Критерии и санкции: Как от есента Брюксел ще следи за беззаконие във всички страни членки

Пьотр Качински, Янаки Стоилов и Ерик Морис

© Юлия Лазарова

Пьотр Качински, Янаки Стоилов и Ерик МорисНовият механизъм, с който Европейската комисия ще следи върховенството на закона във всички държави членки, ще бъде факт през есента, но ясни предизвикателства пред него ще са критериите, по които ще се оценяват страните, както и санкциите, които ще се налагат при нарушения. Това обобщиха участници в конференцията "Намеренията на Европейската комисия за общ правосъден механизъм и кризата с върховенството на правото в Източна Европа", организирана в София от евродепутата Радан Кънев и "EurActiv България".


ЕС не разполага с инструменти


Роберта Мецола, евродепутат от Европейската народна партия и член на Комисията по граждански свободи,
правосъдие и вътрешни работи в ЕП, заяви във видеообръщение: "Свидетели сме на много примери на хора, очакващи от институциите на съюза да гарантират върховенството на закона, което им е било обещано, когато са станали членове на ЕС, но биват отхвърлени поради липсата на инструменти, мандат или политическа полза."


Ако това не се подкрепи, по думите ѝ "не трябва да се изненадваме, когато хората спрат да гледат към Европа за решения".
"Създадохме Европол, ОЛАФ и още други, но те зависят от желанието за действие на националните власти. Не сме предвидили какво ще се случи, ако националните власти откажат да действат по ясни доказателства за корупция или ако всъщност са пленени от правителството. ЕС не трябва да е безпомощен в тази ситуация. Непочтените политици го знаят и затова им се разминава. Не става въпрос само за правилните закони, а за това да се прилагат", подчерта Мецола.


Според нея ЕС няма нужния механизъм, за да се справи с проблемите на гражданите на съюза.


"Искаме да създадем механизъм, който да защитава демокрацията, върховенството на закона и основните права на всички граждани на ЕС. Той ще бъде под формата на годишна оценка, с прецизни препоръки, насоки и в крайна сметка - дори санкции. Това не е нова идея. Вече имаме сигурно мнозинство в настоящия Европейски парламент. Но е идея, за която са нужни още усилия", допълни евродепутатът, като подчерта, че "не сме заинтересовани в това да преследваме определена страна. Искаме да променим цялата система. Ще премахнем възможността за съмнение, че тези действия имат политически мотив."


Какви ще са критериите


Ерик Морис, ръководител на фондация "Робер Шуман" в Брюксел, обясни, че ситуацията е следната - ЕС е организация, в която независимите държави избират да спазват общите правила. Когато една страна се присъедини към ЕС, тя обещава, че ще спазва тези правила и ценности. Когато се гласува договорът за присъединяване, конституцията на новата страна членка трябва да спазва всички тези нови европейски правила.


В последните 20 години нямахме един механизъм, който да разглежда проблемите с прилагането на върховенството на закона и се използва чл. 7 от Договора на ЕС (той е задействан срещу Полша и Унгария - бел. ред.). Има и две изключения, България и Румъния - те са подложени на проверки от механизма за сътрудничество и проверка, допълни Морис, като обясни, че това е така, защото някои страни вярваха, че колкото и да беше важно да ги приемем, да, те наистина възприемат всички европейски правила, все пак в двете имаше проблеми с върховенството на закона.


"След 13 г. той все още е реалност и няма да го прекратим. Ако погледнем последния доклад за България от есента, ЕК казва, че България посреща очакванията, свързани със съдебната система, но още са необходими сериозни мерки, за да може тези обещания към ЕК да станат и част от законодателството, Комисията не е доволна от ситуацията в момента и затова механизмът ще продължи. ЕК още очаква от България да въведе мерките, които е обещала", допълни Морис.


Ерик Морис

© Юлия Лазарова

Ерик Морис


Той отбеляза, че според ЕК има нужда да се систематизира начинът, по който се разглежда върховенството на закона и спазването на този принцип, начин, по който да се оценява ситуацията и да може да се отговори на обвиненията към ЕК, че използва политически мерки.


Затова трябва да има единни критерии, единни цели и по този начин да се докладва за всички държави. Тази стратегия предвижда публикуването на годишен доклад за върховенството на закона. Освен това става въпрос и за санкции или поне някакъв вид мерки, които да принудят държавите да променят ситуацията, когато виждаме, че реформите вървят в обратната посока или ситуация, каквато виждаме в България, уточни Морис, като допълни, че намеренията са механизмът да се въведе след лятото на тази година.


Той смята, че най-важният елемент в нещо ще е този годишен доклад. "Това, което е важно, е да определим кои са критериите за оценка на ситуацията с върховенството на закона в държавите членки. Говорихме за индекса, който се ползва всяка година - за продължителност на съдебните процеси, достъп на гражданите до съдебната система, колко време отнема да се стигне до присъди. Няма обаче механизъм, по който да можем да поощрим държавите да подобрят ситуацията. Идеята е да ползваме критерии като тези, но може би и по-конкретни и по-широкообхватни."


Морис обясни, че според ЕК върховенството на закона е ситуацията, в която държавната администрация спазва закона, европейските ценности, човешките права и има независима система, която може да гарантира спазването на тези принципи.


Критериите в новия механизъм ще са прозрачност в парламента, отговорност на публичната администрация, начинът, по който законите се прилагат, дали гражданското общество е защитено от една независима съдебна система, ефективна ли е борбата срещу корупцията, има ли политическа воля за такава борба, как се организират изборите и каква е медийната среда.


По думите му важно предизвикателство ще е наличието на тези обективни критерии, които да отговорят на критиките, че ЕК действа по политически принципи и мотиви. "Много е важно да кажем, че ако използваме еднакви критерии за всички държави, ще знаем кой къде е и няма да можем да говорим за една държава или една част от Европа, която има проблеми. (...) Главната цел няма да е да сочи към отделни държави членки, а да дефинира въпроса какво правим с тази информация и как използваме политически механизми, за да поощрим държавите да работят, какви санкции можем да използваме, за да насърчим реформи."


"Повечето държави се стремят да спазват дефицит 3%, свързан с икономическите ни и фискални цели за развитие. Как да имаме същия консенсус, свързан с правовата държава? Това е въпрос, свързан най-вече с желанието на политиците и със санкции, които да се използват по ясен начин към държавите, които трябва да отбележат напредък", допълни Морис.


България - проблемът не е в нормативната регулация, а в манталитета


Янаки Стоилов, ръководител на катедра "Теория и история на държавата и правото", Юридически факултет на Софийския университет, припомни, че през изминалите години имаше няколко промени в главата в конституцията, посветена на съдебната власт, които той смята, че не са довели до съществени изменения и една от причините е, че се фокусира много внимание върху нормативния аспект, а не върху реалната среда, в която се развива съдебната система


ЕС прави опит върховенството на принципа за свобода на движение на стоки, хора и капитали да се съчетае с този за върховенството на правото, това значи, че който иска да ползва финансови облаги от еврочленството, трябва да зачита определени правни стандарти, смята Стоилов, според когото с течение на времето обхватът на понятието върховенство на правото се разширява, а всяко нещо, което не може да се измери правилно, не може да се оценява точно.


Янаки Стоилов

© Юлия Лазарова

Янаки Стоилов


Правото е напът да се превърне във фетиш, има две опасности - да говорим твърде общо за него или да го сведем до набор от подробни инструкции които намаляват критичния му потенциал, допълни той.


Според Стоилов има две условия за съществуването му - гражданите да бъдат равно третирани от закона, да има реално разделение на властите с независимо правосъдие, а днес в много страни по света и двете условия са поставени на изпитание заради неимоверно високата концентрация на богатство, която води до концентрация на власт.


По думите му общият европейски механизъм за върховенство на правото включва два компонента - ясно формулиране на изискванията към организацията и органите на всяка държава и дали водещата роля ще е на ЕК, или ще се търси споделяне на тази оценка със Съвета на ЕС и към нея ще се приобщят самите държави членки.


Стоилов смята, че механизмът за България и Румъния не е бил ефективен.


В голяма степен в България според него проблемът не е в нормативната регулация, а в манталитета на политиците и магистратите трябва да има по-ясно разграничение между политическата власт на парламента и правителството, от една страна, и съдебната власт като независима юридическа власт.


Какво е ЕС за хората


Пьотр Качински, полски анализатор, отбеляза, че ЕС е един сбор от закони и от ценности. "Ние вероятно се съгласяваме с това и може би е доста очевидно нещо сред експертите, но ако говорим с хората на улицата, би ми било интересно да знам дали такова е мнението на обикновените хора в България. В Полша ще ви кажат, че ЕС е икономически съюз, един източник на приходи, а не съюз на закони и принципи. Тази перспектива е много погрешна. Ясно е, че в такава ситуация е въпрос на време да има политици, които ще използват тези виждания на гражданите. Това се случва и в Полша, в Унгария, Турция, Русия. Опитите на определени политици да монополизират властта подкопава независимостта на отделните институции."


Пьотр Качински

© Юлия Лазарова

Пьотр Качински


По думите на Качински в момента няма законодателна база, върху която ЕС да може да регулира въпроса за върховенството на закона и ако сега Полша опита да кандидатства за еврочленство, вероятно няма да се справи с тази задача.


Той припомни, че в момента съдии в Полша трябва да отговарят за съдебни решения, които са взимали преди, които не съответстват на желанието на правителството и биват съдени заради професионалната си дейност, а в същото време полското правителство оправдава действията си с различни примери от Западна Европа.


"Това, което се случва с новия инструмент, е революция, която може да промени начина, по който се организират европейските институции, и ако всичко върви по план, те ще са много по-добре подготвени да се справят с проблемите на бъдещето", смята анализаторът.


Препятствията


Ерик Морис вижда две препятствия пред новия проект - опасността от това държавите членки да кажат "ами има проблеми във всички, не сме само ние", а второто е да не можем да се справим с различната степен на проблемите в различните страни. Проблемът би бил да се направи обективна оценка и да се каже ясно - това, че има проблем в друга държава членка, не значи, че можем да не работим за решаване на проблема в собствената си страна.


Пьотр Качински коментира, че полското правителство много обича да си играе с релативизма и даде пример: "Когато бе прието последното решение на Съда на ЕС в края на миналата година - че Испания не изпълнява решението на Съда на ЕС, и в Полша проправителствени медии започнаха да сочат Испания я с пръст и да твърдят - Испания не изпълнява решението на Съда на ЕС, защо и ние трябва да го изпълняваме."


Санкциите


Ерик Морис уточни, че докладът ще се подготвя от ЕК, ще се интегрира опитът и информацията от различни институции, но ЕК ще има водеща роля.


Той припомни, че в предложението за многогодишна финансова рамка на ЕС за 2021 - 2027 г. се говори за поставяне на условия пред държавите членки, не се поменава върховенството на закона, но се споменава нуждата от система, която да гарантира, че европейските средства се разходват по начин, който се контролира, и че ако има нарушения, ще може престъпленията да се разследват и да се търси отговорност


Пьотр Качински заяви, че що се отнася до новата многогодишна финансова (МФР) рамка, тук наистина става въпрос за това как да се налагат санкциите, без наказаните да бъдат данъкоплатците.


Ерик Морис даде пример за друг проблем, като припомни, че според ОЛАФ роднина на унгарския премиер Виктор Орбан е замесен в злоупотреба с еврофондове, но ОЛАФ не можеше да направи нищо, защото националните власти трябваше да разследват роднината на Орбан и "тук идва въпросът какво правим, ако юрисдикцията не е на европейско, а е на национално ниво". В Чехия човекът, заподозрян за злоупотреба със средства, е премиерът.


Морис обобщи условието в МФР - "ако се спре финансирането към определена държава членка, това ще навреди на гражданите, на развитието на държавата, но ако така тя може да се поощри за реформи и за по-ефективна борба с корупцията, Брюксел разглежда това като един по-ефективен метод".


В отговор на въпрос от публиката Янаки Стоилов изрази мнение, че трябва да се създаде специален механизъм за свободата на медиите, а не това да се пъхне просто в темата за върховенството на правото.


Повсеместни проблеми


"Няма универсални институции на правовата държава. Но има универсални принципи - разделение на властите, независимост на правосъдието, взаимен контрол и отговорност на институциите. Тези, които злоупотребяват с властта, често използват липсата на универсален конституционен модел за своя защита. Но те не могат да прикрият липсата на гаранции за общите принципи и тяхното нарушаване", каза Радан Кънев във видеообръщение, тъй като е в доброволна карантина заради скорошно пътуване до Италия.


Безспорен факт е кризата на правовата държава в рамките на ЕС, и особено в новите страни членки, смята евродепутатът. "Тенденциите за отстъпление от реформите и дори "реформи" с обратен знак, засилена политическа намеса в правосъдието, ограничаване на свободата на словото и институционален чадър над корупцията са повсеместни", допълни той.


Те нямат партиен цвят или установен модел и проблемите могат да варират от пълна институционална безотговорност на прокуратурата, какъвто е българският случай, до абсолютно подчинение на държавното обвинение от страна на изпълнителната власт в Полша, допълни евродепутатът.


Според него унифицирането на конституционните модели на държавите членки не е решение, а това, от което имаме нужда, е наднационална, съюзна гаранция, че универсалните принципи, заложени в различните модели, се спазват. Гаранция, скрепена с ясни и конкретни санкции при нарушение на тези универсални принципи.


Очевидно е, че нещата не са наред, когато прокуратурата открито заявява, че ще се занимава с медийни кампании, а не с досъдебни производства, нещо, което е случва пред очите ни в България, каза още Кънев.

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 88
  88
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ако правилата са комунистически, не щем да ги спазваме.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7641 Неутрално
 3. 3 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Поредната седянка по въпроса как да накараме непослушните държави да прокарват болшевишките идеи. Тези там много са си повярвали.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  Този в средата на първата снимка, е толкова "пробит", че няма накъде повече, и естествено, никаква работа няма да свърши. Лично преди години съм седял на една маса с едни познати, "Близнаците" им казваха, по едно време нещо се сетиха, звъннаха му и му казаха, че им трябва. След 10 минути запъхтян "цъфна", направо ми се повдигна, чао, чао и си тръгнах. Е, преди това ме запознаха...
  Тъжна история...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  "Затова трябва да има единни критерии, единни цели и по този начин да се докладва за всички държави."

  "Критериите в новия механизъм ще са прозрачност в парламента, отговорност на публичната администрация, начинът, по който законите се прилагат, дали гражданското общество е защитено от една независима съдебна система, ефективна ли е борбата срещу корупцията, има ли политическа воля за такава борба, как се организират изборите и каква е медийната среда."


  Нито един от тези критерии не може да се измери точно. Пак ще има бой по неудобните. :)

 7. 7 Профил на todor._89
  todor._89
  Рейтинг: 928 Весело

  До коментар [#1] от "1908":


  До коментар [#2] от "Роси":

  Аз, само ако може, плахо да ви попитам: Винаги ли пишете коментарите без да четете статиите, или това е прецедент!?

  Мазохист съм.Минусите ви ми докарват оргазми.
 8. 8 Профил на БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  БСП създаде Пеевски ГЕРБ го нахрани
  Рейтинг: 1651 Неутрално

  супер, благодарение на очевидната наглост на новоназначеният Каскет, както и на останалите монарси в Мутроленд-БГ, вече цяла Европа знае за проблемите ни. Благодарение на испанската прокуратура следващата подобна статия ще добави към примерите и "нямам къща в Барцилона".

  това е първата и най-важна стъпка към решаването на един проблем - осъзнаването, че той същестувава. Благодарение на назначението на Радоста, това вече е факт

  сега остава да се намери начин проблемите да се решат, страшно много разчитам тук на Лаура Кьовеши.

  успех на Европейските институции

  РЕФОРМИРАНЕ НА ПРОКУРАТУРАТА ВЕДНАГА
 9. 9 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  При нас всичко е законно.

  Нъл тъй, Ваньо?

  Пардон, той почина, не издържа на толкова законност... 😈

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3156 Неутрално

  Прокуратурата не само е заявила ,че ще се занимава с медийни кампамии ,а тръгна по селата с тъпана и хваща за назидание няколко цигани , малко дърва , налко лук , малко цигари ...Купон...

 13. 13 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3694 Весело

  Виж отново китна пролет е дошла,
  Вишната отново - пак е цъфнала,
  Ти със други, аз със друга, Тъй живеем ний,
  C тази песен аз те моля - законопослушен ти бъди!

  Не дълбай с длетото тънко моето сърце,
  Остави тоз подкуп – други пак ще донесе!
  Само бръчки по челата ще ни спомнят знай,
  Че обичахме се нявга, ти и аз - без край.

  А ЕК-то от Брюселя само ме следи,
  И във радост и в утеха- все след мен върви.
  Знам че други ти обичаш, но щастлив не си
  C тази песен аз те моля - рушвета забрави …

 14. 14 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#12] от "hodounski":

  "Прокуратурата не само е заявила ,че ще се занимава с медийни кампании..."

  Гешеверадост отчел 40% намаляване на битовата престъпност в Монтанско.

  Това ми прилича на едни потресаващо глупави реклами по телевизията, които твърдят, че ползването на еди-кой си шампоан придавало ДО 73% повече блясък на косата, миенето на зъбите с Лакалут ги правело с ДО 49% по-бели, а взимането на Простамакс уввличавало потентността с ДО 146%.

  Пардон, последното бяха резултатите на Единна Русия на едни избори...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на idiotstavrev
  idiotstavrev
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Този в средата на първата снимка, е толкова "пробит", че няма накъде повече, и естествено, никаква работа няма да свърши. Лично преди години съм седял на една маса с едни познати, "Близнаците" им казваха, по едно време нещо се сетиха, звъннаха му и му казаха, че им трябва. След 10 минути запъхтян "цъфна", направо ми се повдигна, чао, чао и си тръгнах. Е, преди това ме запознаха...Тъжна история...
  —цитат от коментар 4 на hamiltonf


  Мажоретката на ГешеФФФ,

  Отново се включваш некомпетентно по въпроси, по които нямаш никакви познания, освен тролски опорки.

  Първо, организаторът EURACTIV е много голяма европейска информационна платформа, финансира и от ЕС. Това естествено за Мажоретката на ГешеФФФ, не е удобна тема.

  До проф. Стоилов стои шефът на "Робер Шуман". Явно няма кой да му каже на завалията, че стои до "пробит", който се бил срещал преди години с "Близнаците" ( несъществуващи герои от личния архив с анимационни филми на "Мажоретката").

  Интересно ми е, ако направим списък с кого се се срещал Бойко Тиквата през всичките си години на престъпник, вероятно ще самосинтезираш генетично корона-вирус от "отвращение".

  В статията има формулирани редица ясни тези, но като истинска активна МАЖОРЕТКА на ГешеФФФ, ги избягваш като Радостта зобикаля съществуването на ДП и ДП1, демек Шиши.

  И коментираш професор в Софийския университет, който е преподавал на хиляди студенти, с който нито си разговарял, нито някога си виждал.

  Всичко, до което се свежда същността на тролския ти коментар е старата гьобелсова тактика - като не можеш да конфронтираш ИСТИНАТА, убий човека, за да убиеш новината!

 17. 17 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 455 Весело

  К'ва е мечтата на Каскетите - да падне мониторинга..
  Ама що не пада?
  Щото Съвета на Европа не се е изказал..
  А що не се изказва Съвета на Европа - щото едни препоръки на Венецианската комисия не са изпълнени..
  А в Съвета против отмяната на мониторинга са Германия и Франция, страните от Бенелюкс, Дания (а останалите две от скандинавските членки на ЕС не били ентусиазирани), Испания, Австрия и Португалия.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 18. 18 Профил на Kingpin
  Kingpin
  Рейтинг: 455 Весело


  Еврокомисар Вера Юрова потвърди, че свободата на медиите ще бъде обект на много задълбочена оценка в рамките на новия механизъм за върховенство на закона.
  През октомври тази година ЕК ще публикува първите доклади за състоянието на върховенството на закона в отделните държави от ЕС.
  В момента ЕК разработва методологията и критериите за оценка в три области - съдебна система, състояние на медиите и борба с корупцията.

  ЕК настоява резултатите от оценките по новия механизъм да се обвържат със средствата, които държавите-членки получават от бюджета на ЕС.

  Конкретно по линия на независимостта на медиите Юрова уточни, че ще се оценяват редица показатели, между които и сигурността на разследващите журналисти, финансирането на медиите, политически и икономически натиск над журналистите.
  Очаква се още през м. март 2020 г. ЕК да представи първата си инициатива по линия на медийната свобода.

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 19. 19 Профил на Любов Шейсе
  Любов Шейсе
  Рейтинг: 367 Неутрално

  А за подкупни гнили ябълки ще следи ли?

  Редакция промотирала издигната бесилка на протест ме обвини в писане на коментари "призоваващи към насилие" когато слет това попитах "ще бесим ли?". Лъжите помагат ли?
 20. 20 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 954 Весело

  ". . . от есента Брюксел ще следи за беззаконие във всички страни членки"

  'Ми ние какво ще правим от есента натам? Да махаме Гешев ли, да махаме Борисов ли, да уволняваме Цацаров ли? Тия в Брюксел какви ги мислят! 'Ма не може така бе, еееей! Ние какво - да закриваме държавата ли?!

 21. 21 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":
  "Лично преди години съм седял на една маса с едни познати, "Близнаците" им казваха . . ."

  С хубави хора се събираш, гледам? Сигурно и в Ипон са те викали?

 22. 22 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3890 Неутрално

  До коментар [#18] от "Firestarter":

  "Еврокомисар Вера Юрова ..."

  Това е верният човек за изпълнение на задачата. Жена ми работи за нея, споделяла е впечатления - тежки и грустни дни чакат нашенските тарикати-преразпределители на германски данъци.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 23. 23 Профил на linard
  linard
  Рейтинг: 542 Гневно

  Вижте, аз предлагам да излезем от ЕС и без това толкова се мъчим, според ПИКаджийските медии и над 50% от коментиращите тук, там са болшевики, соросоиди и либерасти , нека да се махнем за да се запазим непокварени от ценностите им, пък няма да ни се бъркат и на далаверите в правосъдната система, ще можем да си затъваме абсолютно спокойно в блатото.

  Имаме и бонус после, ако ни е кеф, специални отношения с Англия или пък ако ни е кеф сваляме санкциите на Путин, ако ни е кеф тясна обвързаност с Турция, абе пълна свобода без ограничения...

  Егати воя, който се надига всеки път "Колко много ни отне ЕС", ами писна ми, давайте да направим един референдум и да се приключва тая веднъж завинаги!!!

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4296 Неутрално

  До коментар [#21] от "Косьо Генчев":

  Задължени се чувстваха, помогнах им случайно при едно ПТП, и са ме молили, винаги като мина през София да им се обаждам, този беше втория случай за няколко години, а след него, съм приключил всякакви контакти...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 25. 25 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  Прокуратурата не само е заявила ,че ще се занимава с медийни кампамии ,а тръгна по селата с тъпана и хваща за назидание няколко цигани , малко дърва , налко лук , малко цигари ...Купон...
  —цитат от коментар 12 на hodounski


  Тая опорка се изтърка. Когато прокуратурата гепи някой от вашите олигарси, пищите.
  Последно, пасивна или активна е прокуратурата?

  Gunter glieben glauchen globen
 26. 26 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 954 Неутрално

  До коментар [#23] от "linard":
  "Егати воя, който се надига всеки път "Колко много ни отне ЕС", ами писна ми, давайте да направим един референдум и да се приключва тая веднъж завинаги!!!"

  Сакън! Само референдум не искай, 'щото ще стане пак като с ония 7/8. 'Що луд народ има в тая държава - не е истина! Ще вземат да включат и точка в него да приемем и исляма.

 27. 27 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Неутрално

  До коментар [#14] от "Norman Granz":

  Не, не си забелязал правилно. В рекламите винаги процентът е "До 100%".

  Gunter glieben glauchen globen
 28. 28 Профил на danvan
  danvan
  Рейтинг: 1476 Весело

  ". . . от есента Брюксел ще следи за беззаконие във всички страни членки"'Ми ние какво ще правим от есента натам? Да махаме Гешев ли, да махаме Борисов ли, да уволняваме Цацаров ли? Тия в Брюксел какви ги мислят! 'Ма не може така бе, еееей! Ние какво - да закриваме държавата ли?!
  —цитат от коментар 20 на Косьо Генчев


  Държавата отдавна не функционира, така че това не е лоша идея

  Ние сме малък, но изключително прост народ. Sapienti Sat
 29. 29 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 3914 Неутрално

  Важното е да можеш да се оплачеш и да ти се обърне внимание , а не да разбереш един друг ден след време , че си пропуснал всякакви срокове по...твоя вина ! Приказки....защото , ако в твоята страна е гнило и чакаш тук за справедливост ( по закон ! ) е безнадеждно !

 30. 30 Профил на Alarmstufe: Rot
  Alarmstufe: Rot
  Рейтинг: 4438 Любопитно

  До коментар [#23] от "linard":

  Къде видя вой?

  Gunter glieben glauchen globen
 31. 31 Профил на Morbias
  Morbias
  Рейтинг: 1324 Весело

  Благодетелят Дьорд гърми с всички оръдия напоследък.

  Като ше потъва да е епично :)

  The Morbias Station is a transport hub that focuses all traffic passing through Taryd's jumpgates
 32. 32 Профил на Baizuo
  Baizuo
  Рейтинг: 1241 Весело

  А, има лесно - отглеждат си едно вресливо и неумеещо нищо друго нпо - естествено, от прогресивни млади хора завършили я паланката на Сорос, я аналога на пермишкия П.У.Т.К.А (социална антропология) - и те ще са новата прогресивна съвест на държавата и ще следят за беззаконие.
  А всъщност ще повторят светлото дело на миризливите комунета през 44 - като затвориха устата на всички несъгласни с тях - врагове на народа и революцията.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 33. 33 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1133 Неутрално

  вярвам МНОГО ПОВЕЧЕ на европейските институции, отколкото на тукашната шлака!

  240 наемници в парламентата приемат ВСЯКАКВИ промени в услуга на тея, дето им дърпат конците!

  то не бяха заменки, безконтролен внос и горене на боклуци, пАтоци ... - престъпление след престъпление, а прокуратурата чопли семки или си бърка в носа!

 34. 34 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2458 Неутрално

  До коментар [#18] от "Firestarter":

  Свободата и финансирането на медиите са бошлаф работа.

  Е като ДВ и ВВС са държавни медии и се финансират държавно, що са толкова леви и що са винаги политкоректни. Там рядко може да видиш някоя статия различна от правата линия.

  Същото е и с медиите по целия Западен Свят с малки изключения.

  Е ти едно цитатче, може да си ги пуснеш в Гугъла да видиш за какво иде реч. Статията е още по-страшна. 90% от журналята гласуват за зелени или червени. В САЩ е подобно.

  I don't think either that Swedish media have any requirement whatsoever regarding fairness when it comes to the U.S. election. We have no reason to be fair and present both sides views as we would have done in a Swedish election.

  Така че най-големият проблем в медиите са самите журналисти и вярата им в либерално зелената линия. :)

 35. 35 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 507 Неутрално

  "Националните власти са пленени от правителството"
  Запишете си го на стената герберунгели!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK