Защо столиците все пак са най-добрите места за живеене в Европа

Защо столиците все пак са най-добрите места за живеене в Европа

© Надежда Чипева, КапиталНад 48 милиона души, или 9% от населението на Европейския съюз, живее в столиците на държавите членки, а този дял продължава да се увеличава във всички тях. В повечето случаи столиците имат и по-висок брутен вътрешен продукт на глава от населението в сравнение с останалата част на страната.


Удовлетвореност от живота (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците; 1- много неудовлетворени; 10 - много удовлетворени)

Удовлетвореност от живота (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците; 1- много неудовлетворени; 10 - много удовлетворени)


Успехът на столиците обаче буди притеснения и в ЕС, и в световен мащаб, че качеството на живота сред градското население и хората в провинцията все повече се различава. На индивидуално ниво столичани в ЕС имат по-добри резултати по много от показателите за качество на живот, отколкото останалата част от населението. Това са част от изводите в проучване на Европейската фондация за подобряване на условията на живот и труд (Eurofound), публикувано в края на януари 2020 г. Резултатите се основават на европейско проучване за качеството на живот от 2016 г. и обхващат и Великобритания.


Сред ключовите заключения са
- В Европа хората, които живеят в столиците, като цяло имат по-добро качество на живот, отколкото тези, които живеят в останалата част на страната.


- В повечето държави столичаните средно заявяват по-високо ниво на удовлетвореност от живота в сравнение с останалите хора.


- В столицата като цяло по-голям дял хора казват, че животът им е по-устойчив (т.е. могат да се справят във времена на трудности) в сравнение с други градски центрове и селски райони в същата държава. Някои характеристики на градското население - например по-млади хора, по-високо ниво на образованост - допринасят за тази устойчивост, докато други като жилищната несигурност я подкопават.


- Столичаните обикновено са по-удовлетворени от начина, по който демокрацията в страната им работи. Разликата като цяло се свързва със социално-икономическите характеристики, които средностатистически са по-благоприятни в столиците. Освен това техните жители обикновено имат повече доверие в националните институции и са по-критични към местните власти.


- Въпреки по-голямата достъпност на обществени услуги в столиците техните жители невинаги оценяват качеството на тези услуги по-високо, отколкото хората, които живеят в провинцията. Например те дават по-ниска оценка за образователната система. Качеството на транспорта, от друга страна, е оценявано по-високо от хората в столиците, въпреки че отиването до работа им отнема повече време.


- Жилищната несигурност е проблем в много столици - в сравнение с всички разгледани показатели повече столици изостават от останалата част на страната по този показател със значителна разлика.


Качеството на живот


Сравнени с останалата част на страната, жителите на столиците имат по-високи показатели по няколко мерки, свързани с качеството на живот, като удовлетвореност от живота, декларирано здраве, редовни физически упражнения, способност "да се свързват двата края".


Макар като цяло удовлетвореността от живота на столичаните да е близо или да превишава тази на жителите извън столицата, Брюксел и Виена са градовете, които се представят по-зле по този показател в сравнение с останалата част на страната. Тук трябва да се подчертае, че удовлетвореността от живота в останалата част на Австрия и на Белгия е по-висока от средното за ЕС.


Сред страните от ЕС България попада на последно място по удовлетвореност от живота и в провинцията, и в столицата.


Устойчивост при трудности


Процент на хората с ниска устойчивост при трудности (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците)<br /><br />Източник: Eurofound

Процент на хората с ниска устойчивост при трудности (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците)


Източник: Eurofound

При определянето на т.нар. устойчивост са всети предвид два въпроса:
- Дали на хората им е трудно да се справят, когато важни проблеми възникнат в живота им;
- Дали им отнема повече време, за да се върнат към нормален ритъм, след като им се случи нещо лошо.
За тези, които дават положителен отговор и на двата въпроса, се смята, че имат ниска устойчивост. В столиците техният дял като цяло е по-нисък в сравнение с останалата част на страната.


Има две забележителни изключения - Лондон и Дъблин - които превишават средното за ЕС и за останалата част от съответните страни с голяма разлика. И в двата града разходите за живот са високи и има недостиг на достъпни жилища.


Сред страните от ЕС България е тази с най-висок дял на хора, деклариращи ниска устойчивост в провинцията.


Въпреки големите разлики между страните и социално-икономическите различия между групите в обществото столиците, изглежда, предлагат нещо на жителите си, което подсилва вярата им в способността да се справят.


Хората в групата на възраст между 18 и 24 години е по-вероятно да заявят ниска устойчивост, докато висшето образование е един от факторите с най-силно положително влияние върху устойчивостта. Жилищната несигурност, по-често срещана сред столичани обаче, се свързва с ниската устойчивост.


Доверие в демокрацията


Удовлетвореност от демокрацията (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците; 1- много неудовлетворени; 10 - много удовлетворени)<br /><br />Източник: Eurofound

Удовлетвореност от демокрацията (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците; 1- много неудовлетворени; 10 - много удовлетворени)


Източник: Eurofound

Удовлетвореността от начина, по който демокрацията работи в дадена страна, е много по-висока в столиците, отколкото в останалите населени места. Разликата в тази удовлетвореност е особено висока за Париж, София, Брюксел, Прага и Лондон. Сред страните от ЕС България е с най-ниска удовлетвореност по този показател в провинцията.


Качество на обществените услуги


При образователната система средната оценка за качеството, дадена от жителите на изследваните столици, е под тази на жителите извън столиците. Освен това повече градове определят качеството на образованието като ниско, отколкото като високо (съответно 10 срещу 4) в сравнение с останалата част от страната. Този резултат е в контраст с общата тенденция учениците в градовете да се представят по-добре, отколкото тези в селските райони. Той обаче съответства на извода, че хората с по-високи постижения в образованието са по-критични към образователната система.


Услугата, за която оценките за качеството в столиците се различават в най-голяма степен с тези в останалата част на страната, е общественият транспорт, като в столиците те са най-високи. Времето за пътуване до работно място в българската провинция е най-ниското в ЕС.


Време за пътуване до работното място (в минути; в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците)<br /><br />Източник: Eurofound

Време за пътуване до работното място (в минути; в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците)


Източник: Eurofound


Жилищната несигурност, изглежда, е проблем за столиците - повечето изостават от останалата част на страната с със значително по-голяма разлика по този показател спрямо всеки друг от разгледаните индикатори.


Процент на хората, изпитващи жилищна несигурност (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците)<br /><br />Източник: Eurofound

Процент на хората, изпитващи жилищна несигурност (в зелено са отбелязани резултатите за провинцията, с ромб - за столиците)


Източник: Eurofound

Ключови думи към статията:

Коментари (118)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 670 Неутрално

  Обаче провансалците са по "пробивни"
  Още един начин да кажеш, че са им развити лактите

 2. 2 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  Две неща:
  1. В тях хляба и в тях ножа;
  2. Концентрация на капитал, в т.ч. и човешки.

  Трябва да признаем нашите столичани, че удариха кьоравото - цял ден се барат за /цензура/ и получават наем за нивите, откраднати от дедите им (чрез проведената от кмета в сянка реституция в полза на верните и проверени другари), на които ниви вече имат по три 'х'апартамента от новата кооперация. СофиЕнецът е толко мРЪзелив, че даже и наемите му ги събира агенция, в която работят "провансали" .

 3. 3 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  София си е София.
  За жалост не решава вместо останалата България.
  И затова сме на този хал.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 4. 4 Профил на Ох леле
  Ох леле
  Рейтинг: 294 Неутрално

  Сложете снимка от някой жилищен комплекс.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4275 Неутрално

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Знаеш ли, че извършваш престъпление и лъжеш едновременно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Да ти кажа си прав щото и аз съм един от тях Ама агенцията ми събира наемите щото селяните наематели все се мъчат да клинчат а пък другите селяни от агенията им знаят всичките селски номера

  гошо
 8. 8 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#2] от "Deaddark":

  Да ти кажа си прав щото и аз съм един от тях Ама агенцията ми събира наемите щото селяните наематели все се мъчат да клинчат а пък другите селяни от агенията им знаят всичките селски номера

  гошо
 9. 9 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Любопитно

  До коментар [#3] от "dedoliben":
  Е и какво точно пък София би решила за да не сме на този хал

  гошо
 10. 10 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3343 Весело

  Щото в Горно Нанадолнище няма елементарни неща като опера и балет които да развличат бабите, футболния отбор отдавна се разпадна и за дедовците остана само кръчмата ако работи, както и куклен театър за децата !

  ПП. То и деца няма ...

 11. 11 Профил на tolex
  tolex
  Рейтинг: 718 Неутрално

  Заеби, София са напълни със селяци.

 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Не съм сигурен, че са най-добрите места за живеене, но определено е съсредоточен огромна част от ресурса, капацитета и възможностите!!!

 13. 13 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4543 Весело

  Няма как София да е по-добро място за живеене от Бургас, просто няма как...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 15. 15 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  Обаче провансалците са по "пробивни"Още един начин да кажеш, че са им развити лактите
  —цитат от коментар 1 на Позорно събрание


  Точно обратното! От край време, столичани се славят с "тарикатлъка" си.
  И не мисля, в столицата се живее по-добре, отколкото в уредени градове с 20, до 50 хиляди жители.

 16. 16 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#8] от "гошо":

  Работиш като брокер? По-добре мъжка курва, но не и това...

  В България има нужда от здрава децентрализация, ако не искат София да стане град на астматици.

 17. 17 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 599 Неутрално

  По добре се живее където има повече хора. В най-гъсто населените държави в ЕС - Холандия, Белгия, Англия, Германия, Швейцария...се живее най-добре. Област Видин е с най-малка гъстота на населението в България 33 души/км2 и затова в тази област са най зле. Същото е и при градовете - столиците обикновенно са най-големите градове в държавата и най-гъсто населени.

 18. 18 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#15] от "atmanpg":

  Абсолютно съм съгласен с теб ,аз предпочитам Видин

  гошо
 19. 19 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  В най - многолюдната държава в ЕС столицата далеч не е най - доброто място за живот, дори и в средата на класацията не знам дали е. Тоест заключенията за мен са под голямо съмнение.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 21. 21 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  По добре се живее където има повече хора. В най-гъсто населените държави в ЕС - Холандия, Белгия, Англия, Германия, Швейцария...се живее най-добре. .
  —цитат от коментар 17 на plynii


  По - грешно съждение не знам дали може да има. Швеция, Норвегия, Финландия явно се живее зле? Да не говорим че Швейцария въобще не знам дали се числи към силно заселена територия.

 22. 22 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1917 Неутрално

  До коментар [#18] от "гошо":

  Моя град също е уреден и се живее много по-спокойно, отколкото в София.
  Озеленен е, няма задръствания от коли, въздуха е по-чист, не си губя половината ден, за да отида и да се върна от работа, има си и културна програма от гостуващи театри.
  Не бих го заменил за София.

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  В коментарите лъсна един от основният проблем на българското общество — липсата на чувството за общност. Веднага се започна с омразата по оста ”селяци” —”гражданя”

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#17] от "plynii":

  Ми то САЩ има по-малко хора от България на кв.км, но мексиканците, все там се блъскат. Канада е същата история.

 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  "Защо столиците все пак са най-добрите места за живеене в Европа"

  Зависи все пак от европейската държава. Примерно за една Германия столицата Берлин не по-добра за живеене от Мюнхен, Хамбург и Франкфурт например.

  Същото се отнася и за други европейски държави като Испания и Италия например.

  Докато в България сигурно София е по-добра за живот от останалите български градове.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  Какви глупости плещите? Пак някой е взел пари да изследва очевидното. Столицата е седалището на всички държавни органи които предлагат....работа и то не лоша, чиновническа
  После в столицата се разпределят държавните поръчки и всеки който ниска да си играе с държавата трябва да е в столицата. От там вече просто в столицата има повече пари, което привлича и повече хора съответно по-добра инфраструктура ни всичко останало

 27. 27 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":
  Това не е липса на общност, а откровен дебилизъм, който за съжаление мъчи 80% от човечеството, не само България

 28. 28 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#4] от "Ох леле":

  Да ти сложа ли снимка от панелка в провинциален град, с дърва за огрев натрупани около нея?

 29. 29 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#17] от "plynii":

  Бъркаш причината и следствието. В Нидерландия страната се управлява добре, там се живее добре и за това всички ходят там, та за това е гъсто населена....със всякаква паплач между другото, не с Нидерландци

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2770 Неутрално

  До коментар [#27] от "uq":

  За съжаление наблюденията са ми точно в тази надока —липса на общност на нсродностно ниво и постепенна подмяна на националната идентичност с регионална такава.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 32. 32 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#30] от "К2":

  Нека бачкат вееее, нали тряа ни снасят наеми после!
  Иначе ще трябва и ние да работи деейба :/// а не е гот това!

 33. 33 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#16] от "chepokalipsis":

  Не не съм брокер и наистина събирам наеми от няколко апартамента Но това за децентрализацията е повече от необходимо ако расъждаваме державнически В момента нивото на комуникации е такова че не е нужно всички министерста да са пез една улица Съвсем спокойно може да се разположат и в отделни градове ,разните му там агенции и тем подобни също Това грубо казано разбира се

  гошо
 34. 34 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 2712 Неутрално

  До коментар [#30] от "К2":Нека бачкат вееее, нали тряа ни снасят наеми после! Иначе ще трябва и ние да работи деейба :/// а не е гот това!
  —цитат от коментар 32 на Позорно събрание


  Така е . Аз не се оплаквам плащат си редовно.

  SHADOWS of SOFIA
 35. 35 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  Интересно - в София се пътува по-дълго до работното място, отколкото в Атина. Това трябва да ни наведе на някои размисли.

  Иначе и на мен ми харесва в столицата ни, но това презастрояване и свръхнаселеност ще влоши качеството на живот. В този смисъл, ако човек има добри доходи и начин да си организира качествено живота в провинцията, то там определено се живее не по-зле. Неслучайно в Древен Рим богатите са имали вили в провинцията - именно за да са далеч от шума и мръсотията на столицата.

 36. 36 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#31] от "DDR":

  Абе каква национална идентичност какви 5 лева бе, излезте вече от средновековието. Регионална.. иди в Белгия да видиш регионална. Изобщо....да 80%

 37. 37 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#35] от "Читател":

  Малко грешно разсъждаваш. Има много неща, които ти ги дава общността - държавата или общината - от инфраструктура до здравеопазване, забавления, култура. Милиарди да имаш, сам не можеш да изградиш тези неща. В столицата тези неща са много напред в сравнение с повечето провинция. А в Западна Европа много напред от София и именно това Еми основната причина хората да емигрират, не по-високите доходи както мнозина си кислят

 38. 38 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Пропастта София-Разград не е като разликата Цюрих-Тургау. В първият случай имаме централизиран процес на засмукване, характерен за третия свят. Столичаните пишат в белите административни книги, учат се на четмо и писмо, докато диваците безправно бачкат в плантациите и деградират културно. Сбъркан е целия модел на развитие защото във всеки аспект държавата е централизирана, както властово, така и във градоустройствен план.

 39. 39 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#23] от "DDR":

  Тия 'аристократите' дето сънуват че като кажат 'мани ги тия селяци' се издигат у атратосферата всъщност са доста малко но за сметка на това катастрофално тежко комплексирани чилячѐнца и създават погрешно впечатление за значимост щото циврят много силно. Има и подобни от другата страна но ВЕЧЕ има българска средна класа И паралии на които въбще не им пука за град/село и преценяват хората по общи интереси и кво могат.

  Единствено остава да се смее човек на 'аристократите' :)

  Facing Worlds
 40. 40 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3882 Неутрално

  Тоест постоянния хленч , че въздуха бил мръсен , задръстени улици, прохови частици .... е напълно неоснователен?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 41. 41 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 300 Весело

  Като гледам първата приведена графика, удовлетвореността от живота в столицата е почти еднаква с останалата, понякога и по-ниска, в една Атина например.

 42. 42 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#37] от "uq":

  Така е, не споря, че столицата дава своите безспорни предимства. Както казах, на мен лично ми харесва животът в София по ред причини. Но колкото повече плътно се застроява и пълни с още, и още, и още автомобили неизбежно се появяват и недостатъци.

 43. 43 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 2215 Неутрално

  До коментар [#39] от "Saint of Me":

  Много добро наблюдение. И знаеш ли ..тези „софиянци” са обикновено доскорошни провинциалисти та от там и комплекса. Дядо ми Бог да го прости беше роден през 1917та, помнеше София от едно време. И като почнеха в трамвая да се обиждат на „селянин”, дядо ми казваше..истински софиянец никога не би те нарекъл така и не би се държал така.

 44. 44 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1752 Неутрално

  До коментар [#43] от "uq":

  Така е. И аз имам много добро мнение за кореняците софиянци.

 45. 45 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 171 Неутрално

  То е естествено. Цените на всички жилища ще пада и няма как да е иначе:
  1. Лихвите ще се вдигнат. Само 1% вдигане на лихвите означава поне 5% спад
  2. Тези, които искаха да купят жилище за живеене, вече си купиха. Противно на общоприетото така нареченият "поток" от хора към София не е неизчерпаем и вече силно се забавя и е равен и дори по-нисък от потока към Пловдив и Варна (справка НСИ).
  3. При икономическа криза и по-високи лихви, покупките за инвестиция също значително ще намалеят
  4. За сметка на 2. и 3. при строителството на нови жилища не се забелязва забавяне.
  5. 25% от всички жилища в момента са необитаеми.
  6. Качеството на строителство и качството на живот, които София може да предложи не предполагат сегашните цени.

 46. 46 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2770 Весело

  До коментар [#31] от "DDR":Абе каква национална идентичност какви 5 лева бе, излезте вече от средновековието. Регионална.. иди в Белгия да видиш регионална. Изобщо....да 80%
  —цитат от коментар 36 на uq


  Добре 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 47. 47 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#43] от "uq":

  Истинските софиянци са тези които през 70-те на 19 век са прекарвали овцете си през центъра, че е по напряко.

 48. 48 Профил на dzenlandia
  dzenlandia
  Рейтинг: 171 Неутрално

  До коментар [#45] от "dzenlandia":

  А, грешна статия Това трябваше да е в статията за цените. :)

 49. 49 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#43] от "uq":


  До коментар [#44] от "Читател":

  Старите софиянци са много възпитани и широко скроени хора, но по обясними причини са твърде малко. По-голямата част са именно тези, турбоселяндурите второ или трето поколение, които много мразят селяните, защото са дълбоко комплексирани от собствения си произход. Достатъчно е и тук във форума да се наблюдава поведението им. Арогантни, невъзпитани, невъобразимо прости, но с изумително самочувствие.

 50. 50 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  Най-успешни са обществата и държавите, които на практика прилагат принципите та субсидиарността!

 51. 51 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1104 Любопитно

  Хаха, "бившите" селяндури с наследствените ниви в бившите околности на София (сега - "елитни квартали") как хубаво са се обозначили, като въшки на чело.
  "Обезщетени" с няколко апартамента из разните "долини", "ливади" и тем подобни доскорошни средища на дребното животновъдство се изживяват като аристократи, титани на мисълта и великани на духовността.
  Абе прошляци, колко пъти ходихте на опера или балет миналата година, а?

  София е добро място за работа, но ОТВРАТИТЕЛНО място за живеене........

  Знанието е сила, информацията - власт
 52. 52 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 599 Неутрално

  [quote#21:"zxp53317185"][/quote]

  Швеция, Норвегия, Финландия са с малка средна гъстота на населението, но ... по-голямата част от населението им живее в гъсто населените южни части на страните.
  Норланд, който обхваща приблизително 60% от територията на Швеция, има много ниска гъстота на населението (под 5 души на квадратен километър). Планините и повечето отдалечени крайбрежни райони са почти незаселени и празни от хора.

 53. 53 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#5] от "Matrix":

  Черврног*зо комуне, точно такива ратаи и бандити като теб ограбиха истинските собственици - два квадрата за гроб нямахте, а при връщането взехте декари. Нали питах - що не е върнато в реални размери, както е по документи - 'щото трябвало и на заслужилите другари да се даде, дето "поддържали" заграбеното. С три лъжеца и червен другар в общината/областта и правят нови документи с фалшиво вписване. После се тупат к'ви дЕсиденти били (даже не знаят как се пише дисидент), а пазят на бащите си книжата на партиен секретар.

 54. 54 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#39] от "Saint of Me":

  Нито някога е имало аристократи, нито сега има някаква забележима средна класа в европейския смисъл. Селско общество със селски родови инстинкти, независимо дали някой е ИТ фирмаджия в София или автомонтьор в Плевен.

 55. 55 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не, светни ме - ала да няма после с твоите камъни по твоята глава.

 56. 56
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 57. 57 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#13] от "hamiltonf":

  Хемингуей - "Всичко извън морето е провинция"

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4434 Любопитно

  До коментар [#49] от "zle_platen_trol":

  И моите наблюдения са такива. +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 60. 60 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#30] от "К2":

  Труп да съм, ще възкръсна и ще изрипам ако ме карат за Селофия. Не че града е лош, но хората там, особено кореняците, са със злобна аура в километри.

 61. 61 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 831 Неутрално

  Да живееш днес в София - не бих препоръчал на никой , на първо място на приятелите си.
  Такова е мнението за съжаление и на повечето от останалите живи стари софийски жители !
  София от "старо време " с чистия витошки въздух , спокойните улици и площади , зеленината на парковете и чистотата навсякъде , кината и театрите , както и не на последно място усмивките на столичани !
  ЖАЛКО, но всичко това е само спомен ! !

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#39] от "Saint of Me":

  Не си прав, колега - всеки знае че кореняко софиенец е със синя кръв и по дефоут е умен и красив, както така са длъжни от прованса да му плащат данък за това, както на английската кралица.

 64. 64 Профил на Matrix
  Matrix
  Рейтинг: 25 Неутрално

  Да живееш днес в София - не бих препоръчал на никой , на първо място на приятелите си.Такова е мнението за съжаление и на повечето от останалите живи стари софийски жители !София от "старо време " с чистия витошки въздух , спокойните улици и площади , зеленината на парковете и чистотата навсякъде , кината и театрите , както и не на последно място усмивките на столичани !ЖАЛКО, но всичко това е само спомен ! !
  —цитат от коментар 61 на deutscher._


  Е какво, да си продаваме централните къщио и да се махаме, заради някакви си Селяндури?
  НИКОГА !

  Живеем в държава, в която Венета Райкова е написала повече книги, отколкото министър-председателят е прочел...
 65. 65 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално
 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 711 Неутрално

  Аз като ходя в нова чужда държава,посещавам задължително столицата.Защото там е цивилизацията и парите ,хората във всички столици живеят добре.Който е ходил в Македония може да види каква е разликата в Скопие и извън него.

 68. 68 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#63] от "Deaddark":

  Това е факт. Нарича се чудото на София. Това са легендарните аристократи от началото на 20 век. Само 10 години преди това хора като Иречек идват за първи път в София и я описват в спомените си. Та тогава в началото на 20 век ония софиянци които сутрин като станат преди да се измият са давали пумия на прасето и са извеждали овцете за паша раждат първото поколение аристократи. Не само ги раждат ами и ги обучават из Европата и за 10 години те стигат зрела възраст(30-40) и почват да ръководят държавата. Чудото на София.

 69. 69 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#66] от "Matrix":

  Халал да са ти наемите, аз наем в София не плащам - и ако не е наложително, не стъпвам. Миналия път реших да пия кафе у центъро да зяпам стари постройки и веднага ме налазиха местните им собственици да ги черпя кафе от два лева - на гърба с наследствено сако от прадядо им.

 70. 70 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#54] от "irobot":

  "Селско общество със селски родови инстинкти"

  А кое не е такова :)

  А средната класа в България е факт и се вижда всеки ден навсякъде.

  Сега ако някой се е заел да представлява всички хора в лошо положение (каквито има и в Германия например) и да оправи българската а после и световна неправда това може да е добра кауза или пък перде за гьобелсова пропаганда (като при комунистите и умнокрасивите им братя) обаче не променя факта че средна класа има

  Facing Worlds
 71. 71 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Весело

  До коментар [#68] от "alexandar":

  Смятах да го цитирам Иречек, но дали е бил прав - не е ли била София столица на Рим, Вавилон, Атлантида, Рая - а кореняците лично сам Той ги е създавал един по един, не като с целите и архангелите - по калъп на поточната линия. Веднъж архангел Самаел решил да се пише равен със софиенецо и го заточили в Ада - такива неща и Бог не се осмелява дори да си помисли, камо ли тези под Него.

 72. 72 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Весело

  До коментар [#62] от "Matrix":

  Ето това се казва "столичанин":
  -класа;
  -стил;
  -възпитание;
  -изисканост;
  -финес;
  -интелект....

 73. 73 Профил на Волен от Ривиа
  Волен от Ривиа
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Държавната политика за София е изключително грешна. Безспорно столицата е най-добра за живот, безспорно всяка една столица следва да е така защото все пак е лицето на странта. Но абсолютна грешка е да се наливат всички пари на държавата за да се облагородява най-напред столицата и то на всяка цена, защото там видиш ли живеят повече хора. Получава се омагьосан кръг, защото това нещо вкарва още повече хора в града. Накрая всички страдат от презаселване, а града става черна дупка за парите. Една столица следва да се подпомага до степен в която може да се самоиздържа. София не може. С държавни пари на всички българи се строят безплатни за ползване от столичани пътища, строят се магистрали в региона, строят се международни пътища пак само в региона. Всичко това концентрира инвестициите там, което пък вкарва още хора. Магистралите, които се строят в страната са единствено за вътрешно ползване, няма нито една дори планирана Север-Юг. Няма да доживеем жизненоважен международен път покрай Черно Море, който да свърже Турция и Румъния с българските пристанища. Това нещо би могло да има огромен и почти моментален ефект в Източна България. Това е връзка между Близкия Изток с Европа. В момента такава връзка има само по море. Не, всичко отива в столицата, която географски (и геоплитически) е на доста куцо място. Близо е до съседни но, слабо развити икономики и оградена с планини. Дори военно-стратегическото предимство, което е имала на времето вече не значи нищо. В момента в който се намали драстично фаворизирането на столицата ще започне и икономически да се развива цялата страна. Това обаче няма да го доживеем. В момента останалите областни градове не само, че са оставени сами да се оправят, но и се източват финансово в полза на София. Да, може всичко да е кеф и уредено там, но за 15-20% от наслението и за сметка на останалите 80%, които на всичкото отгоре биват и обиждани на "селяни".

 74. 74 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#71] от "Deaddark":

  Целите да се чете ангелите.

 75. 75 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  До коментар [#73] от "д-р Тошков":

  Това стои още от Татово време и не бе премахнато през демокрацията. Ако София не бе от по-равните, щеше да е извън топ три, че и по-долу, от добрите градове за работа и живеене.

 76. 76 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Няма как София да е по-добро място за живеене от Бургас, просто няма как...
  —цитат от коментар 13 на hamiltonf


  Има един железен лаф:
  "Да не бъркаме туризма с емиграцията!"

  Аз съм от Бургас, имам няколко апартамента там, но стъпвам веднъж годишно.
  12 години живях в Канада, а последните 4 в София.

  Бургас е просто една туристическа картичка. Красив, с хубав климат, но до там.
  Пълен е със селяци. Работа няма, освен обща. Университети няма. Тези, които приличат на университети, нивото им е под 0та. И няма как да е иначе, защото още преди 30 години, всички по-умни бургазлии учеха висше в друг град.

 77. 77 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1884 Неутрално

  Защото цялата система е объркана и толкова силно централизирана, че всички пари отиват в сотлиците. А където са парите, там е и бизнеса, а където е и бизнеса там са и хората. Един порочен кръг, който никой политик няма да посмее да разруши, въпреки че всички лалат по кръгли маси за децентрализация.

 78. 78 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#76] от "Тангра":

  Интересно само, откъде знаеш толкова много, след като идваш в Бургас веднъж годишно, но както и да е.

 79. 79 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1069 Неутрално

  Нормално, в столиците е концентрирано всичко в повечето страни. И в Испания казват, че въздухът еди къде си бил много по-чист от този в Мадрид, но като излязат статистиките за продължителност на живота, най - дълго живеят точно мадридчаните.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 80. 80 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  Държавната политика за София е изключително грешна. Безспорно столицата е най-добра за живот, безспорно всяка една столица следва да е така защото все пак е лицето на странта. Но абсолютна грешка е да се наливат всички пари на държавата за да се облагородява най-напред столицата и то на всяка цена, защото там видиш ли живеят повече хора. Получава се омагьосан кръг, защото това нещо вкарва още повече хора в града. Накрая всички страдат от презаселване, а града става черна дупка за парите. Една столица следва да се подпомага до степен в която може да се самоиздържа. София не може. С държавни пари на всички българи се строят безплатни за ползване от столичани пътища, строят се магистрали в региона, строят се международни пътища пак само в региона. Всичко това концентрира инвестициите там, което пък вкарва още хора. Магистралите, които се строят в страната са единствено за вътрешно ползване, няма нито една дори планирана Север-Юг. Няма да доживеем жизненоважен международен път покрай Черно Море, който да свърже Турция и Румъния с българските пристанища. Това нещо би могло да има огромен и почти моментален ефект в Източна България. Това е връзка между Близкия Изток с Европа. В момента такава връзка има само по море. Не, всичко отива в столицата, която географски (и геоплитически) е на доста куцо място. Близо е до съседни но, слабо развити икономики и оградена с планини. Дори военно-стратегическото предимство, което е имала на времето вече не значи нищо. В момента в който се намали драстично фаворизирането на столицата ще започне и икономически да се развива цялата страна. Това обаче няма да го доживеем. В момента останалите областни градове не само, че са оставени сами да се оправят, но и се източват финансово в полза на София. Да, може всичко да е кеф и уредено там, но за 15-20% от наслението и за сметка на останалите 80%, които на всичкото отгоре биват и обиждани на "селяни".
  —цитат от коментар 73 на д-р Тошков

  Бъркаш!
  София генерира колосален БВП и се самоиздържа отлично!

  Друг е въпросът, че може да се помогне повече другите градове.

  Почти всички пари в София са частни. Или от български граждани и фирми, или от извън страната. Просто са преценили хората, че си струва да инвестират и СИ наливат парите!
  Защо да се забранява такова лично решение!?
  Аз също инвестирам парите и труда си точно в София. Така съм избрал. Също и фирмата, за която работя, и е с 10 милиарда оборот инвестира в София, без да получила 1 лев държавно. Просто си следва нейната си сметка.

  Вярно е, че е омагьосан кръг. Но не го е измислил някой дърт злодей. Просто това е естествен път.
  Не са и без значение многото университети в София. Кадрите са тук. Инфраструктурата също. Сгради, жилищни, бизнес клас А, също.
  Международните компании имат голям поток от служители в командировки. Летят от Англия, САЩ, Индия, Китай. И без това сменят 2 полета минимум. Как да стане до по-малки градове. И защо?

  Бъркате причината и следствието. Не подемът на София е заради парите, а парите в София, са заради подемът ѝ.

  Далеч съм от мисълта да не се подпомагат по-малките градове. Но трябва да се прави с мисъл и мярка. Има неща, които са възможни, и такива, които не са.

  Нещата (подпомагането на малките градове с хора и бизнес/работа) не са прости, и искат смелост, мисъл и далновидност. За сега никой политик не е склонен да рискува. А и вероятно няма пари в това. По-лесно е да се строят градинки за милиони, и крайбрежието да се обезлюдява в услуга на руснаците.
  За сега никой политик не по

 81. 81 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#76] от "Тангра":Интересно само, откъде знаеш толкова много, след като идваш в Бургас веднъж годишно, но както и да е.
  —цитат от коментар 78 на zle_platen_trol


  Елементарно, Уотсън. Родителите и приятелите ми живеят там. И говоря по скайп и телефон по няколко пъти на ден.
  Освен това, до 30 годишен съм живял там.
  Покажи ми заплата 5-10к някъде в Бургас, като си толкова осведомен.
  Може и само на обява, без да се класирам за позицията.
  Не че бих се върнал и за нея.

  Или ако не за висока заплата, покажи някоя длъжност, която изисква образование и квалификация.

 82. 82 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тангра":

  София не е Хонг Конг или Истанбул. Мястото където се намира не е нещо особено. Ако се отдели като самостоятелен град ще се завърне към образа си от преди 150 години - нормално село. БВП се дължи на това, че е столица а не, че е София.

 83. 83 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Колкото по заселен е града повече пари се въртят. Това е. НЕ че софия е хубав град. Просто е милионен. И това го прави по богат.

 84. 84 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 622 Неутрално

  Колкото по заселен е града повече пари се въртят. Това е. НЕ че софия е хубав град. Просто е милионен. И това го прави по богат.

 85. 85 Профил на Тангра
  Тангра
  Рейтинг: 1286 Неутрално

  До коментар [#80] от "Тангра":София не е Хонг Конг или Истанбул. Мястото където се намира не е нещо особено. Ако се отдели като самостоятелен град ще се завърне към образа си от преди 150 години - нормално село. БВП се дължи на това, че е столица а не, че е София.
  —цитат от коментар 82 на alexandar


  Руснаците комунисти е нормално да мислят така. Няма смисъл да обяснявам защо.
  С 2 думи, нищо не разбирате от икономика.

 86. 86 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 622 Неутрално

  До коментар [#72] от "selqnin":


  И шофиране като г*з........

 87. 87 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 627 Неутрално

  До коментар [#70] от "Saint of Me":

  Не всички общества са такива. Принадлежността към дадена класа на запад се определя не само от моментните финансови възможности, а и от “културния потенциал”, културните интереси и софистицираността на социалния ти кръг. В този смисъл, един заможен софиянец (второ или трето поколение) с успешна ИТ фирма не е истинска средна класа ако все още обича да хапва кебапчета на ливадата и най-големата му дилема е какъв дрон и каква електрическа количка да купи на детето си, и се прехласва по ниска халтура като улични флашмобиве и улични художници.

 88. 88 Профил на alexandar
  alexandar
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#85] от "Тангра":

  София не се е развила до сегашното си състояние по естествен начин. Високия стандарт не я е превърнал във столица а превръщането и в столица е причината за високия стандарт.

 89. 89 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално  До коментар [#2] от "Deaddark":Да ти кажа си прав щото и аз съм един от тях Ама агенцията ми събира наемите щото селяните наематели все се мъчат да клинчат а пък другите селяни от агенията им знаят всичките селски номера
  —цитат от коментар 8 на гошо


  Аз пък си мислех, че всички наематели-житари са все шопи, столични.

 90. 90 Профил на zle_platen_trol
  zle_platen_trol
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#81] от "Тангра":

  Говорене, което твърде много напомня предизборното такова на един провален кандидат кмет. Не ми се влиза в безмислени спорове. Нито е възможно, нито пък е нужно всички да харесват дадено населено място. Живеем в свободна страна. Ето, ти не харесваш Бургас и си взел решението да изкарваш милиони в София. Браво на теб! Аз пък съм решил да остана тук и да работя за заплата близка до тази, която твърдиш, че тук не получава никой. Събуждайки се сутрин виждам морето, не вися в задръствания, нямах проблем с мястото на детето ми в напълно обновената детска градина, каквито са всички в града. Нямах проблем и с училището, също напълно обновено. Е, не всичко е идеално разбира се. Прав си, има доста селяци. Само че, четейки форума на Дневник се успокоявам, такива селяци, като някои от хората тук, даже и в М. Рудник няма.

 91. 91 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1104 Неутрално

  Добрутро. Но това си е нож с две остриета. Затова и живота там е по-скъп, задръстванията по-тежки, хората по-стресирани, взъдуха по-мръсен..
  За България специално, от край време хората от провинцията стискат зъби, за да могат столичани да са добре. Като дойдат пари от Европа, първо се дава на София, има някаква малка част заделена за провинцията, главно ако столицата има интерес. Съответно столичани се мислят за по-висока класа хора. После как да няма търкания. А всички сме все хора..

  Fail with honour then succeed by fraud
 92. 92 Профил на plynii
  plynii
  Рейтинг: 599 Неутрално

  До коментар [#24] от "chepokalipsis":

  И в САЩ по-гъсто населените райони са икономически по-добре.

  Мериленд площ 32 133 km2 население 6 042 718 души
  доход за домакинство 70 000 долара

  Мисисипи площ 125 429 km2 население 2 844 658 души
  доход за домакинство 37 000 долара

 93. 93 Профил на Turbofan
  Turbofan
  Рейтинг: 1469 Весело

  До коментар [#87] от "irobot":

  Напротив, точно СРЕДНАТА класа ходи по молове и въобще не ѝ дреме дали е 'културно' да плюска шкембе и пие троянска сливова или гледа с кеф 'под прикритие' радвайки се на достъпния език на персонажите вместо да дискутира разликата в похватите на Моне и Мане с леко набърчен нос понеже десетгодишното вино за триста кинта бутилката нещо не е баш точно като за късен следобед.

  Тоя мит че на запад всеки дето не рови кофите е некъв полимат на светлинни години от 'ганьо' е много забавен. Средната човеколеглохраноединица е общо взето еднаква, бачка, еве, гледа децата и доколкото може се радва на процеса в рамките на разполагаемите кинти с масовите за средата евтинджан удоволствия. Което е съвсем хубав живот впрочем. Пък който го влече 'нещо повече' - молим, световната сцена е на разположение, ако стигне Сенсей левъл в интересна област ще попиваме мъдрост :)

  Facing Worlds
 94. 94 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  До коментар [#47] от "alexandar":

  Не това са драгалевските шопи Просто тогава София е бил пазара около джамията останалото е било блато и шавари

  гошо
 95. 95 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Весело

  До коментар [#28] от "uq":

  А да ти обясня ли защо в София неможе да намериш такава панелка или сам ще се сетиш При всички случаи не е защото софиянци са по културни и възпитани да речем

  гошо
 96. 96 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Нама ли да кажете какъв е тоя дето претрепа хората в Германия,ами се чудите каква простотия да напишете -в столиците се живеело по добре ,имаш ли пари навсякъде е добре и в най затънтеното село ,нямашли навсякъде е зле и на 5то авеню ,ако ще да си пак ще си зеле

  гошо
 97. 97 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1007 Гневно

  Нама ли да кажете какъв е тоя дето претрепа хората в Германия,ами се чудите каква простотия да напишете -в столиците се живеело по добре ,имаш ли пари навсякъде е добре и в най затънтеното село ,нямашли навсякъде е зле и на 5то авеню ,ако ще да си пак ще си зеле
  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  гошо
 98. 98 Профил на cyg16639553
  cyg16639553
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Пълни глупости. Най-добрите места за работа - може би, но за живеене?! Мръсен въздух, огромен трафик, тежка престъпност, тълпи негри и араби, безброй туристи, високи цени, асоциално население и пр. и пр. Следователно, ако под "живот" разбирате само бачкане, то да.

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3828 Неутрално

  До коментар [#73] от "д-р Тошков":

  Тема за дискусия!
  Не е ли точно София, с необузданата си мания за централизъм да е възпрепятсвала обединението на страната ни в началото на ХХв.? С нежеланието си да отстъпи малко поне от привилегиите си на големите административни центрове на другите провинции? Източна Румелия се присъедини към Княжество България и Пловдив стана обикновен провинциален град. Провинция Македония се присъедини към Сръбското кралство, и Скопие стана столица на федеративна република. За шоплукът всичко извън София е селяния, провансал.

 100. 100 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2156 Неутрално

  До коментар [#86] от "rdb41527334":

  Съдейки по интелектуалният капацитет на субекта най-вероятно е от онези, които карат с клаксона си и крещят- псувайки през прозореца....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK