Генерален адвокат в Съда на ЕС защити основан от Сорос и изгонен от Унгария университет

Генерален адвокат в Съда на ЕС защити основан от Сорос и изгонен от Унгария университет

© ReutersУнгария е нарушила правото на Европейския съюз с решение, довело до затварянето на Централноевропейския университет (ЦЕУ), основан от родения в Унгария милиардер Джордж Сорос, заяви генерален адвокат в Съда на ЕС, цитирана от "Ройтерс".


Управляващата в Унгария партия "Фидес" през 2017 г. промени закона за висшето образование, за да разреши на регистрирани в чужбина университети да функционират единствено ако предлагат и курсове в страната на произход и ако има международен договор между Унгария и въпросната страна.


ЦЕУ, основан по законите на щата Ню Йорк в САЩ, беше единственото чуждестранно висше учебно заведение в Унгария, което не отговаряше на тези критерии.
През ноември университетът реши да премести курсовете си в нов кампус в Австрия след дълга битка между родения в Унгария американски милиардер Сорос и правителството на Виктор Орбан.


Генералният адвокат Джулиан Кокот посочва в мнението си, публикувано в четвъртък, че законовите изисквания в Унгария са несъвместими с правото на ЕС и на Световната търговска организация и че чуждестранни и национални университети трябва да бъдат третирани еднакво.Съдиите обикновено следват мнението на генералните адвокати в Съда на ЕС, въпреки че не са задължени да го правят. Взимането на решение обикновено идва в следващите два до четири месеца.


Изискването за международен договор е "непропорционално ограничение" на свободата да се създават учебни заведения и на академичната свобода, се казва в мнението на Кокот.


Изискването да се провеждат учебни дейности в страната по произход нарушава свободата на установяване, директивата на ЕС за услугите и хартата на основните права, се посочва още в мнението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK