Еврокомисията обяви закон за климатично неутрален ЕС до 2050 г.

Еврокомисията обяви закон за климатично неутрален ЕС до 2050 г.

© ДневникЕвропейската комисия обяви своя "климатичен закон", с който целта на ЕС за нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г. трябва да стане правно обвързваща. Шведската активистка Грета Тунберг и неправителствени организации обаче настояха, че са необходими по-спешни действия срещу климатичната криза, отбелязва "Ройтерс". Еврокомисията прие правилата на среща, на която присъстваше и Тунберг.


Климатичният закон, който трябва да бъде одобрен от Европейския парламент и от държавите членки, ще задължи страните от ЕС да намалят нетните си парникови емисии до нула до 2050 г.


Според предложението 2050 г. ще бъде общоевропейска цел, което прави възможно някои държави членки да намалят емисиите си до нетна нула на по-късен етап, ако други страни се декарбонизират рано.
Природозащитни групи възразиха срещу плана в закона еврокомисията да преразгледа целта на ЕС за емисиите до 2030 г. до септември.


В писмо, по-рано подписано от 12 страни от ЕС, се настоява комисията да представи плана си за климата много преди срещата на върха на ООН за климатичните промени през ноември в Глазгоу, за да имат време страните от ЕС да постигнат споразумение по заложената цел.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Грета Тунберг

© Reuters

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и Грета Тунберг


Еврокомисията иска да повиши климатичните цели на ЕС за 2030 г. и настоява за намаление с 50% или 55% на емисиите от парникови газове спрямо нивата от 1990 г. вместо сегашния минимум от 40%.


От 2030 г. законът ще даде на Брюксел правомощието да налага по-строги междинни цели за емисиите на всеки пет години, които да насочват блока към целта за 2050 г.


Комисията ще налага тези нови цели чрез делегиран акт, при който квалифицирано мнозинство от членовете а Европейския парламент или държавите членки може да отхвърли предложението, но няма да има правото да предлага алтернатива.


Държавите членки може да сметнат това предложение за трудно за преглъщане, отбелязва "Ройтерс".


В момента Европейският съвет (държавите членки) приема целите за климата с единодушие и една единствена страна може да ги блокира.


Според правни експерти климатичният закон ще даде на Брюксел допълнителни инструменти за оказване на натиск върху страните преди 2030 г. Започвайки от 2023 г., Брюксел ще може да посочва държавите членки, които не изпълняват климатичните цели на ЕС, и ще публикува препоръки към тях.


Тунберг нарече днешното предложение на Европейската комисия за опазване на околната среда "закон, който никой не е длъжен да спазва". По нейните думи предложението само създава впечатлението, че предвижда необходимите действия, без това да е вярно, като същевременно не съответства на целите, залегнали в Парижкото споразумение, предаде БТА.


Тунберг говори пред депутати от Европейския парламент, който направи изключение за днешното ѝ изслушване, след като в началото на седмицата отмени всякакви събития с външни посетители заради опасността от разпространение на вируса Ковид-19.


Какво предстои


Комисията ще действа на два етапа, като първо ще направи оценка и ще изготви предложения за по-амбициозна цел на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с хоризонт 2030 г., така че да може да се постигне целта за 2050 г.


До септември 2020 г. комисията ще представи оценка на въздействието за повишаване на целта за 2030 г. най-малко с 50% и 55% спрямо равнищата от 1990 г. и ще предложи съответни изменения в законодателството в областта на климата, се обяснява в съобщение на институцията.


С оглед на по-амбициозната заложена цел за 2030 г. до юни 2021 г. комисията ще предложи да се преразгледат:


- директивата за системата на ЕС за търговия с емисии
- регламентът за разпределяне на усилията
- регламентът за земеползването, промените в земеползването и горското стопанство
- директивата за енергийната ефективност
- директивата за възобновяемата енергия
- стандартите за емисиите на CO2 от леките и лекотоварните автомобили.


Финансиране


Комисията възнамерява да подкрепи тези политически цели с подходящи инструменти за финансиране:


- Предложеният в началото на 2020 г. инвестиционен план за Европейския зелен пакт ще мобилизира през следващото десетилетие най-малко 1 трилион евро устойчиви инвестиции за финансиране на започнатата в резултат на изменението на климата трансформация; гаранцията InvestEU ще подкрепи този процес чрез намаляване на риска за частните капитали.


- Обновената стратегия за финансиране за устойчивото развитие ще пренасочи частните капиталови потоци към зелените инвестиции чрез интегрирането на устойчивите инвестиции в европейската финансова система.


- Предложеният в началото на 2020 г. Механизъм за справедлив преход и свързаният с него Фонд за справедлив преход ще подпомагат най-засегнатите региони и сектори, осигурявайки справедлив преход, при който се отчитат потребностите на всички. Подкрепата ще е насочена към модернизиране и диверсифициране на икономиката и намаляване на социално-икономическата цена на прехода.


В момента около 2% от БВП се инвестират в енергийната система и свързаната с нея инфраструктура. За да се постигне обаче икономика с нулеви нетни емисии на парникови газове, този дял ще трябва да нарасне до 2.8%, което означава значителни допълнителни инвестиции в сравнение с изходното положение - от порядъка на 175-290 милиарда евро годишно.


Европейски пакт за климата


Еврокомисията започва обществена консултация по новия Европейски пакт за климата - широка инициатива, която ще даде на гражданите и заинтересованите страни възможност да представят мнението си и да се включат в планирането на нови действия в областта на климата, да споделят информация, да започнат масови дейности и да покажат добри решения, които могат да бъдат полезни за други, предаде пресслужбата на институцията.


Обществената консултация ще продължи 12 седмици. Коментарите по нея ще бъдат използвани при подготвянето на Европейския пакт за климата, чието начало ще бъде поставено преди конференцията на ООН за изменението на климата в Глазгоу през ноември 2020 г (COP26).

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  До 2050 западната част на ЕС ще мяза на нещо средно между Африка и Афганистан. :)

 2. 2 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  ... Комисията ще налага тези нови цели чрез делегиран акт, при който квалифицирано мнозинство от членовете а Европейския парламент или държавите членки може да отхвърли предложението, но няма да има правото да предлага алтернатива ...

  Ти да видиш дежа-вю!
  Дет' викал фатмакът: Като говориш с мен - ще мълчиш!

  Но пък оставят свободен за употреба явно тихият саботаж ...

 3. 3 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Приготвяйте пачките и спестявайте, че екологията струва пари. Много пари.
  Все пак суперяхтите с нулев въглероден отпечатък не са никак евтини.

  Голям апартамент купи, голяма сума не плащай!
 4. 4 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4026 Любопитно

  Добър и оптимистичен срок , който доживее ще се радва да не се горят отпадъци и …..т.н.

 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  ... Еврокомисията прие правилата на среща, на която присъстваше и Тунберг ...

  Мдам.

  Хайде сега на същия принцип на срещите на Шенген и за Миграцията да присъства и наш Динко!

 6. 6 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 626 Неутрално

  Чета, че в Англия при новото строителство не залагат отопление на газ.
  В Норвегия пък от техния инвестиционен фонд насочват милиарди за фотоволтаици и перки.
  Явно се работи за чиста Европа.
  Да му мисли оная бензиностанция на изток.

 7. 7 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 665 Неутрално

  афганистан ше е по-добре. плюс сраженията за правата вера и шариата.
  Забава ше настане, ти казвам.

 8. 8 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1662 Неутрално

  Екокомунистите напират яко.
  И преди повече от 100 години комунистите са залъгвали хората с хубави приказки и са изглеждали много добронамерени за простолюдието. Вече знаем какво се случва когато се докопат до властта.
  А промените в климата нямат общо с това, което вършим хората.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 9. 9 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 990 Неутрално

  До коментар [#1] от "realguru":

  А тук ще е като Филиповци, управлявано от ГЕРБ.

 10. 10 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Ако целта е неутрален баланс по отношение на въглероден двуокис, ние отдавна сме преизпълнили плана и трябва да почнем да получаваме процент от парите плащани за въглеродните емисии. Стига общи приказки, трябват сметки: изпуснал СО2, усвоил СО2, разликата се плаща.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 705 Неутрално

  До 2050 колко милиарда безпросветна паплач ще се пръкне и колко от нея ще се засели в Европа, някой знае ли ? Въглеродния неутралиъет да ви е проблемът !!!

 12. 12 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  То в университета ни учеха едно време, че целите, които си поставя една организация трябва да са умни, на английски SMART:
  Specific
  Measurable
  Achievable
  Realistic
  Timely
  Това намаление до нула нито е реалистично, нито е измеримо (да няма да има СО2-метър до всяка печка или всяка крава, която е пръднала), да не говорим да е навременно, тъй като 2050 г. тези, които поставят целите отдавна ще са умрели.

  Така че тези цели не са смарт, т.е. на български - глупави са.

 13. 13 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1047 Неутрално

  То в университета ни учеха едно време, че целите, които си поставя една организация трябва да са умни, на английски SMART:
  Specific
  Measurable
  Achievable
  Realistic
  Timely
  Това намаление до нула нито е реалистично, нито е измеримо (да няма да има СО2-метър до всяка печка или всяка крава, която е пръднала), да не говорим да е навременно, тъй като 2050 г. тези, които поставят целите отдавна ще са умрели.

  Така че тези цели не са смарт, т.е. на български - глупави са.

 14. 14 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 753 Весело

  „...мобилизира през следващото десетилетие най-малко 1 трилион евро устойчиви инвестиции за финансиране на започнатата в резултат на изменението на климата трансформация...“

  И тия си играят като Бърни с трилионите... Палячовци.

 15. 15 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Безумие след безумие. И тия ще свършат като комунустите.

 16. 16 Профил на Александр Г. Дугин (№55)
  Александр Г. Дугин (№55)
  Рейтинг: 412 Весело

  Ама Тунберица щяла да ходи да им дърпа ушите на еврозелките, че нещо много бавели инициативата. Трябвало да стане... утре. Хахаха!
  Представям си на срещата, как ще чупят ръце пред нея и ще я гледат с влажни, овчи погледи. :) :) ):)

  Кончита (с) Вурст - Президент на Европейския съюз. ;)
 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  ЕК вече директно закони ли започна да спуска, вместо директиви, които тепърва да се ратифицират от националните парламенти?
  Или това е реплама на новата японска секс-кукла, имитираща шведската грета?

 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  „...мобилизира през следващото десетилетие най-малко 1 трилион евро устойчиви инвестиции за финансиране на започнатата в резултат на изменението на климата трансформация...“И тия си играят като Бърни с трилионите... Палячовци.
  —цитат от коментар 14 на joro4900


  Ама Тунберица щяла да ходи да им дърпа ушите на еврозелките, че нещо много бавели инициативата. Трябвало да стане... утре. Хахаха!Представям си на срещата, как ще чупят ръце пред нея и ще я гледат с влажни, овчи погледи. :) :) ):)
  —цитат от коментар 16 на Александр Г. Дугин (№55)


  Ма те към статията са ви пуснали и снимката на Уши с Гретето.
  Как Уши и показва к'ви пачки ще направят, а Гретка се кефи, май представяйки си се пак и пак на яхтата на Грималди ...

 20. 20 Профил на clint_eastwood
  clint_eastwood
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Смях

  Бедността е справедливо наказание за глупостта.
 21. 21 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 308 Неутрално

  А в същото време САЩ излизат от споразумението за климата, и Тръм обявява курс към завъщане на индустриалните времена! А Европа ще се деиндустриализира! Готвят ни бананово бъдеще. Време е вече могъщите концерни като "Даймлер" да се намесят...

 22. 22 Профил на unknown artist
  unknown artist
  Рейтинг: 895 Любопитно

  Европейската комисия получава правомощията да затегне политиката за климата на страните. Комитетът има право да шамари по държави, които не правят всичко възможно да постигнат договорените цели. Това е записано в закона за климата, който ще бъде представен по-късно днес от еврокомисаря Франс Тимерманс.

  С прехвърлянето на повече правомощия на Европейската комисия не само намалява ролята на правителствените лидери, те всъщност губят правото си на вето. Това важи и за Европейския парламент.

  Говорител на Европейската комисия заяви, че няма намерение да се налагат санкции. „Става въпрос за климата неутралитет, това е точка на хоризонта през 2050 г. Ще поемем по пътя само към нея, както поискаха правителствените лидери“.

  Очакванията са, че следващата седмица в Страсбург ще се проведе ожесточен дебат по законопроекта, с възможност дори да се отхвърли законът за климата.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 23. 23 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 4026 Неутрално

  Ако в пълен асансьор всички масово п#рдят, а само един се стиска? Това подобрява ли качеството на въздуха?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 24. 24 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1951 Весело

  Пълен смях са тези.
  С 10 хиляди бежанци не могат да се справят, но иначе са много отворени.
  Нали преди време ни заклеймяваха и каниха бежанците при тях, защо сега фрау Меркел не ги приеме тези от гръцката граница, защото ще е линчуват в центъра на Берлин.
  С тези глупости скоро ЕС ще се разпадне.
  Баце добре им го каза и какво ако в ЕС има такива правила, а всичко около Одрин да е с въглищни централи.
  Още от сега Баце и Ердо да правят бизнес план и да продават енергия на неутралните за да имат за да си постват във фейса глупостите

 25. 25 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 1951 Неутрално

  Ако в пълен асансьор всички масово п#рдят, а само един се стиска? Това подобрява ли качеството на въздуха?
  —цитат от коментар 23 на Незнайко в Слънчевия град


  Не , но този стискащия, има големи шансове първи да нацапа гащите

 26. 26 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3071 Разстроено

  Неееее това вече е чиста доза предозиране. Девойката Грета Тунберг дори още не е завършила своето образование и вече я "произведоха" едва ли не в експерт по "Зеленознание" :) Интересно защо никой не споменава как се издържа този капацитет? Парите на Мама (Известна оперна певица) определено не се дават за брожениятя на "детето" Май пак ние (като данакоплатци) поемаме да плащаме поредната глобална глупост. И как точно ще доведат ЕС да стане климатично неутрален? Избиват всички животни (особенно кравите, толкова газове произвеждат), след това спират всички превозни средства с ДВГ, Премахват всички атомни, водни, въглищни централи. Да не забравяме всички заводи за производство на стомана и още и още.... И след като го направим....започваме с хората. Тези наистина започват да ни мислят за идиоти.

  Brevity is the soul of wit
 27. 27 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3071 Весело

  Европейската комисия получава правомощията да затегне политиката за климата на страните. Комитетът има право да шамари по държави, които не правят всичко възможно да постигнат договорените цели. Това е записано в закона за климата, който ще бъде представен по-късно днес от еврокомисаря Франс Тимерманс.С прехвърлянето на повече правомощия на Европейската комисия не само намалява ролята на правителствените лидери, те всъщност губят правото си на вето. Това важи и за Европейския парламент.Говорител на Европейската комисия заяви, че няма намерение да се налагат санкции. „Става въпрос за климата неутралитет, това е точка на хоризонта през 2050 г. Ще поемем по пътя само към нея, както поискаха правителствените лидери“.Очакванията са, че следващата седмица в Страсбург ще се проведе ожесточен дебат по законопроекта, с възможност дори да се отхвърли законът за климата.
  —цитат от коментар 22 на Firestarter


  И после им се чудят на Британците защо напуснаха... То това се очертава по лошо и от СИВ и бившият соц лагер. Поне тогава си карахме Трабанчетата без проблем :)))

  Brevity is the soul of wit
 28. 28 Профил на gabis2
  gabis2
  Рейтинг: 213 Неутрално
 29. 29 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  Усеща се промяна в ЕС, от директиви за прави краставици и щастливи кокошки, минахме на директиви за щастливи Гретета.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 30. 30 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 1448 Весело

  Недоучилата тинейджърка се оказа много удобна за нечии интереси.

 31. 31 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3071 Весело

  Усеща се промяна в ЕС, от директиви за прави краставици и щастливи кокошки, минахме на директиви за щастливи Гретета.
  —цитат от коментар 29 на Корки


  Вашият коментар ме накара да се смея на глас....евала :)

  Brevity is the soul of wit
 32. 32 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2553 Неутрално

  Участието на необразована личност (Грета) в решаване на проблемите на Европа е подигравка с Просвещенето

  подпис
 33. 33 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Еко-талибаните се очертават като фашистите на 21 век. Не случайно речите на Гретето и Фюрера толкова си приличат.

 34. 34 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Девойката Грета Тунберг дори още не е завършила своето образование и вече я "произведоха" едва ли не в експерт по "Зеленознание" :)
  —цитат от коментар 26 на padrino


  Тя не е експерт, тя стои много над експертите.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Айде-е-е-е.. Сега ще чакаме да видим кой ще смени климата на Планетата. Саудитска Арабия започва проект за 110 млрд долара - ще извича "шистов газ и кондензат" в суб-басейна "Джуфара". Русия планира инвестиции за добивен клъстер с пристанище в Таймир за 100 000 работни места. Ще добиват и експедират нефт за Европа и Азия от традиционни находища по Северния морски път. Който доживее до 2050 ще разбере кой е избрал правилната диета.

 37. 37 Профил на our12595545
  our12595545
  Рейтинг: 703 Неутрално

  след като станахме полово неутрални, има си хас да не станем и климатично неутрални.

 38. 38 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1194 Неутрално

  Тунберг нарече днешното предложение на Европейската комисия за опазване на околната среда "закон, който никой не е длъжен да спазва".
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Пак нажалихме Малка Грета. Крайно време е да се приеме нова Конвенция, в която комисия ГРЕТИО да обикаля и да налага наказания.


  нито е измеримо (да няма да има СО2-метър до всяка печка или всяка крава, която е пръднала)
  —цитат от коментар 12 на Камен


  Епа то и сега не е измеримо. Никой не знае колко СО2 действително има - всичко се взема от Моделя на учЕните - затоплисти.

 39. 39 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  До коментар [#35] от "Маняна":

  "Бай Ганя се върти на шиш, а Гретето бавно го полива със собствената му мазнина. Ох, котьо, върти съ, върти, няма къде да бягаш, ша свикваш бавно."

  Те и комунистите чакаха да свикнем, ама накрая ги изритахме. Това ще се случи и с вас еко-талибаните. Тръмп вече ви наби шортите, скоро и в Европа .....

 40. 40 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  А Европа ще се деиндустриализира! Готвят ни бананово бъдеще.
  —цитат от коментар 21 на Веселяк У


  Затова ни внасят масово африканци - те са запознати и подготвени за живот във бананови републики ...

 41. 41 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  Щом и Грета започна да ръководи ЕС...
  Този ЕС едва ли ще изкара повече от пет-шест години.

 42. 42 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 3056 Неутрално

  Как Уши и показва к'ви пачки ще направят
  —цитат от коментар 19 на xm...


  Отворихте ми очите, тъкмо се чудех...

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 43. 43 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 3071 Весело

  Щом и Грета започна да ръководи ЕС...Този ЕС едва ли ще изкара повече от пет-шест години.
  —цитат от коментар 41 на gozambo


  Ама какви години ще бъдат е....:) Данъци, данъци и дали споменах данъци? :)

  Brevity is the soul of wit
 44. 44 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Неутрално

  Първите симптоми на еко-заразата се появиха при автомобилните концерни. Вложиха милиони в разработката на електрически коли, но се оказа, че клиентите искат да купуват предимно джипове. Сега се чудят що са в рецесия и откъде им е дошло.

 45. 45 Профил на Маняна
  Маняна
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#35] от "Маняна":"Бай Ганя се върти на шиш, а Гретето бавно го полива със собствената му мазнина. Ох, котьо, върти съ, върти, няма къде да бягаш, ша свикваш бавно."Те и комунистите чакаха да свикнем, ама накрая ги изритахме. Това ще се случи и с вас еко-талибаните. Тръмп вече ви наби шортите, скоро и в Европа .....
  —цитат от коментар 39 на moreee


  ще, ще, ще... форумен боец. А Тръмп какво, че нещо не виждам?

 46. 46 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 558 Весело

  Представям си на срещата, как ще чупят ръце пред нея и ще я гледат с влажни, овчи погледи. :) :) ):)
  —цитат от коментар 16 на Александр Г. Дугин (№55)


  Виждам, че още ти държи топло от решението на "зелките" с цената на газта :)

  I had a dream, Joe
 47. 47 Профил на moreee
  moreee
  Рейтинг: 1160 Весело

  До коментар [#45] от "Маняна":

  "ще, ще, ще... форумен боец. А Тръмп какво, че нещо не виждам?"

  Тръмп си обърса з.адника с Парижкото ви споразумение.

 48. 48 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 516 Неутрално

  Климатът на Земята не зависи от ЕС и тежненията на Грета Тунберг и брюкселското зеле. Мирише на схема за усвояване, на гърба на недоучили и нискообразовани хорица като гореспоменатата госпожица.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 49. 49 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3405 Неутрално

  "Неутрализиране на цео2 посредцтвом ДЪРВЕТА. ПРИМЕРНО БЪЛВАШ 100 ТОНА ДВУОКИС, ЗАСАЖДАШ ДЪРВЕТА ДЕТ ПОГЛЪЩАТ 120 и забраневаш да се изсичат преди да са погълнали това количество."
  До коментар [#17] от "scott":

  Най.много СО2 се трупа от вулканите и пожарите. Дървото като го запалиш се превръща във въглерод и въглероден двуокис. А забранената сеч е едно сладко отмъщение.

 50. 50 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1966 Неутрално

  Какво ли е бъдещето прокламирано от неучила душевно болна? Ако не беше страшно щеше да е смешно.
  Може ли да понаучим имената на спонсорите на гретичка? И що не я пратят на училище?

 51. 51 Профил на georgi_ww
  georgi_ww
  Рейтинг: 599 Весело
 52. 52 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Еееех, и на континент не случихме...

  Другите какви континенти си имат... Без Гретета...

 53. 53 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2428 Неутрално

  Айде пак да нампомним:
  България с недоразвита индустрия, рядконаселена и големи горски и зелени площи е НЕТЕН УСВОИТЕЛ на СО2. Поглъща повече отколкото изпуска.
  Така, че тези цели дето си ги поставят в Европа, ние вече сме ги постигнали.
  А що се отнася до Гретето - ами то е символ и то много сполучливо подбран.
  Щом ще се връщаме назад към безпросветните тъмни времена на Средонвековието, Грета с нейната необразованост е най-подходяща.
  Вярата е важна днес, не знанията.

 54. 54 Профил на vstoyanov
  vstoyanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Добре. Нали глобалното затопляне е глобално и 95% от емисиите идват от развиващия се свят. Няма ли да постигнат много по-висока ефективност с наказателни мита, отколкото да наказват своите хора?

 55. 55 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Гретенизмът е острозаразен и опасен за вашето здраве. Заразените и оглупели от това вождове на Европа канят едно болно момиче да им се кара и да ги учи на ум и разум, готвейки безсмислено прахосване на огромни пари в опит да спрат развитието на Земята. Имало е и ще има климатични промени и това не зависи от нашите желания. Доколкото човечеството има участие в тях, все още не е еднозначно доказано. Всичко е предвиждания и модели - ами ако...?

  Делът на Европа в производството на парникови газове е около 9%. Защо не се борят за намаляване на останалите 91%? Защото от там не могат да се усвояват едни пари? Ама много пари! Къде е битката за запушване на вулканите? Само последните пожари в Австралия произведоха повече въглероден диоксид.

  Кой е анализирал състоянието на растителната покривка на Земята при евентуално рязко намаляване на емисиите на СО2? Та това е храната на растенията! Някой има ли представа къде е санитарния минимум на това ограничаване? Никой не се интересува. Това са дребни подробности. Когато му дойде времето, тогава ще му мислим.

  Да се водиш по гретенюгенд и останалите зелени талибани не е най-умната политика. Жалко, че амбициите на ЕК са насочени само към харченето на пари, но не и към обмисленото и разумно харчене.

 56. 56 Профил на Консерватор
  Консерватор
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Дневник, защо не поканиш Гретето за интервю?
  Така ще можеш да с натегнеш за още мъни и да изгубиш и без това оределите си читатели.

  Да оцелем ни предричат/и в бъдещето-чудеса!/Но тез,след нас,ще са различни,/пак "българи" ще се наричат,/но българи дали ще са? РОДОТСТЪПНИЧЕСТВОТО Е ПЪРВОТО УБЕЖИЩЕ НА НЕГОДНИКА.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK