Европа все повече гледа към Африка, но гледа на нея по нов начин

Европа все повече гледа към Африка, но гледа на нея по нов начин

© Associated PressЕвропейската комисия ще представи в понеделник (9 март) всеобхватна стратегия за партньорство с Африка. По този повод публикуваме статия на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел и комисаря, отговарящ за международните партньорства, Юта Урпилайнен, предоставена на "Дневник". Заглавието на статията е на "Дневник".


Европа все повече отправя поглед към Африка, но гледа на нея по нов начин. Съществува амбиция партньорството ни да достигне по-високо равнище. Искаме да ангажираме младите хора в Африка, които са решени да градят собственото си бъдеще - в идеалния случай в партньорство с другите държави.


Европейският съюз иска да се увери, че действаме заедно: не за, а съвместно с Африка. Това е и подходът ни в предложението за нова всеобхватна стратегия с Африка. Стратегията е началото на интензивен диалог по общите ни приоритети, който ще приключи на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз през октомври. На срещата на върха трябва съвместно да набележим конкретни резултати, които ще подобрят живота както на африканските, така и на европейските граждани. Тя следва да послужи като катализатор.
Новите лидери на ЕС поставиха Африка на челно място в своята програма. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха Африка още в първите седмици от встъпването си в длъжност. Миналата седмица пътувахме до Мавритания, Буркина Фасо, Етиопия и Судан.


Междувременно Африка също се променя, като тази промяна се стимулира от икономическата динамика и от най-младото население на света. Регионалната интеграция също напредва: с Африканската континентална зона за свободна търговия (АКЗСТ) континентът има за цел да създаде най-голямата зона за търговия от създаването на Световната търговска организация.


Действително нашият сроден континент е в много отношения мястото, където ще се развива бъдещето: независимо дали става въпрос за изменението на климата, цифровизацията, устойчивия растеж, справедливата икономика и сигурността, Африка е мястото, където ще бъдат вземани важните в световен мащаб решения.


За съжаление многостранното сътрудничество бива подронвано в момент, в който ни е най-нужно. Двете най-големи тенденции, оформящи облика на нашия свят - изменението на климата и цифровата революция - променят и двата континента. Ето защо Африка и Европа трябва да изберат модел на международно сътрудничество, опиращо се на основано на правила многостранно сътрудничество, политическа свобода, солидарност и човешкото достойнство. Приобщаването ще ни позволи да използваме пълния потенциал на нашите граждани, включително младите хора и жените.


Юта Урпилайнен

© European commission (audiovisual service)

Юта Урпилайнен


В Африка действат все по-активно и други участници. Това, което отличава ЕС, е, че поставяме човешкото развитие и устойчивостта в центъра на нашата визия: правото на хората да определят собствения си живот в условията на свобода и със защитени права.


Постигнатият в Африка напредък е реален, но продължават да съществуват много предизвикателства: трайна бедност, конфликти и застрашени демократични права.


Очакваното удвояване на населението на Африка води със себе си реални възможности, но и налага да бъдат предприети действия. Трябва да сме амбициозни, но и да бъдем реалисти и да се съсредоточим върху нещата, които дават нужния резултат.


Основният фактор, който ни кара да обновим нашето партньорство, не е нито географската ни близост, нито общото ни минало и връзките в личен план. Това, което наистина движи нашето партньорство, са общото ни бъдеще и общите ни интереси.


Жозеп Борел

© European commission (audiovisual service)

Жозеп Борел


Каква ще бъде същността на едно насочено към бъдещето партньорство между ЕС и Африка? Тази седмица Европейската комисия представя предложението си за стратегия за партньорство с Африка. Програмата е изготвена въз основа на следните градивни елементи:


1. Екологичният преход и достъпът до енергия. Кризата с климата прави амбициозните действия в областта на климата задължителни. Екологичният преход обаче представлява също нова стратегия за растеж. Да работим заедно за създаването на екологични работни места в сферата на възобновяемите източници и устойчива урбанизация.


2. Цифровата трансформация. Африка вече се възползва от цифровата революция. Вижте промените от въвеждането на системи за електронно плащане. Да увеличим максимално възможностите за отбелязване на значим напредък и да използваме цифровата икономика като средство за стимулиране на икономическия растеж.


3. Устойчивият растеж и работните места. Икономическата динамика в Африка е реална. Като работим заедно, можем да разгърнем съществуващия потенциал, особено този на младите хора и жените. АКЗСТ е способна да промени много неща.


4. Мирът и управлението. Затихването на огъня бе темата на последната среща на върха на АС. Когато АС предприема действия в тази посока, ЕС е готов да направи повече. Новият Европейски механизъм за подкрепа на мира ще ни даде възможност да постигнем повече заедно. За да бъде траен, мирът трябва да е залегнал в местната политическа динамика.


5. Миграцията и мобилността. Факт е, че мащабите на миграцията са безпрецедентни - предимно на територията на Африка. Демографските и икономическите тенденции сочат, че тя ще остане важна тема в програмата между Европа и Африка. Нужен ни е всеобхватен и балансиран подход, основан на партньорство и съвместна отговорност.


Преди всичко Африка и ЕС трябва да бъдат партньори за многостранно сътрудничество, които да защитават устойчива визия за начина, по който да бъдат организирани обществата и международният ред, въз основа на правата на човека и целите за устойчиво развитие, както и да ангажират младите хора. Именно защото тези принципи биват открито поставяни под въпрос.


Готови сме да направим голяма крачка напред в отношенията между Европа и Африка. И двете страни ще трябва да инвестират в това. От своя страна Европа е амбициозна и очаква с нетърпение да обсъди с африканските ни партньори начина, по който можем да определим заедно облика на общото ни бъдеще.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK