Как се работи в сърцето на борбата срещу коронавируса в Европа

Как се работи в сърцето на борбата срещу коронавируса в Европа

© ReutersИзправен пред разпространението на новия коронавирус в Европа, базираният в Швеция Европейски център за превенция и контрол на заболяванията (ЕCDC) се утвърждава като важен инструмент за овладяване на епидемията.


От началото на годината тази служба на Европейския съюз е в повишена тревога заради епидемията на новия коронавирус.


Една от мисиите й е да разпространява препоръки, които да помогнат за преодоляване на здравната криза. За тази цел центърът има нужда да събира информация и да дава оценка на рисковете от вируса.
"Работим с държавите членки и службите за обществено здравеопазване, като се интересуваме не от боледуването на един-единствен пациент, а от епидемията в нейната цялост, за да можем да прогнозираме как ще се развива тя и да определим нужните мерки", заяви Жозеп Жанса, ръководител на отдела за събиране на информация и реагиране при епидемии.


Голяма част от работата се състои в това да изпреварим епидемията, обобщават екипите.


Центърът дава инструкции (като например кой е подходящият момент пациентите да дадат проба за вируса), за да бъдат използвани рационално наличните ресурси.


"Когато имате сто случая, може да се справите с тях по един начин, когато имате 10 хил., трябва да си определите приоритети, защото не е възможно да направите изследване на всеки пациент поотделно", изтъква Жозеп Жанса.


"Първите признаци"


Центърът бе създаден през 2004 г. след епидемията на тежкия остър респираторен синдром (ТОРС), която провокира световна здравна криза и на която европейските страни не успяха да дадат съгласуван отговор. Днес той разполага с триста служители.


От центъра заявиха, че са забелязали първите признаци на новия коронавирус в края на миналата година, след като са прочели доклади, в които се е споменавало за няколко случая на пневмония в Китай с неясен произход.


В момента с вируса са заразени над 93 хил. души по света, а смъртните случаи са около 3200, повечето от които са в Китай. Най-тежко засегнатата европейска страна е Италия с 2500 заразени по данни на европейския център.


В тази мартенска сутрин в помещенията на центъра, намиращ се в едно от предградията на Стокхолм, цари спокойствие въпреки епидемията.


Дигитален часовник показва местното време в град Ухан, Китай, който е епицентърът на епидемията. Виждаме телевизионни екрани с графики и карти на разпространението на болестта. Няколко служители са избрали изображението на новия коронавирус за тапет на дисплея си.


На други дигитални екрани е изписано съобщението "PHE Level 2 Acute Phase", което означава заплаха от второ ниво за общественото здраве, остра фаза по скалата от три нива.


Откакто Европейският център за превенция и контрол на заболяванията повиши нивото на тревога в края на януари, два екипа се редуват на смени от сутрин до вечер, за да координират действията.


Въпреки това, изтъква Жанса, промяната в нивата на тревога не бива да провокира паника: нивата не са толкова индикация за сериозността на болестта, колкото за степента, в който тя е свързана с дейността на центъра. Колкото е по-голям броят на случаите на болните, толкова повече служители трябва да привлече центърът, за да се справи със ситуацията.


"Като пъзел"


От шест часа сутринта всеки ден екипите за изследване на епидемиите са на бойна нога.


Същите тези екипи забелязаха първите признаци на епидемията, преди китайските власти да я обявят официално, и допринесоха за създаването на звено за спешна помощ в началото на януари.


"Като пъзел е, намирате първото парче, после с течение на времето се прибавят и другите парчета и започвате да получавате представа за вашия пъзел", казва служителят Томас Моле.


За да е информиран за последните новини около вируса, всеки следи медии, официални сайтове и други платформи, в които здравните власти споделят информация. Данните впоследствие се събират и анализират от експерти по инфекциозни болести и от комуникационната служба, за да бъде определен необходимият тип действия.


Според Моле инструментите, с които разполага екипът, за пръв път в историята са направили възможно проследяването в реално време на епидемия с подобен мащаб. /БТА


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  "Въпреки това, изтъква Жанса, промяната в нивата на тревога не бива да провокира паника: нивата не са толкова индикация за сериозността на болестта, колкото за степента, в който тя е свързана с дейността на центъра. Колкото е по-голям броят на случаите на болните, толкова повече служители трябва да привлече центърът, за да се справи със ситуацията."

  Ако някой може да ми обясни какво значи това изречение.

 2. 2 Профил на Victoria
  Victoria
  Рейтинг: 566 Неутрално

  Дано ваксината бъде създадена в рамките на ЕС! Имаме по-добри регулации от Щатите и със сигурност не сме толкова меркантилни!

 3. 3 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1509 Гневно

  Къде се бута Европа у големите неща?
  Тръмп днес подписа Закон за отпускане на 8,3МЛРД долара за ваксина - ЕС отпусна 230млн евро.
  Каква сравняваме и къде се пънкаме???!
  Ма то няма никакви "бежанци", няма ЛГБТИ, няма даже никакви краставици у този вирус!
  Пък и за днешното управление на ЕС е добре дошъл вируса: ще изтреби местните европейци и ще си направят нов внос.

  Ето поради това Обединеноното кралство не иска да има нищо общо със днешната ялова организация ЕС!

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 4. 4 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1509 Гневно

  "Въпреки това, изтъква Жанса, промяната в нивата на тревога не бива да провокира паника: нивата не са толкова индикация за сериозността на болестта, колкото за степента, в който тя е свързана с дейността на центъра. Колкото е по-голям броят на случаите на болните, толкова повече служители трябва да привлече центърът, за да се справи със ситуацията."Ако някой може да ми обясни какво значи това изречение.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Пари няма - мрете спокойно. Имаме пари само за регистратура.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 5. 5 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1509 Гневно

  Дано ваксината бъде създадена в рамките на ЕС! Имаме по-добри регулации от Щатите и със сигурност не сме толкова меркантилни!
  —цитат от коментар 2 на Victoria


  А прочети ми коментара и тогава говори пак!
  Искало и се. То и китайците искат, но не става. Вирусът мутирал и новият подхваща оздравелите от предния.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 6. 6 Профил на Николов
  Николов
  Рейтинг: 3103 Неутрално

  Дано ваксината бъде създадена в рамките на ЕС! Имаме по-добри регулации от Щатите и със сигурност не сме толкова меркантилни!
  —цитат от коментар 2 на Victoria


  Ваксина няма да има поне още една година.

  “If you give people a good enough ‘why’, they will always figure out the ‘how’.” – J. Belfort
 7. 7 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1509 Гневно

  За Виктория:
  Отдавна, ама много отдавна Европа не е във челото на медицинските изследвания и на номите медицински технологии!
  Щото сме много "ентелегнетни" и пари не ни трябват.
  От 2010 насам има един-двама европейци (от колективи) със Нобелова награда по медицина и физиология.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 8. 8 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  Дано ваксината бъде създадена в рамките на ЕС! Имаме по-добри регулации от Щатите и със сигурност не сме толкова меркантилни!
  —цитат от коментар 2 на Victoria


  Боже каква наивност! Днес фармацевтичните компании са международни. Повечето, по данъчни причини, дори не са базирани в САЩ (а в Европа и Канада).

 9. 9 Профил на stalker
  stalker
  Рейтинг: 463 Неутрално

  До коментар [#7] от "skara":

  И не само в медицината, за съжаление.
  Виж, в изследването на броя полове сме добри.

  Common sense !
 10. 10 Профил на Ослик, суслик, паукан
  Ослик, суслик, паукан
  Рейтинг: 649 Неутрално

  Информация за броя тестове в България дали има към този час?

  I had a dream, Joe
 11. 11 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 633 Неутрално

  Този репортаж е пълна скръб или поне превода за него. Но, вярвам много повече на възможностите на ЕС, от колкото на крайно либералния (вълчи) капитализъм в САЩ и на гадната комунистическа диктатура в Китай. И в двете човешкия живот не е кой знае колко ценен.

  preklara rara
 12. 12 Профил на oziris
  oziris
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Не виждам нищо особено като работа на европейците по превенция на вируса. По информация от китайската преса, ЕС е отказал бази данни за вируса от Китай, под предлог, че те са неточни, защото били държава, която не спазва човешките права. Не съм видял това в англоезична преса, но като гледам как разъждават много западноевропейски лидери, няма да се учудя да е вярно. Идеологията пред здравия разум. Амертиканците не са отказали базите данни обаче.

 13. 13 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#12] от "oziris":

  Не са ги отказали, но ако съдим по интервютата на Майк Пенс от тази седмица, САЩ съвсем открито оценяват данните като непълни, а работата с китайските власти около тези данни като изключително трудна. Според статията, този ЕС екип е алармирал за епидемията още когато Китай се опитваше да го земете под килима. Ако това е вярно, заслужават похвала, че са забелязали какъв Чернобил е врял в Китай доста преди властите да си признаят и да започнат да ни впечатляват с бързо построени "болници". "Цензурата убива" - позицията на САЩ по въпроса, за която все повече страни като Италия си дават сметка.

 14. 14 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Любопитно

  До коментар [#6] от "Николов":

  " Дано ваксината бъде създадена в рамките на ЕС! Имаме по-добри регулации от Щатите и със сигурност не сме толкова меркантилни!

  —цитат от коментар 2 на Victoria


  Ваксина няма да има поне още една година."

  Ваксина има, поне така се твърди, но трябва време за тестове, за да се види доколко е успешна,а после и масовото и производство и разпространение за стотиците хиляди болни, което наистина отнема време:

  https://news.bg/int-politics/pusnaha-vaksina-sreshtu-koronavirusa.html

  https://www.vesti.bg/sviat/v-sasht-syzdadoha-vaksina-sreshtu-koronavirusa-6106273


  Мисля обаче, че ще е под една година, просто обстоятелствата го налагат......

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Петър Петров
  Петър Петров
  Рейтинг: 1018 Неутрално

  Откога на държава в покрайнините на Европа и казват центъра на Европа.

  Инсталатор на оптика в Мадрид и в свободното време - компютри мрежи сайтове.
 17. 17 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Боже!!! Хора които не са живели в УСА поне 2-3 години (най-много да са отивали там като туристи) правят изявления как било в УСА!!! Аз живея оттатък локвата от 22 години, а моята дъщеря в Атланта от над 20 години. Та мога да ви кажа от лични впечатления - УСА ще се справи и ще запази, доколкото е възможно, своето население от всяко предизвикателство, вкл. коронавируса. Ваксината, където и да бъде открита, ще бъде продаден лиценза на първо място на УСА, и ще бъдат произведени и приложени нужните ваксини. Просто има пари.
  А вие си разисквайте дали половете са 3 или 23. Смешници.

 18. 18 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Ваксина има, поне така се твърди, но трябва време за тестове, за да се види доколко е успешна,а после и масовото и производство и разпространение за стотиците хиляди болни, което наистина отнема време: https://news.bg/int-politics/pusnaha-vaksina-sreshtu-koronavirusa.html https://www.vesti.bg/sviat/v-sasht-syzdadoha-vaksina-sreshtu-koronavirusa-6106273
  —цитат от коментар 14 на samoedin


  Между другото. компанията разработила ваксината е "Модерна терапютикс" е на 10 години, с по-малко от 1000 служители, и пазарна капитализация в момента повече от $10 млрд. долара. Дано да имат успех!

 19. 19 Профил на plamen_b
  plamen_b
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#18] от "plamen_b":

  Ето и малко информация за ръководството на тази компания:

  https://www.modernatx.com/about-us/executive-committee-leadership

  Поради една или друга причина, всички са се събрали в американска компания, независимо къде са родени.

 20. 20 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1094 Неутрално

  "Въпреки това, изтъква Жанса, промяната в нивата на тревога не бива да провокира паника: нивата не са толкова индикация за сериозността на болестта, колкото за степента, в който тя е свързана с дейността на центъра. Колкото е по-голям броят на случаите на болните, толкова повече служители трябва да привлече центърът, за да се справи със ситуацията."Ако някой може да ми обясни какво значи това изречение.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Значи, че основната им работа е преборване за по-голямо парче от двандесетте милиарда, отпуснати от СЗО.

 21. 21 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1094 Любопитно

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Интересно, под всяка статия по темата се намира някой да ни навре тая "Модерна"...

 22. 22 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#21] от "Приказки от шипковия храст":

  https://novayagazeta.ru/articles/2020/02/25/84068-italyantsy-prosto-bezbashennye
  11:04 25 февраля 2020
  "В Италии за вирусом никто не следит, но и там эпидемии, конечно, не будет, ...При этом ни Южную Корею, ни Италию, ни Иран называть очагами заболевания не стоит."
  "«Новая» поговорила с заведующим кафедрой инфекционных болезней Боткинской больницы, доктором медицинских наук Владимиром Белобородовым"
  Та такова му е нивото на този руски доктор на медицинските науки. Такова е нивото на руската медицина - тъпо че дрънка. Сега именно в Италия, Иран и Корея има най-много нови случаи, и това се видя само 6 дни след като този "гений" даде великата си прогноза. Та накарай такъв образ да ти създава ваксина...

 23. 23 Профил на rumen5252
  rumen5252
  Рейтинг: 574 Неутрално

  До коментар [#19] от "plamen_b":

  Абе не може тази ваксина да са я създали американците, сигурно са я откраднали от руснаците, хи-хи-хи

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK