Полша иска скоро да настигне Германия. Но възможно ли е това

Ярослав Качински

© Reuters

Ярослав КачинскиДо 2040-а двете страни ще се изравнят икономически, убеден е лидерът на полските консерватори Ярослав Качински. Но дали амбициозните цели са постижими, пита Джо Харпър в статия за "Дойче веле".


През януари в Берлин мнозина останаха слисани, когато Ярослав Качински, лидер на управляващата в Полша партия "Право и справедливост" (ПиС), каза, че през следващите 20 години икономиките на страните от Централна и Източна Европа ще настигнат тези на Запада. Качински прогнозира, че до 2033-а година Полша ще достигне средната стойност на европейския брутен вътрешен продукт (БВП) и през 2040-а ще настигне Германия.


Към този момент Федералната република е шампион с БВП над 3000 милиарда евро, докато Полша, дългогодишен бенефициент на финансови помощи от ЕС, генерира само около 500 милиарда.
С оглед на факта, че икономическият успех на Полша се дължи до голяма степен на тесните ѝ връзки с Германия и на плащанията по различни пера от ЕС, прогнозата на Качински трябва да бъде разгледана по-внимателно.


Да, можем!


"До известна степен тези изказвания са само политическа реторика, отправена към електората на ПиС преди президентските избори през май", смята полският икономист Александър Лашек. "Без политически реформи ще бъде трудно да се достигне европейската средна стойност на БВП до 2033-а година, но с малко късмет може и да стане. Да настигнем обаче Германия? Това е невъзможно", казва Лашек.


Не всички обаче споделят това мнение. През 2019-а Варшавското училище по икономика изчисли, че ако Полша продължи да поддържа същите темпове на растеж като тези от 1990-а до 2018-а година, страната би могла да настигне Германия след 21 години (т.е. именно през 2040-а). Хана Годлевска-Майковска, преподавател в училището, посочва, че през 2015-а Полша е настигнала Гърция по ниво на БВП на глава от населението, а тази година ще изпревари Португалия.


Когато преди почти 16 години Полша се присъедини към ЕС, тя беше една от най-бедните страни в общността - само Латвия бе по-назад. Безработицата бе 19 процента, а средният месечен доход - само 510 евро.


Оттогава икономиката на страната нараства с около четири процента годишно - три пъти повече от средния ръст в останалите страни от ЕС. През 2004-а полският БВП възлизаше на 44 процента от средния за ЕС, а през 2018-а - на 67 на сто.


Разликите остават


В доклад на консултантската агенция "Маккинзи" се отбелязва, че производителността в Полша се увеличава с четири процента годишно - от 13 евро на час през 2004-а е достигнала до 21 евро през 2018-а. В Западна Европа обаче тази стойност е средно около 40 евро. Експертите от агенцията смятат, че ако Полша увеличи производителността си до това ниво, икономиката й може да нарасне двойно.


Големи разлики съществуват и при заплатите. През 2015-а за един работен час в ЕС се плащат средно 25 евро, а в Полша - само 8.60. Така тя се превръща в една от от шестте "най-евтини" страни в общността, изчислява Емилия Скрок, икономист в Световната банка. "Уеднаквяването със заплатите в Германия става само много бавно. Производителността и реалните заплати в Германия са много по-обвързани, отколкото в Полша", посочва Скрок. В Полша производителността се е увеличила с 51 процента от 2000-та до 2016-а, но заплатите са нараснали едва с 33 процента.


С чужда помощ и със собствени усилия


Според Полския икономически институт Полша вече е получила или ще получи в близко бъдеще 164 милиарда евро от еврофондовете, което е приблизително двойно повече от актуалния държавен бюджет.


"За нас това беше нещо като план "Маршал". Тези средства помогнаха за извършването на повечето инфраструктурни дейности от 2004-а насам", казва Пьотр Арак, директор на института. Според него в бъдеще Полша може да заеме лидерска позиция на европейския пазар в производството на козметика и фармацевтични продукти. Въздухоплаването е още една от перспективните сфери, след като полската държавна авиокомпания LOT купи германската Condor и планира изграждането на ново голямо летище близо до столицата.


Анализите на консултантската агенция "Маккинзи" съдържат два възможни сценария за икономическо развитие до 2030-а. В първия случай икономиката на Полша ще нараства с около три процента годишно и така за десет години полският брутен вътрешен продукт ще се увеличи с около 190 милиона евро. Вторият сценарий предвижда пет процента годишен растеж. Но за да се реализира, ще са необходими както повече кадри на пазара на труда, които да допринесат за увеличаването на производителността, така и повече инвестиции. Само така икономиката на Полша би могла да достигне 900 милиарда евро до 2030-а.


От "Маккинзи" отбелязват, че и двата сценария са свързани с многобройни рискове: намаляване на хората в трудоспособна възраст, отпадане на помощите от ЕС по-рано от предвиденото или отлив на чуждестранните инвестиции. Ръстът на производителността би могъл да се забави и ако не се подобрят образователната система и обменът между фирмите и учебните заведения.

Ключови думи към статията:

Коментари (102)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на KLINGON
  KLINGON
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Ох как ги боли ДВ че Полша върви напред :)

  "...Срамно е ние да сравняваме силата си с такива гламавци, каквито са турците…"... из дописка на Васил Левски до в. Свобода, публикувана на 13.02.1871 г.
 2. 2 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Поляците винаги са страдали от грандомания и надценяване на възможностите си.

 3. 3 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 714 Неутрално

  Те в някои области даже са ги задминали.Например тридневен запой с водка.

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 4. 4 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Ако Германия приюти още 1 -2 млн инженери и лекари може да стане.
  Тези хора по принцип не работят, а цоцат социални помощи.
  Когато в едно общество броят на консумиращите нарастне , а на тези които създават обществен продукт намалява такъв е резултатът..

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3910 Весело

  Поляците само да гледат да не спрат еврофондовете, че ще се върнат на около 200 - 300 милиарда БВП.....

 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  Поляците безспорно имат големи успехи, от 1990, насам. Достатъчно е да сравним шоковата терапия на Балцерович със приватизацията на Костов. Но до Германия им е много далече. Нито манталитетът им е същия, нито способностите. Единственото, което може да им помогне е, коренно различният състав и образование на имигрантите, където Полша поне за сега води в качествено отношение.

 7. 7 Профил на Десен екстремист
  Десен екстремист
  Рейтинг: 1021 Неутрално

  Ние в България също. А ББ иска да надмине един друг с магистралите. Няма сведения същия да е рязал лентички на всеки 15 км

  "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)
 8. 8 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Весело

  Не знам как Полша ще успее да настигне Германия, но, че тя отдавна изпреварва Путенланд, е факт! Въпреки че това изобщо не е трудно))

  "Чуждестранен агент"
 9. 9 Профил на Practic
  Practic
  Рейтинг: 328 Неутрално

  През 18 век в резултат от три сделки между Русия, Австрия и Прусия, полско-литовската държава Жечпосполита престава да съществува.

  Между другото, още преди втората и подялба, в писмо-меморандум до австрийския си колега католик Йозеф Втори, руската императрица Екатерина Втора изповядва майчинската си загриженост за правата и свободите на южнобалканските християни, стенещи под османско иго...

  През септември 1939-а съвместният парад на Вермахта и Червената армия в Бжешч (Брест-Литовск) и последвалият префърцунен съветско-германски Договор за дружба и граници правят излишен всякакъв коментар относително Четвъртата подялба на Полша.
  Днес в полските кошмари събуденият източен людоед, изскочил от архетипни глъбини, броди като маймуна с картечница в лунапарк.
  На кого да вярват поляците ? Сякаш беше вчера - през 2002-а френският президент Жак Ширак и небезизвестният му германски колега Герхард Шрьодер отказаха да следват Америка с инфантилната надежда, че ако си траят, горчивата чаша с радикално-ислямистка отвара ще се размине на милионите еснафи в страните им.
  За капак и непредвидимият мистър Биг от голямата бяла къща дълго не ги забелязваше в калабалъка. И тъй не пожела да прегърне идеята за форт, носещ името му...
  Колко трудно е да бъдеш вечната "фронтова" държава!

  Самотният полски войн помпи адреналин и се надява на себе си.
  А ако Великата република удря едно рамо, още по-добре! И дълбоко вярващите поляци имат подобна на нашенската поговорка:
  "Господ помага, но в кошара не вкарва".
  „Jeszcze Polska nie zginęła,
  полски братя и сестри!

 10. 10 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Полша е от отличниците в PISA в Европа, така че изобщо не е учудваща амбицията и потенциала им. След Естония са, но при такова население спокойно може да се изстрелят.

 11. 11 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Разбира се, нито манталитета, нито способностите. ...

  https://www.vesti.bg/tehnologii/avtomobili/piiani-poliaci-spriaha-zavod-na-bmw-6066927

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 12. 12 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Вярно е, че германците проспаха Дигиталната революция, но не съм и чул да е започнала трета индустриална такава в Полша... Откъде ще дойде този огромен ръст? На базата на какво?

  I shave with Occam's razor
 13. 13 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2853 Неутрално

  Статията пропуска динамиката - едните могат да падат, другите да растат. А може и по-рано да стане.

  Примерно, преди 20 години, разликата между нас и Гърция беше 3 пъти, сега е само някакви си 30%. :)

  Преди 20 години българите ходеха да берат маслини или да гледат възрастни хора в Гърция, сега ходят ама на море там. :)

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  Поляците ще наснигнат Германия, когато светът започне да си купува "Застава", вместо Ауди, Мерседес и БМВ. С една дума - никога.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2388 Неутрално

  Ами Германия както е засилила на задна...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 16. 16 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Много са далеч. 6:1 е съотношението. Има да подсмърчат и да ходят да работят в Берлин.

 17. 17 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  Поляците ще наснигнат Германия, когато светът започне да си купува "Застава", вместо Ауди, Мерседес и БМВ. С една дума - никога.
  —цитат от коментар 14 на Lou


  Ауди, Мерцедес и БМВ са я втасали с електрическите коли и са много, много зле.

 18. 18 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1832 Неутрално

  Поляците имат политици с топки, имат силна църква като морален коректор, имат силно патриотично чувство, имат самочувствие като нация. Ще стигнат далече!

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 19. 19 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7342 Неутрално
 20. 20 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#10] от "karatista":
  Полша получава САМО от присъединителните фондове 11 милярда ,най много от всички Но шампиони са Люксембург съпоставено с населението

  гошо
 21. 21 Профил на kasko
  kasko
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#18] от "haq30626233":

  И аз мисля че ще стигнат далече. Само леко ме притеснява по пътя да не мернат някоя бутилчица....

  Колективното вземане на решение налага споделяне на колективна отговорност.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Поляците безспорно имат големи успехи, от 1990, насам. Достатъчно е да сравним шоковата терапия на Балцерович със приватизацията на Костов. Но до Германия им е много далече. Нито манталитетът им е същия, нито способностите. Единственото, което може да им помогне е, коренно различният състав и образование на имигрантите, където Полша поне за сега води в качествено отношение.
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Разликата е, че Балцерович започна шоковата терапия още през 1990г., и се състезаваха със съседите си от Вишеградската четворка кой кого ще привлече, и приватизацията им май приключи още през 1995г. У нас правителствата до 1997-98г. успяха да приватизират едва 34% от предприятията. Правителството на ОДС успя да продаде 54-55%, което съвсем не бе малко, но всички знаем какво им бе състоянието след финансовата криза от 1996-97г.
  По-интересното е друго! Защо големите европейски фирми не проявиха интерес? Изобщо бяха ли допуснати? И друго, говори се че чешката обувна промишленост (с много добри активи) едва ли не е била подарена на Бата, а у нас се реве, че от практически фалирали предприятия не са били получени милиарди!

 23. 23 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":

  При положение, че имат 500+ милиарда USD GDP това не са кой знае какъв ресурс. Не е нищо, но не е чудо.

 24. 24 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Проблемът с гласоподавателите е, че гласуват най-често за политици, които са или честни или интелигентни, а често нито едно от двете.
  Качински и той е така, да му се чудиш дали лъже или е неграмотен.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 25. 25 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Ауди, Мерцедес и БМВ са я втасали с електрическите коли и са много, много зле.
  —цитат от коментар 17 на karatista


  Не бързат германците. Оказва се, че въглеродните емисии, освобождавани при производството на акумулаторите на ел.автомобилите са не по-малки от тези, които се освобождават от дизеловите двигатели. Ел.автомобилите са една огромна измама, засега.

  Мечтите на мързеливите поляци са безплатни. Без еврофондовете икономиката им бързо ще потегли надолу.

 26. 26 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  И да не стане точно така , Поляците поне имат цел.

  SHADOWS of SOFIA
 27. 27 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Това, което говори Качински го прочетох и при Джордж Фридман. САЩ не искат да допуснат сближаване на Германия и Русия, и Полша може най-малкото да го затрудни. В момента и ние покрай отслабването на южния фланг на НАТО сме в добра позиция, но имаме ли ръководители, които ще се възползват от това? Активирането на деструктивната политика на Русия съвсем не е случайна!

 28. 28 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2144 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":
  Да беше я направил Луканов, бе. Или Жан Валжан Виденов.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 29. 29 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Това, което говори Качински го прочетох и при Джордж Фридман. САЩ не искат да допуснат сближаване на Германия и Русия, и Полша може най-малкото да го затрудни. В момента и ние покрай отслабването на южния фланг на НАТО сме в добра позиция, но имаме ли ръководители, които ще се възползват от това? Активирането на деструктивната политика на Русия съвсем не е случайна!
  —цитат от коментар 27 на historama


  Ти да си чул някой Български политик даже да намекне , че има някаква визия за след десет години?Аз не съм и ако някой го е правил то е било отдавна.

  SHADOWS of SOFIA
 30. 30 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  С националистическа и консервативна политика Полша ще върви с големи крачки напред. С глобалистка и либерастка зеленоглава политика Германия върви назад. В един момент Полша ще стане много по-добра и привлекателна за инвестиции,защото германските градове се превръщат в световни гета, а в Полша ще има ред, сигурност и цивилизованост.

 31. 31 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Най-комплексираната нация в Европа, без всякакво съмнение.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 32. 32 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#25] от "faraon":

  "Не бързат германците." а трябва много да бързат. В щатите Тесла им им взима пазара в сегмента със скъпите коли с готин марджин. Сега след китайската фабрика ще им вземе същото и там. И фабрика в Германия строят, а според анализатори Тесла са 5-6 поне години пред немците. Хубу, ще продават Голфове, ама вече става друга математиката.

 33. 33 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  "Когато преди почти 16 години Полша се присъедини към ЕС, тя беше една от най-бедните страни в общността - само Латвия бе по-назад...."

  През 1990г. Полша бе май най-бедната, последна във Вишеградската четворка, по-зле и от България. Полша изпревари всички страни от Източна Европа, включ. и отличниците Чехия и Унгария, изпревари Гърция, настигна Португалия.

 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1361 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lou":

  "когато светът започне да си купува "Застава","

  Тя "Застава" не беше полска, ама е важен принципа)
  Полонез беше тяхната кола.

 35. 35 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До 25 от "faraon":
  Фараончо, тепърва ще чуем за проблемите на германска автомобилна промишленост. Което ще е неприятно за целия ЕС.

 36. 36 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  До коментар [#25] от "faraon":"Не бързат германците." а трябва много да бързат. В щатите Тесла им им взима пазара в сегмента със скъпите коли с готин марджин. Сега след китайската фабрика ще им вземе същото и там. И фабрика в Германия строят, а според анализатори Тесла са 5-6 поне години пред немците. Хубу, ще продават Голфове, ама вече става друга математиката.
  —цитат от коментар 32 на karatista


  Само в САЩ автомобилите са вероятно не по-малко от 150 милиона. Колко автомобила годишно произвежда Тесла и за колко години е в състояние да смени наличните автомобили с ДВГ?

 37. 37 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  С националистическа и консервативна политика Полша ще върви с големи крачки напред. С глобалистка и либерастка зеленоглава политика Германия върви назад. В един момент Полша ще стане много по-добра и привлекателна за инвестиции,защото германските градове се превръщат в световни гета, а в Полша ще има ред, сигурност и цивилизованост.
  —цитат от коментар 30 на gozambo


  Ще, ще, ще ... 👺 👺 👺 Пинокио.

 38. 38 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Напълно възможмо .... ако сринат Германия , както сринаха и нас .

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#29] от "К2":

  Визията им е до следващата седмица. Най-много!
  Когато Хитлер започнал строителството на магистрали, в първите месеци по тях минавал по 1 автомобил на час. На втората година нещата се променили коренно.
  У нас допреди 2 години тиквите се питаха има ли нужда от магистрала в Северна България?

 40. 40 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  С националистическа и консервативна политика Полша ще върви с големи крачки напред. С глобалистка и либерастка зеленоглава политика Германия върви назад. В един момент Полша ще стане много по-добра и привлекателна за инвестиции,защото германските градове се превръщат в световни гета, а в Полша ще има ред, сигурност и цивилизованост.
  —цитат от коментар 30 на gozambo


  Скоро големите пари от еврофондовете за Полша свършват. Вие ли ще храните поляците?

 41. 41 Профил на karatista
  karatista
  Рейтинг: 2833 Неутрално

  До коментар [#36] от "faraon":

  тя сметката е в новите продажби, няма нужда да сменя installed fleet, за да създаде проблеми. Просто им взимат каймака от моделите с висока добавена стойност, а те немците да си продават джети, голфове и а4ки на смешен марж. Отделно като бранд вече са на светлинни години пред немците.

 42. 42 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Разстроено

  До коментар [#30] от "gozambo":

  Да но за целта трябва да продъжи така Ти как мислиш дали ще продължи А незабравяи и че нещо се готви ново раздаване на картите в ЕС и то по всичко личи,че първо няма да има карти за всички или поскоро ще има ,ама за едни ще са двойките и тройките за други асата и ригите А да не говорим че за нас може само по една двайка спатия да ни дадът та да участваме

  гошо
 43. 43 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2805 Весело

  Поляците ще наснигнат Германия, когато светът започне да си купува "Застава", вместо Ауди, Мерседес и БМВ. С една дума - никога.
  —цитат от коментар 14 на Lou


  По времето на социализама произваждаха Варшави и Полски Фиат, правехе и кораби в Гданск сега всички това е закрито май останаха само Фадромите!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 44. 44 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 685 Неутрално

  През 1985 бях на бригада в Полша и две полякини ни поканиха с едно момче от нашите на вилата им.После то ми каза,че са искали да им дадем покани за да дойдат на нашето море.
  Преди 2 години във Варшава се бях спрял в подлез да видя по кой изход хвана и усещам страхотно пляскане с ръка по гърба ми.Някакъв поляк ми се хили,не знам пиян ли беше,но ме ядоса много.

 45. 45 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#43] от "Julian Mall":

  Сталова Вола не работят вече

  гошо
 46. 46 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  ... А незабравяи и че нещо се готви ново раздаване на картите в ЕС и то по всичко личи,че първо няма да има карти за всички или поскоро ще има ,ама за едни ще са двойките и тройките за други асата и ригите А да не говорим че за нас може само по една двайка спатия да ни дадът та да участваме.....
  —цитат от коментар 42 на гошо

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++
  а у нас едни каскети обикалят с жандармерия и полиция и водят разни шефки на басейни с белезници, проверяват приватизации отпреди 25-30 години, и харчат стотици милиони за боклучави ТЕЦ-ове (600 000 000 лв.!)

  https://www.mediapool.bg/nova-dotatsiya-za-darzhavnata-tets-vapreki-risk-za-globa-ot-es-news303860.html

 47. 47 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#23] от "karatista":

  Знаеш ли , погледнаш една статискика, оказа се че с най висок GDP на глава от населението били Катар и след тях Люксембург, та такива ми ти работи за тоя показател А и друго имаше според тоя показател Русия изпреварила Германия 2014

  гошо
 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  У нас умниците (включ. и Борисов) си вярват, че само с производство на автомобили се върви напред. И междувременно "йогурт" стана гръцки бранд, а в Румъния гледат под лупа вината ни, защото хванаха една пратка от вино направено без гроздов сок.

 49. 49 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 274 Весело

  До коментар [#44] от "Сд":

  Те не изтрезняват, общо взето..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар 44 от "Сд":
  Да не бъркаш рускините с полякини? През 1985г. поляците пътуваха свободно

 51. 51 Профил на fjp58603113
  fjp58603113
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Все едно Гурник Забже да настигне Баерн Мюнхен . Ха ха ха

 52. 52 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Какво лошо има да си амбициозен? Дори и да не стане на 100%, 75% от Германия да стигнат ще е голямо постижение и заслужава адмирации. Левундерите от ДВ само да критикуват могат, защото Полша не иска ислямска имиграция и ЛГБТ идеология, но поляците се развиват въпреки това.
  Аз лично ползвам LOT и по допринасям за техния успех. Само сравнете с България, която е на съвсем друго (и много по ниско) ниво и не се стремим да стигнем никого вече.

 53. 53 Профил на zzk41596346
  zzk41596346
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#52] от "oziris"

  Развиват ли се?

 54. 54 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 692 Неутрално

  Ноември миналата година разговарях с чех, съсобственик на бизнес, свързан с железопътния транспорт с годишен оборот над 50 милиона евро. Покрай другото спомена, че е силно притеснен от активността на полските компании на пазара. "А преди няколко години ги нямаше. Имах над 100 полски работници; сега са около 20." - много разпалено завърши той.
  Та, поляците действат.
  Имаме интерес да успяват.

 55. 55 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално
 56. 56 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#23] от "karatista":

  Стана ми забавно та още нещо намерих дето ти го пратих Там пък Бразилия били шампиони Абе сатистика да искаш та каквото ти трябва това ще изкараш

  гошо
 57. 57 Профил на errata
  errata
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#20] от "гошо":При положение, че имат 500+ милиарда USD GDP това не са кой знае какъв ресурс. Не е нищо, но не е чудо.
  —цитат от коментар 23 на karatista


  по-скоро е вече към 640 милиарда USD GDP

  https://tradingeconomics.com/poland/gdp

  "Да, България"
 58. 58 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4682 Любопитно

  До коментар [#2] от "Virgin":

  И в Катинската гора ли полските офицери са страдали от грандомания?

 59. 59 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1181 Неутрално

  През 1990 бях 2 месеца в Полша, командировка, бяха за оплакване точно тогава. Слагаха на кантара 2-3 домата и излизаше долар. А в техниката бяха пълна нула, само търговци.

 60. 60 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Весело

  До коментар [#8] от "putinxujlo":

  Не знам как Полша ще успее да настигне Германия, но, че тя отдавна изпреварва Путенланд, е факт! Въпреки че това изобщо не е трудно)).
  =========================

  Путиноидите, които тихо ставят минусите и не опровергават нищо, можете да покажате къде Путеннданд е по-добър от Полша?)))

  Рейтинг на страните според дължината на пътищата:
  Магистрали:
  Полша - 3421 км; Путенланд - 866 км.

  Рейтинг на страните по качество на пътищата:
  Полша - 57-то място; Путенланд - 99 място.

  Класиране по индекс на човешкото развитие:
  Полша - 32; Путенланд - 49.

  Покажете в какво и къде?)))

  "Чуждестранен агент"
 61. 61 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  И в Катинската гора ли полските офицери са страдали от грандомания?
  —цитат от коментар 58 на vassilun

  Общо взето да.
  Катинската гора нямаше да я има, ако преди това поляците се бяха надценили и не бяха избили 60 000 руснаци в концентрационни лагери през 1919-1921 г.
  И преди Втората световна война пак се бяха надценили. Решиха че са вълци и заедно с Хитлер си поделиха Чехия.
  Поведението им преди войната определено не е най-умното.

 62. 62 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1417 Неутрално

  За да допълня коментара ми преди няколко часа, ще кажа едно:

  Държава, която живее на евросубсидии, никога няма да настигне друга държава, която е донор на евросубсидии. Държава, чийто граждани ходят и работят за големи заплати в друга съседна държава, нисога няма да настигне въпросната съседна държава. Все едно да питаме дали просякът на улицата ще настигне милионерът, който му пуска 5 лв в просешката шапка.

  И не, не го казвам, защото не паресвам поляците или нещо такова. Дори ги уважавам много - горд и достоен народ, който през вековете много е изтърпял и много се е борил за своята чест. Големи пичове са поляците. Но все пак бяха част от нашия мизерен комунистически свят, изостанал с векове от западняците. Да се доближат - може би. Но да настигнат германците - никога. Докато полските граждани работят и плащат ДОД в Германия, никога Полша няма да настигне дойчовците.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 63. 63 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  хаха не говори смешки. я погледи по гръцкото море миячи, чистачи,камериерки, ослужващ персонал все на български говорят. Не съм видял гъркиня да търка с парцала

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 64. 64 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#14] от "Lou":

  Варшарва колега Варшава. Това което споменаваш е юго

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 65. 65 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1768 Весело

  Само ако германците направят кръгом и с всички сили хукнат в обратната посока - тогава може и да се случи!!!

 66. 66 Профил на tie_interceptor
  tie_interceptor
  Рейтинг: 378 Неутрално

  До коментар [#63] от "irc84":

  Не сте гледал внимателно...

 67. 67 Профил на irc84
  irc84
  Рейтинг: 265 Неутрално

  До коментар [#60] от "putinxujlo":

  https://profit.bg/klasatsii/mezhdunarodni/desette-nay-dalgi-magistrali-v-sveta/

  "Live fast, die young, and have a good-looking corpse"
 68. 68 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  [quote#40:"faraon"][/quote]

  Еврофондове получава и България,но какво от това? При националистическа икономическа политика еврофондовете са от полза,но не са най-важни. И без тях поляците ще си постигнат целите.
  Пример, ще правят международно летище за полети до Америка. Това означава,че европейският трафик ще се насочи към Полша и от цяла Европа ще летят до Полша,за да хванат самолет за Америка. И Полша ще изяде хляба на Германия с американска помощ. В този случай какво значение имат еврофондовете? Никакво. Плюс това вие говорите за еврофондове,сякаш от Брюксел ги печатат тези пари. Истината е, че Полша получава от европейския бюджет малко повече,отколкото дава, а като погледнеш колко полски лекари са заминали за Германия,Полша дава повече,отколкото получава.

 69. 69 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#30] от "gozambo":Да но за целта трябва да продъжи така Ти как мислиш дали ще продължи А незабравяи и че нещо се готви ново раздаване на картите в ЕС и то по всичко личи,че първо няма да има карти за всички или поскоро ще има ,ама за едни ще са двойките и тройките за други асата и ригите А да не говорим че за нас може само по една двайка спатия да ни дадът та да участваме
  —цитат от коментар 42 на гошо


  Ще има раздаване на карти и извън ЕС. Полша е в здрав съюз със САЩ и Великобритания. А и след напускането на Великобритания Полша зае нейното място в ЕС и не може да бъде прескачана при вземане на важни решения.

 70. 70 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално

  Автентичните немци в момента са предимно рентиери. Те разчитат на света да работи за тях, а това става благодарение на еврото. С евро в момента се купуват не просто суровини, а цели държави и континенти. А Полша не може да печата евро. На какво разчита тогава? На прословут полски инат. В началото на ВСВ си бяха въобразили, че могат да победят Хитрер. С конница!!!!

 71. 71 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#67] от "irc84":
  😏
  Писах за магистрали (скоростни) а не за обикновени пътища, такива в Русия 1 452 200 км)
  https://nonews.co/directory/lists/countries/roadways-total-length

  Ето как изглежда , това пътище от Санкт-Петербург до Владивосток.
  https://5koleso.ru/articles/puteshestviya/ot-kraya-do-kraya-iz-sankt-peterburga-vo-vladivostok-na-mitsubishi-outlander/

  "Чуждестранен агент"
 72. 72 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Весело

  До коментар [#69] от "gozambo":

  Е ти пък Полша заела място на Великобритания хайде сега по леко Най малкото ,ония внасяха 17милярда а Полша получава толкова

  гошо
 73. 73 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  До коментар [#3] от "kasko":

  Запоите са отдавна в миналото на поляците като нация, все някои трябва да ви го каже. Май младите българи също не пият така както тези по-възрастни по 40 години, просто защото няма кой да те търпи да идваш махмурлия на работа.

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#71] от "putinxujlo":

  Пак съвсем добронамерено като даскал, в интерес на езика, на български е "път" в единствено число (путь), но "пътища" в множествено. С други думи "този път" (не това...)
  ПП и да не се обърква с "един път"/"много пъти" = один раз/много раз/, като у Висоцки
  https://www.youtube.com/watch?v=ybwkmnwSJKs

 75. 75 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1089 Неутрално

  До коментар [#13] от "realguru":

  Пълни глупости!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 76. 76 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2542 Неутрално

  Имам опит с работа с полска компания.
  Поканихме ги за търг за участие от екзотика - да има някой от Изт. Европа все пак.
  Биха с технлогия (американска) и цена конкурентите от Германия и Италия.
  Мениджъра и собственика дойдоха с един разлопан джип дето му се наложи сервиз в София да си подадат офератата.
  Обаче, екипа им беше само от вишисти млади и свършиха перфекто работата без да мрънкат от типичните неудобства по нашитя вилает.
  Това беше преди 4-5г.
  В момента вършеят в Украйна, бивщия СССР, Франция, Германия и са излязли по Африка и Арабия.
  С това което правят и занимават в Европа вече нямат конкуренция.
  Комбинация между северноамериканска (САЩ и Канада) технология и източно европейска мотивацие е икономически барут.
  Аз мисля, че дори до 10г ще настигнат Германия, тепърва забатачила се в блатото на политическото визионерство - зелени, мюслита, нацита и кой знай още кво.

  .

 77. 77 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":Да беше я направил Луканов, бе. Или Жан Валжан Виденов.
  —цитат от коментар 28 на Николай Колев


  А между Луканов и Виденофф, сещаш ли се #кой беше? И колко пъти нарастна външният дълг, само за година управление? Което беше и предпоставка за фиаското на звездата на комсомола.

 78. 78 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#76] от "k_":

  Явно си попаднал на читави хора - честито. В моя бизнес пропищяхне от сервиза, който китайците аутсорснаха в Полша. Една серия от 50 машини, от които 8 се оказаха дефектни, я оправяхме в Турция, за своя сметка, за да не разваляме отношенията с клиентите. Защото в полша техниката отива, стои месец и се връща неоправена, с някакво напълно малоумно обяснение. Така бизнес НЕ СЕ ПРАВИ! Тарикати, дето да взимат пари, срещу нищонеправене, си имаме и тук.

 79. 79 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2365 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  Анджак, де! Точно там е разликата - 1991-ва в Полша вървеше ПРИВАТИЗАЦИЯ, а у нас, по това време, вървеше РЕСТИТУЦИЯ. Разликите между двата подхода, могат добре да се наблюдават днес.

 80. 80 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1513 Неутрално

  До коментар [#25] от "faraon":"Не бързат германците." а трябва много да бързат. В щатите Тесла им им взима пазара в сегмента със скъпите коли с готин марджин. Сега след китайската фабрика ще им вземе същото и там. И фабрика в Германия строят, а според анализатори Тесла са 5-6 поне години пред немците. Хубу, ще продават Голфове, ама вече става друга математиката.
  —цитат от коментар 32 на karatista


  Това ще ти бъде интересно. Нещата са дори по-страшни.

  https://www.ccn.com/tesla-is-slowly-pushing-germany-into-recession/

  California Über Alles
 81. 81 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#79] от "ivanpopov":

  Реституцията у нас още не е завършена.

 82. 82 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Светът напредва.
  Едно време Масква била мижава гранична застава в Киевска Рус,
  но се отцепила като велик град, княжество и столица на столици.

  В чест на заставата, СССР делаше мепесета Застава.
  По-точно, Украйна произвеждаше.

  Победата на цивилизацията над СССР и разпада на същия
  причини велики промени.

  Сега научаваме.
  Полша не произвежда полски FIAT, а украинска Застава.
  С Евроинтеграци... ето какво се получава.

  Умно село.
  Умен форум.
  Глобално село виртуално.

  Засега не научаваме:
  Полша дела полска от руска Лада Нива,
  от советска Лада, от советско Жигули,
  от италиански FIAT.

  Изостава и новината:
  Полша дела полски Москвич, от советски...
  от Германско мепесе.

  До коментар [#17] от "karatista":

  Поляците ще наснигнат Германия, когато светът започне да си купува "Застава", вместо Ауди, Мерседес и БМВ. С една дума - никога.

  —цитат от коментар 14 на Lou

  Ауди, Мерцедес и БМВ са я втасали с електрическите коли и са много, много зле.

 83. 83 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Средната заплата в прехвалена Полша е с не повече от 200 евро по-голяма от тази в България. Въпреки огромните помощи от ЕС. Въпреки корупцията в България и ограбената ни икономика, преминала в частни ръцие.

 84. 84 Профил на faraon
  faraon
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Въпреки проблемине на Германия Полша ще я стигне на кукуво лято.

 85. 85 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 545 Неутрално

  мен ми се реве като чета такива неща. реве ми се като видя поляци и тяхното състояние и съответно самочувствие. щото ни показват какво може. откъде тръгнаха и какво направиха.
  гледам тука им се подиграват, но не мога да разбера защо - вместо да уважваме усилието, и да се пучим от него, ние им се подиграваме. германия те може и да не стигнат, но би било хубаво ние да ги стигнем. щото до там се докарахме - полша да изглежда като друга планета.

 86. 86 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#74] от "daskal1":

  С други думи "този път" (не това...)
  ===========================
  Благодаря.
  В този случай, по-скоро (може би)- много пътища.(така мисля)? Защото като такава няма автомобилна транссибирска магистрала (с изключение на железопътната). Въпреки че по-голямата част от нея върви заедно с железопътната. Целият път от Санкт Петербург до Владивосток е съвкупност от обикновени пътища, които се пресичат един друг.
  Но, пак благодаря.

  "Чуждестранен агент"
 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4267 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Путин съблечен гол до кръста (от #кой?) на кон гол (вполне).
  Настаящий герой.

  Печатай рубли и се не бой.

  ВСВ започва с вероломен нацистки пакт 1939 подписан в Москва за взаимно ненападение и подялба на Европа между Сталин и Хитлер.

  Полша е първата тяхна жертва през ВСВ (само)
  след (само) един месец.

  Германия започва нападението с авиация на 1.9.1939.
  След 3 седмици, сталинистки и хитлеристки нацита вместе честват Обща граница на двете си Нации, в Полша.

  Как се добрали до Общата си наци граница в Полша сталинистикте наци е подробност неизяснена.
  На коне, по един или два сталиниста на кон, или по три,
  не е изяснено.

  Но Полша имала партизани воюващи против фашистите.
  Имала съюзници като Британия и Франция, които първи обявили война на хитлеристка Германия, и воювали.

  А СССР се ослушвал и колаборационирал с Хитлер чак до 22.6.1941,
  за да се включи, по принуда, в Позорна "велика отчествена"
  Междусъюзническа война.

  А Полша имала задгранично правителство в Лондон.
  Имала военни дивизии воюващи против Германия
  редом с дивизии от САЩ, Канада и Великобритания.

  След войната, Полша остава суверенна държава, членка на ООН.
  Като други държави, макар и окупирани от СССР.
  За разлика от протектората на СССР Русия,
  преобърнат в база "неабятная" на СССР.

  Както се очакваше, нацистката нация СССР падна (в 1992).
  Демокрацията ни, начело с НАТО и ЕС, се разшири.
  Полша е все така суверенна държава, по-силна.

  Хайде да не сравняваме Западен инат, в частност Полски,
  с инат Восточен, в частност руски.
  В сферата на количеството Востокът има преднина.

  При това, благодарение на Демокрацията,
  Русия е свободна и суверенна.

  Но пак... русофилски вопли, сълзи и сополи
  обезславиха даже подвига на Будьони.

  Оди при форум назначен за

  До коментар [#70] от "Judjuk":

  А Полша не може да печата евро.
  На какво разчита тогава?

  На прословут полски инат.
  В началото на ВСВ си бяха въобразили, че могат да победят Хитрер.
  С конница!!!!

 88. 88 Профил на oak17621787
  oak17621787
  Рейтинг: 93 Неутрално

  У нас умниците (включ. и Борисов) си вярват, че само с производство на автомобили се върви напред. И междувременно "йогурт" стана гръцки бранд, а в Румъния гледат под лупа вината ни, защото хванаха една пратка от вино направено без гроздов сок.
  —цитат от коментар 48 на historama


  Еми вино на цена 3-4 лв бутилката в магазина как да е от грозде.

 89. 89 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 999 Неутрално

  Вярно е, че германците проспаха Дигиталната революция, но не съм и чул да е започнала трета индустриална такава в Полша... Откъде ще дойде този огромен ръст? На базата на какво?
  —цитат от коментар 12 на Сахаров
  Уважаеми, беше време, когато и Китай се свързваше само с оризови полета. А сега мери ръст със световния лидер! И това само за около 50 години. Явно ръст е възможен.Защо не и Полша?

 90. 90 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Любопитно

  До коментар [#76] от "k_":

  А аз мисля че говориш романтични измислици а кажи тия полски роботи дето са с раздрънкана кола и не се оплакват ,фирмата им с какво се занимава и за какво беше тоя търг

  гошо
 91. 91 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мърмор":

  Китай с оризови полета може да си го свързвал ти ,както някои свързват САЩ с крави а Русия с водка Но то е защото толкова си и знаят Единствената страна с ръст от нищо нещо е Виетнам ,за друга незнам А що се касае до Полша те базата си я имаха и то още от преди соца

  гошо
 92. 92 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Неутрално

  До коментар [#89] от "Мърмор":

  Китай с оризови полета може да си го свързвал ти ,както някои свързват САЩ с крави а Русия с водка Но то е защото толкова си и знаят Единствената страна с ръст от нищо нещо е Виетнам ,за друга незнам А що се касае до Полша те базата си я имаха и то още от преди соца

  гошо
 93. 93 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1109 Неутрално

  Винаги са ми били симпатични поляците. Може би поради историческата си съдба и географските си съседи. Нека да опитат да надминат германците-няма лошо. В едно нещо със сигурност са по-напред-галантността на пановете. Нямат равни!

 94. 94 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 539 Любопитно

  До коментар [#71] от "putinxujlo":

  Нещо немога да те развета какво има предвид

  гошо
 95. 95 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално


  До коментар [#87] от "dnevnikar":

  Хвала на познанията ти по история, но са твърде рафинирани. Историята не бива да се прочиства, губи автентичност и смисъл. Оруел обяснява що променят историята. Населението на Галиция е подложено на инвазия още със създаване на Авсроунгарската империя. Всеки искал на награби колкото може, но се оказало, че е твърде голяма и костелива за да я налапат цялата. Затова внедрявали към техния руски немски и полски думи. Променили езика, инсталирали и украински и даже украинска нация. Унищожавали и православната вяра и я заменяли с католическа. И т. н. и т. н. Съветска нация не е имало и нямало как. СССР е блок от практически безброй народи. ПСВ и ВСВ са империалистически войни. В тях невинни няма Има по-малко и по-виновни. Най-виновни са Англия и Франция, които заграбили света и лишили Германия от ресурси. Сталин едва ли е бил далновиден вожд, но не е направил чак толкова много грешки, колкото му предписват. Искал е от финландците да преместят границата по-далеч от Ленинград, те отказали. Искал е антихитлеристка коалиция, атлантиците отказали. Най-кошмарният от всички рискове бил, всички западни империи да се обединят и да ударят Съветския съюз. Направил каквото трябва, това да не се случи. Историята господине не е кухненски робот. И с пропагандни клишета не можеш я обясни. А е казано, будали много, ма трябва да ги търсиш. Не са навсякъде.

 96. 96 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2414 Неутрално


  До коментар [#87] от "dnevnikar":

  Хвала на познанията ти по история, но са твърде рафинирани. Историята не бива да се прочиства, губи автентичност и смисъл. Оруел обяснява що променят историята. Населението на Галиция е подложено на инвазия още със създаване на Авсроунгарската империя. Всеки искал на награби колкото може, но се оказало, че е твърде голяма и костелива за да я налапат цялата. Затова внедрявали към техния руски немски и полски думи. Променили езика, инсталирали и украински и даже украинска нация. Унищожавали и православната вяра и я заменяли с католическа. И т. н. и т. н. Съветска нация не е имало и нямало как. СССР е блок от практически безброй народи. ПСВ и ВСВ са империалистически войни. В тях невинни няма Има по-малко и по-виновни. Най-виновни са Англия и Франция, които заграбили света и лишили Германия от ресурси. Сталин едва ли е бил далновиден вожд, но не е направил чак толкова много грешки, колкото му предписват. Искал е от финландците да преместят границата по-далеч от Ленинград, те отказали. Искал е антихитлеристка коалиция, атлантиците отказали. Най-кошмарният от всички рискове бил, всички западни империи да се обединят и да ударят Съветския съюз. Направил каквото трябва, това да не се случи. Историята господине не е кухненски робот. И с пропагандни клишета не можеш я обясни. А е казано, будали много, ма трябва да ги търсиш. Не са навсякъде.

 97. 97 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2273 Весело

  Германия...само на сън !

 98. 98 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2302 Неутрално

  До коментар [#94] от "гошо":

  Какво точно не разбираш?

  "Чуждестранен агент"
 99. 99 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 587 Неутрално

  До коментар [#12] от "Сахаров":

  ТИ ОБАчЕ СИ ПРОСПАЛ ИНДУСТРИАЛНИЯ БУМ НА ПОЛшА,КОЙТО Е ФАКТ.НЕщО ПОДОБНО ПРАВИ В МОМЕНТА И РУМЪНИЯ. А ГЕРМАНИЯ Е ОБРЕчЕНА С ТЕЗИ БЕЗУМНИ ЕТНО-ДЕМОГРАФСКИ ЕКСПЕРИМЕНТИ,ЛОшОТО Е ,чЕ щЕ ПОВЛЕчЕ ЦЯЛА ЕВРОПА КЪМ НИщОТО
  ЦАРСТВОТО НА ХАОСА ПРЕДСТОИ,ТО И ТОВА И Е ЦЕЛТА ДЕ.

 100. 100 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4023 Весело

  До коментар [#86] от "putinxujlo":

  Сигурно в случая е липсата на път, нещо като "присъствие на отсъствие" по Илф и Петров :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK