Капиталовата дупка в банките е най-големият проблем за чакалнята за еврото

Бойко Борисов и еврокомисарят Валдис Домбровскис.

© Пресслужба Министерски съвет

Бойко Борисов и еврокомисарят Валдис Домбровскис.Няма да има хаос и сътресения, няма да има скок на цените, казва пред ДВ Валдис Домбровскис, еврокомисар за еврото и зам.-председател на ЕК. Според него България може да влезе в чакалнята за еврото до няколко месеца, разказва "Дойче веле" в интервю под заглавието "Опасно ли е еврото за България? Разговор с Валдис Домбровскис".


Г-н Домбровскис, току-що се срещнахте с българския премиер Бойко Борисов в Брюксел. За какво говорихте? Имате ли впечатление, че той е променил позицията си?


- Обсъдихме подготовката на България за еврото. Премиерът Борисов даде съвсем ясно да се разбере, че България продължава да работи за присъединяването си към еврозоната. Говорихме за сегашното положение и за изпълнението на ангажиментите на България за осигуряване на предпоставките, необходими за присъединяването. Информирах българския министър-председател, че от гледна точка на Европейската комисия всичко върви по план. Все още продължава работата по рекапитализацията на банките. Този процес се следи от Европейската централна банка. И бих казал, че в момента това е най-големият проблем, който трябва да се реши, преди България да продължи напред към еврото.
Изненадахте ли се от бурната дискусия около еврото в България?


- Не се изненадах особено, защото подобно нещо се случи и в Латвия, когато бях министър-председател, а страната се готвеше за приемане на еврото. И там имаше много слухове и предположения като тези, които в момента наблюдаваме в България: че ще настъпи хаос в обменния курс и той ще се промени или пък че ще има скок на инфлацията. Тогава ние опровергахме тези слухове и уверихме обществото, че присъединяването към еврото ще стане със същия валутен курс. И точно това се случи. Същото важи и за България.


Латвия се присъедини към еврото на 1 януари 2014 година, а в хода на годината инфлацията в страната остана под 1%. А както знаете, ЕЦБ препоръчва инфлация под 2%. Тоест, в Латвия нямаше скок на инфлацията.


Сега виждаме, че и в България се разпространяват същите слухове.


Да го кажем тогава съвсем ясно: в България няма риск от скок на инфлацията и от девалвация на националната валута, така ли?


- Досега няма прецедент някоя държава да е била поканена да влезе в ERM II с различен валутен курс от дотогавашния. За такова нещо няма никаква икономическа логика. Идеята е съответната държава да обвърже валутния си курс с еврото, за да може да демонстрира стабилност и да покрива Маастрихтските критерии. Защото ако започнеш да манипулираш валутните курсове, ти нарушаваш равновесието и можеш да предизвикаш сътресения.


Да повторя пак: няма икономически причини за промяна на валутния курс в България. България вече от десетилетия има валутен борд и на това основание с голяма сигурност може да се твърди, че ще влезе в ERM II с настоящия си валутен курс.


А скок на цените?


- Влизането в ERM II не може да окаже никакво въздействие върху инфлацията, защото на практика нищо не се променя. И България ще продължи със същия фиксиран курс на лева. Бих казал, че този въпрос ще бъде актуален може би по-късно - след около три години, когато България се присъедини към еврото. Но опитът на последните страни, които се присъединиха към общата валута, показва, че ръстът на инфлацията след приемането на еврото е минимален - 0.2 до 0.3 процента. А в по-дългосрочен план тази инфлация се компенсира дори с излишък, защото икономиката печели от по-ниските такси при обмяна на валута и от по-ниските лихви.


Ще бъдат ли българските банки подложени на по-строг контрол след влизането в ERM II?


- България ще установи така нареченото "близко сътрудничество" с ЕЦБ, а това вече е стъпка към банковия съюз. В страните, които членуват в банковия съюз, но и в рамките на "близкото сътрудничество", банковият надзор се осъществява съвместно с ЕЦБ и от съответните национални органи.


А кога очаквате България да влезе в ERM II?


- Ако нещата вървят по план, специално по отношение на рекапитализацията на банките, това може да стане още през следващите месеци. Точна дата не можем да посочим, защото въпросът се решава не от Еврокомисията, а от страните в ERM II. И България трябва да подаде молба за влизане в ERM II. Всичко това може да стане в рамките на следващата половин година, ако нещата се развиват според очакванията.


Г-н Домбровскис, някои наблюдатели в България изказват опасението, че зад атаката срещу присъединяването към еврото може би стоят външни сили, които са против една силна общоевропейска валута. Мислите ли, че има външни опити да се влияе върху общественото мнение в България?


- За мен е трудно да изказвам предположения по въпрос, който е от компетентността на българските власти: откъде идват тези внушения и кой стои зад тях. Но пак ще кажа: това не е ново за мен. Подобни предположения имаше и в други държави, които се присъединиха към еврото. Вече казах, че имам сходен опит като министър-председател на Латвия. Най-важното е комуникацията помежду ни да е съвсем чиста, всяко решение да се обяснява максимално ясно и да се разсейват всевъзможните слухове.

Коментари (104)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  "с голяма сигурност може да се твърди, че ще влезе в ERM II с настоящия си валутен курс..."

  ====

  Все пак коректно не дава гаранции.

 2. 2 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 780 Неутрално

  В коя банка точно,ясно е че в БГ няма банки ,а само гешефтари,дали да пълним бурканите?

 3. 3 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Нали разбирате добре какво ни казва?
  "Капиталовата дупка" = Цеко / Георгиус Георгиу / Жирардели
  "е най-големият проблем за чакалнята за еврото"

 4. 4 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  Биволъ:
  Отлагането на влизането в ЕРМ2 е заради двете банки “гнили ябълки” Инвестбанк и ПИБ, които са раздали парите на вложителите за бизнес проекти, яхти, самолети и имоти на собствениците си, и дупката лъсна при стрес теста на ЕЦБ.
  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2936907626361000

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  Истината ВИНАГИ лъсва другари герберасти лъжливи. Така и след 3 месеца НЯМА да стане. Компрометирате България !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#3] от "Наблюдател":

  Иначе казано ФАКТИЧЕСКА неплатежоспособност в голяма степен и риск над допустимия.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4459 Весело

  След тези обстойни отговори, дано другарката "hope" е поуспокоена...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 8. 8 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  "Капиталовата дупка в банките е най-големият проблем за чакалнята за еврото"

  Заглавието няма нищо общо с интервюто (статията). И после се обиждат като им кажат, че медиите бълват фалшиви новини.

  Никъде в интервюто няма зададен въпрос за капиталова дупка банките. Прави се внушение че банките имали капиталова дупка, и второ внушение, че това щяло да ни спре за ЕРМ2.

  Фейк нюз както се вика, но какво да очакваш от ДВ и Дневник.

 9. 9 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Неутрално

  "Това, че по-полека трябва да вървим към чакалнята на Еврозоната е по повод интервюто на Стив Ханке. Дискутирахме гаранцията за курса на лева, добави Борисов." /БНТ/

  Глупостите на Ханке са развенчани в Уики - Национална стратегия „Ран-Ът“.

  "Емил Хърсев: Ние сме в чакалнята на еврозоната откакто у нас има валутен борд"

 10. 10 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 825 Любопитно

  "банковият надзор се осъществява съвместно с ЕЦБ и от съответните национални органи." Каква прекрасна новина, ЕЦБ участвува в банковия надзор. :) И вече всякакви опити за шмекерлъци няма да минават! :) ++++

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 11. 11 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Истината ВИНАГИ лъсва другари герберасти лъжливи. Така и след 3 месеца НЯМА да стане. Компрометирате България !!!
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Ще стане, ще стане.

  До юли ще е факт за съжаление на любителите на рублата.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 12. 12 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 306 Неутрално

  Христина Вучева:

  "Факт е, че през последните двадесет години проф. Стив Ханке е единственият американски професор, който проявява интерес към нашите икономически проблеми. Факт е също, че от самото начало на неговия интерес - в далечната 1997 г., неговите препоръки и съвети се разминаваха със стореното у нас по отношение на въвеждането на валутния борд. На първо место ще припомня настоятелната му препоръка при законовото оформяне на валутния борд българският лев да се фиксира не към някоя от европейските валути, а към щатския долар. Ако разлистите тогавашните вестници, ще се уверите, че според професора по приложна икономика, ако не използваме долара, направо сме загубени. Трябва да благодарим на тогавашните участници в обсъждането, че избраха да привържат лева към германската марка. Това се оказа много успешно за първите стъпки на нашия паричен механизъм от 1997 г.
  ...
  България би могла, разбира се, по тертипа на някои средноевропейски страни, да се спотайва и разсейва по въпроса за еврозоната.

  Но това не е в наш интерес. В това отношение настоящето правителство заслужава адмирации за това, че през юли 2018 г. прие план за действие с мерки за влизането на България в "чакалнята" за еврото - валутния механизъм ERM 2, който е само стъпка към самия валутен съюз (еврозоната). ...."
  http://iconomist.bg/102092-Проф.-Вучева-Можем-да-се-спотайваме-за-еврозоната-но-това-не-е-в-наш-интерес

 13. 13 Профил на jvr26585378
  jvr26585378
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#3] от "Наблюдател":

  Мога и още да добавя....но има ли смисъл...!?

 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#9] от "plebs":

  Като си лаик по темата поне не се излагай. Както и Хърсев с тези му приказки като на воденицата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на RingRoad
  RingRoad
  Рейтинг: 825 Любопитно

  банковият надзор се осъществява съвместно с ЕЦБ " е нещо аналогично на мечтата прокуратурата да е съставена от германски прокурори контролирани от ЕС. :) Ех, мечти, мечти...

  "I try to get it across to my players that working hard is a quality." Sir Alex Ferguson
 16. 16 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Ма то имало дупка?

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 17. 17 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#11] от "nessarox":

  Какво залагаш ? То ти и за април си късаше рубашката. Дай точна дата (месец) като толкова разбираш.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 18. 18 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#12] от "plebs":

  И какво стана с ИЗПЪЛНЕНИЕТО ?
  НИЩО !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#13] от "jvr26585378":

  И аз мога да добавя но е наказуемо и подсъдно.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Разстроено

  До коментар [#16] от "Полковник за европейско развитие на България":

  Не е дупка а е яма ,
  Но пък е бая голяма !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 21. 21 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Интересно а защо лъжеха хората , че сме готови? Даже страхливеца Борисов направи поредния пирует , че търсел конценсус.

  SHADOWS of SOFIA
 22. 22 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  "Капиталовата дупка в банките е най-големият проблем за чакалнята за еврото"Заглавието няма нищо общо с интервюто (статията). И после се обиждат като им кажат, че медиите бълват фалшиви новини.Никъде в интервюто няма зададен въпрос за капиталова дупка банките. Прави се внушение че банките имали капиталова дупка, и второ внушение, че това щяло да ни спре за ЕРМ2.Фейк нюз както се вика, но какво да очакваш от ДВ и Дневник.
  —цитат от коментар 8 на realguru


  Оставете капиталовата дупка, явно не е за Вас.
  Не Ви ли притеснява, че собственика на ПИБ е клошар от Кипър ?
  Реален клошар- по официални документи

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 23. 23 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 2169 Любопитно

  Опитът на руските и други манипулатори да плашат хората с влизането в "акалнята" са оборени!!!Създаването на паника,недоверие и тревожност са последният опит на евразииците да спънат България....Знам че руските слуги тук ненавиждат латвииският комисар защото той е пределно наясно с опитите за диверсия.....Колкото по-близо сме до Европа -толкова по-далеко ще сме от Кремъл!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4459 Весело

  До коментар [#22] от "nessarox":

  А не се ли притесняваше едно време, че при Костовата приватизация сума ти фирми бяха офшорни?!

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3574 Неутрално

  " Премиерът Борисов даде съвсем ясно да се разбере, че България продължава да работи за присъединяването си към еврозоната."

  Ясно като през мъгла! Ко беше Боко толкоз навит, що ще отлага с 5 месеца? И какво очаква да стане дотогава? Боко май знае нещо, дето ние не го знаем? Примерно доларът да стане 1,5 евра, или златото да поскъпне двойно!? Някой ко знае, да каже!

 27. 27 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 3115 Неутрално

  А магазина на Шервиньо.в Барселона го изпразват днес следобед ...

  https://www.facebook.com/bivolnews/posts/2939316206120142
  Имаше една, ходи в Шервиньо...
  Явно това е марката фетиш на жените до Борисов. Биволъ идентифицира магазина на Ermano Scervino на най-скъпата улица в Барселона. Да, това е магазинът на Борислава Йовчева. Франчайз на известнатв италианска марка. Днес следобед работници го опразваха. Замитат следите...
  #КъщавБарселона

 28. 28 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2870 Неутрално

  Не Ви ли притеснява, че собственика на ПИБ е клошар от Кипър ?
  Реален клошар- по официални документи
  —цитат от коментар 22 на nessarox


  ПИБ е публично дружество - търгува се на БФБ и лесно може да се провери кой държи капитала и.

  Бъркаш с концесионера на ски зоната в Банско според мен, но карай. :)

 29. 29 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#11] от "nessarox":Какво залагаш ? То ти и за април си късаше рубашката. Дай точна дата (месец) като толкова разбираш.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Откъде Ви дойде на ум- АЗ и рубашка ??? И чак пък да я късам, напротив щях да я запазя ,против уроки :))))))
  Не ме обиждайте , моля.
  Искрено се надявах да е за Април, явно няма да е .
  Искаме или не= ще влезем в чакалнята- това е сигурно.
  И не защото заслужаваме, а за да няма 1995-96 година

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 30. 30 Профил на MititU
  MititU
  Рейтинг: 930 Любопитно

  говорете си хората ви казаха в петък се праща заявката в събота се гласува и неделя хоп вътре :D

  април,юли август и т.н както са казали всяко чудо за три дни ;) и на четвъртият ПЛЯС :D:D:D:

  "Колкото повече толкова повече" Мечо ПУХ
 31. 31 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Я ми покажи истината за банковата система в момента,бче нещо съм пропуснал:)
  Банките имат 110 милиарда лева капитал
  49 милиарда свръх ликвидност.
  2 милиарда лева печалба:)
  Та къде е дупката.

 32. 32 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":Я ми покажи истината за банковата система в момента,бче нещо съм пропуснал:)Банките имат 110 милиарда лева капитал49 милиарда свръх ликвидност.2 милиарда лева печалба:)Та къде е дупката.
  —цитат от коментар 31 на Да вярваме на истината


  погледни поне заглавието

  SHADOWS of SOFIA
 33. 33 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#22] от "nessarox":А не се ли притесняваше едно време, че при Костовата приватизация сума ти фирми бяха офшорни?!
  —цитат от коментар 25 на hamiltonf


  Обърнете се към Гешев, след като Цацаров е проспал приватизацията.

  И няма нищо лошо в офшорните фирми, стига да не са на клошари

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 34. 34 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#28] от "realguru":


  Ами не
  Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев -тях не мога да ги сбъркам :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 35. 35 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1878 Неутрално

  Начи влизаме в ERM II с тоя курс... Това добре, а после? После курса плаващ, а в тая мътна вода и големи хищници има. И вътрешни, и външни.

 36. 36 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1475 Неутрално

  Нещо латвийския матрял не ги усеща тия добрини, щото емиграцията е бая по - голяма от нашата. Единствено в Литва е по - голяма. Ние обаче сме шампион в естественото намаляне на населението. В топ 5 на емиграцията и намаляне на населението 3 страни са с евро и 2 - без. След няколко години ше станеме 4 на 1

  https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-12092-4_3

 37. 37 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#35] от ".":

  Като влезете ще видите....

  Bukalemun
 38. 38 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#32] от "К2":

  Заглавието го няма в текста.
  Затова питам като тъп и грозен да ми се обясни къде в Българската финансова система има дупка в момента.
  ПИБ е на 240 милиона печалба миналата година, която я вкараха в капитала си:)

 39. 39 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  Начи влизаме в ERM II с тоя курс... Това добре, а после? После курса плаващ, а в тая мътна вода и големи хищници има. И вътрешни, и външни.
  —цитат от коментар 35 на .


  А после ???

  Следва еврото, вие какво очаквате ?

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 40. 40 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#35] от ".":Като влезете ще видите....
  —цитат от коментар 37 на eti mehter


  По-зле няма да стане със сигурност.

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 41. 41 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Хе, "откриха Америка"! Та това го пиша от 6 години!!! От 4 г повтарям, че балона ЧПФ ще покаже липса на 20-тина млрд лв!!! Ама за това ще узреете след 2 години!!!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 42. 42 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  До коментар [#32] от "К2":Заглавието го няма в текста.Затова питам като тъп и грозен да ми се обясни къде в Българската финансова система има дупка в момента.ПИБ е на 240 милиона печалба миналата година, която я вкараха в капитала си:)
  —цитат от коментар 38 на Да вярваме на истината


  Ти питаш а заглавието ти отговаря. По-лоши са последни данни за инфлацията. 4% а при такива проценти , каква чакалня?Недей и на мен не ми е приятно , но това е положението.

  SHADOWS of SOFIA
 43. 43 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#38] от "Да вярваме на истината":

  Научи името на банката!!!! Казва се Фибанк!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 44. 44 Профил на danitoledov
  danitoledov
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Истинската причина за забавянето е валутния курс и внасянето в последния момент на закона от Менда Стоянова. А после банките били виновни, само се измиват ръцете с тях...  danitoledov
 45. 45 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  България НИКОГА няма да влезе е еврото с курс 2:1 ... вероятно 4:1 или 6:1
  = Така ограбиха Гърция при влизане, така ще ограбят и нас - капитализъм !

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 46. 46 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#37] от "eti mehter":

  Българската държава и населението държим 52 милиарда долара. Според Държавният департамент на САЩ. Повече от Хърватска, Словения и Черна гора и Сърбия взети заедно. Също така имаме 46,5 тона злато:) Евро и паундове не знам колко имаме.
  Имаме 17 милиарда долара от валутният резерв в Швейцария.
  А сега сметни с една стотинка ако се качи долара колко се качва резервът в левове:)

 47. 47 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  До коментар [#8] от "realguru":

  Пич ето ти дословно думите на комисаря:
  "Все още продължава работата по рекапитализацията на банките. Този процес се следи от Европейската централна банка. И бих казал, че в момента това е най-големият проблем, който трябва да се реши, преди България да продължи напред към еврото."
  Достатъчно ли е?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 48. 48 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Заглавието е явно част хибридната война.
  Валдис Домбровскис нищо не казва за капиталови дупки...

 49. 49 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Заглавието е явно част хибридната война.
  Валдис Домбровскис нищо не казва за капиталови дупки...

 50. 50 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#42] от "К2":

  Според мене бай лоши и сме далече по доходите.
  Даже утре да влезем в ЕРМ 2 в еврозоната минимум до 2025 година няма да влезем. 60% от средните доходи в еврозоната трябва да имаме.

 51. 51 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  България НИКОГА няма да влезе е еврото с курс 2:1 ... вероятно 4:1 или 6:1= Така ограбиха Гърция при влизане, така ще ограбят и нас - капитализъм !
  —цитат от коментар 45 на dark'star


  А Гърция
  1. Имаше ли валутен борд
  2. Драхмата беше ли надценена ?

  Спомняте ли си колко драхми бяха 1 лев?
  И сега сметнете колко драхми са 1 лев през еврото :), като 1 лев е 50 цента :)

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 52. 52 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1021 Весело

  България НИКОГА няма да влезе е еврото с курс 2:1 ... вероятно 4:1 или 6:1= Така ограбиха Гърция при влизане, така ще ограбят и нас - капитализъм !
  —цитат от коментар 45 на dark'star


  Хайде на фалшивите новини! Бий се народе!

 53. 53 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  60% от средните доходи в еврозоната трябва да имаме.
  —цитат от коментар 50 на Да вярваме на истината


  Бихте ли посочили източник?

 54. 54 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#46] от "Да вярваме на истината":

  Значи сте узрели.... 😁
  Като почне "гроздобера" пак ще си говорим....

  Bukalemun
 55. 55 Профил на K2
  K2
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  [quote#51:"nessarox"][/quote]

  Що се занимаваш? Таньо си е русофил и знае приемеме ли Ойрото това ще е прощай немитая ...

  SHADOWS of SOFIA
 56. 56 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2605 Неутрално

  Днес по БНТ оплю държавата и всичките институции за фалшива статистика, по отношение на внос/износ и растеж.
  Типично комунистически БСП е за, но разпространява лъжи и клевети. Финансовият министър фалирал 17 банки се опитва да поучава.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 57. 57 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Любопитно

  До коментар [#51] от "nessarox":

  Имаше ли валутен борд
  =======
  Гърция има извън територията си диаспора колкото две гърции....и пак я поставиха в позиция партер.....
  Повтарям.....говорим за Гърция.....

  Bukalemun
 58. 58 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#17] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#11] от "nessarox":Какво залагаш ? То ти и за април си късаше рубашката. Дай точна дата (месец) като толкова разбираш.
  —цитат от коментар 17 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, винаги съм уважавал смелите хора! Само сега да не ме разочароваш! Хайде: Ако до 31.07.2020г. не влезем в "чакалнята" аз няма да пиша в "Дневник" три месеца, ако влезем ти няма да пишеш два(защото съм великодушен)? Имаме ли облог или като предишните пъти ще се "изхлузиш"?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 59. 59 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#29] от "nessarox":

  Посочи конкретен месец като видна специалистка.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 60. 60 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Надявай се:)
  За разлика от Турция ние имаме българска илономика с български продукти:)
  Даже Китай няма да ни се отрази тази година.
  И именно в момента ни обират. Щото хем де факто сме с евро хем не сме в лихвите:)

 61. 61 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#41] от "chichka":

  Ти кажи защо освиркаха радев а не фандъкова според теб. За банките и еврото- не са ти силата.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 62. 62 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Весело

  До коментар [#54] от "eti mehter":

  Я гледай колко минуси сте ми сложили щото имаме:)
  Хахаха. Болни същества сте русофилите. Ама много болни:)

 63. 63 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#61] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Хахаха.
  Ами русофилите не видяхте ли колко сте немощни.
  Активираха последният коз Резидента, който изкара Кооейкин, Боец, Йоло Денев и триста последни БСП бабички, които естествено не могат да свирят силно, че и освиркването беше много немощно:)
  Сега на Шипка гледай там традиционно има тристатина по-млади лумпеняци там по-силно ще освиркват:)

 64. 64 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2295 Неутрално

  Заглавието е явно част хибридната война.Валдис Домбровскис нищо не казва за капиталови дупки...
  —цитат от коментар 48 на palav_nik


  Какво означава "рекапитализация на банките" в казаното от комисаря?

  Русия- проказата на планетата Земя.
 65. 65 Профил на STRATOR38
  STRATOR38
  Рейтинг: 922 Неутрално

  По добре, последни сред голямите, отколкото първи сред републиките :)
  Лева е подценен!

 66. 66 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#62] от "Да вярваме на истината":

  Я гледай колко минуси сте ми сложили щото имаме:)
  ========
  :)......Берекет версин.....
  В този форум, май най много внимание ти обръщам аз.....
  Останалите поголовно те вземат за мезе.... 😁

  Bukalemun
 67. 67 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 944 Весело


  Явно Шервиньо е марката фетиш на жените до Борисов.

  Биволъ идентифицира магазина на Ermano Scervino на най-скъпата улица в Барселона. Да, това е магазинът на Борислава Йовчева. Франчайз на известнатв италианска марка. До вчера беше отворен. Днес е затворен. Днес следобед работници го опразваха. Замитат следите...

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 68. 68 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Ясно е за кои банки става дума- тези които имат БГ собственици!!!!

 69. 69 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4561 Неутрално

  Ясно е за кои банки става дума- тези които имат БГ собственици!!!!

 70. 70 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Весело

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Не съм забелязъл като й за какво ме взема. Важното е, че познавам и говоря това, което виждам, а не дето ми се иска:)
  А кой за какво ме взема негов проблем.
  Както тебе те атакуват непрестанно ама гледам си продължаваш убежденията:)

 71. 71 Профил на NessaRox
  NessaRox
  Рейтинг: 1744 Неутрално

  До коментар [#29] от "nessarox":Посочи конкретен месец като видна специалистка.
  —цитат от коментар 59 на КМЕТ В СЯНКА


  Вие още не може да ми простите, че семейството ми не гласува за Мая Манолова.

  Това никога няма да стане, съвестта и морала не ми позволяват- днес да съм за ГЕРБ,утре за царя, после за ДПС, Атака и т.н.
  Както и не гласува за Радев, още по-малко за Цачева
  И не дали е ГЕРБ или БСП, за мен няма разлика, едното е производно на другото.
  И понеже съм тъмно синя, ще Ви отговоря; ако беше Костов -вече да е факт еврозоната.
  Но понеже са ГЕРБ- те не са константа, а променлива величина , отговора е ясен, че конкретен месец няма.
  Но отново ще повторя, рано или късно сме вътре

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 72. 72 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#60] от "Да вярваме на истината":

  За разлика от Турция ние имаме българска илономика
  =======
  :)....лелеее.....днес си недостижим.....
  За да доближите до турската икономика, трябва мноооого......
  ......хайде да не се доизказвам, вам сега....

  Bukalemun
 73. 73 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#61] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Кмете, какво става? Още обмисляш предложението или шубето е голям страх!?:)

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 74. 74 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#58] от "todor._89":

  Аз съм писал за април. Но съм съгласен за 1. 07. 2020 !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 75. 75 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Весело

  До коментар [#66] от "eti mehter":

  Но в случая аз не изказвам някаква моя мисъл. Да сложиш минуси на официални КАСОВИ числа е забавно:)

 76. 76 Профил на Ronald Reagan
  Ronald Reagan
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Георги Димитров в президентството - ситен и дребен като камилче! 😁😁😁😁😁😁😁😁! Поздрави! Васил Коларов!😄😄😄😄!

  agent
 77. 77 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  [quote#51:"nessarox"][/quote]

  капитализмът не може да живее без да краде = ще ограбят и нас като гърците

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 78. 78 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 6008 Неутрално

  До коментар [#71] от "nessarox":

  Вервай си.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 79. 79 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 1643 Неутрално

  [quote#51:"nessarox"]
  —цитат от коментар 55 на К2
  Що се занимаваш? Таньо си е русофил и знае приемеме ли Ойрото това ще е прощай немитая ...[/quote]

  какви русофили и русофоби ви гонят = ставава въпрос за пари ... вашите пари

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 80. 80 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#72] от "eti mehter":

  Хахахаха.
  Пази боже дано не се доближаваме до Турската икономика:)

 81. 81 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 770 Весело

  До коментар [#74] от "КМЕТ В СЯНКА":


  До коментар [#58] от "todor._89":Аз съм писал за април. Но съм съгласен за 1. 07. 2020 !!!
  —цитат от коментар 74 на КМЕТ В СЯНКА


  Кмете, знаех си, че не си страхливец! Веселяк си ти!

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 82. 82 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Любопитно

  До коментар [#68] от "bat_plamen":

  тези които имат БГ собственици!!!!
  =======
  Ами......написали са го пределно ясно.....[[ рекапитализация]].....

  Ти май беше островитянин, нали.....
  Ще видиш как .....ония които плюехте срещу Брекзита....след време най много ще му се радвате, че се е случил....

  Bukalemun
 83. 83 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#80] от "Да вярваме на истината":

  В тия условия....и да искате неможете.....

  Bukalemun
 84. 83 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 944 Весело

  Вечерята на европейските лидери в Брюксел тази вечер. Първо блюдо в менюто: испанско свинско с леща. Милост нямат, такт нямат тия гадове!

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 85. 85 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Весело

  До коментар [#83] от "eti mehter":

  В момента турската икономика замества китайската в пазара за боклуци с една дума.
  И западните марки ни заливат с продукти от турските си заводи на абсолютно ниски цени:)
  Смятай каква ТИ е икономиката дето не можем да стигнем.
  Да бе говоря, че днес на пазара турските зеленчуци с вкус на пластмаса 3 пъти по-евтини от българските и пак не ги купуват:)

 86. 86 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Любопитно

  До коментар [#85] от "Да вярваме на истината":

  Дискутирай с други.....дадох ти достатъчно "винетки"....

  И нещо за финал....
  У нас.....когато изплатихме и последния си дълг към МВФ....... от добър, Ердоан го обявиха за лош....
  После направиха всичко възможно да го махнат.....даже и опит за преврат имаше......
  А къде е вашия "лош" човек.....?
  Вие дори нямате такъв....
  Ако си мислиш че вместо левове в джобовете ти има евра ще е по убаво.....си наистина мезе....

  Bukalemun
 87. 87 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Неутрално

  Ето първото доказателство за това колко е полезно присъствието ни в ERMII.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 88. 88 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3843 Весело

  Ето първото доказателство за това колко е полезно присъствието ни в ERMII.
  —цитат от коментар 87 на Храбър


  Още не сме влезли и изловихме измамите на нашенски банки!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 89. 89 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1972 Неутрално

  До коментар [#86] от "eti mehter":

  Аз не дискутирам. Няма как да дискутираме по икономически въпроси като не е честно. Хал хабер си нямаш от икономика:)
  Но, когато световният Империализъм стане виновен на обикноу хора като работите не да добре:)

 90. 90 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3908 Весело

  До коментар [#89] от "Да вярваме на истината":

  :)....ок

  Bukalemun
 91. 91 Профил на Kamen Iliev
  Kamen Iliev
  Рейтинг: 79 Неутрално

  Типично говорене на еврочиновник. Без да е запознат точно се изказва на база негов далечен минал опит.

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2398 Весело

  До коментар [#33] от "nessarox":

  “И няма нищо лошо в офшорните фирми, стига да не са на клошари”

  Ами те са клошари - не плащат данъци, но пък муфтят инфраструктурата (държавна, обществена) за подаяния и закрила.
  Може ли да се възложи обществена поръчка на някой (негов подизпълнител), който не е платил данък поне колкото на беден работещ!?
  Просто е, ама тъмносините цоциалисти не го разбирате - няма платени данъци, не става за работа. Сиреч боклук, цоциалист, за изхвърляне. Дори и за “рециклиране” не става, че ще осмърди “обществените филтри”, почтеност и достойнство.

 93. 93 Профил на Бенк-Бенк
  Бенк-Бенк
  Рейтинг: 860 Любопитно

  До коментар [#22] от "nessarox":
  ......Не Ви ли притеснява, че собственика на ПИБ е клошар от Кипър ?
  Реален клошар- по официални документи...'''

  =Би било много притеснително, ако клошар управлява банката, а ако само е собственик на част нея няма значение. Може да е получил дял акции в наследство, може и да е подставено лице, все тая. Докато /ако / една банка има здрав менджмънт тя може да се развива без значение кой е собственик.

 94. 94 Профил на ceci_
  ceci_
  Рейтинг: 700 Неутрално

  До коментар [#1] от "razor":

  Да и закон приемете а ние разбира се няма да го ползваме. Интересно уж беше всичко супер .. пък хоп капиталова дупка)

 95. 95 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  До юли ще е факт за съжаление на любителите на рублата.
  —цитат от коментар 11 на nessarox


  Дори и на любителите на рублата, спестяванията са в долари и евро.

 96. 96 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4032 Неутрално

  Опитът на руските и други манипулатори да плашат хората с влизането в "акалнята" са оборени!!!Създаването на паника,недоверие и тревожност са последният опит на евразииците да спънат България....Знам че руските слуги тук ненавиждат латвииският комисар защото той е пределно наясно с опитите за диверсия.....Колкото по-близо сме до Европа -толкова по-далеко ще сме от Кремъл!
  —цитат от коментар 23 на Willy Messerschmitt


  А може би путинофилите наистина клатят стабилността. Една оставка на еднокнижника, служебно правителство - и ето ти чудесен механизъм за криза и ново отлагане.

 97. 97 Профил на Marinov
  Marinov
  Рейтинг: 80 Неутрално

  Хммм...много съмнително ми се струва това, в едно друго свое изказване от онзи ден Валдис Домбровскис каза, че не може да коментира темата за банките, тъй като това е в обсега на ЕЦБ. Сега след срещата с Борисов не се притеснява да го прави. Наистина е съмнително!!!

  Marinov
 98. 98 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2606 Неутрално

  Този човек върши повече работа за присъединяването ни към ERM II от ошашавения Борисов.

 99. 99 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  А може би путинофилите наистина клатят стабилността.
  —цитат от коментар 96 на historama

  Путинофилите яко клатят!
  Ей , атакуват България и за магазина в Барселона..

  Задействаха и машите си - БСП и ДеБъ - да скачат и срещу Гешев и да не искат да се ползват ниско-въглеродните горива в ТЕЦ.
  Насаждат истерия , заработват си копейките от "Газпром"!

  А на първия борец за въвеждане на еврото у нас - Сергей Станишев - рубашките обидно му викат из форумите "Съсел"..

 100. 100 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До юли ще е факт за съжаление на любителите на рублата.
  —цитат от коментар 11 на nessarox
  Дори и на любителите на рублата, спестяванията са в долари и евро.
  —цитат от коментар 95 на historama


  Мани ги ..
  Станишката ги разсипа с аргументи за приемане на еврото - а те мълчат облещени , и не могат да кажат "копче!"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK