и много оскъпява техническата поддръжка и осигуряването на консумативите. Подобна е ситуацията и със строежите и строителните ремонти. Подобна е ситуацията и с администрирането - всяка болница с директор, секретарка, шофьор/кола, счетоводител и т.н.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK