12 страни от ЕС искат Брюксел по-бързо да изготви план срещу климатичните промени

12 страни от ЕС искат Брюксел по-бързо да изготви план срещу климатичните промени

© ReutersДванадесет страни от ЕС призоваха в писмо Европейската комисия да ускори процеса по изготвяне на нови климатични цели за 2030 г., които да послужат като амбициозен пример на следващата световна среща на върха за климатичните промени, предаде "Ройтерс".


Европейската комисия иска тази година да заложи по-висока цел в борбата на ЕС с климатичните промени - до 2030 г. да настъпи съкращение с 50 или 55 процента на парниковите емисии спрямо равнищата от 1990 г. вместо сегашния минимум от 40 процента.


В писмото, което е подписано от 12 страни от ЕС, обаче се иска от комисията да представи плана си за климата много преди срещата на върха на ООН за климатичните промени през ноември в Глазгоу, за да имат време страните от ЕС да постигнат споразумение по заложената цел.
"Ако искаме фактът, че ЕС заема предни позиции по въпроса, да постигне ефект, това трябва да стане не само преди срещата на върха, а много преди нея", каза инициаторът на писмото, датският министър по въпросите на климата Дан Йоргенсен.


В писмото, изпратено до отговарящия за климатичните промени зам.-председател на еврокомисията Франс Тимерманс, се казва, че разискванията между страните от ЕС за целите за 2030 г. трябва да започнат най-късно през юни. В момента графикът на Европейската комисия не предвижда този план да е готов преди септември.


Писмото е подписано от Дания, Финландия, Швеция, Испания, Италия, Нидерландия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словения, Латвия и Франция. /БТА

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 1157 Весело

  "12 страни от ЕС искат Брюксел по-бързо да изготви план срещу климатичните промени"

  .... а отстрани чичко Путин радостно протрива ръце и гледа сеир...

  Динено червените, светлината в тунела ВИ е от идващия влак... :)

  Аре.

 2. 2 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 1316 Любопитно

  Не ми говорете за наклона на земната ос и циклите на слънчевата активност, Кажете с думо присти с колко иската да вдигнете данъците? Така поне е по-честно!

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 3. 3 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Графиката на средните температури на планетата съвпада абсолютно точно с графиката на слънчевата активност за много голям период от време, няколко стотин години,през които е било въсможно екипите от учени да направят това сравнение. Тия иследвания не се популяризират съвсем умишлено, но всеки може да намери инфо в интернет. Затоплянето на климата ЗАВИСИ ОТ СЛЪНЧЕВАТА АКТИВНОСТ, а не от лъжите на затоплистите!!!
  За да направи нещо Брюксел по въпроса, първо трябва да се научи да управлява слънчевата активност. В следващите хиляда години едва ли ще може, а най-вероятни никига няма да може да влияе на която и да е звезда. Всичко останало по отношение на затоплянето е далавери, лъжи, с които да бъдат прикрити и крясъци на еко талибани.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 4. 4 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Аз предлагам да започнем борба със залязването на слънцето. Това е драма за соларните панели и трябва да се прекрати. Веднага да се отдели фонд от 50 трилиона и да усвояваме докато не накараме слънцето да спре да залязва. Не може така да ни играе сечено на зелената енргия на всеки 12-13 часа. недопустимо!

 5. 5 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3172 Любопитно

  Аз съм 100% за опазване на околната среда и подобряване на въздуха и т.н Имам само едно питане...как това може да се постигне с увеличаване на данъците, по големи вноски в бюджета за "зелени" инициативи, изграждането на ново звено в Брюксел с нови милиони апаратчици и още и още. Никой не говори за промяна на производство, за по добра инфраструктура, за закриване на мръсни производства и т.н. Изнасят "мръсните" производства извън Европа и "отчитат" постигане на целите???? Наистина ли???
  И това ако не е популизъм, аз не знам какво е.

  Brevity is the soul of wit
 6. 6 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1245 Неутрално

  Климатичните промени са лъжа и измама от глобален мащаб и пълно инфо-затъмнение. Става дума за едни пари, с които да обложат и стрижат стадото.

 7. 7 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  "Зелените инициативи" струват много милиарди и не малка част се финансират от големите банки. След което тия банки получават тлъсти суми от лихвите върху тия милиарди. Ето една група от заинтересувани да се лъже, че затоплянето на климата е причинено от човешката дейност. Ако няма зелени инициативи, няма да има и печалба от кредитите по финансирането им.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 8. 8 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3086 Неутрално

  Много хора искат най-различни неща. В Берлин пред канцлерството хиляди демонстрират за незабавно отваряне на всички граници. В Касел една другарка казала на конференция на Левицата, че богатите трябва да се разстрелват. Активисти от гретиното движение се изцепили, че благодарение на коронавируса въздухът над Китай сега е по-чист от всякога. Въпросът е трябва ли всяко желание да става официална политика.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 9. 9 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#5] от "padrino":

  Не става въпрос само за т.нар. "мръсни производства".
  Целта е да се намалят емисиите на въглероден двуокис, предимно чрез разни еко-данъци.
  Само че тук медалът има две страни.
  Ок, дори и Европа да постигне отрицателни емисии, какво става с останалия свят?
  Какво е влияниетО на ЕС върху въглеродния отпечатък на Земята?
  Източникът на тези т.нар. "Зелени пари" произтича от данъкоплатците в ЕС.
  В момента, в който едно производство започне да стара нерентабилно заради зелените данъци и такси, естествено е че собствениците ще започнат да мислят как да го изнесат в зони, където такива няма или са по-малки.
  Това, разбира се ще доведе до намаляване на работните места, увеличение на емисиите на СО2 заради транспорта, съответо нетният ефект върху баланса ще бъде в посока увеличение.
  Друго, населението на Земята нараства с различни темпове в отделните райони?
  Естествено е че при увеличаване на населението емисиите на СО2 ше се увеличава - от една страна заради повишеното потребление, от друга заради намаляването на горските площи.
  Защо никой не мисли в тази посока?
  Въобще всичко, което се прави в Брюксел води до щети до туземното население на ЕС.


  Panta rhei....
 10. 10 Профил на nqu05640343
  nqu05640343
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Требва да си много луд да отричаш рекордно високото ниво на CO2 в атмосферата, предизвикано от човешка дейност, което води до парников ефект и повишаване на температурите.

 11. 11 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  "Писмото е подписано от Дания, Финландия, Швеция, Испания, Италия, Нидерландия, Люксембург, Австрия, Португалия, Словения, Латвия и Франция."

  Евроатлантика плюс един викингски мъник. Баба Меркел що я няма?

 12. 12 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 998 Неутрално

  До коментар [#9] от "Molossian":

  Защо никой не мисли в тази посока?Въобще всичко, което се прави в Брюксел води до щети до туземното население на ЕС.
  —цитат от коментар 9 на Molossian


  Краткият отговор е: защото НЕ им пука за природонаселнието, а мислят само как да откраднат едни обществени пари. След тях потоп!

 13. 13 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stargate":

  И аз така мисля вече.
  Големите банки усетиха че това е златна мина и докато не накарат бюрократите да ни нахлузят поне един десятък за "зелено бъдеще" няма да мирнясат.
  Това в най-добрия случай де.
  Може и 50% да измислят.
  Те войни със стотици милиони загинали са палили навремето, да се сега за едно данъче говорим..

  Panta rhei....
 14. 14 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":

  Баба Меркел се усети че германската икономика нещо взета да пробоксува, така че мераците и за такива дивотии лекичко се спихнаха.

  Panta rhei....
 15. 15 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1742 Неутрално

  Требва да си много луд да отричаш рекордно високото ниво на CO2 в атмосферата, предизвикано от човешка дейност, което води до парников ефект и повишаване на температурите.
  —цитат от коментар 10 на nqu05640343  Изключая последните 0.5млн.г. нивото на СО2 в момента е рекордно ниско спрямо всички досегашни геоложки епохи.

 16. 16 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 2732 Весело

  Да назначат Гретиту Тумберг на щатна еврокомисарска плата , да заглади тумбата , и промените няма да се случат ...

 17. 17 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Аз предлагам да започнем борба със залязването на слънцето. Това е драма за соларните панели и трябва да се прекрати. Веднага да се отдели фонд от 50 трилиона и да усвояваме докато не накараме слънцето да спре да залязва. Не може така да ни играе сечено на зелената енргия на всеки 12-13 часа. недопустимо!
  —цитат от коментар 4 на Stargate


  Да спре да залязва едва ли ше стане, ама за 50 трильона може да се изстреля второ слънце, дето да е на 180 градуса от първото. Така кога едното залязва, другото ше изгрява

  Активисти от гретиното движение се изцепили, че благодарение на коронавируса въздухът над Китай сега е по-чист от всякога.
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Афърматив. Имало вече 3000 умрели. По 56,8 тона на година - ейгие 170.000 тона СО2 спестени.

 18. 18 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3374 Неутрално

  До коментар [#11] от "Judjuk":Баба Меркел се усети че германската икономика нещо взета да пробоксува, така че мераците и за такива дивотии лекичко се спихнаха.
  —цитат от коментар 14 на Molossian


  Той животът учи. И другите ще се научат. И ние с гайдите.

 19. 19 Профил на dun
  dun
  Рейтинг: 662 Неутрално

  Някой вървят напред, а други стоят в миналия век...но сме много обидени от Европа на две скорости, нали?

 20. 20 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Радан Кънев ясно го каза: Битка за пари. И даде препоръката да побързаме да се включим в нея.

  Това което Радан пропусна да каже е, че тези пари ще бъдат одрани от нашият гръб и пропилени без абсолютно никаква полза. Най-малкото защото Европа дава само 10% от световните емисии на прословутият въгледоден двуокис. Т.е. съвсем без емисии да останем пак същото.

  И второто което пропусна да каже Радан е, че това ще влоши силно конкурентната способност на европейската промишленост в сравнения с останалият свят. Защото ще я натовари с разходи които другите не правят. По същество ще я повлече към дъното на фалита.

  Но както казах, политиците не мислят толкова напред. За тях важното е да крадат сега и в момента, защото утре не се знае дали ще са във властта. Пир по време на чума.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 21. 21 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 3307 Неутрално

  Колко им дреме за емисиите е достатъчен факта, че измислиха идиотизма на всеки 2 седмици тировете да се връщат в родните страни. Сигурно да си починат и видят с познатите коли в гаража. А че така напразно ще отделят емисии, без значение за екоборците.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 22. 22 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1087 Весело

  ..... В Касел една другарка казала на конференция на Левицата, че богатите трябва да се разстрелват....
  —цитат от коментар 8 на Един вампир броди из Европа


  Недей бе, как така ще ги разстрелват. Не е екологично. Куршумите замърсяват с олово и не могат да се използват многократно. Трябва да се бесят. С въже от коноп (в никакъв случай найлоново) и за многократно ползване.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK