Брюксел иска да има аспект за равенство между половете във всички политики на ЕС

Урсула фон дер Лайен

© Reuters

Урсула фон дер ЛайенЕвропейската комисия представи днес своята стратегия за равенство между жените и мъжете в Европа, предаде пресслужбата на институцията.


Въпреки че ЕС е световен лидер в областта на равенството между половете и е постигнал значителен напредък през последните десетилетия, насилието и стереотипите, основани на пола, продължават да съществуват - за това свидетелства фактът, че една трета от жените в ЕС са били обект на физическо и/или сексуално насилие, се казва в съобщението.


Независимо от това, че по-голям брой жени завършват висше образование, те печелят средно 16% по-малко от мъжете и едва 8% от главните изпълнителни директори на най-големите дружества в ЕС са жени.
За да се промени това, в Стратегията за равенство между половете за периода 2020-2025 г. са определени действия за следващите пет години, като се поема ангажимент да се гарантира, че комисията ще включва аспект за равенство между половете във всички области на политиката на ЕС.


Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви: "Равенството между половете е основен принцип на Европейския съюз, но все още не е реалност. В бизнеса, политиката и обществото като цяло можем да достигнем пълния си потенциал само ако използваме всички наши таланти и многообразие. Не е достатъчно да се използват само половината от населението, половината от идеите или половината от енергията".


"За постигането на равенство не се изисква прехвърляне на каквото и да било от една кошница в друга. Равенството е неизчерпаем ресурс и има достатъчно от него за всички (...) Целта ни е да гарантираме, че на жените няма да се налага да преодоляват допълнителни препятствия, за да постигнат това, което за мъжете е просто даденост, и вместо това ще са в състояние да достигнат пълния си потенциал", каза комисарят по въпросите на равнопоставеността, Хелена Дали.


Досега нито една държава, членка на ЕС, не е постигнала равенство между жените и мъжете. Напредъкът е бавен, а между половете продължават да съществуват разлики в заетостта, заплащането, грижите и пенсиите.


За да се премахнат тези различия и да се даде възможност на Европа да разгърне пълния си потенциал в бизнеса, политиката и обществото, стратегията очертава някои ключови действия като премахване на насилието и стереотипите, основани на пола; осигуряване на равно участие и равни възможности на пазара на труда, включително равно заплащане; постигане на баланс между половете при вземането на решения и в политиката.


Насилие над жени


В ЕС 33% от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз.


За да бъдат жените в Европа освободени от насилието и вредните стереотипи, със стратегията се отправя призив за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени.


Комисията възнамерява по-специално да разшири областите на наказателното право, в които е възможно хармонизиране в цяла Европа, така че да се включат специфични форми на насилие срещу жени, включително сексуалният тормоз, малтретирането и гениталното осакатяване на жени.


Наред с това комисията ще внесе предложение за законодателен акт за цифровите услуги, за да изясни какви мерки се очакват от платформите, за да се противодейства на незаконните дейности онлайн, включително онлайн насилието срещу жени.


Заплащане


Жените в ЕС печелят средно 16% по-малко от мъжете и все още срещат трудности при намирането на работа и запазването на работното си място.


Като се имат предвид демографските предизвикателства и зеленият и цифровият преход, оказването на подкрепа на жените при намирането на работа в сектори, в които има недостиг на умения, и по-специално в секторите на технологиите и изкуствения интелект, ще окаже положително въздействие върху европейската икономика, се казва с съобщението.


За да се премахне неравното заплащане, комисията започва днес обществена консултация за прозрачността при заплащането, като до края на 2020 г. ще предложи задължителни мерки.


Комисията също така ще удвои усилията си за прилагане на стандартите на ЕС за равновесието между професионалния и личния живот, така че да се даде възможност за реален избор на жените и мъжете да се развиват по един и същ начин както лично, така и професионално.


Равенството между половете в контекста на пазара на труда, социалното приобщаване и образованието ще продължат да бъдат обект на наблюдение чрез европейския семестър.


Ръководни постове


Жените продължават да са по-слабо представени на ръководни позиции, включително в най-големите дружества в ЕС, където едва 8% от главните изпълнителни директори са жени.


За да се даде възможност жените да играят водеща роля в бизнеса, наред с другото комисията ще настоява за приемането на предложението от 2012 г. за баланс между половете в управителните съвети.


Ще насърчава също така участието на жените в политиката, включително при изборите за Европейски парламент през 2024 г., в това число и чрез финансиране и споделяне на най-добри практики. За да даде пример, комисията ще положи усилия да постигне до края на 2024 г. баланс от 50% между половете на всички равнища на нейното управление.


Равенството между половете - във всички политики на ЕС


Под ръководството на комисаря по въпросите на равнопоставеността Хелена Дали и с подкрепата на новосъздадената работна група по въпросите на равнопоставеността комисията ще интегрира аспекта за равенство между половете във всички политики и важни инициативи на ЕС.


Основните предизвикателства, пред които ЕС е изправен в момента, включително климатичната и цифровата трансформация, имат измерение, свързано с половете, отбелязва еврокомисията. Целите на Стратегията за равенство между половете ще намерят отражение и в действията на ЕС по света, като те ще насърчават овластяването на жените и премахването на насилието, основано на пола.

Коментари (70)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  ... Комисията ще включва аспект за равенство между половете във всички области на политиката на ЕС ...

  Кхъ, кхъ ...
  Ама и при тая за ражданията и абортите ли?
  Майчинство в част "кърмене"?
  Щото, нали ... "във всички" ...

 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3657 Неутрално

  "В ЕС 33% от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз."
  ===============
  Вай, вай.... лош ЕС!
  Да се чудиш защо толкоз паплач се мъчи да го налази.
  А хубаво щеше да е да има равенство.
  Нямаше да ходя в казарма и щях да се пенсионирам по-рано.
  Ама няма.

  Еретик
 3. 3 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Любопитно

  ... За да бъдат жените в Европа освободени от насилието и вредните стереотипи, със Стратегията се отправя призив за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени ...

  Т.е. Уши ни рЕди, че в ЕС има страна, където насилието над жени не е криминализирано?
  Щом ще приемат тепърва мерки за правната му криминализация?

  Или има страна в ЕС, където правно да са предвидени различни наказания за насилие над мъж и насилие над жена?

 4. 4 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 859 Неутрално

  "Независимо от това, че по-голям брой жени завършват висше образование, те печелят средно 16% по-малко от мъжете" - изводът е, че висшето образование само по себе си не ти гарантира висока заплата.

 5. 5 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1692 Неутрално

  Търся двумеров бодибилдър за лелка в детски ясли.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Весело

  Честити 8-ми март на всички мъже от ЕС !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  Честити 8-ми март на всички мъже от ЕС !
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Мани, ма тия ша ни направят сега пък нас суфражетки!

 8. 8 Профил на Noise
  Noise
  Рейтинг: 1348 Неутрално

  Аре, докарахме го до комунизЪма.Няма да съдим кой колко е способен, а ще гледаме дали има топки или не.Честито!Нова глава в деградацията на Съюза.

  Sutor, Ne Supra Crepidam!
 9. 9 Профил на boevbisser
  boevbisser
  Рейтинг: 3836 Весело

  ЕС, понеже оправи всички останали проблеми, стигна и до този свръх казус.
  Еми от утре мъжете да почват да раждат, а в бордовете 50 % да са жени и всичко ще е наред, всичко ще е политически коректно, ще плеснем с ръце и ще се прегърнем, но без сексуални намеци, разбира се..
  Глупости на търкалета.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Весело

  До коментар [#7] от "xm...":

  Каката много бързо се заяви. Не е на добре работата !

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5591 Весело

  До коментар [#8] от "Noise":

  Белите мъже не сме на мода.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Ми то има 56 различни джендъра ко правим!

 14. 14 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  ... Комисията ще включва аспект за равенство между половете във всички области на политиката на ЕС ...Кхъ, кхъ ...Ама и при тая за ражданията и абортите ли? Майчинство в част "кърмене"?Щото, нали ... "във всички" ...
  —цитат от коментар 1 на xm...


  Аз преди време мислех да я правя една войничка танкист... не пожела...

 15. 15 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3814 Неутрално

  Ми то има 56 различни джендъра ко правим!
  —цитат от коментар 13 на bretschneider


  Ами шъ ги прайм заместник-председатели...

 16. 16 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Неутрално

  Аре, докарахме го до комунизЪма.Няма да съдим кой колко е способен, а ще гледаме дали има топки или не.Честито!Нова глава в деградацията на Съюза.
  —цитат от коментар 8 на Noise


  Сорри, ама ...
  Бившият соц го е докарал много по-напред от Западна Европа. И то именно заради "комунизма". Защото, нали, "noblesse oblige", а всеобщото равенство беше идеологически стълб.
  Реално ние сме по-цапнати в устата и дрънкаме неполиткоректно и сексистки, но като равенство между половете сме пред тях. Те дрънкат мазно и политкоректно, но в действителност са къде-къде по-сексисти на практика, особено в "по-така" професиите и особено висшите постове.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  До коментар [#14] от "Велков":

  Облазваше ли я?

 18. 18 Профил на vance
  vance
  Рейтинг: 439 Весело

  На прага на пандемичен апокалипсис, война, нова световна финансова криза, най-големият проблем на ЕС е равенството между половете.
  Яко!
  Нека всички положим усилия 50% от осъдените да са жени, а не както е сега - само 10%!

 19. 19 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3814 Весело

  До коментар [#17] от "xm...":

  Ами знаеш как е при тактико-техническите занятия...

 20. 20 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 958 Неутрално

  До коментар [#5] от "ju.li":

  По принцип двуметровите бодибилдъри са рядкост. Ако погледнеш всички печелили мистър олимпия, последните 20 години, всички са >= 180см.

 21. 21 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 773 Неутрално

  Като напредничава европейска фирма, имаме равни квоти за мъже и жени в производството. Вчера една жена напусна - намерила си "женска работа".

 22. 22 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1194 Весело

  насилието и стереотипите, основани на пола, продължават да съществуват - за това свидетелства фактът, че една трета от жените в ЕС са били обект на физическо и/или сексуално насилие
  —цитат от коментар 0 на матряла


  Ха, опорките на истанбулците.

 23. 23 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 3814 Весело

  Аре, докарахме го до комунизЪма.Няма да съдим кой колко е способен, а ще гледаме дали има топки или не.Честито!Нова глава в деградацията на Съюза.
  —цитат от коментар 8 на Noise


  Аз внимавам да няма адамова ябълка...

 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  Като напредничава европейска фирма, имаме равни квоти за мъже и жени в производството. Вчера една жена напусна - намерила си "женска работа".
  —цитат от коментар 21 на velvoofell


  Да позная ... Секретарица?

 25. 25 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 479 Неутрално

  никой не може да ме убеди,че 55% (петдесет и пет процента) от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз....

  Ти за мен си Мики Маус!
 26. 26 Профил на NIKE
  NIKE
  Рейтинг: 564 Весело

  То и Господ не го е достигнал - още ?!?

 27. 27 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 515 Неутрално

  На бизнеса не му пука и не трябва да му пука от пола на работната сила, защото парите следва да се изкарват, а не да се дават. Дават се социални и други помощи, а те не са работа и задължение на бизнеса. Ако бизнесът трябва да плаща социални помощи - за да изравнява заплащането на бездарни жени или на вечно отсъстващи от работа жени с това на ангажираните служители-мъже - тогава да бъде освободен от плащането на данъци!

  Искам да кажа, че съсипването на бизнеса ще доведе до равенство в мизерията, а не в разгръщане на потенциала на ЕС.

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1075 Весело

  "баланс между половете в управителните съвети."


  Алоу!!! В управителните съвети хората се назначават спроред уменията си, а не според това което имат между краката! При това положение НЯМА как да има баланс!!! Няма бе, няма!

  Баси колко време не го вдянаха това нещо!

 29. 29 Профил на Кум Лисан
  Кум Лисан
  Рейтинг: 614 Неутрално

  Кои полове, защото според Брюксел са няколко?

  Много хитър
 30. 30 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Спете спокойно деца, комунизмът се връща.

  Следващата стъпка е равно заплащане между всички трудещи се. Как така може един мигрант бъдещ инжИнер да взема по-малко пари от германец доказал се инженер. :)

 31. 31 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  никой не може да ме убеди,че 55% (петдесет и пет процента) от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз....
  —цитат от коментар 25 на stonedridah1


  Е то вече да огледаш някоя секси дупе и мацката да те забележи че я гледаш я в краката, я в дупето, я в гърдите се води за сексуален тормоз. :)

  Само в очите трябва да я гледаш. :)

 32. 32 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  никой не може да ме убеди,че 55% (петдесет и пет процента) от жените в ЕС са били жертва на сексуален тормоз....
  —цитат от коментар 25 на stonedridah1


  Защото днес под "сексуален тормоз" хард-лезбийките наложиха като разбиране дори само "добър ден" да и кажеш.

 33. 33 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1345 Весело

  Ми то има 56 различни джендъра ко правим!
  —цитат от коментар 13 на bretschneider


  Те тва е големия въпрос. Значи требе да се осигури аПсолютно равенство между 58 пола(жендъра) засега де, щото в бъдеще се очаква да нарастват... Как ше стане таз работа... Направо да падлудееш!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 34. 34 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1692 Весело

  До коментар [#20] от "chepokalipsis":

  Е, сега, манекенките от втора смяна, няма да го преживеят.

  Мисълта ми е, че не живеем в холивудка продукция, както се опитват да ни набълбукат

 35. 35 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2145 Весело

  Ми то има 56 различни джендъра ко правим!
  —цитат от коментар 13 на bretschneider

  Те тва е големия въпрос. Значи требе да се осигури аПсолютно равенство между 58 пола(жендъра) засега де, щото в бъдеще се очаква да нарастват... Как ше стане таз работа... Направо да падлудееш!
  —цитат от коментар 33 на Kamenarski


  Мани, още по-зле!
  Понеже по дефиниция джендърът е "социална роля" и може, (и е модно), да се мЕнка често, (виж приетите норми в Канада) - въпросните управителни джендъря трябва да се преназначават насам-натам непрекъснато според актуалният им към момента "социален пол".

 36. 36 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2560 Неутрално

  Защото днес под "сексуален тормоз" хард-лезбийките наложиха като разбиране дори само "добър ден" да и кажеш.
  —цитат от коментар 32 на xm...


  Или да и отвориш вратата. :)

 37. 37 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 301 Неутрално

  В либералния свят всички имат повече права от белите мъже. Не виждам какво искат повече новите болшевики. Предполагам те не си дават сметка (поради невежеството си), че с мюсюлманската инвазия, нещата ще станат така, както е в ислямския свят, а именно жените там не са хора.

  И тъй, враг ваш ли станах, като ви говоря истината? (Гал. 4:16)
 38. 38 Профил на Kamenarski
  Kamenarski
  Рейтинг: 1345 Весело

  [quote#35:"xm..."][/quote]

  Въх, верно!

  НЕ ЦЪКАЙТЕ МИНУСИ НА ТРОЛА! ТЕ ПЕЧЕЛЯТ ДЕНЬГИ И ОТ ТОВА!
 39. 39 Профил на frisky
  frisky
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Аман от това равенство! Да спрат да вкарват инженери от Близкия Изток и Африка, гарантирам им, че показателите ще дръпнат рязко нагоре!

  Да се знае: https://www.24chasa.bg/mnenia/article/7729679
 40. 40 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2294 Неутрално

  Тоз капитализъм бил хубаво нещо, ей...

  Както са я подкарали в най-скоро време мъжьето ще сме общи...

 41. 41 Профил на Шоршо
  Шоршо
  Рейтинг: 708 Неутрално

  Равенство между 58-те пола ли или само между двата,за един приятел питам!?


  Иначе тези са напълно неадекватни и изобщо не знаят какъв е дневният ред на хората на които би трябвало да служат.

 42. 42 Профил на baba_zozolana
  baba_zozolana
  Рейтинг: 1198 Весело

  Забранете със закон жените да раждат или обратното, задължете със закон мъжете да раждат и нещата ще тръгнат към оправяне, т.е. няма население, няма проблем. Никой няма смелост да наложи радикално решение и затова се влачим толкова време толкова неравни.

  I used to walk into a room full of people and wonder if they liked me... Now I look around and wonder if I like them.
 43. 43 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7934 Неутрално

  Не го разбирам това неравенство и не го виждам, да се случва. Хората се избират за дадена работа по други причини /образование, квалификация, работа в екип/, а не по пол.

 44. 44 Профил на clarkv622
  clarkv622
  Рейтинг: 521 Неутрално

  "Брюксел иска да има аспект за равенство между половете във всички политики на ЕС"
  ====
  1. Много моля, някой с по-добри знания по математика да потвърди или отхвърли сметката, която направих:
  При 25 пола са възможни 16 158 688 114 800 600 000 000 000.00
  комбинации.
  2. Ка ще договарят политиките при това положение.... ?! Ако някой има вътрешна информация, моля да я сподели.

  България е на 111 място по свобода на словото. Ако дневник се откаже от грантовете ще се изкачим до 110
 45. 45 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  EK е зациклила на пълни дивотии, пред които борбата с вятърните мелници на Дон Кихот изглежда като академична дейност. Вместо да се занимават с истинските проблеми на общността! Брекзит явно на никой не е светнал червената лампичка.

 46. 46 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 678 Неутрално

  Да се помолим за по-бързото разтрогване на ЕС.

 47. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  До коментар [#8] от "Noise":

  А, това че ЕС се превръща в ЕССР е ясно.

  Panta rhei....
 48. 48 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2580 Неутрално

  До коментар [#46] от "blaf":

  Ползите от ЕС са повече от негативите. Дори за страните, които са нетни донори. Дали да не опитаме да си оправим кочинката, преди да палим покрива?

 49. 49 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  Не разбрах само за кои видове полове става въпрос - за биологическите или социалните?

  Panta rhei....
 50. 50 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1271 Неутрално

  Я да вземат малко директори да си сменят пола по документи, че да се достигне това равенство в заплащането най-накрая!

  Явно с други привилегии и бонуси няма да стане:
  - повече жени завършват висше образование,
  - по-малко рискове поемат на работното място (почти всички контузии и смъртни случаи са мъже),
  - по-дълго живеят,
  - по-рано се пенсионират,
  - като има проблем някъде първо спасяват жените и децата и т.н.

 51. 51 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 3193 Неутрално

  До коментар [#14] от "Велков":

  Гледах по някаква американска телевизи филм за жените професионални войници в пратени на мисия в Афганистан. Много тъжен филм. С редки изключения почти всички съжаляваха за избора си на професия. Имаше едно момиче била танкист. Удрят танка и тя губи единият си крак. 22—23 годишна. Депресии, над 100 кг тегло и т.н. Показваше снимки от преди това —нормално младо момиче ... Разказваше, колко и се иска сега да е майка .... но явно няма никогс да бъде...Много тъжен документален филм.

  Принадлежността към дадена нация не е даденост, тя е въпрос на възпитание а след време и на осъзнат избор. Културталибан - с комсомолски плам определя кой е културен и кой чалгаджия.
 52. 52 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  ”предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени”

  Хм, откога насилието срещу жени не е криминална проява? Последно, когато учех право, НК не правеше разлика между мъже и жени. Или пак вървим към светлото

 53. 53 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2817 Весело

  До коментар [#31] от "realguru":

  “Само в очите трябва да я гледаш. :)”
  Това е психологическо насилие, направо хипноза.
  Требе като видиш жена/джендър да се правиш на умрял. Никаква реакция! Все едно си във вакуум.

 54. 54 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1437 Неутрално

  "За да бъдат жените в Европа освободени от насилието и вредните стереотипи, със стратегията се отправя призив за предприемане на правни мерки за криминализиране на насилието срещу жени."

  Ужас, в какъв съюз сме попаднали.
  Значи само в България насилието срещу жени се наказва?
  Тея бюрократи се чудят каква простотия да измислят.

  Panta rhei....
 55. 55 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1505 Неутрално

  Като има равенство на половете, нека да има и географско равенство. Сиреч във всеки борд на голяма фирма да има поне по един представител на всяка държава-членка. Аналогично за всичко останало. Нека да има и възрастов баланс: във всеки борд да има баланс по възрастови групи.

 56. 56 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 693 Неутрално

  ..."В ЕС 33% от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз." ..
  Тези 33 процента доста зловещо изглеждат. Не би било зле някаква разбивка по държави да се представи. 55-те процента звучат по-реалистично. С уточнението , че не всички жени са красиви /или се стремят да изглеждат привлекателни/ и 99 % от случаите на тормоз , са всъщност общо-взето безопасни подвиквания и подмятания на различни мъжки групи / войници, строителни работници, агитки ,маргинални и малцинствени общности / и т.н.

 57. 57 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 693 Неутрално

  ..."В ЕС 33% от жените са били подложени на физическо и/или сексуално насилие, а 55% са били жертва на сексуален тормоз." ..
  Тези 33 процента доста зловещо изглеждат. Не би било зле някаква разбивка по държави да се представи. 55-те процента звучат по-реалистично. С уточнението , че не всички жени са красиви /или се стремят да изглеждат привлекателни/ и 99 % от случаите на тормоз , са всъщност общо-взето безопасни подвиквания и подмятания на различни мъжки групи / войници, строителни работници, агитки ,маргинални и малцинствени общности / и т.н.

 58. 58 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1179 Неутрално

  Тук виждам различни числа за броя на половете - 52, 57, 58. Последното, което намерих преди време беше 72! Няма да смятам комбинациите при 72 пола, щото немам толкова нули на клавиатурата, за да го изпиша после.

  Работил съм и с мъже и с жени. Имал съм и шефка жена. Грамотна и способна. Бачкаше по-добре от някои колеги, когато се налагаше по тревога да свършим някоя задачка. В работата правя разлика само между способностите на хората около себе си и ми се струва, че само това е важно за определяне на мястото на индивида в иерархията и съответно в заплащането.

 59. 59 Профил на Лопе де Вега
  Лопе де Вега
  Рейтинг: 1179 Весело

  Ей, забравихме равенството по религиозен признак! Ами сега?

 60. 60 Профил на njp11622446
  njp11622446
  Рейтинг: 53 Неутрално

  [quote#31:"realguru"][/quote]

  Ама не може и изобщо да я гледаш защото тогава я пренепрегваш и пакне тормоз. И ще те осъди и ще те опандизят.

 61. 61 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  С такива либерастки проекти ще се занимава ЕС на Урсула Лайнен, което доказва пълната му безполезност. На мигрантската криза по границата на Гръция с Турция не може да отговори адекватно, ще му трябват години, за да се задвижи, но за тази дивотия, че мъжете и жените не били изравнени ще използват всички ресурси на съюза и цялото си време.
  За да не са изравнени мъжете и жените си има причина и тя е, че не са равни по способности. И никога няма да се изравнят по способности, защото природата така ги е създала.

 62. 62 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 1770 Неутрално

  В милиардите години еволюция природата е създала мъжете и жените различни, но по такъв начин, че взаимно да се допълват и като се съединят да се получи едно хармонично цяло. Тези идиоти разбиват това цяло, тази хармонична система, семейството и се опитват да изравняват частите на цялото. Не става. Това е като да разцепеш един автомобил на две и да искаш всяка отделна половина да върши същата работа като целия автомобил.

 63. 63 Профил на sw51
  sw51
  Рейтинг: 311 Весело

  Докато не оправят несправедливостта че 99.99% от миньорите са мъже - не ги признавам... Трябва равенство навсякъде - не само по управленските постове...

 64. 64 Профил на pwj18583757
  pwj18583757
  Рейтинг: 250 Неутрално

  50%-та квота ще важи ли и при мажоретките? Питам за един приятел... А за футболните отбори 50%:50% ????

 65. 65 Профил на Varban
  Varban
  Рейтинг: 40 Неутрално

  ЕС и по-специално Западна(ла) Европа са потънали в тотален морален и духовен упадък и разврат! Неслучайно сградата на Европарламента прилича на Вавилонска кула!

 66. 66 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 918 Неутрално

  ЦИТАТ

  Sp.Ace

  В САЩ, Канада и Западна Европа се случва нещо страшно! Пасмина от леви активисти е превзела медиите, интернет, университетите им. Всеки, който не се съгласява с тях, е наричан фашист, нацист, расист. Тези определения се раздават като топли банички! В You Tube съм гледал видеа с разни леви трансджендър активистчета на по 18-20 г. без каквито и да е познания по история, да наричат всеки нацист и фашист, защото не иска да приеме, че има трети пол, че т.н. БЯЛО ПРЕВЪЗХОДСТВО е реално и така нататък...
  Хората, които се подвеждат по тези опасно леви идеи, са масово млади, необразовани без какъвто и да е интерес към психология, философия, биология и всякакви други науки. Позволяват си да пренаписват грубо човешката еволюционна история, за да им пасне на гнусливата идеология! Отхвърлят факти като различията между мъжът и жената, не позволяват да се обсъждат открито теми за сексуалността. Опитват се да прокарват закони позволяващи им да тормозят и наказват нормални мъже и жени, които смеят да им се опълчат. Тревожно е наистина!
  В САЩ се организират протести и безредици от леви организации в университите, където има организирана среща с преподавател или говорител с по-консервативни възглеги. Блъскат по стъклата, нападат, бият, заплашват организаторите и присъстващите. Демонстративно излизат от залите, защото гост-лектор биолог или психолог се е изказал против абсурдните им убеждения за пола и сексуалността. Разбирате ли какво се случва? Левите активистчета (много често хомосексуални, боядисани хлапаци, неприличащи нито на мъж или жена) отказват да чуят аргументите на професионалисти с десетки години изследователски и научен опит. Това са същите хора, които се уж борят за свободата на словото, а в последствие плюят в лицето на някой (понякога буквално), който не иска да приеме, че има трети пол, не иска безкраен брой нелегални имигранти и не желае да се откаже от пола си и да унищожи собствената си уникална култура в името на глобализма и мултикултурата.
  Знам че звучи пресилено, но има много видеа, интервюта и статии по темата. Лошото е, че реалната ситуация се показва само от непопулярни медии и канали с малко последователи.

  До коментар от "Sp.Ace":
  Наблюденията ви са коректни. Но има и нарастваща съпротива, осовно в youtube, като youtube каналът на канадския професор Jordan B. Peterson, който има със стотици милиони последователи и направо води кръстоносен поход срещу ширещата се либерална догма. Поради огромната му популярност Университета в Торонто не смее да го закача, въпреки, че почти всяка негова изява е съпроводена от кресливи активисти.

 67. 67 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 918 Неутрално

  ТИЯ НЕРАВЕНСТВА МЕЖДУ ПОЛОВЕТЕ ТРЕБВА

  да се ликвидират със закон!
  Требва да се постанови, че от сега нататък, броят на жените-математици да се ИЗРАВНИ с броя на мъжете-такива. Виновните (засега) само ще се глобяват...
  Друго вопиюща дискриминация е незначителния брой на жени-художници, да не говорим за жени-композитори и особено(нито една!?) жени - автори на хумористични произведения! За целта - масово да се прилагат горните законодателни мерки до ПЪЛНО изравняване на възможностите. И да се води борба срещу експлоатацията на жените от мъжете - решително и безкомпромисно, революционно, както ни учат др. др. Енгелс и Маркузе!

 68. 68 Профил на stem
  stem
  Рейтинг: 407 Гневно

  До коментар [#48] от "ivanpopov":

  Аз съм "за" да се опитаме да си оправим съюза. Обаче тези са луднали и ще го съсипят. Боя се, че ще стане преди да можем да го оправим. Гледам, че и жените във форума се възмущават от гореописаните безумици. Жените и мъжете са хора и трябва да имат равни права. Според старите ми консервативни разбирания дори жените са по-добрата половина от човечеството. Обаче няма такова нещо като равенство. Хората сме различни, независимо от пола. Може и трябва да имаме равни права! А не да сме равни. тези крайно левичарски безумия с квотите, виктимизацията и преследването на класовия, пардон половия, враг,са пряк път към съсипване на съюза, на икономиката, на обществата, на семействата... и водят до мизерия. Ние сме го преживели Урсула фон дер Лайен - не.

  Левичаро-либералстващите се заклеха да воюват до пълна победа на здравите сили над здравия разум!
 69. 69 Профил на bnc59488372
  bnc59488372
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#6] от "КМЕТ В СЯНКА":

  добре казано ,а като е толкова загрижен за жените защо Т.НАР ЕС НЕ СПРЕ МАСИВНИЯ ВНОС НА ИСЛЯМИСТИ

 70. 70 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  До коментар [#35] от "xm...":

  Мбуахахаххаах, Изпълнителен директор от фирмата А, роден с У хромозома, временно идентифицирал се като лице със Джендър "Squirrel passive", бе назначен на поста изпълнителен директор на фирмата Б, щото фирмата Б, има отворена позиция само за "Squirrel passive gender" Няма такъв филм! Надявам се мравките да ги изядат тия корпорации, които дръзват да се борят срещу пазара със долнопробни похвати на социалния инженеринг от най-аматьорско естество. Абе въобще като цяло социалния инженеринг доказа своята пагубност през целия 20-ти век, не разбирам тия какво ни пробутват тая претоплена манджа...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK