Европа все повече гледа към Африка, но гледа на нея по нов начин

Европа все повече гледа към Африка, но гледа на нея по нов начин

© Associated PressЕвропейската комисия ще представи в понеделник (9 март) всеобхватна стратегия за партньорство с Африка. По този повод публикуваме статия на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност и заместник-председател на Европейската комисия Жозеп Борел и комисаря, отговарящ за международните партньорства, Юта Урпилайнен, предоставена на "Дневник". Заглавието на статията е на "Дневник".


Европа все повече отправя поглед към Африка, но гледа на нея по нов начин. Съществува амбиция партньорството ни да достигне по-високо равнище. Искаме да ангажираме младите хора в Африка, които са решени да градят собственото си бъдеще - в идеалния случай в партньорство с другите държави.


Европейският съюз иска да се увери, че действаме заедно: не за, а съвместно с Африка. Това е и подходът ни в предложението за нова всеобхватна стратегия с Африка. Стратегията е началото на интензивен диалог по общите ни приоритети, който ще приключи на срещата на върха между Европейския съюз и Африканския съюз през октомври. На срещата на върха трябва съвместно да набележим конкретни резултати, които ще подобрят живота както на африканските, така и на европейските граждани. Тя следва да послужи като катализатор.
Новите лидери на ЕС поставиха Африка на челно място в своята програма. Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел посетиха Африка още в първите седмици от встъпването си в длъжност. Миналата седмица пътувахме до Мавритания, Буркина Фасо, Етиопия и Судан.


Междувременно Африка също се променя, като тази промяна се стимулира от икономическата динамика и от най-младото население на света. Регионалната интеграция също напредва: с Африканската континентална зона за свободна търговия (АКЗСТ) континентът има за цел да създаде най-голямата зона за търговия от създаването на Световната търговска организация.


Действително нашият сроден континент е в много отношения мястото, където ще се развива бъдещето: независимо дали става въпрос за изменението на климата, цифровизацията, устойчивия растеж, справедливата икономика и сигурността, Африка е мястото, където ще бъдат вземани важните в световен мащаб решения.


За съжаление многостранното сътрудничество бива подронвано в момент, в който ни е най-нужно. Двете най-големи тенденции, оформящи облика на нашия свят - изменението на климата и цифровата революция - променят и двата континента. Ето защо Африка и Европа трябва да изберат модел на международно сътрудничество, опиращо се на основано на правила многостранно сътрудничество, политическа свобода, солидарност и човешкото достойнство. Приобщаването ще ни позволи да използваме пълния потенциал на нашите граждани, включително младите хора и жените.


Юта Урпилайнен

© European commission (audiovisual service)

Юта Урпилайнен


В Африка действат все по-активно и други участници. Това, което отличава ЕС, е, че поставяме човешкото развитие и устойчивостта в центъра на нашата визия: правото на хората да определят собствения си живот в условията на свобода и със защитени права.


Постигнатият в Африка напредък е реален, но продължават да съществуват много предизвикателства: трайна бедност, конфликти и застрашени демократични права.


Очакваното удвояване на населението на Африка води със себе си реални възможности, но и налага да бъдат предприети действия. Трябва да сме амбициозни, но и да бъдем реалисти и да се съсредоточим върху нещата, които дават нужния резултат.


Основният фактор, който ни кара да обновим нашето партньорство, не е нито географската ни близост, нито общото ни минало и връзките в личен план. Това, което наистина движи нашето партньорство, са общото ни бъдеще и общите ни интереси.


Жозеп Борел

© European commission (audiovisual service)

Жозеп Борел


Каква ще бъде същността на едно насочено към бъдещето партньорство между ЕС и Африка? Тази седмица Европейската комисия представя предложението си за стратегия за партньорство с Африка. Програмата е изготвена въз основа на следните градивни елементи:


1. Екологичният преход и достъпът до енергия. Кризата с климата прави амбициозните действия в областта на климата задължителни. Екологичният преход обаче представлява също нова стратегия за растеж. Да работим заедно за създаването на екологични работни места в сферата на възобновяемите източници и устойчива урбанизация.


2. Цифровата трансформация. Африка вече се възползва от цифровата революция. Вижте промените от въвеждането на системи за електронно плащане. Да увеличим максимално възможностите за отбелязване на значим напредък и да използваме цифровата икономика като средство за стимулиране на икономическия растеж.


3. Устойчивият растеж и работните места. Икономическата динамика в Африка е реална. Като работим заедно, можем да разгърнем съществуващия потенциал, особено този на младите хора и жените. АКЗСТ е способна да промени много неща.


4. Мирът и управлението. Затихването на огъня бе темата на последната среща на върха на АС. Когато АС предприема действия в тази посока, ЕС е готов да направи повече. Новият Европейски механизъм за подкрепа на мира ще ни даде възможност да постигнем повече заедно. За да бъде траен, мирът трябва да е залегнал в местната политическа динамика.


5. Миграцията и мобилността. Факт е, че мащабите на миграцията са безпрецедентни - предимно на територията на Африка. Демографските и икономическите тенденции сочат, че тя ще остане важна тема в програмата между Европа и Африка. Нужен ни е всеобхватен и балансиран подход, основан на партньорство и съвместна отговорност.


Преди всичко Африка и ЕС трябва да бъдат партньори за многостранно сътрудничество, които да защитават устойчива визия за начина, по който да бъдат организирани обществата и международният ред, въз основа на правата на човека и целите за устойчиво развитие, както и да ангажират младите хора. Именно защото тези принципи биват открито поставяни под въпрос.


Готови сме да направим голяма крачка напред в отношенията между Европа и Африка. И двете страни ще трябва да инвестират в това. От своя страна Европа е амбициозна и очаква с нетърпение да обсъди с африканските ни партньори начина, по който можем да определим заедно облика на общото ни бъдеще.

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gozambo
  gozambo
  Рейтинг: 571 Неутрално

  От цялата програма ЕС единствено ще изпълни точката за миграцията и ще докара милиони африканци в Европа. Всичко останало са само общи приказки от либерасткия дневен ред.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на jordani
  jordani
  Рейтинг: 294 Разстроено

  До коментар [#1] от "gozambo":

  Абсолютно вярно.
  1. Най-големите предстоящи инвестиции във въглищни електроцентрали.
  2. Електронните разплащания са върху платформа PTT и SMS, с 2G телефони. Случили са се въпреки и независимо от ЕС. Основната причина за навлизането им е високите нива на улична престъпност.
  3. Типично за еврочиновниците бля-бля, нищо незначещо. В реалността : най-напредналата икономика - Р Южна Африка има безпрецедентни нива на безработица, много висока вътрешна миграция между държавите. В Египет, ако не е държавно социалистическият модел на преразпределение ще има незабавни нови бунтове, заради младежката безработица.
  4. Това как са го написали, просто не знам. Идете уважаеми евробюрократи и го кажете в Сомалия, Мали, Либерия, Еритрея, Либия, Судан, Египет. Вдигнете плакат за намаляващата престъпност в Мзанси, Своето, Кейп Таун, цялата провинция Квазулу Натал.
  5. Тази я виждаме. Всеки ден. Имигранти от Мароко се опитват да влезнат в Гърция през Турция. Ти да видиш.

  Въобще с Урсула начело и струящият Гретенизъм ЕС е на път да се простреля не в краката, а в главата. От ЕС федералист ще ме превърнете в анти ЕС зорлем.

 4. 4 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  Една камара празнословия - Жозеп Борел ли ще отиде да въдворява мир в Либия, Конго илу Южен Судан?

 5. 5 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До 1, 2, 3, 4..

  Трябваше и наш Бибитко да даде мнение как да помогнем на Африка. А и някой друг пичага от ГЕРБ, я Вежди културния, я Крамев пича, защо не и Хешеф, громителя на корупцията?

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До 1, 2, 3, 4,
  пичове, кво предлагате? Картечници, или гаубици за саловете, които след месец-2 тръгват към Гърция и Италия? Или експедиционен европейски корпус в Африка по модела на Вова в Сирия?

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Разстроено

  Китайците вече са там!
  Експанзията им изсмуква и последните ресурси на континента и иначе доброто намерение на ЕС за съжаление едва ли ще се окаже възможно!!!

 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2491 Неутрално

  След дъжд - качулка. Не, не така, след арабска пролет - всеобхватна статегия. А САЩ, Великобритания, Русия, Турция и Израел дали одобряват?

 9. 9 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Любопитно

  Би било хубаво една от основните посоки на помощ от страна на ЕС към Африка е укрепването и развиването на АС (Африканския съюз). Този политически модел беше много успешен и ползотворен за Европа и европейците, може да бъде успешен и за африканските нации.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Където отидат китайци и руснаци след тях пустиня остава

 11. 11 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#5] от "historama":

  или Бибитко е спец по западните Балкани и сръбските певачки?

 12. 12 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 310 Гневно

  Да гледат накъдето си искат, без Балканите. Тука не е Европа и никога няма да бъде!

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4409 Весело

  "На оглупелите европейски левундери спешно им трябва мързелив и неграмотен електорат. Червените бабета са на измиране.. А сега и с тая Корона ептен ще изчезнат!
  —цитат от коментар 2 на venci4


  По скоро на оглупелите европейски деснидури спешно им трябва мързелив и неграмотен електорат. Сините бабета са на измиране.. А сега и с тая Корона ептен ще изчезнат! :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1191 Весело

  Явно като не стана с близкоизточните инжинери, сега ще се пробват с африкански инжинери.
  Значи да очакваме още една-две Алтернативи да се появят скоро на политическата сцена.

  Иначе, Китай отдавна вършее и инвестира из Африка. Европа както винаги не е сред първите редици.

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 15. 15 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  Дайте да спретнем един еврафрикански съюз по модел на евразийския.
  Абе вие чувате ли се? Един немец или нидерландец, дето изпада в потрес ако не са изкарали боклука навреме, ще партнира с държави, в които няма здравеопазване, няма полиция, хората се e6aт, убиват, крадат и умират от болести и от глад по улиците. Уредена и стерилна Европа дори не може да си представи такъв свят.

 16. 16 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  Толкова много приказки, без да кажат нищо.
  Африка има проблем.
  И той е свързан с главоломното нарастване на населението.
  Да намалят раждаемостта в нормални граници, да почнат да се образоват и да работят.
  Няма друго спасение.
  Европа не може, а и не трябва да приеме всичките страдащи по света.
  Защото постепенно и тя ще се превърне като тях.

  Panta rhei....
 17. 17 Профил на uq
  uq
  Рейтинг: 1831 Неутрално

  До коментар [#16] от "Molossian":

  Африка има проблем и той е свързан с липсата на цивилизованост и липсата на стремеж за такава, също инс това, че живота за тях небе особена ценност.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  И у нас има проблем подобен с този в Африка. А на бас, че никой не се сеща?

 19. 19 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1494 Неутрално

  [quote#16:"Molossian"Африка има проблем.И той е свързан с главоломното нарастване на населението.Да намалят раждаемостта в нормални граници, да почнат да се образоват и да работят.[/quote]

  Навсякъде по света се е случило обратното - първо идва икономическото развитите и после спада раждаемостта. Ама като им гледам първата точка в плана как щели да развиват Африка с възобновяема енергетика си мисля, че целите им са съвсем други.

 20. 20 Профил на Snider
  Snider
  Рейтинг: 110 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  По скоро патрул на военни кораби около бреговете на Африка,това сигурно ще намали мерака на трафикантите особено ако отиват на съд,потапят лодките им ,а кандидатите за бежанци обратно...

 21. 21 Профил на Jalis Ironhammer
  Jalis Ironhammer
  Рейтинг: 364 Весело

  До коментар [#20] от "Snider":

  Нали знаеш че ако потопиш лодката бежанците не отиват обратно а на дъното.

  Underneath this flabby exterior is an enormous lack of character.
 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":По скоро патрул на военни кораби около бреговете на Африка,това сигурно ще намали мерака на трафикантите особено ако отиват на съд,потапят лодките им ,а кандидатите за бежанци обратно...
  —цитат от коментар 20 на Snider


  на пръв поглед звучи логично, но не знам защо не се случва. нали знаеш, че като потопят лодките и натоварят желаещите младоци за Европа, малко трудно ще ги изхвърлят от борда без екцесии.

 23. 23 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3070 Неутрално

  Наинвници. :)

  На Африка и се помага от 1960-70 година. Това са 50 години. И нещо да е станало по-добре за това време?

  При поредния транш (международна конференция) помощи за Африка някъде около 1970 година политик казва израза "Международната помощ е прехвърляне на пари от бедните в богатите държави към богатите в бедните държави". Още няколко пъти е повтарян на различни донорски конференции през миналия век.

  Но който не се учи от грешките на историята, ще ги повтори. :)

 24. 24 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  До коментар [#22] от "historama":

  и като добавим едно-единствено дете от лодката, или някоя забременяла междувременно, и целият екипаж на кораба ще съжалява, че са станали моряци

 25. 25 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 346 Неутрално

  Сроден континент, където ще се развива бъдещето.
  Тия нещо обърнаха резбата и с Африка.
  Историята показва, че развитието и технологиите вървят от север на юг.
  Ще повярвам, когато разработят новия смартфон в Мали.

 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Между другото не става дума за донорство (пари, които африканските лидери мигновено усвояват), а за партньорство, нещо по модела с Магреба преди да се "освободят" от французко робство - с работещи предприятия, функциониращи училища по френски учебни програми, болници с френски, български и местни лекари. Има и проекти превръщането на пустинните райони в огромни фоноволтаични паркове за производство на енергия, която ще се предлага на ЕС. Е, вероятно някой патрЕот ще се изрепчи, че ще има експлоатация, или че това ще е джентърикономика, но с подобни люде е трудно да се говори.

 27. 27 Профил на Voiko
  Voiko
  Рейтинг: 1043 Неутрално

  До коментар [#9] от "Иво":

  Напълно съм съгласен с теб!

 28. 28 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama": Реколонизация и повече бели бебета ако трябва по примера по който немците ги правеха през 2-та Световна!

 29. 29 Профил на nmq25555650
  nmq25555650
  Рейтинг: 316 Неутрално

  След тия празнословия в стил 13-ти конгрес на БКП още един път се убеждавам че либерализма е болест, нещо като сифилиса, удря в главата и оправяне няма. Ще си партнираме със същества които още не са излезли от първобитно-общинният строй?!

 30. 30 Профил на jordani
  jordani
  Рейтинг: 294 Неутрално

  До коментар [#6] от "historama":

  Ако напиша каквото си мисля за Африканският континент - предполагам, че ще ме баннат за 30 години. Та ще се въздържа.
  Достатъчно опит имам в Африка, имам изградено мнение от собствен опит, а не от левичарско-гретеноидни внушения.
  При сегашната политическа обстановка в ЕС - няма работещо решение.
  Китайците "вършеели" - ама трябва на място да видите как точно управляват инвестициите си китайците - не е баш хуманно и демократично. А за екологично даже не споменавам.
  За русские - те гледат да продадат някому оръжие и това е.

 31. 31 Профил на a4kataaa
  a4kataaa
  Рейтинг: 289 Неутрално

  До коментар [#15] от "uq":

  "Уредена и стерилна Европа"

  Къде е тая Европа? Аз живея от 2013 година в Берлин и никога не съм го виждал "уреден и стерилен".

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3515 Разстроено

  Новите лидери на ЕС поставиха Африка на челно място в своята програма.
  ========
  Дано поне този път не се вържат африканците....
  Бялата алчна империалистична експанзия....ги е погубвала в продължение на векове......
  Белгийско Конго.....германска Намибия.....Северна и западна Африка.....
  Милиони жертви....само заради съпротивата им, че са били роби.....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Наинвници. :)На Африка и се помага от 1960-70 година. Това са 50 години. И нещо да е станало по-добре за това време?историята, ще ги повтори. :)
  —цитат от коментар 23 на realguru


  вече 200 години САЩ прави опити да ги интегрира . Кога с гобро, кога с лошо и какво ? Затворите пълни с афроамериканци, престъпни гета , където бял не може да стъпи. Може би тежковуоръжена полиция . И така ще бъде . Въпросът по-скоро е кой кого и кога

 35. 35 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Тези млади африканци не искат да работят в Африка, те искат по-добър живот в Европа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK