Брюксел планира въглеродни гранични мерки "възможно най-скоро"

Тиери Бретон

© Reuters

Тиери БретонБрюксел ще предложи въглеродни гранични мерки възможно най-скоро, за да защити индустриите си от конкуренти в страни с не толкова строги климатични политики, заяви еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, цитиран от "Ройтерс".


Европейката комисия планираше да предложи въглероден граничен механизъм през 2021 г., но в четвъртък получи призив от Испания да направи по-скоро предложението - през втората половина на тази година.


"Ние в Европейската комисия ще настояваме за въвеждането му възможно най-скоро", каза Бретон пред репортери след среща с министрите на промишлеността от ЕС. По думите му тази политика е "справедлива и подходяща мярка" за подкрепа на компаниите в процес на декарбонизиране.
Испанският министър на промишлеността Рейес Марото в четвъртък призова Еврокомисията да предложи въглеродни гранични мерки през втората половина на тази година. Конкурентоспособността на промишлеността вече е засегната от "изтичане на въглерод", добави той.


Изтичане на въглерод се наблюдава, когато климатичните политики на даден регион стимулират индустрии да се местят в чужбина, в държави, където има не толкова строги и скъпи задължения, свързани с околната среда.


Един въглероден граничен механизъм би значел ЕС да наложи разходи за вноса от други страни, основани на въглеродните емисии, свързани с внасяните стоки. Целта е да се създадат равни условия, защитаващи конкурентоспособността на индустриите в ЕС и създаващи стимули за чуждите фирми също да ограничат емисиите си.


Еврокомисията смята граничните въглеродни мерки за ключови за своята Зелена сделка и целта за пълно декарбонизиране на икономиката на ЕС до 2059 г. чрез намаляване на емисиите на блока до "нетна нула" за този срок.


Брюксел ще обяви следващата седмица "климатичен закон", който да направи целта за нулеви нетни емисии до 2050 г. правно обвързваща.


Полша е единствената държава членка, която не се присъедини към тази цел и настоява за гаранции за финансирането, което блокът ще предостави за декарбонизиране. Все още обаче е трудно те да бъдат предложени, защото държавите - членки на ЕС, не са договорили размера и формата на следващия седемгодишен бюджет на блока.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на telqk
  telqk
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  Мъдро особено на фона от корона вирус и ку-треска. Тия наистина си живея в някакъв си техен свят!

 2. 2 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1157 Любопитно

  а кво планира Бруссел по новата вълна мигранти
  къде бай им Ердо веке ги пуска от сабале

 3. 3 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 244 Неутрално

  Нима наблюдаваме имунния отоговор на организма срещу Гретенизма?
  Забранихте крушките с нажежаеми жички - в резултат 99 % внос от Китай.
  Създадохте оранжерийна среда за фотоволтаици - пак превърнахте Китай във водещ производител.
  Евролевундери гейропейци.

 4. 4 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 496 Весело

  През 70-те години на миналоя век имаце виц "война няма да има но такава борба за мир ще падне, че накрая камък върху камак няма да остане!"
  Сега ми се струва, че такава борба за защита на климата ще има, че пророда няма да остане...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 5. 5 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  Тия вече са горе на черешата окончателно.

 6. 6 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  "Брюксел ще обяви следващата седмица "климатичен закон", който да направи целта за нулеви нетни емисии до 2050 г. правно обвързваща."

  Брюксел води икономическа агресия срещу България. Попитали македонците: Идва враг, ще се бием ли или ще се предаваме? Ще бягаме! При нас който успя избяга, който може, ще избяга. Останалите къде ще се крием?

 7. 7 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  а кво планира Бруссел по новата вълна мигранти къде бай им Ердо веке ги пуска от сабале
  —цитат от коментар 2 на bruno__dante


  Ще попълват анкета онлайн.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 8. 8 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  ".... която не се присъедини към тази цел и настоява за гаранции за финансирането, което блокът ще предостави за декарбонизиране."

  Финансиране на декарбонизацията????? Тази стара мантра вече е куха и неприложима. Вече сме на принципа "Пари нема, действайте!"

 9. 9 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2420 Неутрално

  Роди ме, мамо, Тиери, па ме фърли у Брюксел.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 10. 10 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  Значи, турбо-мега-хипер-ултра зелената ни политика на неутралност ще прогони производства от ЕС, а след това на тия производства ще бъдат наложени и въглеродни мита при вноса им?! Гениално! Тоест, веднъж ще плащаме с безработица за затваряне на производства и намаляване на приходи от данъци заради намален БВП, втори път ще плащаме с по-високи цени заради митата и накрая, трето, ще ни събират и допълнителни зелени данъци. Подобна тъпота могат да измислят само алчните зелени болшевики.

 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1733 Весело

  Никой друг освен брюкселски мозък не може да роди следното: "ЕС да наложи разходи за вноса от други страни, основани на въглеродните емисии, свързани с внасяните стоки".

  Като начало колосални количества стомана и цимент внасяни в ЕС ще поскъпнат, а жертви ще се окажат всички потребители.

 12. 12 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  "Изтичане на въглерод се наблюдава, когато климатичните политики на даден регион стимулират индустрии да се местят в чужбина, в държави, където има не толкова строги и скъпи задължения, свързани с околната среда."
  Това вече е факт уважаеми мега-чиновници от Брюксел.
  Това че в Европа ще намалим, дори спрем въглеродните емисии, не означава че другите ще го направят.
  От една страна тези мерки рязко ще увеличат безработицата, от друга, единствения ефект би се получил, ако затворим Европа под стъклен похлупак за да не влиза никакъв СО2.

  Panta rhei....
 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Весело

  "Еврокомисията смята граничните въглеродни мерки за ключови за своята Зелена сделка "
  А ако страните, представителнки на граничните въглеродни мерки не са съгласни>
  И какво значи гранични?
  В смисъл че са по границите на ЕС?
  Ми той въздуха си се рее от единия до другия край на кълбото (ако може въобще да се каже че кълбото има начало и край)..

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Брюкселските агенти на Китай ни продават въжето, с което трябва да се обесим. Умният отговор би бил да ги избесим тях, а Грета да бъде задължена да се снима във филм на ужасите.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 15. 15 Профил на Ом
  Ом
  Рейтинг: 39 Неутрално

  До коментар [#10] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Като сложат мита на чуждите производства ще принудят компаниите да произвеждат в ЕС.

  Т.е. вместо VW да се измъква с фабрики в Турция ще им се наложи да я правят в България и други страни членки и да спазват правилата на ЕС.

  Как точно ще изгубим от този вариант и за каква безработица говорите?

 16. 16 Профил на oeg vokar
  oeg vokar
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Трябва да има изисквания за работа в Европейски ръководни органи и държавни институции човек да е работил поне 20 години в частния бизнес и да има поне няколко милиона спестени....аман от хора без рабоен ден да взимат решения как да се харчат милиарди.

 17. 17 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ом":

  Е, как ще се върнат тия производства в Европа, като ЕС не ги иска, щото замърсявали?! Нали затова се изнасят... Нещо сте скарани с логиката.

 18. 18 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ом":

  Според вас излиза, че гоним замърсяващите производства в Китай, Турция и Индия само, за да си ги върнем с високи въглеродни мита отново в Европа?! 😂😂 Тогава защо изобщо ги гоним, като ще целим да се върнат и пак да замърсяват? Излиза, че замърсяването си остава същото, просто се сменя локацията, а ние европейците си плащаме за гяволъка на зелените болшевики.

 19. 19 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1938 Неутрално

  До коментар [#18] от "Котаракът на Шрьодингер":

  Честно казано, имам чувството каквото и да предприемат бюрократите от ЕК, винаги се получава във вреда на гражданите на ЕС.

  Panta rhei....
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK