ЕС и Лондон започват битка за отношенията след Брекзит: кой от какво не отстъпва

ЕС и Лондон започват битка за отношенията след Брекзит: кой от какво не отстъпва

© Henry Nicholls, ReutersВеликобритания и Европейския съюз започват днес преговори за бъдещите си отношения след Брекзит, които според някои анализатори може да се окажат още по-трудни от самите преговори за Брекзит.


Обстановката се нажежи миналата седмица, когато двете страни обявиха целите си в преговорите. Лондон се закани, че ако до четири месеца няма напредък, ще се оттегли от разговорите, и обвини ЕС, че му предлага по-лоша търговска сделка, отколкото предлаганите на САЩ, Япония и Канада. Брюксел пък подчерта, че ЕС не иска да запази каквато и да е власт над Великобритания, но напомни, че премиерът Борис Джонсън "преди по-малко от шест месеца" се е ангажирал да поддържа стандартите на ЕС, което сега се кани да откаже.


Великобритания публикува позицията си за преговорите в четвъртък и от нея пролича, че страната като цяло иска по-хлабава връзка с ЕС, от тази, която блокът би желал.
Главният европейски преговарящ Мишел Барние посочи, че ЕС ще се придържа към по-амбициозните очертания на бъдещите отношения с Лондон, договорени през октомври в политическата декларация, придружаваща, сделката за "развода". Тази декларация не е правно обвързваща.


"Ройтерс" обобщава кои се очаква да бъдат основните спорни моменти в започващите трудни разговори


Рибарство


ЕС иска да запази сегашния си достъп до британските риболовни води. Лондон обаче настоява за нова система, която да включва годишни преговори за разделяне на общия улов и при която ще може да претендира за повече.


Великобритания дава за пример годишните споразумения за рибарство на ЕС с Норвегия, Исландия и Фарьорските острови като пример за това, което иска да постигне.


Финансови услуги


Финансовите услуги са съставлявали 6.9% от британския брутен вътрешен продукт през 2018 г. и бъдещият достъп до европейския пазар е от ключово значение не само за Лондонското Сити, но и за потребителите и бизнеса на ЕС, отбелязва "Файненшъл таймс".


Великобритания настоява за "правно обвързващи" задължения за достъп до финансовия пазар на ЕС, съчетани с ангажименти за поддържане на доверието с промяната на правилата. ЕС говори единствено за "доброволно" сътрудничество в областта на финансовите регулации.


Търговия


Великобритания се стреми към много по-хлабави търговски връзки, отколкото ЕС би искал.


Лондон настоява за търговия без мита и квоти, но освен това казва, че ако е необходимо ще прибегне до правилата на Световната търговска организация (СТО).


ЕС иска гаранции за "нулев дъмпинг" и смята, че търгуването по правилата на СТО би навредило и на двете страни.


Блокът настоява за широкообхватни равни условия, включващи гаранции за честна конкуренция при трудовите, екологичните, данъчните стандарти и стандартите за държавна помощ.


Великобритания отказва да бъде обвързана от правилата на блока, включително от тези, които по какъвто и да е начин ограничават данъчния ѝ суверенитет. Тя иска да се съгласи единствено с ангажименти да не се отслабва защитата на трудовите закони и стандарти.


"Файненшъл таймс" отбелязва, че в политическата декларация от есента Лондон и Брюксел се споразумяха, че "силен" режим, гарантиращ "честна и открита конкуренция" между тях, ще бъде наложителен, за да подкрепи новите търговски връзки. Проблемът е, че между тях има разногласия какво точно значи това на практика.


Министърът по въпросите на Брекзит Майкъл Гоув каза в четвъртък, че Великобритания иска пълна самостоятелност при определянето на собствените си правила за държавна помощ, труд и околна среда без да бъде правно обвързана със стандартите на ЕС, които Брюксел смята за "отправна точка".


Гоув добави, че Великобритания иска много по-свободни правила за "равни условия", отколкото предлаганите от ЕС, тоест като договорените между съюза и Канада. Той не приема твърденията на ЕС, че географската близост на Великобритания изисква по-строги правила.


И все пак британският мандат за преговорите приема, че двете страни трябва да се ангажират да не отслабват или понижават сегашното ниво на трудова и екологична защита.


Сигурност


Великобритания отхвърля исканията на ЕС за договаряне на широк и правно обвързващ договор за отбрана и сигурност.


Сроковете


Двете страни се споразумяха да оценят в средата на годината дали е постигнат достатъчен напредък за подписването на нова сделка до края на 2020 г. Ако не е, плановете им какво да се прави от тук нататък се различават, посочва "Ройтерс"


ЕС ще изостави по-широките си амбиции и ще се фокусира върху ключови области, като търговия и рибарство, за да има възможно най-много договорени въпроси.


Лондон казва, че ще избере системата на СТО, ако до тогава няма "широко очертание на споразумение", което да бъде завършено до септември.


"Файненшъл таймс" допълва, че разговорите започват днес в Брюксел и по-късно този месец ще продължат в Лондон. От страната на Великобритания ще преговаря Дейвид Фрост, поддържащ Брекзит бивш британски посланик в Дания, а от страната на ЕС - Мишел Барние.


Брюксел гледа на времето като на едно от големите си предимства, защото преговарящите на ЕС са на мнение, че Великобритания ще загуби повече от евентуален изход без сделка.


Премиерът Борис Джонсън в четвъртък опита да отхвърли тази заплаха като каза, че ще е доволен да се оттегли от разговорите през юни, ако до тогава не са постигнати широките очертания на сделка и ако няма шанс преговорите да приключват през септември.


Джонсън е непреклонен, че Великобритания ще бъде готова да излезе от преходния период, приключващ на 31 декември 2020 г., без сделка и да търгува с ЕС по правилата на СТО, наред с мита, квоти и много документация.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на save_knforest
  save_knforest
  Рейтинг: 852 Неутрално

  Надявам се Борис Джонсън да си получи заслуженото.

 2. 2 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  ЕС е на "принципа" едно си знае,едно си бае!

 3. 3 Профил на Павел
  Павел
  Рейтинг: 255 Неутрално

  И от двете страни играят на "кой ще мигне пръв"...

 4. 4 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2258 Весело

  ЕС е на "принципа" едно си знае,едно си бае!
  —цитат от коментар 2 на deaf  До коментар [#2] от "deaf":А Велика Британия е на принципа: "Нашето си е наше, чуждото общо"!

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2368 Весело

  До коментар [#4] от "batzdravo":

  Нормално е Британия да следва този принцип,защото тя вече не е част от Европейският съюз. Тоест,нормално е при търговски преговори между двама чужди един на друг партньори,единият да се опитва да натовари малко повече другият.

 6. 6 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 389 Неутрално

  След няколко годинки, Великобритания ще се разпадне на четири части, а Англия ще си остане колония на ЕС !

  Кой, каквото прави, за себе си го прави е казал мъдрия български народ..

 7. 7 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  "Лондон се закани, че ако до четири месеца няма напредък, ще се оттегли от разговорите"


  Ау каква страшна заплаха :)

  The best way to predict the future is to invent it.
 8. 8 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1192 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  "Тоест,нормално е при търговски преговори между двама чужди един на друг партньори,единият да се опитва да натовари малко повече другият"


  До коментар [#2] от "deaf":

  ЕС е на "принципа" едно си знае,едно си бае!


  Усещаш ли как си противоречиш. И двете страни си отстояват интересите ама за Великобритания според теб е нормално, а за ЕС не е.

 9. 9 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  ЕС е на "принципа" едно си знае,едно си бае!
  —цитат от коментар 2 на deaf


  Разбира се, става въпрос за принципи. Принципи, на които е основан ЕС.

  The best way to predict the future is to invent it.
 10. 10 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4776 Неутрално

  След няколко годинки, Великобритания ще се разпадне на четири части, а Англия ще си остане колония на ЕС !Кой, каквото прави, за себе си го прави е казал мъдрия български народ..
  —цитат от коментар 6 на sbaleev


  По начина по който Европа е поела за момента вашето мнение може да се разглежда и обратно, тоест същото важи и за ЕС

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 11. 11 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Интересното е, че в британски води на ЕС се пада 43% от улова, Норвегия взима 21%, разни други 4%, а Великобритания само 32% от улова в собствените си води. ЕС е най-големият пазар в света на риба и рибни продукти.

 12. 12 Профил на balgariez
  balgariez
  Рейтинг: 289 Весело

  "...премиерът Борис Джонсън "преди по-малко от шест месеца" се е ангажирал да поддържа стандартите на ЕС, което сега се кани да откаже."

  Що бе, Борка, нали уж "честна" англо-индо-пакистанска дума даде ?! (ツ)

 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2368 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":

  Няма противоречие. Великобритания се опитва да действа гъвкаво все пак,докато ЕС не просто се опитва да натовари Британия,а да я постави на колене. Няма как да стане! Да вземем за пример прословутият ирландски "проблем". Джонсън предложи да няма граници между Северна Ирландия и Ирландия,и двете страни сами да си уредят отношенията както намерят за добре. ЕС уж се съгласи,но само при условие,че Северна Ирландия запази митата и другите търговски правила на...ЕС!!! Е как ще стане тая работа?!

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3461 Весело

  " Гоув добави, че Великобритания иска много по-свободни правила за "равни условия", отколкото предлаганите от ЕС, тоест като договорените между съюза и Канада. Той не приема твърденията на ЕС, че географската близост на Великобритания изисква по-строги правила."

  Гоув не разбра ли, че се върви към варианта " твърд Брекзит", където Великобритания изобщо няма да постигне така бленуваните " равни условия" в най - важния за нея аспект - свободната търговия с ЕС ! Единствената и утеха, реално работеща в сегашното положение, макар и неголяма, е да търгува с ЕС чрез споразумението, което ЕС изготвя за свободна търговия с Австралия в момента, но това пак няма да задоволява британците от гледна точка на позицията, която имаха в него, а сега загубиха, но да се оправя Борето - коментира ли сме го казуса стотици пъти вече.....

 15. 15 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Малобританците тепърва жестоко ще съжаляват, че масово и доброволно напуснаха Разума!!!

 16. 16 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 999 Весело

  В ЕС трябва да проумеем, че светът е голям и спасение (за Великобритания) дебне отвсякъде...

 17. 17 Профил на Шопов
  Шопов
  Рейтинг: 327 Неутрално

  ВИЗИ трябва да се сложат за КОНТИНЕНТАЛНИТЕ ,
  после да им се спре достъпа до ФИНАНСИТЕ на СИТИТО ,
  и ще клекнат ! ! !

  Every little helps
 18. 18 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 840 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":

  Нещо много кахърно звучиш, ушанке.

  The best way to predict the future is to invent it.
 19. 19 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Неутрално

  Англия води успоредно преговори със САЩ и изглежда, че част от исканията на ЕС и на САЩ спрямо англичаните са взаимно изключващи се - например за стандартите за храна, за услугите, за държавната помощ и пр.
  https://www.reuters.com/article/us-usa-trade-britain/trumps-massive-u-s-uk-trade-deal-faces-big-hurdles-idUSKBN1ZQ115
  Европейските и американските преговарящи несъмнено следят докъде са стигнали и разговорите с конкурентите. Т.е. отборите на терена не са два, а три, всеки срещу всеки. Или повече от три - на заден план пък баба Нанси щастливо обяви, че не може да се рискува мирът в Ирландия, т.е. е готова да провали сделка на Тръмп в името на ирландските гласове преди изборите.

  Честно казано ми е интересно как ще излязат английските преговарящи от тази ситуация.

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 20. 20 Профил на Соломон Дермоедов
  Соломон Дермоедов
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Добре са британците не ги мислете...тия толкова са грабили навремето от колониите не могат го похарчат още 1000 поколения...

  ¯\_(ツ)_/¯.
 21. 21 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2149 Неутрално

  Фанфарите и фойерверките когато ЕС подписа споразумения за свободна търговия с Канада, Япония, Южна Корея започват да присядат на брюкселските бонзи. Никой не може да обясни защо същите принципи, валидни за изброените страни не могат да бъдат валидни за уж близката им Великобритания.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23 Профил на espresso
  espresso
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#21] от "Lemmy":

  ЕС не е длъжен да обяснява. Както каза френската министърка, Англия трябва да зачита суверенитета на ЕС и да не забравя, че блокът е независим и суверенен.
  ЕС дължи обяснения само на своите членове.

  Между другото, Джонсън нещо се репчи на Тръмп, тропал с юмруче на масата за търговските преговори, нещо не се получавало, както се е надявал. Какво мислите по въпроса?
  https://www.cnbc.com/2020/02/27/trump-and-johnson-open-trade-talks-but-experts-doubt-of-a-massive-deal.html

  ГЕРБ - Граждани... Европейско... Развитие... - баси тъпия виц.
 24. 24 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 17 Неутрално

  Барние скоро ще излезе в пенсия

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 25. 25 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#8] от "George Svinarov":Няма противоречие. Великобритания се опитва да действа гъвкаво все пак,докато ЕС не просто се опитва да натовари Британия,а да я постави на колене. Няма как да стане! Да вземем за пример прословутият ирландски "проблем". Джонсън предложи да няма граници между Северна Ирландия и Ирландия,и двете страни сами да си уредят отношенията както намерят за добре. ЕС уж се съгласи,но само при условие,че Северна Ирландия запази митата и другите търговски правила на...ЕС!!! Е как ще стане тая работа?!
  —цитат от коментар 13 на deaf


  Точно обратното е. ЕС настояваше да няма граница между двете Ирландии и това беше основния проблем преди да се подпише окончателното споразумени. ЕС се позова на Дъблинското споразумение и Джонсън се принуди да приеме липсата на граница.
  Колкото до останалите искания на ОК, блондът нарушава това което подписа и прокара в парламента. Искал търговия без мита и квоти, достъп до финансовите услуги, но без обща политика за отбрана и сигурност и без приемане на правни норми. Това е направо прекалено и ЕС няма да отстъпи.

 26. 26 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 1051 Весело

  Силно се надявам да си го получи Борката, туй което търси.

  https://www.youtube.com/watch?v=eYfOYx1G2zU
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 28. 28 Профил на btc18521004
  btc18521004
  Рейтинг: 279 Неутрално

  До коментар [#10] от "padrino":Нещо много кахърно звучиш, ушанке.
  —цитат от коментар 18 на EU defender


  Направо очакват ЕС да отстъпи на брекзитките и те да се измъкнат на далавера. В омразата си към ЕС се метнаха на блонда и на британските, меко казано,... авантюристи. :)

 29. 29 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 268 Неутрално

  До коментар [#17] от "Шопов":

  Шопов поразмечтал си се нещо. Отдел 'Фантастика" е на третия етаж.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Към коментар # 16 на Kosta Delev :
  Хе - хе , колега това беше в миналото , че света е голям и спасение . . . . , сега вече отдавна не е така , обратно света е малък за това население и спасение трудно се намира ! !

 32. 32 Профил на Michael Panayotov
  Michael Panayotov
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Много злоба тука ей....

 33. 33 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 759 Неутрално

  До коментар 20 от Соломон Дермоедов :
  Те са грабили от колониите си , но сега имат проблем , че няма кой да им работи и не раждат деца ! !

 34. 34 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  До коментар [#16] от "Kosta Delev":

  Естествено... Свят широк и хубав. Великобритания сключи сделки с икономически колоси като Мозамбик, Мадагаскар и Замбия! Луд бизнес ще завъртят и с бившите колонии Канада и Австралия, които май много не искат да ги виждат. Най-важното е, че света се промени и никой няма нужда от британски посредници за търговията. Британците ще го разберат по трудния начин. ;)

  Бивш tww09306483.
 35. 35 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  "... Великобритания настоява за "правно обвързващи" задължения за достъп до финансовия пазар на ЕС, съчетани с ангажименти за поддържане на доверието с промяната на правилата..."!

  Ох-х-х-х... Котьо-о-о-о...! Лондонското сити май му предстоят тежки дни. Усещат, че ще се разделят с няколко стотин милиарда евро печалби...! :)))

  Бивш tww09306483.
 36. 36 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#11] от "Lemmy":

  Още по-интересно е, че 80% от рибната индустрия, разчита да реализира продукцията си в ЕС.За отбелязване е , че "Харолдс" има по-голям оборот, от цялата риболовна промишленост на Великобритания.С две думи, въпроса не е от икономическо значение.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 37. 37 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#20] от "Соломон Дермоедов":

  Живееш барем няколко века назад.. Спокойно можеш да прегледаш статовете за дълговете на Великобритания и средната работна заплата, примерно..

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 38. 38 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 279 Весело

  До коментар [#17] от "Шопов":

  Шопов, ние да се молим "континенталните" да не спрат достъпа на Ситито, че изгърмехме с ени 7% от БВП.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 39. 39 Профил на gianni
  gianni
  Рейтинг: 1157 Неутрално

  Ох-х-х-х... Котьо-о-о-о...! Лондонското сити май му предстоят тежки дни. Усещат, че ще се разделят с няколко стотин милиарда евро печалби...! :)))
  —цитат от коментар 35 на Petleshev


  Няма проблем, капиталите бързо ще се прелеят в риболовната индустрия. Проблем ще има само за финансисти които страдат от морска болест.

 40. 40 Профил на lii07621540
  lii07621540
  Рейтинг: 154 Неутрално

  Не виждам как ще се постигне споразумение,което да е изгодно и за двете страни.То и нищо фатално няма да стане при не постигане на някаква договорка.Нито Великобритания ще обеднее,нито ЕС ще бъде засегнат много.По-важно за нас е ЕС да отстоява своите интереси,защото отстъпките ще бъдат заразни и за други богати страни,които ще поискат такъв статут извън съюза.А това ще бъде неговия край.Нас не ни интерсуват толкова квотите за риба,а целостта на ЕС,който може да се запази единствено с отстояване на интересите си и твърдост при преговорите.

 41. 41 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Британците може и повече да загубят, но важното е, че сега са щастливи.

 42. 42 Профил на deutscher._
  deutscher._
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Към коментар 41 на Роси :
  Те като се разпаднат на 4 може и по-щастливи да станат и не толкова "велики" ! !

 43. 43 Профил на Th Henry
  Th Henry
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Разбира се, става въпрос за принципи. Принципи, на които е основан ЕС.
  —цитат от коментар 9 на EU defender


  Ааа не! Това е абсолютно невярно. Къде в принципите на Аденауер или ако щеш на Хелмут Кол е заложена някаква солидарност към талибани и пълнене на съюза с Али Баби? Къде са заложени кретенски зелени разпоредби отварящи черни дупки в бюджета за тоя дето духа?
  Принципите на Меркел и либералните идиоти не са принципите на основателите!

 44. 44 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Успех на ЕС в тези трудни и тежки преговори!Брюксел трябва добре да изиграе своите "карти"!Лондон е "опрян до стената" от собствената си арогантност!

 45. 45 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#1] от "save_knforest":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Рано или късно британската арогантност ще бъде наказана !

 46. 46 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#7] от "EU defender":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Да се оттеглят като са толкова ербап!!!Борката е "танур с две лица" и всички знаят добре , че бързо си обръща мнението!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK