Барние остро критикува Великобритания, постави условия за сделката след Брекзит

Мишел Барние

© Reuters

Мишел БарниеГлавният преговарящ на Европейския съюз с Великобритания Мишел Барние предупреди, че ако двете страни не се договорят за равнопоставена търговия, договор за бъдещите отношения няма да бъде сключен, предаде БТА. Барние отправи това предупреждение на пресконференция, след като по-рано вчера бе упълномощен от Съвета на ЕС да встъпи в новите преговори.


Той отбеляза, че договорът за бъдещите отношения не може да не включва изискването за равнопоставеност и за риболова. По неговите думи предстоящите преговори целят постигането на споразумение за двустранна търговия без ограничения. ЕС многократно настоя британската страна да продължи да прилага европейските изисквания за производство, като в противен случай изрази готовност да въведе мита и квоти за британския внос.


Готови сме за преговорите, началото ще бъде поставено на 2 март, съобщи Барние. Той уточни, че този първи преговорен кръг ще продължи четири дни. Вторият кръг преговори ще се състои в Лондон, добави Барние. Той призова за взаимно уважение и да не бъде проявявана агресия. По неговите думи е необходимо запазването на доверие, особено между държавите от ЕС.
Барние предупреди, че времето за постигане на споразумение - до края на годината, както пожела британската страна - е твърде кратко. Няма да успеем да свършим всичко, добави той. Барние отбеляза, че Великобритания ще бъде третият най-голям търговски партньор на ЕС, както и че за сравнение обемът на търговията с Канада е 10 пъти по-ограничен. По неговите думи няма да бъде възможно споразумението за бъдещите отношения с британската страна да наподобява търговското споразумение с Канада.


Ирландската граница


Барние освен това предупреди, че прилагането от страна на Великобритания на споразумението за избягване на "твърда" граница на остров Ирландия е необходимо условие за търговска сделка, предаде "Гардиън".


През уикенда новият министър за Северна Ирландия Брандън Люис заяви, че няма да има никаква граница в Ирландско море, и обеща безпрепятствена търговия след излизането на Великобритания от единния пазар и митническия съюз в края на годината.


"Мисля, че има причини да останем бдителни, защото британският министър, отговарящ за Северна Ирландия, излезе с някои много изненадващи изявления", подчерта Барние, като отбеляза необходимостта от изграждане на инфраструктура за необходимите проверки на стоки.


"Бих искал той да отдели известно време, за да прочете споразумението за оттеглянето в детайли, и ще види, че бяха поети ангажименти и от двете страни, за да се реши това, което аз наричам порочен кръг", допълни Барние.


В споразумението за оттеглянето двете страни се споразумяха да бъде наложен митническият кодекс на ЕС за търговията между Северна Ирландия и останалата част от Великобритания, за да се избегне необходимостта от "твърда" граница с Република Ирландия.


Британската независимост от ЕС


Барние освен това коментира думите на говорител на "Даунинг стрийт", че целта на Великобритания в преговорите е да гарантира британската независимост от ЕС. Главният преговарящ на Борис Джонсън, Дейвид Фрост, освен това наскоро говори за значението на Великобритания като "суверенен равен", освободен от стандартите на ЕС в сделката за свободна търговия.


Барние подчерта, че ЕС не иска да запази каквато и да е власт над Великобритания, и напомни, че премиерът "преди по-малко от шест месеца" се е ангажирал да поддържа стандартите на ЕС.


"Говорителят на господин Джонсън каза, че основната цел на Обединеното кралство в тези преговори е да гарантира, че Великобритания ще постигне икономическа и политическа независимост на 1 януари тази година, но това не е вярно. Икономическата и политическата независимост на Великобритания не трябва да бъде договаряна, тя беше постигната, това постигна Брекзит. Това беше волята на Великобритания и те напуснаха. Никой няма да обсъжда суверенитета, независимостта или автономията на Великобритания, това не е целта на тези преговори", изтъкна Барние.


По думите му задачата е да се включат в правен текст ангажиментите, поети и от двете страни в политическата декларация за бъдещите отношения, включително "силните" разпоредби, гарантиращи, че Великобритания няма да подкопава правилата на ЕС за трудовите и екологичните стандарти и за субсидиите.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK