ЕС все още не планира ограничаване на пътуванията заради коронавируса

Стела Кириакидис

© Reuters

Стела КириакидисЕвропейската комисия съобщи, че ЕС все още не обмисля прекъсване на пътуванията в шенгенското пространство след разпространението му в Италия, но подготвя планове за извънредна ситуация, предаде "Ройтерс".


Брюксел отпуска 232 милиона евро за противодействие на разпространението на коронавируса Ковид-19, допълва БТА. Сумата ще бъде разпределена за лабораторни изследвания, за производство за лекарствени средства, за помощ за Китай, както и за връщането на европейски граждани от засегнатите райони. Еврокомисарите по управлението на кризи Янез Ленарчич и по здравеопазването Стела Кириакидис призоваха днес ЕС да има единен отговор и да повиши усилията за противодействие на разпространението на вируса.


Ленарчич заяви, че би било много жалко, ако сложната обстановка се използва с политически цели. Той настоя всяка оценка на държавите от ЕС за предприеманите мерки да почива на научни данни и да води до съразмерен отговор. Ленарчич поясни, че всяка държава преценява сама какви мерки да предприеме, но призова за тясна и постоянна съгласуваност.
Той не отрече възможността да се прибегне до затваряне на шенгенското пространство, като поясни, че подобна мярка е част от готовността за действие в извънредна обстановка. По неговите думи всяка европейска държава сама преценява какви съвети за пътуване да дава на своите граждани.


"По няколко сценария, като координирано прекъсване на Шенген в момента няма да го направим, но работим по няколко плана за извънредна ситуация", каза Ленарчич, цитиран от "Ройтерс".


Еврокомисарят отбеляза, че ЕК е препоръчала на своите служители да избягват пътувания до Китай, Хонконг и Макао.


Еврокомисарят Стела Кириакидис заяви, че ЕК ще направи всичко възможно, за да подкрепи държавите от ЕС. Тя призова хората да не се поддават на паника и дезинформация. По нейните думи през последните дни е била разпространявана дезинформация за вируса.


Ограниченията за пътуване в шенгенското пространство трябва да са пропорционални и координирани между страните в ЕС, допълни Кириакидис. Те трябва да са основани на научни доказателства, каза още тя, като подчерта, че "за момента Световната здравна организация не е отправила препоръки за налагане на ограничения върху пътуванията или търговията". Мисия на организацията ще посети Италия във вторник, за да оцени ситуацията, след като до петък миналата седмица бяха регистрирани 150 случая. Днес радио РАИ съобщи, че четвърти заразен с коронавируса е починал в страната.


Кириакидис съобщи, че утре международни експерти ще пристигнат в Италия. Ленарчич поздрави бързата реакция на италианските власти за предотвратяване на разпространението на заразата.


Още за коронавируса четете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK