Най-малко българи в ЕС са отделяли повечето си отпадъци за рециклиране

Най-малко българи в ЕС са отделяли повечето си отпадъци за рециклиране

© Георги КожухаровМакар да са на последно място по отделяне на отпадъци за рециклиране, българите са сред европейците, според които климатичните промени са много сериозен проблем в страната им, показа проучване на Евробарометър. Този отговор дават 82% от анкетираните в България, също колкото в Кипър, Франция и Гърция. По-висок е процентът на далите такъв отговор само в Испания и Италия, а че не са сериозен проблем смятат само 5% от българите.


Колко сериозен проблем мислите, че са климатичните промени в момента във вашата страна? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко сериозен проблем мислите, че са климатичните промени в момента във вашата страна? (%)


Източник: Евробарометър


По-малко са тези, които оценяват климатичните промени като много сериозен проблем в ЕС (78%). Тук сравнително висок е процентът на далите отговор "Не знам" (8 на сто).
Колко важна е за вас лично защитата на околната среда? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

Колко важна е за вас лично защитата на околната среда? (%)


Източник: ЕвробарометърНа въпрос кои са основните проблеми с околната среда, които смятат за най-важни, българските участници в допитването посочват:
- замърсяването на въздуха (61% - на второ място в ЕС след Малта, при 46% в ЕС);
- замърсяването на реки, езера и подпочвени води - 41% (38% в ЕС);


- замърсяването на почвата е посочено от същия дял български граждани и 30 на сто в ЕС;


- растящото количество отпадъци (47 на сто, при 46 на сто в ЕС).


Процент на анкетираните, които смятат, че най-важният проблем, свързан с околната среда,е замърсяването на въздуха.<br /><br />Източник: Евробарометър

Процент на анкетираните, които смятат, че най-важният проблем, свързан с околната среда,е замърсяването на въздуха.


Източник: Евробарометър


Основните източници на информация за околната среда в България са новините по телевизията (80%; в ЕС - 66%), интернет (26%; в ЕС - 38%), роднини, приятели съседи или колеги (25%; в ЕС - 16%).


С твърдението, че техните навици на потребление влияят неблагоприятно на околната среда в Европа и по света, са напълно съгласни 22% от българите (26% средно в ЕС), 29% са склонни да се съгласят (42% в ЕС), 23% са склонни да не се съгласят (20% в ЕС), 16% са напълно несъгласни (8% в ЕС), а 10% дават отговор "Не знам" (4% в ЕС).


Разтревожени за въздействието на продукти, изработени от пластмаса, върху околната среда са 87% от българите (89% в ЕС).


За въздействието върху околната среда на химикали, съдържащи се в продукти за ежедневна употреба, са обезпокоени 87% от българите (90% в ЕС). За влиянието на тези химикали върху здравето се притесняват 90% от българите (85% в ЕС).


С твърдението, че проблемите с околната среда имат пряко отражение върху ежедневния им живот и здравето им, са напълно съгласни 44% от анкетираните в България (36% в ЕС), склонни да се съгласят са 39% (42% в ЕС), склонни да не се съгласят са 10% (15% в ЕС), а напълно несъгласни са 3% (5% в ЕС).


Тридесет и шест процента от българите (23% средно в ЕС) са на мнение, че най-работещият начин за справяне с проблемите, свързани с околната среда, е въвеждането на по-тежки глоби за нарушителите. Тридесет процента (33 на сто в ЕС) смятат, че за това е необходима промяна в начина на потребление. Двадесет и осем процента от българите (16 на сто средно в ЕС) очакват проблемите да се решат с налагане на повече данъци на замърсителите. Според 25% (20% в ЕС) правилният начин е да се въведат или увеличат финансовите стимули за фирми и хора, предприемащи мерки за защита на околната среда.


Общо 66% в ЕС и 23% от хората в България (на последно място в блока) в последните шест месеца са отделяли повечето си отпадъци за рециклиране.


В последните шест месеца отделяли ли сте повечето от отпадъците си за рециклиране? (%)<br /><br />Източник: Евробарометър

В последните шест месеца отделяли ли сте повечето от отпадъците си за рециклиране? (%)


Източник: Евробарометър


Пластмасовите стоки за еднократна употреба са избягвали 45 на сто от гражданите на ЕС и 32 на сто от хората в България.


Продукти местно производство са купували 45% от българите и 42% на ниво ЕС.


Потреблението си на енергия в последните шест месеца са намалили 34% от българите (37% средно в ЕС).


Покупката на продукти с прекалено много опаковки са избягвали 22% от хората в България (31% в ЕС), а по-щадящ за околната среда начин за пътуване са използвали 25% от анкетираните в България (27% в ЕС).


Продукти, маркирани с екологичен етикет, са си купували само 10% от българите (на последно място в ЕС заедно с Португалия) при 22 на сто средно за ЕС, а продукти втора употреба, вместо нови, са избрали 22 на сто от българите (21% в ЕС).


През последните шест месеца колата си са използвали по-малко 13% от запитаните в България (21 на сто средно за ЕС).


Гърция и България са страните, в които най-висок процент анкетирани смятат, че хората не правят достатъчно за опазване на околната среда - съответно 79 и 78 на сто.


България е и на едно от първите места по процент на хората, които са на мнение, че техният град или село не прави достатъчно в тази посока (72%). Че националното правителство не предприема достатъчни действия мислят 78% от българите (на шесто място в ЕС).


Данните показват също, че мнозинството в ЕС (70 на сто) и в България (60 на сто) очаква решенията за околната среда да се взимат не на национално ниво, а съвместно в рамките на ЕС.


България е на първо място в ЕС по процент на хората, които са съгласни, че облеклото трябва да се предлага на най-ниската възможна цена независимо от околната среда или работните условия, в които е произведено. Напълно съгласни с това твърдение са 46 на сто от българите, а склонни да се съгласят са 36 на сто.


Облеклото трябва да се предлага на най-ниската възможна цена, независимо от околната среда или работните условия, в които е произведено (%)<br /><br />Източник: Евробарометър <br />

Облеклото трябва да се предлага на най-ниската възможна цена, независимо от околната среда или работните условия, в които е произведено (%)


Източник: Евробарометър


Страната е на първо място и по дял на анкетираните, които са съгласни със следното твърдение: За много продукти се посочва, че са щадящи за околната среда, но аз не вярвам, че това е истина (48% са напълно съгласни с твърдението, а 40% са склонни да се съгласят).


Най-много българи в ЕС (60%) не са заинтересовани колко щадящо околната среда е облеклото им. Тридесет и пет процента се интересуват от това.


Проучването е проведено между 6 и 19 декември 2019 г.


Пълното проучване и данните за България можете да видите в прикачените файлове.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Гневно

  Фандъкова помни ли как ни излъга за разделното събиране?
  Защото ние ПОМНИМ другарко !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  изобщо не вярвам на стъкмистиките в сектор "боклуци"!

  смотаната ни държава е позволявала безконтролно внасяне на стотици хиляди тонове годишно.

  поредният балкански микс (бълвоч) от подкупно министерство (какво ти подкупно, то направо на проституция заприлича) и безполезни ЕКОБУЛПАК и СО!

  резултатът е такъв, какъвто е - потребителите натоварени, вносителите натоварени, отговорността размита, а парите изядени/изпити.

 3. 3 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Весело

  92% от българите били гретенисти?!? Повече и от шведите и немците дори... Ей сега ви повярвах...

 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Гражданите разделят, ама фирма "Мръснота" събира.

  мурзилка
 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2725 Неутрално

  На етикета на бира "Столично-Бок" пише:"Бутилка за еднократна употреба"! Може ли някой да ми обясни какво значи това?!

 6. 6 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  На много други бутилки пише същото - след изконсумиране бутилката се изхвърля а не се предава обратно. Рециклирането и включва натрошаване, сепариране и претопяване, което в ЕС по-всяка вероятност е по-скъпо от производството и от чист кварцов пясък.

 7. 7 Профил на gesand
  gesand
  Рейтинг: 285 Гневно

  Как да събирам отпадъци разделно, като няма къде да ги изхвърля разделно?

  То ще е по добре да се върне старата система и да обикалят камиони, които събират само хартия, примерно, или стъкло, метали и т.н. В Словакия още е така, дават им салфетки и тоалетна хартия на хората срещу стара хартия. И са си много добре - чисто, подредено. Тука пак трябва да откриваме топлата вода...

  “When small men begin to cast big shadows, it means that the sun is about to set”, Lin Yutang
 8. 8 Профил на Bedtime for Democracy
  Bedtime for Democracy
  Рейтинг: 730 Неутрално

  искам да го коментира това "истината от Габрово" , които твърдеше че сме на 1-во място в Европа... Но съм сигурен че ще се извърти като риба така че по добре да не пише.


  Също така искам да добавя че поне в центъра на София, жълтата кофа за метал и пластмаса навсякъде е пълна до край и или трябва по редовно да ги събират или да слагат по две- сините и зелените редовно ги събират наполовина празни, но жълтите винаги преливат.

  Pure Chewing Satisfaction
 9. 9 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2300 Неутрално

  И как смятате да стимулирате българина да мисли екологично, на фона на корабите и влаковите композиции с боклук, които се внасят в страната!? Събирането на разделно събраните отпадъци в общ камион, отделно. Имаше едно момче, дето правеше нещо по въпроса, но и той се разби със самолет, миналата година. Май само циганите с каруците са загрижени за екологията.

 10. 10 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4194 Любопитно

  "Общо 66% в ЕС и 23% от хората в България (на последно място в блока) в последните шест месеца са отделяли повечето си отпадъци за рециклиране."

  В това отношение наистина много изоставаме от останалите членки на ЕС. Трябва да се направи повече (може би с глоби) така, че българите да бъдат научени да събират и изхвърлят отпадъците си разделно.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 11. 11 Профил на tall_ship
  tall_ship
  Рейтинг: 279 Разстроено

  Разделното изхвърляне на отпадъците е показател за нивото на себеуважение и интелигентност на всяка нация. Това което ни показва това изследване не говори добре за нашата......

  FILII MARIS SUMUS
 12. 12 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3026 Неутрално

  На етикета на бира "Столично-Бок" пише:"Бутилка за еднократна употреба"! Може ли някой да ми обясни какво значи това?!
  —цитат от коментар 5 на deaf


  Че трябва дая хвърлиш в боклука за цветно стъкло.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 13. 13 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3292 Разстроено

  Достатъчно е да прочетем откъде се информират българите- болшинството от ТВ и вестниците.....Както и от клюките!
  Това е достатъчно за да разберем ниското ниво на мислене,съзнание и отговорност!Не само към природата ,рециклирането и средата....
  Нашенецът говори за чистотата на въздуха ,скача ,плюва но само след 5 минути пали дизелака 3 употреба и изпушва към село....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 14. 14 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1236 Неутрално

  До коментар [#5] от "deaf":

  по-щадящо за природата е стъклото да се натрошава, а не да се рециклира.

 15. 15 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 472 Неутрално

  колко труд са хвърлили тези от барометър, но целта оправдава СРЕДСТВАТА...

 16. 16 Профил на Dimitar Mihaylov
  Dimitar Mihaylov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Какво значение има, че българите считат климатичните проблеми за сериозен проблем, когато не мърдат пръста да го променят. Оправдания от типа никой не си разделя отпадъците или фирмата, която събира разделно нищо не прави са много.

 17. 17 Профил на Kosta Delev
  Kosta Delev
  Рейтинг: 765 Неутрално

  т.е.:

  - Желаете ли да живеете в една чиста и здрава планета?
  - Да.
  - Ще помогнете ли за това?
  - Не, това е работа на другите.

 18. 18 Профил на selinda
  selinda
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Повечето от българите даже не си изхвърлят боклука в кошчето. Особено "надеждата и бъдещето" на населението - учениците. Те даже не го разпознават кошчето и неговата функция им е неизвестна или пък се забавляват да упражняват своето класово "превъзходство" над чистачите като демонстративно си хвърлят боклука пред тях, за да им увеличават работата.

 19. 19 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2307 Неутрално

  До коментар [#16] от "Dimitar Mihaylov":

  Тя и фирмата за рециклиране сменя рядко контейнерите ,често са препълнени ,на някои места пък са полу празни ...

 20. 20 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 607 Неутрално

  Журналистът, измислил заглавието на тази статия "Най-малко българи в ЕС са отделяли повечето си отпадъци за рециклиране", да бъде изпратен спешно на уроци по български.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 21. 21 Профил на deinakz
  deinakz
  Рейтинг: 8 Неутрално

  И същите тия 90% карат 20-30 годишни таралясници, много са набожни и затова ходят на църква сал на празник, и много им харесва да си пътуват по света и да правят каквото си искат и в същото време величаят Путин. И си оправете заглавието, защото звучи неадекватно.

  Когато несправедливостта е закон, съпротивата е дълг.
 22. 22 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 724 Неутрално

  От естественото състояние на немотия и материална нищета в България, българите са развили много повече навици за "рециклиране" отколкото западноевропейците, дори и да не си разделяме боклука. Пластмасови бутилки първо се купуват по-малко, второ са с по-голям среден литраж (никъде в Европа няма ПВЦ бутилки с бира 3 литра и минерална вода 10 литра), трето се преизползват за всякакви течности след това. Масово хората ходят с едни обувки докато се скъсат или протекат, а не защото е излязла новата колекция или искаш да имаш набор от 15 чифта обувки за всякакви поводи.

  Бедността е естественото "екологично" състояние.

 23. 23 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#22] от "irobot":

  В този ред на мисли много хора се обличат секън хенд. И това е Еко. Даже грета още не се е сетила да го прокламира.
  Други пък пестят от бельо и чорапи !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 24. 24 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  След толкова оплаквания че все сме на последно място, сега пак сме недоволни, въпреки че сме на първо:).

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4786 Неутрално

  До коментар [#24] от "tsvetko_51":

  Ситуацията е толкова пробита, че дори и най-върлите герберастки тролове са се снишили в шавара.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1117 Неутрално

  Няма какво да се лъжем, ние сме си народ от мърлячи и непукисти.
  Това, че измамници внасят цели композиции с боклуци, не значи, че и ние трябва да мърляме.
  Общината има грехове - на доста места липсват контейнери за разделно събиране, съществуващите са с дизайн, който максимално да затруднява циганите с каруците, без да се мисли, че този дизайн затруднява също толкова и хората, които изхвърлят отпадъци разделно. Най-големият грях на общината, разбира се, е липсата на контрол и наказания за тези, които изхвърлят всичко накуп, изтъквайки какви ли не причини, но не и собствения си мързел.

 27. 27 Профил на kama_start
  kama_start
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Дори и да разделят, но има ли обособено място за рециклирането им поотделно

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 29. 29 Профил на kon20553071
  kon20553071
  Рейтинг: 8 Весело

  Хаха, типично западно лицемерие и арогантност. Големи еколози били, планетата спасяват и пръст на диваците от целия останал свят размахват. Боклук разделно събират, в 8 различни кофи, строго следят населението да изхвърля всичко в правилната кофа. И резултата от цялата гюрултия е: свръхчовеците от запада ГОРЯТ събрания разделно боклук в България. А пък електроуредите си ги ... катурват просто на някой мегдан в Африка:
  https://www.youtube.com/watch?v=XUrvRs_fW94
  Туй им е рециклирането.
  Иначе за да хвърлиш електроуред пътуваш до другия край на града, всичко ще се преработва, ще пазим планетата, ще използваме материалите повторно! И на другите се караме да се научат като нас, за амазона пръст размахваме, на примитивите от България гледаме отгоре, въпреки че произвеждат минимално количество боклук в сравнение с нас. Лицемери!

 30. 30 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  Някой трябва да отговори на ФУНДАМЕНТАЛНИЯ ВЪПРОС.
  1. Защо събираме разделно ,като се заравя всичко на едно място !!
  2. Защо работата с БОКЛУЦИТЕ СТАНА МАФИОТСКА. В депото не може да се влиза и снима?
  След още ТРИДЕСЕТ ГОДИНИ ще заработи ли завод за отпадъци ?
  Иначе с БОКЛУЦИТЕ - БОКЛУК РАБОТА !! Цялата държава е зарината от БОКЛУЦИ, но най -цените са .....:)))

 31. 31 Профил на vesko19
  vesko19
  Рейтинг: 563 Гневно

  Е как да е друго яче...Тия дето отговарят за еко-контейнерите са пълни дебили ...
  Контейнери като тоя за пластмаса се събира 1 път седмично ....А такъв контейнер само 1 е поставен в квартал с около 1000 човека...ДОри 500 от тях да си вземат една бутилка...Контейнера е препълнен още на 2рия или 3тия ден ....От там на сетне тия дето мислим малко събираме бутилките до контейнера и става мега кочината....
  Да не говорим че самите контейнери не са подменяни от както ги сложиха(вече не помня коя година но мисля че над 10 минаха ) та за толкова години сами можете си представите на какво приличат тия контейнери ....Спокойно мога се пъхна почти целия .....И ще ми говорят за разделно събиране и рециклиране ....Сериозно ???
  В едни по развити страни начините са още в супера да си предадеш бутилките и да ти е мирна главата ...Както и за хартията ...Както и за многоооо неща....Да рече човек че не е било измислено система дето да функционира ...Па то колкото щеш има...Дори да копират не могат наще.........

 32. 32 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#30] от "dejmos":

  Ми щот капитализъм, частна собственост и други такива фъшкии. Депото и то частно, как ше влизаш, а. Нищо че в някои частни места се синтезират наркотици примерно. Всичко е ок, частно е.

  мурзилка
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK