Пропастта между работещите мъже и жени в ЕС се свива (инфографика)

Puzl CowOrKing

© Надежда Чипева, Капитал

Puzl CowOrKingБългария е на дъното в Европейския съюз по жени, заети почасово, показва статистика на европейската статистическа служба Евростат за 2018 г.


През 2018 г. една трета от работещите жени на възраст 20-64 г. в ЕС (30%) са били на почасова работа, като те са близо четири пъти повече от мъжете с почасова заетост (8%)Най-висок е делът им в Нидерландия - там 74 на сто от работещите жени не са на пълен работен ден, а най-нисък е в България - едва 2%.


Пропастта между работещите мъже и жени в ЕС се свива (инфографика)

© Евростат


През 2018 г. заетостта сред жените в Европейския съюз е 67%, с един процентен пункт по-висока в сравнение с предходната година и с 5 процентни пункта по-висока в сравнение с 2008 г. Заетостта сред жените остава с 12 процентни пункта по-ниска, отколкото тази при мъжете. Евростат отбелязва, че пропастта между различните полове се свива, като през 2008 г. разликата между заетите мъже и жени е била 15%.
От страните членки на ЕС най-високо ниво на заетост на жените има Швеция - 80%, докато Гърция е в дъното с 49%. България е с ниво от 68%, близо до средното за ЕС.


Пропастта между работещите мъже и жени в ЕС се свива (инфографика)

© Евростат


Евростат извежда и данни за безработицата при жените през 2019 г. Средно за ЕС тя е 7.1%, по висока отколкото при мъжете (6.4%). Нивата на безработица варират за отделните държави, като най-високото е в Испания (16%), а най-ниско - в Чехия (2.4%).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK